Германската статистическа служба във Висбаден представи сравнителни данни от 27-те държави за 2009 година.
Частният сектор на германската икономика заплаща един час труд средно по 30,90 евро. С това Германия заема осмото място след Дания, Белгия, Люксембург, Франция, Австрия, Финландия и Холандия.
България е на последното място с по-малко от 3 евро на час.

Класацията на Германската статистическа служба отчита не само брутните заплати и надници, но и допълнителните разходи за труд - т.е. доплащанията на работодателите за социалното осигуряване и допълнителните фирмени пенсии на работещите. На всеки 100 евро брутна заплата през миналата година германските работодатели са плащали общо 32 евро допълнителни разходи. По този показател Германия показва ниво, по-ниско от средното европейско, възлизащо на 36 евро. Това я нарежда на 13-то място в класацията.
 Във Франция допълнителните разходи за труда са кръгло 50 евро, а в Швеция 49 евро. На последното място е Малта, където работодателите отчисляват само по 9 евро на всеки 100 евро под формата на социално-осигурителни вноски.

Финансовите задължения на работодателите в България по този показател  възлизат на 23 евро. Това я нарежда в последната третина на класацията. По-евтино излиза на работодателите само в споменатата вече Малта, както и в Словения, Люксембург, Кипър и Дания.
 
Данните на германската статистическа служба показват и как са се увеличили разходите за надници и заплати в частния сектор на икономиката през 2009-а спрямо предходната 2008 година.
Тук България е самотен рекордьор с увеличение от 13,4 на сто. Нито една друга държава в ЕС не е имала подобен темп на нарастване на разходите за заплати, макар че поради изключително ниското изходно ниво те пак остават най-ниските за Общността.
Затова пък други държави в Централна и Източна Европа са отбелязали значително намаляване - например Полша - минус 14,7 на сто, Унгария - минус 8 на сто, Литва - минус 6,5 на сто.