Корабът е създаден с цел извършване на платени суборбитални пътешествия. Enterprise прекара във въздуха около 3 часа, подкрепян от специален самолет, представляващ нещо като въздушен катамаран. Той е притежание на Virgin Galactic - дъщерна компания на Virgin Group, собственост на известния британски предприемач Ричард Брансън, посочва БГНЕС. 

Нови опити с кораба ще има до края на тази година, както и през 2011 г. Ричард Брансън предвижда първите космически туристи да ползват новото возило още следващата година.

В него могат да пътуват едновременно 6 души. Вече има 330 кандидати за необичайното пътешествие. Досега те са платили по около 200 000 долара, съобщи БНТ. Така компанията вече е спечелила 45 милиона долара от "продадени билети" за космическото пътешествие.

В началото на 2008 г. българският бизнесмен Красимир Дачев беше заявил желание да участва в суборбиталното пътуване. Сред кандидатите за космически туристи е и Шефкет Чападжиев от Чикаго, наричан често от медиите емигрант №1 на България.


Вижте снимки на кораба