Голяма част от пътниците, разтревожени от опасността полетите им да бъдат отменени, са анулирали билетите си. Компанията обаче трябва да изпълнява планираните полети, за да обслужи клиентите, който не са се отказали да пътуват с нейните самолети, съобщават днес британски медии, цитирани от БТА.
Днес е последният ден от тридневната стачка. Вторият етап на стачните действия ще започне на 27 март и ще продължи четири дни.

По време на протеста работата на стачкуващите стюарди и стюардеси се извършва от служители от други отдели на компанията, които преминаха ускорена подготовка. Според данни на медиите самолетите "Боинг" 747 (Boeing 747) на "Бритиш еъруейз" - най-големите пътнически самолети в експлоатация, летят от Великобритания до САЩ и до други далечни дестинации практически празни.

Италианският национален авиопревозвач "Алиталия" (Alitalia) също обяви днес четиричасова стачка на пилотите, летателния персонал и служителите по обслужване на багажите, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Поради това компанията отменя или отлага полети в цялата страна.

Синдикатите, обединяващи пилотите и персонала, обявиха, че стачкуват в знак на протест срещу плановете за преструктуриране на "Алиталия". Служителите по багажите пък се оплакват от провала на преговорите за нов договор след две години. "Алиталия" обяви, че съкращава неопределен брой полети през четиричасовия период на протестните действия, като билетите на пътниците ще бъдат презаверени за други полети през деня.

Миналия месец пилотите на най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) също стачкуваха. Днес синдикатът Кокпит, представляващ пилотите на германския авиопревозвач обяви, че призовава към четиридневна стачка в средата на април, тъй като не е успял да разреши спора за възнагражденията и сигурността на работните места при предишния протест.
Синдикатът съобщи, че се планира стачката да продължи от 13 до 16 април. Преговорите с най-голямата германска авиокомпания "останаха без резултат", посочи Кокпит. Синдикатът посочи, че е отложил началото на стачката до средата на април, за да се избегнат прекъсвания в полетите през почивните дни около Великден и за да даде на ръководството на Луфтханза "време да преразгледа курса си".

Вижте снимки от протеста в  "Бритиш еъруейз"