Фериботният комплекс свързва най-близкото разстояние между двата бряга от 800 м. за 8 минути. На церемонията по откриването присъстват председателят на парламента Цецка Цачева министрите Александър Цветков и Росен Плевнелиев, много гости и граждани от двете държави.

Обектът е на стойност 6 200 000 евро и е съфинансиран по Програма ФАР. Съоръжението на българска територия е на площ от 14 хиляди квадратни метра, от които 6 хиляди са изградени в реката, а останалите - на сушата. Издигната е брегова стена за предпазване от наводнения. Главен изпълнител на обекта е "Холдингово дружество Пътища", а строителен надзор - "Пътинвест инженеринг". Проектът е огледален от румънска страна с граничен контролно-пропускателен пункт "Турну Мъгуреле".

Според предварителна информация таксите за ползване на ферибота в една посока ще бъдат 2 евро на човек, 12 евро за лек автомобил и 90-100 евро за товарни машини.

Във връзка с днешното пускане в експлоатация на новия фериботен терминал беше реконструиран и обновен пътят Никопол-Плевен.