Това сочи изследване на американската компания Ernst&Young за привлекателността на Югоизточна Европа сред чуждестранните инвеститори, предаде БТА. За анализа са използвани интервюта на 203 бизнес-лидери от международни компании, направени в края на 2009 година.

Над 54% от инвеститорите са заявили, че България има възможност да повиши своята атрактивност през следващите три години, показва проучването. Югоизточна Европа привлича 25% от всички чужди инвестиции в Централна и Източна Европа, съобщиха от офиса на компанията в София.

Проектите с преки чуждестранни инвестиции в региона са предимно в индустрията - 63%, което потвърждава свиването на сферата на услугите след 2006 година, съобщиха от компанията.
Инвестициите в региона остават главно европейски - предимно от Германия, Австрия и Франция. България е на второ място по атрактивност в Югоизточна Европа, с 287 проекта на чужди инвеститори в периода 2004 - 2008 година, сочат данните на компанията. На първо място с 612 проекта за същия период е Румъния. Трета е Сърбия със 164 проекта.

Основните сектори, в които чуждият бизнес инвестира у нас, са машиностроене - 23 на сто, строителство - 15 на сто и производство и разпределение на електроенергия - 12 на сто, съобщиха от фирмата.