Имам слабост към серията Yoga на Lenovo. Какво да се прави – Mea Culpa. Виновен съм. Може би за това на мен се падна рядката привилегия да опиша единственият (поне доколкото ми е известно и за сега) представител на новата им Thinkpad Yoga линия намиращ се в България.

Преди да премина по същество: няколко думи в израз на чисто естетическо възхищение. С типичният за Yoga уникален, интелигентен дизайн, съчетаващ най-доброто от света на таблетите и класическите ултрабук системи и респектиращо стабилно шаси с конструкция, която лично на мен ми напомня за весел, малък танк от класа на легендарния M1 Abrams, Thinkpad Yoga е рядко впечатляваща мобилна машина.

Ода за дизайна

Знаете ли какво основно не ми допада при повечето съвременни, мобилни джаджи? Че са кекави. Или нека го кажа по-политически коректно: масово корпусите им са изработени от евтина, крехка пластмаса, която внушава всичко друго, но не и усещане за здравина, стабилност и дълговечност.

Купуваш си подобен продукт, за немалка сума пари и в момента, в който го хванеш в ръка нещо в теб проговаря: „Ясно, другата година следващият модел…”

В това отношение Thinkpad Yoga променя представите. Хванете ли тази относително скромна (като габарити) система първата ви мисъл е: “Ето машина, която ще я бъде дълго, дълго време…”

Корпусът на Yoga е изработен изцяло от здрав, но относително лек, матиран алуминий с много приятен графитено сив цвят и дебелина едва 2 сантиметра.

Макар да попада в класа „ултрабук” (съгласно спецификациите на Intel), този модел притежава характерните отличителни черти на фамилията Yoga – голям и ярък, 12.5 инчов Full HD, сензорен дисплей, чиято конструкция позволява пълно завъртане на 360 градуса върху задният панел.

Like a Ferrari…

Всъщност не – по-скоро като непрежалимата Mazda RX-8 роудстър. Компактна, малка, но изумително мощна спортна кола. Това е най-достоверната автомобилна метафора, която ми хрумва за Thinkpad Yoga.

Прочетете цялото ревю ТУК: