Рицарите на виното провъзгласиха младото Каберне на "Винпром Карнобат" за българското Божоле и сравниха тероара на Карнобатските лозя с прочутата област Бордо във Франция. Признанието беше подпечатано със златно отличие на церемония в Стария град под надслов "Дефиле на младото вино". В нощта, когато светът оповестява раждането на новата реколта, Европейският рицарски орден на виното присъди Златен медал за невероятното младо Каберне на CHATEAU KARNOBAT. По утвърдена традиция, родната надпревара за най-добри млади вина ежегодно събира в Пловдив изтъкнати енолози. Конкурсът се организира под патронажа на Съвета по туризъм и е едно от най-оспорваните винени състезания у нас.

Участници в "Дефилето на младото вино" разясниха, че също като във френската провинция Бордо, регионът на Карнобатските лозя е в близост едновременно до море и планина, и е разположен на пътя на топлите въздушни маси от юг. По техни думи това е едно от най-добрите местоположения за отглеждане на грозде с неповторими свойства. Друго сходство на двата винени региона са канелено- горските почви, които обогатяват вината с уникални за Стария континент вкусове и аромати. Подобно съчетанието на природни фактори е уникално за цяла Европа и е предпоставка не след дълго вината и ракиите от Карнобатския край да диктуват модата на Стария континент наравно с избите от Бордо.

Не случайно новата реколта млади вина на "Винпром Карнобат" ще бъде запомнена като една от най-добрите за последното десетилетие, разказаха енолозите от "Дефиле на младото вино". За поредна година великолепният тероар обогати Кабернето с екзотични нотки на мащерка, а отличеното със Сребърен медал Мерло - с интензивен аромат на черен горски плод. Уханията са характерни за едни от най-търсените вина в света, а родните ценители ще ги опитат и в класическото CHATEAU KARNOBAT Cabernet Sauvignon и CHATEAU KARNOBAT Merlot.