„Днес в 13.30 часа в Пета МБАЛ – София беше потвърден първият грипен щам за сезона. Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам „Ямагата“. Доказан е при 14-годишен пациент", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести пред "Фокус".

Той припомни, че обикновено първо започва циркулацията на грипните вируси от група В, след това група А се развива и взима превес. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни и да се използват влажни кърпички.

„Хората трябва да мият ръцете си и да знаят, че не само пръските предават грипния вирус. Когато има възможност трябва да се проветрява, да се отварят прозорците и в градския транспорт. Трябва да се яде витаминозна храна“, каза още професорът.

„Не трябва да се разчита на думите на хора, които не са специалисти и съветват за различни алтернативи. Лечението на грипните вируси се извършва само с два лекарствени продукта. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. Ако заболеят от грип, лекарството трябва да се вземе в първите 36 часа, защото след това ефективността му рязко намалява“, допълни той, без да назовава имената на медикаментите.

Д-р Кунчев: Атакуват ни респираторни и чревни вируси