Решението е в изпълнение на разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година или така нареченото "швейцарско правило".

От НОИ напомнят, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата. Те ще могат да се информират за тях чрез електронната „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на института или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на НОИ.

В същото време от НСИ отчетоха, че общият доход средно на човек от домакинство през първото тримесечие на 2016 г. е 1237 лв. и спрямо същия период на 2015 г. се повишава с 4,2 на сто.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата /57,1 на сто/, следван от доходите от пенсии /26,5 на сто/, от самостоятелна заетост /6,6 на сто/ и от социално осигуряване и социални помощи /2,8 на сто/.

Спрямо първото тримесечие на 2015 г. относителният дял на дохода от работна заплата нараства с 2,0 процентни пункта, а доходът от самостоятелна заетост намалява с 1,0 процентeн пункт.

Общият разход на човек от домакинство през първото тримесечие на 2016 г. е 1110 лв. и се увеличава с 0,9 на сто спрямо същото тримесечие на 2015 година.

В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна /31,1 на сто/, следвани от разходите за жилище /18,1 на сто/ и разходите за транспорт и съобщения /12 на сто/.