Повече от час и половина продължи съдебното заседание, ръководено от съдия Галина Нейкова, предаде "Фокус". Съдът не уважи искането на защитата съдебният състав да си подаде отвод. Поискано е било и наблюдаващият прокурор Пламен Стефанов да се оттегли.

На 16 април Окръжната прокуратура в Сливен внесе в съда искане за отстраняване на Лечков от заеманата от него длъжност. Ден по-рано на сливенския кмет бяха предявени 7 обвинения за извършени престъпления по служба. Съдът трябваше да реши вчера дали да отстрани Лечков от длъжност, но отложи заседанието по молба на защитата за време, за да се запознае тя с повдигнатите обвинения.

Днес адвокатът на Йордан Лечков - Иван Ангелов, заяви, че по време на заседанието прокурор Стефанов си е изпуснал нервите и е заявил „Ще видиш как ще ти вземем печата”. Според защитата подобно поведение е недопустимо за държавен обвинител и само доказва, че прокурор Стефанов няма място по това дело.
 
Йордан Лечков изчака решението на съда в коридора на Съдебната палата в Сливен.  Оставам си кмет до края на мандата, заяви след обявявенето на решението той, цитиран от БТА. По-рано Лечков заяви, че няма притеснение и се гордее с работата, свършена през последните 7 години като кмет на Сливен.
При започването на делото пред Съдебната палата на мълчалив протест и в знак на съпричастност с кмета се бяха събрали служителите от общинската администрация и работници от фирмата по чистотата. Те държаха плакати с надписи "Лечков, ние сме с теб", "Справедливост за Лечков".

Утре съдът ще запознае адвоката на Лечков с мотивите за отстраняването. Адвокатът на Лечков Иван Ангелов ще обжалва в Бургаския апелативен съд.

Вижте снимки от сливенския съд

Вижте видео от пристигането на Йордан Лечков