С какво ще запомним този ден?

Здравните власти дадоха гратисен срок за зеления сертификат - до неделя няма да глобяват за нарушения. Сертификатът за преболедуване ще бъде валиден 12 месеца, ще се зачитат и доказаните с бърз тест случаи.

Колкото до чакащите на опашка за ваксина и избиращи еднодозовия препарат, за да получат по-бързо документ за това, здравните власти обявиха, че каквато и ваксина да си сложи човек, ще получава документ, който може да използва за достъп до местата, изискващи зелен сертификат.

А за желаещите да се тестват, регионалните здравни инспекции ще разпределят бързи тестове между всички лаборатории у нас, а държавата ще определи пределна цена за взимането на проба, която ще плащат хората.

Премиерът Стефан Янев призна, че са закъснели с информирането на хората за новите мерки. И изрази надежда, че ще действат само няколко седмици. Той защити ръководството на здравното министерство и обяви готовност да понесе цялата политическа отговорност за въведените ограничения.

Ако повече публични личности се ваксинират, примерът им ще последват повече хора - още от коментара на футболиста Радослав Цонев, който заедно с колегите си от "Левски" вчера си постави COVID ваксина, ще чуете в подкаст новините. Ще ви представим и мнението на Ваня Атанасова, която не е чакала публичен пример, за да се имунизира.

Снимка: Булфото

И още в подкаста - Столичната община планира сериозно разширяване на "Синя зона" от началото на декември. 

Според проект на нормативни промени от сегашните 5000, местата за паркиране трябва да станат 13 000, като част от зелената зона в районите "Оборище", "Възраждане" и "Средец" стане синя. Ще бъдат премахнати местата за "служебен абонамент" за държавни и общински институции.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic