Защо денят започва така? 

Доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на "Газпром", които да започнат от юни. Това е договорено след снощната среща между вицепрезидента на Съединените щати Камала Харис и българския премиер Кирил Петков, съобщиха от Министерския съвет. Подробности по договореното не се съобщават. Посочва се, че сред темите на разговор между Харис и Петков в Белия дом са били възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Според премиера случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера, а вицепрезидентът Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява енергийния си суверенитет.

Русия е засегната от неочаквана вълна от оставки на губернатори на региони. В рамките само на пет часа петима губернатори в различни части на страната обявиха, че подават оставки или няма да се кандидатират за преизбиране. Като мотив посочат напреднала възраст или факта, че са заемали постовете продължително време. Според политолога Абас Галямов това може да е знак, че корабът потъва и "плъховете предпочитат да го напуснат", докато други допускат, че петимата политици не са били достатъчно лоялни към Кремъл и са били принудени да напуснат. Междувременно в Украйна, украинските сили са успели да си върнат контрола над няколко населени места край Харков.  Контраатаката може да означава нова фаза във войната и начало на украинско настъпление след близо седмица масирани руски удари. 

И стопроцентовият рок не успя да ни заведе на финалa на "Евровизия", пише Life.dir.bg. Рок групата Intelligent Music Project, която представи България на първия полуфинал от песенния конкурс, не успя да се класира с песента си Intention. Така от общо 17 страни на първия полуфинал, 10 продължиха по пътя към победата - Украйна, Швейцария, Литва, Нидерландия, Молдова, Португалия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения.

Българският футболен съюз обяви съдията за големия финал между ЦСКА и Левски, а това веднага породи и първите големи спорове около съдийството, предаде "Корнер". Финалът за Купата на България е в неделя от 17 часа, а в лагера на "червените" вече са недоволни от съдийството. Малко след обявяването на Никола Попов за главен рефер, ЦСКА публикува официално съобщение на сайта си, в което призовава БФС да преосмисли своето назначение. "Червените" изтъкват мотиви като лично приятелство на Попов с треньора на Левски - Станимир Стоилов, както и евентуални опити за целенасочено ощетяване на тима.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това? 

Oт КНСБ, които в рамките на Деветия си конгрес трябва да изберат ново ръководство, си поставиха за цел през 2027 г. средната работна заплата да достигне 3100 лв., а минималната да стане 1700 лв., колкото е сега средната. Според КНСБ това може да се постигне с ръст на работната заплата средно със 17-18% на година. Относно пенсиите целта на синдиката е ежегодното им увеличаване с 15% и ръст на приноса на всяка година ефективен стаж. От синдиката намират действията на правителството за "хаотични" и предупреждават за бумерангов ефект от санкциите срещу Русия.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.