Социолози признаха, че агенции злоупотребяват с данните

Има злоупотреба със социологически данни и то не само в предизборен период. Те могат да влияят много мощно върху формирането на общественото мнение, например при лобиране за поправки в закона или приемането на различни политики. Това призна социологът от агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Обратно в новината

Коментари - Социолози признаха, че агенции злоупотребяват с данните | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наивник съм но не чак толкова. Освен това се пенсионирах в Института по социология при БАН.Разбира се, че този който поръчва музиката плаща. Не вярвам да има някои, който да повярва на Б.Димитрова, че това не е вярно. А се говореше навремето, че е била ченге. То пък кой ли не е.

Тези хрантутници трябва да ги забранят със закон.

Скандалът между социолозите е пикантен, но не и толкова важен, сам по себе си. По-интересно е защо държавата, чрез правителството и парламентарната група на ГЕРБ, допуска ГРУБО ПОГАЗВАНЕ на основните принципи на Закона за обществените поръчки - ОТКРИТОСТ и ПРОЗРАЧНОСТ ?! След приемането на промени в Закона (включването на глава 8а - публични покани) се осигурява възможност за разширяване на политическата корупция, чрез възлагане на обществени поръчки по абсолютно НЕПРОЗРАЧНАТА процедура Публична покана, без законодателна възможност за обжалване!!! Администрацията само това и чака - раздаването на баницата започна... та нали слугите трябва отрано да подготвят изборите догодина... Пример: видно от сайта на МОН, от началото на май 2012 г. са обявени 3 открити процедури по ЗОП и 7 процедури с публична покана !!!

Допълнение към горното: Последната от тези 7 процедури с публична покана е "ябълката на раздора" между Боряна Димитрова и Мира МБМД-иова...

Ама те много принципни, бе...! Само дето мислят другите за прости и си мислят, че някой им е вярвал до сега...

Мира Радева от "ем пи, ем би" е ясна - пише според пачката.

Всички социологически агенции лъжат и изпълняват политически поръчки - затова им плащат ! Стига малоумни обяснения, че поръчителя искал да чуе истината - да, ще я чуе, но не е нужно да се огласява публично. И какво означава - "уважаваща себе си агенция" - че то има ли такава - нагтли и крадливи измекяри, които послушно манипулират общественото мнение по поръчка на управляващите и най-вече на герб, защото герб ги е страх само от едно - от медиен шум за далаверите им !

Ами! Страх ги било?! Че то Курумбашев засече далавера на самоя Бойко Борисов в Министерски Съвет, където подаряват поръчката за несъществуващ софтуер за 60,000,000 на ТИМаджийската ЦАПК дала най-висока цена и доказано ощетяваща с 3,300,000. И кво - нищо, покри се Боце като мишка и ще папка яка комисионна. Показателното беше че нито една телевизия нищо не отбеляза - само в интернет. Тъй че едно е ясно - ГЕРБ са купили не само социолозите, ами телевизии и много вестници. Направо вилает са си спретнали и въобще не им дреме за медийния шум.

Какви злоупотреби,естествено,който плаща той поръчва музиката.Истината лъсва на изборите,а на тези купени агенцийки едва ли има и един човек,който да им вярва.Те не могат да съберат две и две камо ли да излъжат някого.В техните проучвания в парламента влизат три най-много четири партии,а досега не са влизали по-малко от пет.Дпс винаги получава 4% при положение,че имат 9% гарантирани гласове.Нфсб,Горд,които със сигурност влизат липсват в техните проучвания все едно не съществуват.За да лъжеш трябва да има частица истина,а при тях всичко е лъжа.

Абе и ти май прегря,откакто отказа цигарите:)))

Каза ли нещо или просто си тестваш клавиатурата? Така и така те репликирам поне да научиш и нещо полезно. На скоро ме анкетираха и ме питаха дали одобрявам протеста за закона за горите. И аз казах "да". След това ме попитаха дали одобрявам протеста против закона за горите и тука ми светна лампичката. Всъщност хората са ЗА протеста, който е ПРОТИВ новия закон, но само с един умело поставен въпрос нещата вече изглеждат съвсем различни. Ето един пример как без да е фалшиво изследването може да се манипулира. Сега сам си отговори дали съм прегрял или просто имам глава на раменете а не тиква!

Странно, колко много хора разбират социологическите изследвания :) Това май са същите дето разбират и от футбол, повече от треньорите, от политика, повече от политиците, от медицина, повече от лекарите... Драги средностатистически форумни драскачи. Ама вие и грам си нямате представа как става едно изследване. Всеки пише, че не е вярно а накрая се оказва, че май било вярно. Дали е вярно се познава по много лесен начин ще го напиша за всички "разбирачи" поне да цитират нещо вярно - методология, индикатори, извадка, обработка, анализ и представяне на данните. Във всяка една брънка от веригата може да се манипулира изследването, обаче и във всяка една брънка може да се познае дали е пипано, ако се направи последващ анализ на същите данни. С други думи - ако е фалшиво изследване може да се познае много лесно. А че резултатите са странни :) Ще се учудите колко много се различава мнението на средния българин от вашето !!! True story

Виц: Самоубил се директорът на ЦРУ. В намереното предсмъртно писмо намерили един единствен мотив. За 20 години, ЦРУ не успяло да разбере с какво точно се занимават социолозите в България.

НБАГЛОСТ и БЕЗОЧИЕ - по това се познават слугите на всяка власт МБМД! Тази сутрин, в ефира на БТВ, Мира (дето вече не и знам фамилията) от МБМД нагло ИЗЛЪГА, че поръчката на МОН е единствената спечелена за последната година. МБМД печелят не само цитираната в предаването обществена поръчка на МОН (по глава 8а от ЗОП, чрез публична покана), но и сходна обществена поръчка на ДП ФОНД ЗАТВОРНО ДЕЛО към министерство на правосъдието с предмет "Социологическо проучване с фокус върху възможностите за социално включване на лишените от свобода"... НИКАКВА ПРОЗРАЧНОСТ, БЕЗ ОГЛАСЯВАНЕ на протоколите, всичко е на скрито, под масата... и това ако не е политическа корупция, какво ли пък е, според г-жа Мира не-знам-коя-си ???

Да се закрият соц. агенциите- всички са паразити, смучат от бюджета, полза няма.

ТОЯ БОКО МНОГО ЛАЖЕ АМА И МНОГО ЦАКА БЕ!

Ами тя, т.н. буржоазна "социологическа псевдо-наука" за това е и измислена: да обслужва политическия елит и олигархията. Задачата й е елементарна: да внушава неистини и информира управляващете, кога и къде напрежението в масите става неудържимо (риск за бунтове и революции), та управляващата клир да отпусне парата своевременно, т.е. преди да бъде пометена от масите.

Втръсна ми от фалшиви "социологически" проучвания. Не може 60-70% според еди кое си "социологическо проучване" да имат мнение коренно противоречащо на мнението на всички хора, с които аз по един или друг начин коминикирам. Все пак БГ е малка страна и все ще трябва да съм срещнал поне 2-3-ма от тези 60-70%. Тъй че лъжат, ама здраво лъжат! Няма проблем да си измисли, на когото му трябват, едни 100-на, че и 1000 д., които уж били казали ен знам си какво си на зададени от "социологическа агенция" въпроси.

но да мачкат етническите българи-това е силно преувеличено.........

Не се карайте помежду си. и без това не вярваме на вашите проучвания . Особено на Мира Радева.

Спомняте ли си Мира Радева и Цветелина Бориславова, как само преди няколко дни ни представиха едно социолог. изследване, че всъщност ние българите сме мнооого щасливи... Сега като се замисля най-вероятно услужливата Мира го е направила в тесен кръг - Цвети, Боко, Цецка и Цецо..., а може би Веско Маринов...

Журналисти, социолози и пиари, заедно в един същи строй ! Важното е рейтинга на Краля-Слънце да се вдига ! ...но иначе браво на Боряна Димитрова, че хвърли камък в блатото на услужливите български псевдосоциолози ! До колкото знам е свястна жена .

Е, какъв е смисълът, някой да се бръкне и да плати на агенция, а после да не изманипулира обществото с получените данни! Ето, банкерката Цветелина Бориславова, основател на фондация CREDO BONUM си поръчала на Мира Радева от МБМД един рисърч и след това обвини българите, че са щастливи лъжци. Защо? Защото роптаят срещу лобиските закони на ГЕРБ и срещу повишените цени на ел. енергия. Защото, ако българите спрат да плащат, тя ще умре от глад. Ама МБМД взели пари от Витоша ски, от МО, от ГЕРБ, от сулю и пулю и им направили услуга! Е, капитализъм е, никой не работи безплатно! Е, криза е, всеки гледа да свърши нещо срещу някой лев! Просто трябва, след като прочетем поредното социологическо проучване да споменем женската рода на поръчителя и на агенцията и да си гледаме работата! :)

МУТАНТИ !!!!!!!!!!!! НЕ МОГА ДА БЪДА СЪУЧАСТНИК В ГРАБЕЖИТЕ.

АРЕ БЕ .. НИЕ ПЪК ИМ ВЯРВАХМЕ муахахах

Добро утро! Цял народ знае че лъжат. Най после и самите агенции започнаха да си го признават.

Не съм съгласен с Вас,доста хора им вярват, даже мадежите говорят,коя тиква, какъв рейтинг има-Бойко,Кунева,Цв.,Найденов и т.н и т.н.........

"Каквото и да говорят, знай че става дума за пари" - така беше казал един римски император.

писна ми от к.......ви, и мъжки, и женски в тази разложена из основи държава. Не си напълнихте задниците 22 години, всичките лайна-политически, жирналистически, социолически, работодателски, олигархични провсъюзни, всякакви. Пълно е със смрад и разложение, църквата и тя в обираческия кюп

Подкрепям, на много от нас ни писна!

Защо до момента няма журналистическо разследване как точно се провеждат социологическите проучвания?

Социлогическите агенции да бъдат забранени със закон. И без това само манипулират обществото и са вредни..

Много странно - от години питам мои познати дали са участвали в социологически проучвания - и до момента никой не е потвърдил!!! Някой от вас някога бил ли е включван в социологическо изследване?

Аз - никога. Така че не изключвам възможността голямата част от интервюираните да са просто фантоми.

Не съм чувал около мен някой реално да е отговарял на въпроси

Да, участвал съм и имам познати, не в това е проблема !

Дай малко инфо - как точно се сързаха с теб - по стационарен, по мобилен, позвъниха на вратата или те спряха на улицата ??? или си от някоя агенция ......

Тия пък скапаняци, кой ги брои за хора

малко ви остана мръсни гадове бесило това ви очаква

Мира радева е отврат,смърдела подлога на управляващите.

Т.нар. проучвания се правят по два начина. Първо - ако някой управляващ наистина иска да знае истината за себе си, то ще си поръча проучване, което после никога няма да види бял свят. Трябва да е много самоубиващо затъпял, за да го направи. Но същите тези управляващи дават държавни пари, за да им правят "проучване", в което те за 3 години губят "само"... 10% от рейтинга си при положение, че хората вече не могат да ги дишат от золумите им. И после тия на изборите фалшифицират /да, фалшифицират!/ "само"... 5% от резултатите - и ето ги пак на власт. Това е толкова простичко, че само милиционер може да го измисли. А лапнишараните приказват врели-некипели.

Смях през сълзи! Всичко го плащаме ние, но споко , след 10 години робовладелчески строй в България и ще ви дойде акъла в главата как ги търпим 240 проститутки и прочие . ЩЕ е късно за съжаление, тогава живата сила няма да е от значение и ще си останем роби в България ....

Въпросната Мирослава Радева е публично /и то на широката публика/ известна със слугинстването си срещу пари на управляващите. "Хем би, хем не би" на времето правеше същите услуги на СДС - резултатът го знаем. Не знам на кого какво внушава, но изглежда си струва парите, като гледам...пък медиите свършиха останалото - направиха я и "светска личност" - тя къде ли не се навря, с какво ли от биографията си не ни занима - изнасилвания в детството, развод, връзка с по-млад мъж, пътувания в Хималаите и пр. Жлка страна сме си, щом това ни е елита.

Ало Дир-а, пише се услУжливо, а не услОжливо

Тая Мира е толкова противно същество, че се чудя кой въобще я гледа и слуша - само като и видиш мазната физиономия и угодническия й сервилен глас става ясно, че онова мистично "изнасилване" като дете е оставило трайна следа на психиката й, която следа масово се експлоатира от силните на деня. За да се чувства отново желана е готова да изкара резултати, в които 99 % от дяволите обичат да вечерят чесън!!!

който мисли ,сам ще си изработи мнението по всички проблеми и няма да се остави да го манипулират съмнителни социологически агенции.В случая може да става дума и за "Двама се карат-третият печели".А може и жалката ТВ програма да е включила едно реалити на социоложки -за освежаване на сивотата в ефир,все пак скандалите привличат повече публика.

Я виж ти!?!Теб не те ли уволниха вече,поради несправяне с работата:)))

ФИРМА"ЯНЕВ И ЯНЕВ" С КОЯТО МИРА РАДЕВА СЕ "ХВАЛИ",ЧЕ РАБОТИ ОТДАВНА Е СОБСТВЕННОСТ НА ЕЛЕНА ВЪЛЧЕВА,ДЪЩЕРЯ НА "ОНЯ" ТОДОР ВЪЛЧЕВ ,КЪДЕТО НАВРЕМЕТО РАЗДАВАШЕ ЛИЦЕНЗИЙТЕ НА БАНКИТЕ ,ПО ВРЕМЕТО НА ЦАРЯ ТАЗИ ФИРМА ОБСЛУЖВАШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЦАРИСТИТЕ,СЛЕД ТОВА СТАНА ПИ АР НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА И СИ-БАНК,СЕГА Е ПАК ПРИ ЦВЕТКА,ТАКА ,ЧЕ НИЩО НОВО ,А ВИЕ СИ ПРИКАЗВАЙТЕ ,ПРИКАЗВАЙТЕ!!ИДВА ВРЕМЕ ЗА РАЗПЛАТА!СЪБУДЕТЕ СЕ!!

МБМД печелят не само цитираната обществена поръчка на МОН (по глава 8а от ЗОП, чрез публична покана), но и сходна обществена поръчка на ДП Фонд затворно дело с предмет: Социологическо проучване с фокус Възможностите за социално включване на лишените от свобода"... НИКАКВА ПРОЗРАЧНОСТ, БЕЗ ОГЛАСЯВАНЕ на протоколите... и това ако не е политическа корупция, какво ли пък е? Отделно Мира (дето вече не и знам фамилията) от МБМД нагло ИЗЛЪГА, че поръчката на МОН е единствената спечелена за последната година... Наглост и безочие - по това се познават слугите на всяка власт МБМД!

Цццц. Един пример. В британския икономист пишеше че ръста на БВП на БГ е 1,3%, а по нашите новини викаха 3%. Българина според нашите бил задоволен, според чуждите агенции- нещастен и цитирам "не можело да се търпи вече". То и медиите са ни като социолозите. Например по бтв даваха репортаж за юбилея на кралицата 1на седмица преди събитието скалъпен от стари кадри(уж вече се е случило). Поне да ползваха Google, че да не се излагат толкова със свободни съчинения. Нямам повече какво да коментирам.

Ами то най-много мераклии има да учат право,журналистика,политология и социология,там където има най-голяма далавера.Плаща ти се за изпълнена поръчка!Защо няма мераклии да учат за инженери!?За там трябва акъл,пък и пустата висша математика!!!Преди известно време бях отвратен при едно анкетиране точно от тази социологическа агенция "Алфа Рисърч".Така че,социолозите да не се карат.Всичките са един дол дренки.Само като се явят вече знам,кой за коя партия прави проучване!

Цялата политическа социология/маркетинг в България се гради на едно нещо - българинът винаги иска да е с победителя - тъпият български мозък функционира така. Ако ти кажат "изборите ще ги спечели еди-кой си", тъпите българя отиват и гласуват за него - за да са с победителя. Така че сами сме си виновни, че има поръчкови агенции. Ако не беше така, никой нямаше да плаща за поръчкова социология, щото нямаше да има смисъл от нея. Ама тва е - робско съзнание, българско

Пешо, много си прав, за съжаление е така. И това е много точно отчетено от "кукловодите". А що се отнася до социологическите агенции, останаха ли наивници, които да се съмняват, че ВСИЧКИ са купени ?!? Точно, както и медиите. ХОРА, мислете с главите си и не се оставяйте да ви влияят слугите на властимащите.

Боряна Димитрова е много съвестен и отговорен човек. А За РадеВа ще каза отново- ОТВОРИ ШИРОКО ПРОЗИРЕЦА И ИЗХВЪРЛИ МИРА РАДЕВА ПРЕЗ НЕГО.

хахахах...ама те си мислят че някой някога им е вярвал на стакмистиката? е, все още не сме оглупели толкова като народ надявам се.

Всичките тези моми и момци от социологическите агенции са за трепане. Мира Радева си е близка с Юли Павлов, и съответно брат му Любо Пъпката. Та каквото я помолят от "медиите" на Любомир Павлов и брат му - това прави. Боряна Димитрова си е бивша червена бабичка (леличка до скоро) умряла от глад (липса на поръчки, съответно бълваща злоба. Юри Асланов е придворния социолог на БСП от край време. Това са неща които се знаят.

Хубавото на нашите социолози и политолози е това, че всичко, което са предсказали, нищо не се е сбъднало!

Днеска ще се карат, утре ще се бият! Пари нЕма - криза е! Т.нар. "агенции" вече имат числено превъзходство над ходещите за гласуват! Затова скоро ще видим и кютек!

Овците имат нужда от овчар или да гледат какво правят другите овци, за да го правят и те. Дори и агенциите да манипулират резултатите, ако вие не сте овца, какво ви бърка това, ще си промените ли становището по изследвания въпрос?

MBMD е поръчкова, долнопробна и манипулативна агенцийка ,която не заслужава внимание и времето ще я изхвърли на боклука!