Бъдещите журналисти писаха по темата ”Ние и те”

Писменият изпит по журналистика за кандидат-студентите в Софийския университет в трите специалности - "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване", се проведе днес.

Обратно в новината

Коментари - Бъдещите журналисти писаха по темата ”Ние и те” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бисмарк: "Журналистът е човек, който си е сбъркал професията."

кои са "те" и кои сме "ние"? иначе темата е много хубава и благодатна. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ние сме помиярите те са елита два свята единият от които е обречен да загине .

,,Ние" и ,,Те" е доста разпространена антитеза в съвременните науки за човека и за обществото, която се основава преди всияко н религиозни и на т.нар. етнически различия между групи, общности и народи. Най-новата политология дори предвижда ,, война на цивилизациите, което е другото название на ,,война на религиите" и по- точно между християнството, юдаизма и исляма- трите религии на книгата. Такава визия вещае края на хумаността. Когато обстоятелствата заставят един народ да прекоси половин Азия и по- голямата част от Европа, за да търси нови родини, срещите му с Другостта, която е езикова, социална, дори анропологична стават всекидневеие. Трдно се изброяват етносите и културите, в контакт с които българите изграждат своя цивилизован облик. От една, страна по чисто емпиричен път се стига до идеята за ролята на човешкия род, която изразява готовност да се зачитат различията. От друга страна, тази готовност разкрива Другия не толкова като неприятел, колкото като необходимо съсъбитие, като ,, огледало" жкоето се вижда собствената Другост.Тази позиция преодоляваща пасивите на етноцентризма, е по- мярата само на общности, които залагат в основите на цивилизациионния си модел ценностите на свободата и равенството. Уважението и лоялността са втъкани в пътя на Българите. Прабългарите- познават само един достоен начин за общуване с други народи- мирно заселване и равноправно съществуване. Тези хора са били езичници дотолкова доклкото светогледа и поведението им не е предопределено от нормите на религиите на книгата- прабългарите на са християни, юдеи или мюсюлмани. Ценностите на религиите на книгата са били известни на древните Българи. Но по- интересно, е че вместо самоцел, тези норми на поведение са били и практикувани от прабългарите. Това е поведение, което ако навремето е било, за съжаление, повод за завист и непрестанни опити за охулвания по адрес на прабългарите, сега е в най- добрия случай повод за неоснователни злоупотреби на националистическо тесногръдие.Прабългарте са монотеисти не ползващи идоли за изразяване на светогледа си. Умишленото пропускане на този факт, повлияно от каноните на църквата, е объркващо.То не позволява да се разберат причините за толкова напредничво, не само за времето си, поведение. А ценностите на древните Българи и още повече начините за постигането, предаването и запазването им в поколенията ще са от полза, когато достигнат да повече хора.

заглавията на темите ми нопомнят виц от младежките години: праща господ св.петър на земята да провери как се развива човечеството.като се прибрал,го повикал на доклад.-как е петре?-остави,гледам една вечер в парка на поляната ТЯ и ТОЙ.--е,нормално-рекъл господ.-чакай,по-нататък ТОЙ и ТОЙ,а още по нататък--ТЯ иТЯ.--няма лошо--ако беше дошъл по - рано,щеше да ме видиш АЗ и АЗ.

като допълнителен приемен изпит,да се включи,правопис и правоговор на българския език.

По-точно би било да се въведат за изучаване турски и цигански език като абсолютно необходими.