Има опасност от цунами след труса в Перу

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер е регистрирано край бреговете на Перу.

Обратно в новината

Коментари - Има опасност от цунами след труса в Перу | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗА ДИРКАТА, ТЪЙ КАТО ПРИ ДРУГИ НОВИНИ "ДИРКАТА" АКО НЕ Е ПО ТЕХЕН "ВКУС" ИЗТРИВА МНЕНИЕЯТА, /"НЕ Е ПО ТЕМАТА, СЪДЪРЖА СПАМ ИЛИ ОБИДНИ ДУМИ"/ ТАКА СИ БЕШЕ ПО "ТОШОВО" ВРЕМЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ПРОДЪЛЖАВА, НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО, САМО СМЕНЯТ ИМЕНАТА НА ПОРЕДНИТЕ...........

сега българия е президент

с 300 евро заплата

с височина 0,3 до 1 метър над морското равнище, вълни-цунами ли им казват?? Ееееее, браво,научих нещо ново.

Ся, нека да обясня за какво става въпрос. Вълните цунами нямат НИЩО ОБЩО с обикновените вълни, образувани от вятъра. Ще го илюстрирам така: Виждал ли си т.нар. "Мексиканска вълна" по стадионите по време на футболен мач? На нея хората образуват вълна от вдигнати ръце (или сами стават)- вълната се движи, има посока, обаче самите хора НЕ СЕ ДВИЖАТ. Така са и обикновените вълни- при тях водните частици само се вдигат и спускат, придвижват се леко напред и после пак назад, но като цяло си остават на едно място. Такива вълни могат и 10 метра да бъдат високи (както са на Хаваите примерно, на които сърфистите се кефят), и не са опасни. Цунамите обаче са СЪВСЕМ ДРУГО НЕЩО. Представи си цялата публика от един стадион, не просто да прави "Мексиканска вълна", а ВСИЧКИ да се юрнат в посоката на вълната. Така става и при цунамито- маси вода биват изтласкани от дълбините и СЕ ПРЕМЕСТВАТ целенасочено в една посока. Тогава те и 30 см да са високи само- пак са много опасни- могат да навлязат навътре в брега и да наводнят всичко наоколо.

Точно така е! Гледах на живо вълната в Япония, която носеше автомобили и яхти като детски играчки. Страшно е, защото водата не се отдръпва веднага, както при обикновените вълни, а остава дълго, потопява сградите и нанася големи щети.

... нямат... що, ние да не би да имаме...

Геофизическият институт на САЩ (USGS) съобщи! Че Перу нямат ли служба за измервания на земетресения та цитирате САЩ какво измерили? Станахте като войнишка якичка. Смешно е.....

ако четеш внимателно може да срещнеш това - "Перуанският геофизически институт обяви, че земетресението е било с магнитуд 6,7. " ... и ще си отговориш на въпроса. :-)