Не достигат близо 11 хиляди медицински сестри

Близо 11 хиляди медицински сестри не достигат в България, алармираха пред БНР от тяхната професионална организация.

Обратно в новината

Коментари - Не достигат близо 11 хиляди медицински сестри | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Англия, Германия и Швейцария. Там ги търсете, родни, добро качество, с опит! Ако искате да имате мед. сестри де! Ако само ще ми ревете, нищо не правете! Съответно и за заплащането се замислете ....

Намалете им заплатите, дано тогава да има повече! Явно нашите политици не искат да разберат, че при пазарна икономика (дори осакътена като българската) означава пазарни заплати. Като не плащаш нормално, почва западането на отразсли, а след това и липсата на персонал, т.к. остарелите вече не работят, а младите имат възможност да се изнесат. А унищожените области като образование, здравеопазване и подобни се възстановяват бавно и това струва повече от регулярното им подкрепяне.

дават ти уж по-голяма заплата, но те осигуряват на минималната и после чакай нормална пенсия! Вижте го този Сергей Кузнецов - очният лекар от Бургас, не се наяде, но и не плаща!

за минимална работна заплата ли да стоят след като са учили 3 години за тази професия? Тези които са останали са любовници на някой лекар и те ги издържат.

Елементарно уотсън. Малкото сестри ще обслужват тези дето си плащат. Тези дето не си плащат - да се обслужват сами.

А тази дето само плащат, а не ги обслужват Уотсьн? Все големи умници се навьдихте.

jingiby

Това наистина е голям проблем!?!

Москов е на път да затвори всички болници. Тогава медицинските сестри ще хартисат.

Не достигат близо 11 хиляди медицински сестри. На мене една ми стига.

С една не е интересно.

уж недостиг, пък съкращават сестри в провинцията. е всички в софия ли да се натресат?

Една медицинска сестра в България получава на месец колкото струват две автомобилни гуми 17-ки среден клас, лекар - колкото четири. Може да си представите че няма как да са тук , а ще са там където за 4 месеца взимат , сестрите, колкото нова Шкода CITY, а лекарите - колкото Октавия! И преди съм го писал - учете фарси! Ще ви трябва за да обясните какво ви боли на лекаря!

Е то не става да внасяш 17 лева на месец здравна осигуровка пък лекарят който те обслужва да получава 5000. Математически няма как.

Абсолютно съгласна, но без последното изречение :)

Държава, която е оставила всичката измет /крадливи политици и държавни служители, мутри, мутреси,трафиканти, дребни тарикати, циганска паплач и .../ да се държат като разбеснели се псета ... нищо хубаво не я чака, ще губи все повече стойностни хора, и ще изпитва все по-сериозни липси.

пука ли ти?

Pesh0

Онези Лумпени , дето вдигат цените на цигарите , за да съм здрав , нали твърдяха , че парите , щели да отиват , да ме лекуват , защото съм щял да боледувам повече ? Може ли отчет колко от парите ми за цигари са отишли за лечението на мои колеги пушачи ?

като идея е така, ама така или иначе българските скотове пушат контрабанда.

Pesh0

Е па толкова ли един лев не събраха за здравеопазването ? 100 % ли е контрабандата ?

Затова пък си имаме 2300 администратори в здравна каса, още толкова в министерство (от които 7 души политически кабинет), агенции, безполезни профсъюзи и съвети. Само че то се иска да се мисли и работи, а не да се говори и краде.

Значи евростандартът бил един лекар на 1500 души! Е, а някога по байтошово време на един лекар се падаха 447 души, т.е. сега нещата са много по-добре! Нали така?!

Говорят за личен лекар на 1500 души. След личния лекар стоят доста повече на човек. Зер лекарите не са само личните.

Така е, но дори и лекарите със специализации да бяха колкото джипитата, (което не е така) пак щеше да е налице значителна разлика.

За да се вдигнат заплатите на сестрите, трябва да се вдигнат здравните осигуровки на пациентите. Или да завалят пари от небето.

Пари има и сега,но се разпределят неправилно.

Pesh0

Навързани , са мафиотските изпълнения . Здравната каса , държавна ли е ? Ако не е , защо НОЙ и събира приходите ?Ако не е , защо няма конкуренция ?Пазарна икономика .... Държавата , Колко служители има и внася ли си редовно вноските в тази здравна каса ??????? Защо Държавните болници , не са с приоритет ? Кой умник направи от докторите , търговци ?

Pesh0

Недостиг имало на лекари и на сестри .... Да недостиг има , при заплата от 500 лв за сестра и 700 за доктор . Ако вземат колкото един съдия .. 5000 лв , ще има излишък . А ако им намалите заплатите на 300 лв , ще се засили недостига . Защо няма недостиг на политици , съдии , полицай и митничари ?

Работата на съдиите никак не е лека, така че може би си заслужават заплатите. Не е лека и на лекарите и мед. сестрите и би трябвало и те да получават добро възнаграждение, ама кой го е еня за хорското здраве?

Pesh0

Защо сами на съдиите ? Да не кажеш че на митничарите е лека ? Или на докерите на пристанището ?

Първо да се намалят здравните заведения. Второ лекарите да не източват здравната каса а да лекуват. След това ще има пари за заплати - за лекари за медицински сестри за санитари и за лечение за пациентите.

Второто е доказано по метода д-р Гьобелс,а не чрез финансова ревизия.

За сметка на това Златките, Николетките, фолкаджийките, миските, моделките, реалити-звездите и ... се множат в геометрична прогресия ... въпрос на време е България да се превърне в един огромен публичен дом : (

Ами, ние вече сме. Абе като гледам снимки на българките от 60-70 години, не мож ги различи от западно европейките. А сега нашенките приличат на ориенталки.

Да ви имам проблемите, ами направете им заплатите по 2000 лева и ще имате конкуренция бе уважаеми бюрократи.

Джи -Пи тата са си точно. Не трябва никакви 470 бройки още по простата причина, че мангалите не ходят при Джи-Пи. А това са към 700 хиляди боклука, точко колкото покриват тези 470 Джи-пи-та. Мед сестрите са с ниска заплата, но интересно не виждам интерес от лекарите към този персонал, та ми е чудно как ги смята самата организация на мед сестрите.

Интересът на лекарите намаля,понеже сестрите малко нещо пораснаха...на години.

Ами как да има мед сестри като им плащате 400 лева заплата. Ами няма да има, и това е.

Толкова им плащат пациентите. Хем искаш да плащаш здравни осигуровки 17лв/месец, хем тия пари да стигат за 3-ма доктори, 5 сестри и хубава храна.

ИМАМЕ ТИКВИ И ТИКВЕТА В ИЗОБИЛИЕ!

Направете им заплатите като на нищоправещите дупеклати и ще има! Инак още по-зле ще става!

В държавна болница - 10 г. стаж заплата до 31,12,2015- 420лв бруто от 01,01,2016 - 460 лв бруто А МИН. ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ЗА МЕД СЕСТРИ ОТ 01.01.2016 - 682лв

Значи тези в болниците вършат закононарушение.

Резултата от реформата на министъра с оцъкления поглед

Логично беше. Не успяхме да си задържим кадрите. Сега те са в Западна Европа, грижат се основно за стари хора по домовете, скапват ги от бачкане, но поне си посрещат нуждата от храна и отопление.

Боце съвместно с ДАНС спешно да по обиколят бежанските лагери в Турция все едни 50/60 хиляди Сирийки ще си признаят че имат медицинско образование .

TIREX

като им гледам подготовката по добре да не достигат...

Споко Нипчо, те заминават в чужбина а там не вземат некадърни. хем те ща са доволни, хем ти щото са избягали от тук. Нали това искаш, всичките да напуснат БГ. Тук та останат такива като тебе истинските българи патриоти от столипиново

В чужбина работят в долнопробни псевдоклиники на лекари -емигранти. Дори средното им образование е под въпрос! Едно време на моя позната и предлагаха в Булгария да поработи като санитарка, да си "купи" диплома за мед. сестра и да замине за Германия като такава! Ясно! И не ми пишете за тяхната компетентност!Такава липсва! Едно мушкане тук и там и - работата е ясна!

Aми вдигнете заплатите на сестрите и ще видите колко кандидатки ще има. Докторите вземат по 4000-5000лв а сестрите по 400-500 лв.

Я кажи сега кои са тези доктори с по 4-5000 лв! Щото аз познавам само няколко такива от много.

Стоматолозите, например!

оди ставай доктор за по сигурно . Добре платена сестра ще станеш само ако тръгнеш по касинка.

Ти пък!!! Да беше казал 600-1000 за докторите, да ти се вярва!

Къде е това 5000 лв?Започвам веднага.В очно отделение 535 лева нетна заплата,за лекар със специалност!

Sm3hurk0

Медицинските ни сестри може да ги видите как работят в европейските държави, радвайки се на добро заплащане. Явно се едни от умните хора, на които им е омръзнало да ги експлоатират и крадат в България. С подобна политика на геноцид спрямо българското население, какво очакват уважаемите ни политици ?

ами да внасят сега , като изнесоха всичко !

Тия кво се правят на ощипани? Дайте нормални заплати на хората и ще имате сестри! кой нормален човек ще стой на 450 лв заплата да го бият денонощно миризиливи и пияни мангали, при положение че пазара на труда е вече отворен и които знае език си бие камшика я в Лондон, я в Германия? на чии гроб плачат тия от браншовата организация? не десет, сто няма да ви стигат след 5 години, ама вие ще си останете тъпи, алчни и прости

Да, трябват по-добри заплати, по-добри условия на труд. 3 милиона работещи българи ги изработват тези пари, безусловно. А къде отиват ? В чужбина. На чуждия бизнес са му създадени парникови условия - 10% върху печалбата, и то ако не я скрият. Откъде държавата, здравната каса да вземе пари за да плати на сестрите ? И лекарите ? И учителите ? Българите ги изработват - 2.5 се е вдигнала производителността на труда от 1989 г. А заплатите - абсолютно същите. Само с 15% са се увеличили (по съпоставими цени). Къде е разликата ? Изнася се. Затова сестрите отиват в Германия - следват парите. Да, ама тука родителите ни няма кой да ги гледа в болницата. Скоро и нас.

не достигат много други професии ама няма и да ги кажете и няма и да достигат за в бъдеще

Груба менипуляция!

А недостиг на депутати ?

Вдигане на заплатите, подобряване на условията на труд. Закриване на ненужните болници, спиране на кранчето и съд за крадливите доктори. И малко имиграция - да си внесем персонал от Украйна например. И ще се оправят нещата...

играта - Пепи Лудото изнася, а Кукото внася персонал.

Направете им заплатите европейски и ще имаме сестри. Направете им работното време нормално - 8 часа на ден - и ще имаме сестри. Сега в повечето болници сестрите работят до изнемогване, дават дежурства за жълти стотинки (защото няма персонал, който да поеме нормално всички смени), а дали можем да поверим живота и здравето си на преуморени и финансово смачкани хора?! Хора, които продължават да работят, защото си обичат професията и защото е точно това, за което са учили. За информация, не съм медицинска сестра, но имам приятели, които са.

Лежах с детето (като негов придружител, защото е малко) в белодробната болница в София. Една сестра даваше нощно дежурство на два етажа с деца. На долния етаж всички бяха с по 38-40 градуса температура. Цяла нощ беше едно непрекъснато сноване от етаж на етаж. Ами роботи да са, ще имат нужда да ги изключиш, че да не прегреят. Не е нормално да се дават такива смени. Да са живи и здрави, от сърце благодаря за адекватната грижа за детето ми!

Не е вярно! САМИ се НАТИСКАТ да дават дежурства , защото намират безплатен хотел! Ако са изморени, ще легнат да спят - така както го правят скапаните от труд работници! А те, както и охранителите, се мотат по цял ден безгрижно и им се иска по цял ден да са на работа, за да лющят клюки за пациентите! А какво задкулисно мнение имат за своите пациенти! УЖАС!

При заплати от 500-600 лева недостигът само ще се увеличава...

Как няма да има недостиг, като най-тежкият и отговорен труд - лекарският - се заплаща подигравателно ниско!

Сигурна ли си, или се шегуваш?

Всеки труд е ценен, уважаема!