Българчетата са на 5-то място по затлъстяване в Европа

България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата, каза доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за проучване на затлъстяването

Обратно в новината

Коментари - Българчетата са на 5-то място по затлъстяване в Европа | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За българския пазар се произвеждат всички западни марки шоколади, захарни изделия, натурални сокове, пасти за зъби, сапуни и перилни препарати в унгарски, румънски, полски... заводи като за втора ръка човеци. Немската кока-кола има друг вкус не заради водата, а заради използваните подсладители с аспартам или какво беше... вредно за говедата от соц. лагера. Соя, Е-та, консерванти, ароматизатори, набухватели и всякакви боклуци за второразрядното население от соц-блока. Но, ако изнасяш за Германия --99 изисквания и норми. Идете в Германия и си купете портокали. Нямат нищо общо с тези на нашия пазар, а са от Гърция и Турция. Нашите правителства са ни предали като лош материал с ниски доходи, опитващ западнато, за да има мир. За да могат да ни управляват, докато си въртят схемите за лично обогатяване. НАС - производителите на най-хубавите зеленчуци, плодове, жито, ябълки.... Хранят ни с лайна, правят ни пациенти, а нямат пари за здравеопазване. Накрая пак при тях идва проблема - здравеопазването на един отровен, болен народ от всякакви западни лайна и гнусния ламтеж на родните производители. Последните хранят десетилетия децата ни с любимите им кремвирши, като изкупуват отпадъчните пуешки гуши, пълни с холестирол от Австралия и ги овкусяват и подпълнят със соя. КОЙ Е ВИНОВЕН? И самите българи сме изроди-предатели. Бедата ни като народ е, че сме ИМИТАТОРИ - имитираме, че живеем, че се храним, че произвеждаме, че се трудим. НО.... ЛЪЖЕМ САМО СЕБЕ СИ!

Във всяко шоколадово изделие се слага соев лецитин,който бил вреден...какво ли вече няма вредно в храните,ужас...

Соев лецитин винаги се е слагал в шоколадовите изделия, не е нещо ново. Всъщност един от основните проблеми при сладките неща (особено тези, които вървят като по-нискокачествени) е прекомерното съдържание на захар, което цели да замаскира липсата на всякакъв вкус. Неотдавна реших да пробвам един шоколадов десерт на Милка с бисквити Орео. Ами залепна ми небцето от сладост, а вкус и аромат - никакви.

voltar

Ами, ако се научат родителите да карат децата да се движат, не само да знаят да мрънкат и бучат по темата, може и да не сме на пето, а на петдесет и пето място!

И тук се изложихме ! Отново не сме първи ! Язък !

Дебелия, Шопара, Слона, Прасчо- ако искате детето ви да има такъв прякор, тъпчете го със сладичко и мазничко, маминото...

например няма нищо общо с вкуса на Морените при соца. Нищо общо. Тия сега се правят от палмово масло и разни др боклуци.

през Соца не съм ял морени, но като ги пуснаха преди15-на години отново вкусът им беше доста по-добър от сегашния

През "соца" единственият недостатък на морената беше цената и - цели 15 стотинки. Колкото 3 обикновени вафли или почти 4 детски закуски.

виновни западните компании. Кой наложи тия псевдостандарти на храните ??? ми нали тия всичките съставки, добавки консерванти дойдоха от Запада. Никога у нас преди не са се произвеждали нито сме чували за всичките тия боклуци.

също са с палмово масло.

много рядко може да намериш шоколад без палмово или рапично масло. За Линдт не съм сигурен също, мисля че продаваният у нас също е правен с палмова мазнина. Или Линдор ли беше, не помня сега.

Между другото за ниското качество на много продукти са виновни местните ни дистрибутори, а не Западните компании. Защото има сериозна разлика между една и съща марка продавана в Германия и в България!

вместо какаово масло слагат палмово. едно време нямаше тоблерони и алабала, но шоколадите "Крава" си бяха по стандарт както си трябва. Сега ни пробутват боклуци в лъскави опаковки.

Хахаха.... Соц Марципана.... Знаеш ли, какво е Марципан германски? Че кой те кара да си купуваш шоколад за 60 стотинки с палмово масло! Купи си един Lindt!

У нас, незнайно защо, се казваше "марципан" на един шоколадоимитиращ продукт. Марципанът е бяла паста, получена от сурови, пресовани бадеми с малко пудра захар. Използва се често за пълнеж на шоколадови бонбони и шоколадови десерти.

погледни и съдържанието на шоколадите Линд - какаото може да е по-качествено, но другите лайна ги има също.

С псевдодемокрацията и западните ценности дойдоха и вредните добавки, ГМО и консерванти, които масово се слагат в храната. Та дори в шоколада има палмова мазнина ! Кво повече да говорим.

Българинът няма култура на хранене, не спортува, пие и лежи пред телевизора и след това гледа като олигофрен след като го тресне някой инсулт! /ако оживее/

За къде са се запътили, каква държава ще управляват, бог да ни е на помощ!

Да, всички са съгласни, че някой друг ни е виновен. Според едни руснаците, че са ни направили мързеливи, според други западняците, че са ни направили мързеливи. Чудя се колко от вас имат по един руснак или западняк вкъщи дето му шепне в ухото, "Зарежи, не прави нищо. Седни си пред ТВ-то или РС-то." Колко от вас приготвят обяд на детето за училище? Или е по-лесно да му бутнеш 2 лева и да го оставяш да се оправя само. И след това, разбира се, за големия г*з е виновен новия световен ред и илюминатите, които ви завиждат за добрите гени. Скъпи сънародници, естествения подбор още никой не го е отменил. Смело може да се каже, че много българи се провалят сериозно в това изпитание. Дебелите ви деца ще бъдат нещастни, ако не направите нещо да ги вкарате в норма. И да, това е ваше задължение, не на обществото. Вие трябва да говорите с вашите деца и да сте им модел за подражание, не обществото.

Важното е да е ефтино.

Храниш го със бургер, за да не готвиш. Не го водиш на спорт, че те мързи. Оставяш го на компютъра, че не те занимава. Става дебел и тъп - държавата е виновна! Мила родна КЪРТИнка...

За изброените от теб неща, не, но за други държавата и общините са меко казано виновни. Живея близо до училища и в непосредствена близост до тях е пълно с подземни, гаражани и всякакъв род дупки, в които продават посочените от теб хамбургери и други, абсолютно вредни, но тотално рекламирани боклуци. Държавните и общински органи, ако спазват само наредбите за минимални изисквания за хигиена, за ден ще ликвидират тези боклучарници. Органът за надзор на медиите да е спрял агресивна реклама на вредни храни? В двора на единия техникум, за който говоря има голямо кафе-аперитив и ресторант, в които се сервира алкохол. В двора, не на еди-колко си метра от училището. Всички контролни органи се правят на откачени, нито виждат, нито чуват, нито действат. Между-другото, споменатото от мен кафе е най-известният публичен дом в града. По-голямата част от "каките" са ученички от околните училища и се излагат там за оглед. Ако случайно ги хванат, пищят че са изнасилени.

Децата ще отидат на другия край на града за една мазнотия, вие за 100 метра говорите ;) И родителите им ще ги заведат, при това..

Аз пък си хапвам и хич не ми дреме, телесната ми площ се увеличава - толкоз по-добре - повече място за татуировки. После си правя селфи с новата татуировка и хоп- във Фейса, за тва имам и толкова френдове. И да, и футбол играя, нищо, че е на Плейстейшъна, а не като ония лузъри преди 30 години да гоня неква парцалена топка, дето дори не е била маркова.

Едно американче беше писало в един форум: Майка ми като млада си татуирала на корема делфин, а сега има кит.

Хей, Модерен! Здравей! Не знам как изглеждаш, но си много ЗАБАВЕН! А това значи, че не може да си чак такъв Мързел!!!

Сладур! :)

Затлъстяването да беше... Оглупяването расте и се шири, оглупяването...

много ясно, като се тъпчат основно с боклуци, храната ни е натровена и изкуствена, тия лапета не са яли истнски зеленчуци и плодове от както са се родили

И преди това... :(

Днешните 30- 40 годишни момчета шкембелии от къде са се пръкнали?

Шкембете е символ за просперитет! Затова още от древни времена богинята на благоденствието се изобразява като дебелогъза мама с провиснали цици! В милиарден Китай - богът на благоденствието се изобразява като рядкосрещана гледка в Китай - самодоволен шкеблелия!

Да не говорим, че според техните вярвания, мозъкът се намира в корема - по-голям корем, повече мозък:)

Бай Тошо не е домъкнал селянчетата в града, а БКП-то и нейната идеология. Затова и сега нацията загива. И сега наследниците на тази партия като говорят врели некипели, не им вярвайте.

Абе точно бай Тошо си е. Бай тошо почва 1954-56-та, априлския пленум и тогава са построени първите панелки. Ако видиш графиката на популацията на кое да е БГ село, максимумът е пребеояването през 1954-та. При преброяването през 1965-та - селското население вече е с 30% надолу.

Урбанизацията е всеобщ феномен на 20-и век - независимо дали се случва под една или друга идеология.

Урбанизацията в норманите страни става по икономически причини. В Източния блок по политически. Това се учеше още в даскало до 7ми клас! Разбира се не го казваха така грубо, както го казвам аз, а мазно обяснено с разни партини бълвочи за пролетариата, партията и революцията!!! :)

Това е част от държаната ни политика, водена от изпростели герберасти, комуняги, турчоля и евреи! Искат затриване на България! Идат избори! МИСЛЕТЕ И НЕ си повтаряйте грешките!

А кажи ми как се затлъстява от 2.4 грама сирене?

Мога да ти кажа, как се затлъстява от филия с лютеница, дето е пълна със захар.

Лютеницата не е от вчера, нали знаеш?

Това с 2.4 грама сирене беше много гнусна гледка! Да ти се изцвъка пиле дано, задето го напомняш!!!!

Ау!!! Колко сме гнусливи.

Абе, да си кажа честно, където съм ходил в чужбина децата навсякъде са много дебели. Идете в Гърция, в Испания, във Великобритания - масово затлъстяване на децата навсякъде. Българчетата може да се каже, че са едни от най-красивите и не затлъстели деца в Европа. Не вярвам много на тази статистика!

Абе прави ми впечатления примерно във Франция. Белите деца са ниски и шишкави. Негърчетата - високи и стройни. Та ген си е.

Е Гърция... намери да сравняваш света с дебелите, лъжливи, мързеливи гърци :))))))))))))))

Най-сетне в една от класациите БГ да напред.

След като започнах да ям значително по-малко въглехидрати (спрях да ям пица, хляб, тестени изделия, натурални сокове, ненатурални сокове, напитки със захар, сладкиши, торти, сладоледи, храни с добавена захар, храни с тесто и захар, баници, палачинки и т.н.), спрях да ям олио и други растителни мазнини, спрях да ям колбаси, кремвирши и подобни (ям варено и задушено месо, намалих яденето на печено и пържено месо) си възстанових нормалното тегло - близо 20 кг свалих. Месото го купувам от магазина, на промоция, от най-евтиното. Свинско и пилешко. Хормони има ли, няма ли - не знам. Но нямам вредни ефекти от него, не пълнея. Гърдите ми леко се смалиха, висящият тумбак тип "Бай Ганю" го няма. Тежа 63 кг при височина около 170-172 см. Млякото от крави бях го спрял, после пак го почнах, после го спрях. Нямаше значима промяна в теглото (може би само 2-3 кг), така че не млякото (пълно с кравешки хормони) е определящо за теглото, проблемът беше във въглехидратите. Сега не преяждам с плодове (ям умерено), ям зеленчуци вместо хляб. Не съм съгласен, че месото в магазините не е "чисто", достатъчно чисто е за да не дебелее човек ако се храни здравословно с "вредното" месо от магазина (казвам месо, а не изделия от месо; изделия от месо вече не купувам, сам си ги правя - взимам месото и го сварявам или задушавам, в краен случай го пека).

И аз това викам - "Да сте виждали дебел лъв?", а "Да сте виждали слаб слон?"

Липсата на двигателна активност е най сериозния фактор за да се задълбочава проблема с наднорменото тегло при децата. Втория е че реално само един път дневно те имат възможност да се хранят с готвено - вечер, през другите две хранения се яде само фаст фууд. На обяд покрай училищата е пълно с хамбургерджийници и дюнерджийници. Те и да искат няма къде да хапнат нещо по стойностно. Училищните столове са пълна порнография.

И понеже мама и тати работят на 6 места не могат да им направят нещо за обяд от преданата вечер ли? И сутрин закуската, защо да не става вкъщи?

Некачествена храна - ядем боклуци дори да купуваме най-скъпото то пак е боклук. ГМО, добавки и т.н. Много семейства нямат никакви парични възможности да купуват плодове и зеленчуци. Децата масово се хранят със сандвич с бял хляб и някакъв колбас, защото излиза най-евтино. Или готова закуска пълна с набухватели и подобрители.

Една ябълка или един банан излизат по-евтино от една вафла или един кроасан. И домашният сандвич със салам и домат/чушка/краставица е по-добре от кроасан, ако трябва да се избира между тези две. Само дето, както някой по-рано писа, е срамно да извадиш сандвич от вкъщи, а е престижно да си купиш боклук в шумяща опаковка. Сбъркана ценностна система. Но пак от родителите идва това. Ние като възрастни хора носим отговорност за тези неща.

Проблемът е в двигателния режим. Когато аз бях малък по цял ден обикаляхме града да бием врабчета, футбол се играеше на живот и смърт, а враждата между кварталните банди гореше калории като локомотив. И пак ни оставаше време да сме отличници. Проклет да е FB и сродните му!

Наборе, ако си спомняш, навремето играехме мач там, където ти сега си паркираш колата.

Бай Тошо домъкна селянчетата в градо и ги настани в многоетажни панелки. После внуците на Бай Тошо застроиха и малкото свободно пространство между многоетажните панелки. Децата няма къде да играят и да тичат... седят си вкъщи - нормално е да дебелеят! А като седят вкъщи - плюскат! Благодарете на Москва за ударно извършената по нейна поръчка насилствена урбанизация на България!!!

Бачо ти Тошо явно е действал и в Щатите, щото тоя проблем е ясно различим и там, само че повече при жените. Изобщо, ако някой се чуди откъде Путин е наследил това свое всемогъщество, да знай, че е от Бачо ви Тошо - или поне според домораслите "демократи" като този индивид тука.

Рядко се среща чак толкова тъп човек... като теб!

Що? Абсолютно прав е човекът. Нещо не ти отърва истината ли?

Това го казва тоя, дето е написал поста по-горе???? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Умни човече, още си спомням, как даскалът в ПЕТИ КЛАС ни обясняваше за пролетариата и за урбанизацията :)

Ами Кунева да назначи по един диетолог във всяко българско училище и детска градина.

Тя Кунева де не е сложена да прави добрини на децата? Тя е верен последовател на ББ и първо ще сложи една мутра полицай да стреля без предупреждение. Като в краварника. А разни там диетолози, медицински сестри -- то това си е направо грях и не съответства на партийната линия за унищожаване на материала. Включително и чрез угояване.

Нерастителните мазнини са полезни (мазна риба, мазно месо), проблем са рафинираните растителни мазнини (слънчогледово олио и разни боклуци, които се слагат вместо краве масло - хидрогенизирани мазнини, маргарини). Четете Дейвид Пърлмътър какво казва в "Тихите убийци на мозъка" (Grain Brain).

Точно така е, а големият проблем е, че няма държавна политика по този въпрос. Защо на сиренето с палмова мазнина трябва да има предупреждение, а на детските храни, тъпкани с нея - не? Голяма част от хората си тровят децата от неграмотност, а по-лошото е, че масовото отровителство се случва в детските градини и училищата и родителите не могат нищо да направят срещу това. Защото това е работа на държавата... ако имаше такава!

Онази филия с микроскопичното парченце сирене е напълно в съответствие със закона. Ако фирмата беше сложила повече сирене нямаше да спечели поръчката или щеше да бъде глобена за незаконосъобразни сандвичи.

Каквито родителите, такива и децата. Културата на хранене се възпитава у дома още от най-ранна възраст. Аз като кажа, че не давам на детето ми вафли, чипс, кроасани, близалки и пр. получавам един самонадеян поглед в отговор и реплика "Аз пък моето дете не го лишавам от нищо". И ми става едно такова любопитно от какво точно си лишавам детето като не му купувам гореизброените неща. Не че не е опитвало, но не е научено да ги яде и съответно изобщо и не налита. Виж, плодове обожава, но заслугата за това си е моя, аз го научих да предпочита плодове, а не вафли и желирани бонбони. В същото време много родители се оплакват, че децата им не искат плодове. Ами как да искат, като не са научени да искат? Още непроходили и им бутат бисквити в ръцете. Така де, няма да си лишават децата, я.

Това е много вярно и работи докато детето е малко. Като стане ученик, ще започнат да ти го тровят насилствено в съответното учебно заведение.

Далеч съм от мисълта, че след време няма да си купува и да яде джънк. Въпросът е, че няма да се тъпче до пръсване с такива неща именно заради културата на хранене, която му е изградена. :) Дозата прави отровата. Важно е да научим децата си как да се хранят правилно, тогава едно леко нарушаване на правилата няма да води до болести и затлъстяване. Но всичко зависи от нас като родители.

Храната е само част от проблема. Не искам да подхващам с "по моето време..." че все пак съм само на 28, но когато бях ученик се играеше нон-стоп футбол, баскетбол и подобни. Сега игрището пред кварталното е почти винаги празно.

Родителите хранели децата с боклуци. Обяснете ми- откъде да вземат истински чиста храна, след като от около година вече яко се преследват бабите, продаващи мляко по кръстовищата в големите градове, хаха? Родителите хранят децата с боклуци, защото децата искат тези боклуци, подлъгани от рекламите. Храната освен това бъка от силни подправки и откровено предизвикващи пристрастеност съставки /кофеин, мононатриев глутамат и пр./. Всичко това, естествено, защото производителите са ориентирани към печалба- такъв ни е обществения строй, че за няколко лева в повече в касичката на шефа доброволно правим курбан децата си. За "безобидната" захар да не говорим- децата са постоянно с бонбонки и шоколадчета в устата, с газирана напитка в ръка и пр. Оттам- перманентно висок инсулин, оттам- понижена инсулинова чувствителност, оттам- лептинова резистентност; от последните две- затлъстялост, метаболитен синдром, диабет /в тази последователност/. В този форум често се даваше за пример как през гадния соц нямало какво да се яде, защото липсвали "Тоблерон" и прочее боклуци. Е, днес децата ви ядат основно "Тоблерон" и други подобни; няма в менюто им кисело мляко и др. храни- първо, боклуци са, и второ-как да накараш детето да яде такива "безвкусни неща", след като му обработват езика постоянно с тежки изкушаващи вкусове? Вкусовите му рецептори реагират с понижен интензитет точно така, както допаминовите - при наркоманите;-). Как е здравето на децата ви в отсъствието на гадния соц,да попитам? Май много хубаво не е на хубаво- освен за производителя на "Тоблерон", разбира се. Най-хубавото е, че ако силово наложите на децата си да ядат неща, поне външно отговарящи на понятието "здравословна храна", може да се окаже внезапно, че му нарушавате правата;-).

Брей, колко хубаво било през соца, пък аз да не го помня! Не знам как сме спрели да свързваме соца с високо качество. Сигурно заради липсата на реклами. :))) Ако на вас и колегите ви по партийна линия ви се е полагало нещо качествено - не знам. Моите родители бяха безпартийни. Когато имаше, защото нямаше винаги, месо в месарницата, качеството беше под въпрос. Висял съм на 30 минутни опашка, за да купя, защото са пуснали месо в четвъртък. Примерно.

Като се натровиш с млякото купено на кръстовището - ще ревеш бахти и държавата - никакъв контрол. Като ги гонят - ревеш бахти и държавата - защо ги гонят. кажи вариант при който няма да мрънкаш? При любимият ти соц, на никоя баба не се позвпляваше да висне на някое кръстовище и да продава съмнителни течности.

Много спортуват...

ядат много пилешко и свинско, което бъкано с хормони на ръста, за да растат по-бързо животинките. Затова момчетата и младите мъже са масово дебелогъзи, с цици, инфантилни и не могат да чукат, както чукаха на техните години техните прадядовци. Техните бащи и дядовци също ходят "бремени" и цицорести - от бирата, която е пълна с химия и от същото месо, бъкано с хормони.

Не е от месото, а от високовъглехидратната диета. Виж "Тихите убийци на мозъка" на д-р Дейвид Пърлмътър.

"...бъкано с хормони на ръста...". Бих добавила - "и естроген". Затова са дебели и имат меко казано женски гърди, а вероятно и сексуални проблеми. Само се чудя, на тях самите не им ли прави впечатление?...

След като е лузърско да си носиш в училище храна от в къщи, бедняшко е да се храниш в училищния стол, а е престижно да се тъпчеш във Фастфудовете с мазнотии и захарни сиропи - ТОВА Е РЕЗУЛТАТЪТ !!!

Ми богати сме Ядът като разпрани

Подпухкавинка...

Ами така е. До училищата магаинчетата продават наред боклуци на децата. Няма кампания, която да се грижи за здравето на младите и да окуражава здравословното хранене и диета. Държавата не се интересува да стимулира учителите и лекарите - бъдещето на България.... А да не забравяме и големия процент ГМО днешно време в храната, приеман като норма и нищо нередно.... Та да не се чудят хората.. Даже много по-зле ще стане ако не се приемат мерки

Никакви мерки няма да помогнат докато в къщи се яде каквото не трябва.

След като родителите нямат културата и самите те подтикват децата да ядат боклуци, е нужно точно кампания която да образова младите към здравословен начин на живот и мислене в тази насока. Защото консервативното мислене на повечето хора трудно се променя, именно младите могат да променят бъдещето и съзнанието на малоумните управници. Но нашата държава за сега няма интерес да помага на младите...

Освен, че ядат по много и неправилно, нямат условия за игра. По цял ден пред компютъра, вместо на двора с другите деца. Не че останаха и много дворове. Нашият например е превърнат в паркинг и автоморга.

Точно така е, голяма част от хората си тровят децата от неграмотност, но по-лошото е, че масовото отровителство се случва в детските градини и училищата и родителите не могат нищо да направят срещу това. Защото това е работа на държавата... ако имаше такава! Менюто в училищния ни стол се състои от бутерки, кроасани и прочее лайна, без извинение! А отговорът на ръководството е, че е съставено съгласно държавните нормативи... от времето на Донка Байлова, за която маргаринът беше полезна храна.

Всичко започва от възпитанието вкъщи. Не са ти виновни нито магазинчетата, нито ГМО-то. Простотията не ходи по магазинчетата и гората, както знаем.

хайде стига това ГМО. Хабер си нямаш каква е разликата м/у ГМО и неГМО продукт. ИСтината е че родителите хранят децата си с храна пълна с въглехидрати. А точно от тях се трупа мазнината. Не... не се трупа от ядене на мазнотии, а точно от захари.

Килограми се трупат и когато се яде от всичко по много.

Хабер си нямам, но в интернет има СУМАТИ и изследвания вече до какво води продължителната консумация на вещества с неестествен произход... ама типичен манталитет "ти не ми говори на мен, аз знам какъв е проблема". Всеразбиращи критици.. И в семейството/родителите е и в държавата.. на много нива. Но този спор е безсмислен, особенно с такъв тип философи като теб...

В КОЯ ОБЛАСТ Е ТОЧНО ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ? :-)

Хората си хранят децата с боклуци. Защото е най-лесно.

При това в големи количества и редовно.

Сина на мои познати се храни само в КъФъЦъ. Два бургера и голяма кола на всяко хранене. Три пъти на ден. Родителите му си мислят, че е дебел, защото гена му е такъв. Бил много сладък пухкав и потящ се от изкачването на стълбите до втория етаж, което се брои за фитнес.

Вчера в супермаркета, момче на около 10 години си купи пред мен 2 майонези от най-долната и един чипс :) За какво да говорим повече...

Не се бойте те така ще са по - привлекателни за арабите, които така радушно се приемат в православната ни държава.

Ти пък! Те резняците харесват момите да имат телеса. Това означава ли че статията е лоша новина? Щом българсия народ си трае относно предателството на ББ, вкарването на бежанци, значи му харесва. Замислете се, дали е така преди да сложите минуса!