Защо избрах да остана в България - четирима българи разказват

Населението на България се топи - страната е бедна и няма какво да предложи на гражданите си и много от тях бягат. Но има и такива, които остават, пише немскоезичната преса

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ха ха мечти, мечти. Умните хора вече се връщат. Ако нямате перфектен английски, отлична диплома и стаж на поне ниво senior manager ще видите работа на кукуво лято. Познавам много хора с висше образование да гледат старци по 24 часа в денонощието, да подреждат скраб в задния двор и да изхвърлят развалени храни от супермаркетите, семейства се разделят по понятни причини. Вярно тук на някои места е по-трудно със заетостта, но ако имаш жилище и работа над 1000 лв. не ти трябва никаква чужбина. Ако тука си изпадналец под 1000 лв. то и там те чака нерадостен живот.

Ами аз избрах да напусна за по-добри възможности за кариера и по добра заплата. Четвърт век след това решение не съжалявам и ако трябва да го правя отново не бих се поколебал за секунда. Като ме споходи носталгия се връщам за една седмица в Татковината и се оправям. Като видя че моята Татковина е бащиния на едни много прости хора ми минава много бързо.

По-лоши тротоари или липсващи изобщо отколкото в София едва ли има някъде.

Защо избрах да се върна в България? - Хората са го казали "По-добре пръв на село ..." Работя отдалечено за американска компания и мога да си избера къде да живея, не съм вързан географски за работното си място. Ако бях отишъл да живея из европата със заплатата, която получавам, щях да съм просто "средна класа". В БГ обаче същите тези пари са 10 пъти средната заплата и си живея "като цар", на запад никога не бих могъл да си осигуря този стандарт на живот с тези пари. Българи е страхотно място за живеене, стига човек да има пари. Проблемите на мнозинството българи са ниските доходи, всичко друго е просто следствие.

Града без селото е като дърво без корени. Политиците унищожиха българското село. Интернет ли ще ядат големите мегаполиси? Бомбата е заложена, а с лъжа и кражба доникъде.

Да, все още над 1 милион българи избират да останат в България по ред причини - лични, социални, професионални. Но все още мнозинството избират да напуснат България. Защо избрах да напусна България ми се струва по-интересния въпорс. Дали защото искам д живея в държави с по-добри и гарантирани социални права, каквито у нас няма; дали защото искам да упражнявам професията си, за която в България нямам условия, а в други държави моята квалификация е ценена и добре заплатена, или просто е модерно да не живееш в България,...интерсно е да видим къде точно грешим и защо караме хората да бягат. Но май на всички е ясно къде грешим, важно е да сме на власт- само ще дърдорим, докато държавата изчезва. А тези българите, дето са избрали да живеят в България, нека продължават да ни избират....

Пенке, хората гледат на света от две различни страни. Едната е слънчевата, а другата е тъмната. Приятно ми е да чета нещо написано от човек, който гледа на българия откъм слънчевата страна. Аз имам двама сина с еднакви възможност. Единият замина за САЩ, а другият остана в България. За не продължително време, разликата в живота им стана огромна. Тоя тук получава в провинцията 500 лева. Другият получава 5,000 долара. Единият кара 15 год. кола, другият кара Форд Мустанг последен модел. Единият идва на село в неделя, да свърши нещо, а другият ходи в Лас Вегас. Да не говоря каква къща си е купил в Америка. Тоя тук е подтискат, защото се чувства измамен и чака момента, в който да отиде при брат си. Не се радвам, че губя синовете си, но те са хора с мечти и тоя живат тука не ги удолетворява. Че кой и колко хора живеят сега добре в България? Всеки е голям толкова, колкото са голями мечтите му. Най способните българи мечтаят за кариера на Запад. Виж в нета, къде и какви са децата на Цецка и Корнелия. Всеки случай поздравлявам те за положителният коментар с клипа "Писмо от умна жена". Прекрасен текст, не случайно писан от жена.

Уви, всичко опира до материалните мечти.

България и българите не сме БЕДНИ! Огледайте се и ще го проумеете. Всички имат собствени жилища, че и по няколко, във всеки дом има поне по една кола. Всички пътуват, магистралите и шосетата са задръстени. Курортите и ресторантите са претъпкани. Какво повече искате, с кого се сравнявате? Сравнете се с това, което сте били преди 30, преди 50 години. Както бедността, така и богатството са умствени установки. И ако непрекъснато се обявявате за бедни, то такива ще си останете. Изправете гордо чела, бъдете активни в политиката, на избори, защитавайте гражданските си права, не се оставяйте да ви манипулират и мачкат. България е най-доброто място, най-благословеното място на тази планета. Към нея се стремят всички, както от Запад, така и от Изток.

Точно казано, Браво!

Avatar952

Много точно казано! А що се отбася до "богатсвото" - Виктор Суворов го беше каза много точно в "Аквариума" (ако не бъркам книгата) - "Богатството не е в това да имаш, а в това да имаш повече от останалите".

,,... предлагам българите да ходят по бедни такива....." А има ли по-бедни от българите в Европа, де.....

Майттап бе, Уйли--ГОЛЯМА работа--ТРИ млн. заминали,а четирима останали.....

До къде стигнахме...

Вместо по лъскави държави и места, предлагам българите да ходят по бедни такива. Едва тогава ще оценят това, което имат.

Демек - налягайте си парцалите и теглете, че има и по-големи дупки от вашата? Тъп си, Гошко. Предлагам загубянчетата като теб да си останете в България, така ще си бъдете точно където ви е мястото.

Не съм сигурен дали си си показвал носа извън България. Най-много да си ходил до Турция и да са ти потекли лигите там. Ако беше обикалял света толкова, колкото аз, щеше да разбереш за какво иде реч.

То ти по принцип не си сигурен, Гошко. Върви с ограничения интелектуален капацитет.

Гошко, аз съм обиколил доста държави, на 3 континента... По-гадно място от България не видях! Прекрасна природа! Прекрасни хора! Отвратителни, гадни и тъпи, алчни политици! И много продажници, като драскача написал този пасквил, под който коментираме. Като водещия на Национална Лотария, ... Резултата - водим от години в статистиката по демографски показатели

Макс, Когато си обикалял толкова много видя ли: - беднотията в Африка, Бразилия или Индия, живеещите там по тротоарите и по-заможните, които живеят в коптори, пред които нашите цигански гета са като Бевърли Хилс? - Китай, където работните смени са по 12 часа, а работниците в големите градове се събират по селата и живеят в оградени лагери. Лъскави, с молове, спортни съоръжения и заведения, но оградени лагери. Те нямат право да си купуват жилища, дори да могат, защото след 10 години ги връщат пак на село за да не се обезлюдява провинцията. Или пък как се наддава на търг за регистрация за кола, заради смога. Склонен ли си да заплатиш стойността на още една кола, за да можеш да караш? Или пък да ходиш непрекъснато с аска на устата заради мръсния въздух? - Видя ли как се разстрелват хора по улицата от всеки, който пожелае, само с оправданието, че е наркодилър, както е във Филипините? - Видя ли как полицаи застрелват спрени за проверка шофьори или хора, повикали ги за помощ, както се случва в САЩ? Или пък масовите разстрели в училища и университети? - Видя ли как децата ти или ти самият си дискриминиран, само защото не си местен, както се случва масово в Европа? Или пък тълпите африканци и азиатци там. - Видя ли какво правят наркокартелите в Мексико, Колумбия и други страни в Латинска Америка? - Видя ли данъците в Канада и Скандинавските страни? - Видя ли как в Норвегия отнемат деца от родителите им само по сигнал? - Видя ли бомбените терористични актове в Западна Европа или как газят хора по тротоарите? - Видя ли милиардите, които корумпирани правителства в Южна Америка и Африка източват от държавите си. - Видя ли богати държави, където хората оцеляват в 21 век, или такива, където единици имат мобилни телефони и интернет, - Видя ли отношението към жените в мюсюлманските държави? Може да сме зле, но не сме стигнали до там да мрем като мухи в хладилни камиони или пък да величаем "Велики кормчии" и да посрещаме космонавти връщащи се от полет до Слънцето. Да, в България има много престъпници и политически боклук, но тук ние можем да си се оправим, докато в чужбина трябва да приемем всичко и да го търпим. Там оправяш само сабе си, доколкото можеш, но няма гаранция, че децата ти ще са добре ако ти си успял, докато ако си почистим нашата държава и я подредим, децата ни със сигурност ще са много по-добре, отколкото в чужбина.

Да си IT специалист вече не е проблем да си и у нас - в БГ. Ти можеш да си правиш проектите и на фирми от целия свят ако си кадърен (не говоря за себе си). Отвориха се и много такива нови офиси с добро заплащане и у нас. Но не всеки българин е ИТ специалист, нали? Всичко опира според мен от свинщината и безхаберието на властта у нас. Не е едно и също да си в държава на 27-място в ЕС или в стандартна и добре организирана държава. От 3 млн. българи имигранти има и такива, които се завръщат - "По вкус и цвет товарищи нет". Но една или 10 лястовици пролет не правят на фона на 3-те млн. други...

"Ти можеш да си правиш проектите и на фирми от целия свят." Да ги правиш не е проблем да ги намираш е. Най-малкото оставаш много пари на масата за тези които ти го "намират" да папкат.

Лелее,сериозно ,какви идеалисти, бабите в читалището са супер перспектива за България, четат книжки, браааво, педагожката какъв хъс само да научиш някой на български ,който не ходи на училище ,ха дано ама надали,Австрия е на светлинни години пред България , хората грева не пасат...

Избрах да остана в България щот навън никой не ме иска ако и да имам 3 дипломи ама същността ми е Бай-Ганьовска - затова. Поне ще се похваля пред джурналята да ме гледат с телешки възторг.

Хората са казали: 1 птичка пролет не прави... Милиони са зад граница, двама останали и 1 се върнал. Умрелите са 3 пъти повече от родените през всяка една измнала година от последните 30! Всяка година страната я напускат около 50 хиляди души! България е на първо място по смъртност на 1000 човека според Световната банка, фактологическата книга на ЦРУ и други статистики. Страната е на първо място по корупция в ЕС! Всеки може да провери в Интернет! Виждате какви "конкурси" с един кандидат се провеждат за важни постове в държавата! Образованието и здравеопазването са в плачевно състояние... И каква е стратегията за развитие и противодействие на политиците? Каква е дългогодишната стратегия за развитие, която да се спазва от всички партии? Кражби, лъжи, популизъм и присвояване!

... 600 лева, жена, 2 деца.. Избира българин... Щеш не щеш куфара и на терминал 1. Бедните първи днеска. Тарикат мама да си. Тук няма среда в някои провинции за българите,,,

Самонавивайте се колкото си искате, ще се радвам всички да заминете, защото само така ще научите истината и ще плачете. Ще носите дрешки само от SALE , ще бъдете самотни като кучета, ще ядете най-евтината храна с изтекъл срок на годност, ще се снимате пред фонтаните с изкуствени усмивки за фейсбук и ще лъжете че сте много добре, защото ще ви е срам да кажете истината. За покупка на апартамент и нова кола още сега забравете, ще живете с резаците в едни и същи скапани квартали и сгради, ще ви надуват главите денонощно . За медицинско обслужване направо забравете, в Англия се чака 3 месеца за преглед, най-много да се уредите за консултация по телефона, в УСА един преглед струва над 12000$. Първо се информирайте подробно, защото много наивници свършват трагично. Пожелавам ви успех.

но поне , няма да попиват злобата на мършите облечени с власт , да се кланят на партийни секретари сега милионери откраднали и осребрили живота им в банковите си сметки , може да работят повече но ще им е леко на сърцето и ще са свободни по дух . А за такива копелдаци които се хранят от страховете които насаждат си има разплата ,не да си връзвате червени конци и да плащате на поповете да ви четът меси , отърване нема

Значи в САЩ никой не ходи на прегледи, защото колко хора могат да си позволят 12 000 долара за 5-минутен (поне толкова е продължителността на прегледите в България) прегледен? По-добре ново от разпродажба, отколкото дрехи и вещи втора употреба, каквито продават на всеки ъгъл в България... Що се отнася до храната. Всеки може сам да отвори сайтовете на западни вериги - Lidl, Aldi, Carrefour, Sainsbury, Billa, Asda, и много други, където ще види, че цените на по-качествени стоки са по-ниски от тези в България! Освен това покупателната способност на лева е в пъти по-ниска! В България колко хора мислиш, че могат да си позволят 200 000 лв за покупчка на кутийка с три стаи? При средна заплата на книга от 1100 лв - под 2-3% от населението! И това е, разбира се, без родата да продаде имотите! Относо медицинското обслужване. Доколкото разбирам, медицината е открита в България, тоест посоката на развитие в тази област е от България на Запад, а не обратното. Следователно си прав, че на западните туземци, за разликата от източноевропейските, не са виждали доктор през живота си... Е, аз лично съм бил свидетел как в Лондон напълно съвремененно оборудван медицински хеликоптер кацна в най-близкия парк, за да вземе българин, който го беше блъснала кола. Да ти казвам ли как протече същата гледка в България? Абе, какви изобщо си губя времето с хора като теб...

уау, какъв е този преглед?!

Защо избрах да остана в България? Защото ми писна да бера ягоди в Англия.ха.ха.ха

тука си на ;достойна ; служба , свиркаджия на власта

Интересно "станкоу" защо не е "успял" навън, щом непрекъснато пропагандира емиграция и плюе всички, които не са емигрирали, а троли тук за едната манджа този мизерник. Репликирах го този боклук, но дирниците ме изтриха. Явно са му работодатели. Няма смисъл да пишете в този форум и да репликирате разни гущери.

и от кой легион си ? само ушаците наричат хората , мизерник , гущери , боклук и т.н. за да демонстрират превъзходството си в ;обществения ред ;

Ето например тия като теб сте една от причините българите масово да се евакуират от тази ганювска дупка.

Да бъдеш космополит гражданин на света !Целия свят да бъде твой дом!Това означава да бъдеш конкурентен креативен модерен успешен на гребена на вълната!Максимално напрежение на умствените ифизически заложби!Мек по периферията и стомана в центъра!Най бърз в неподвижното и най бавен в бързината!Играта не е за печалбата !Просто един танц!България ще пребъде въпреки плановете на големите!Можеш да събориш и Хеопсовата пирамида като махнеш един камък!Трябва да знаеш кой!

Дори не прочетох манипулативната драсканица. DW ???????????????

Бягат да, а дойчовците се кефят, че българите се изнасят да им ринат *ната.

Изумена съм (ке го преодолеем нема кък) че професионален инджинерин мое да си въобрази, че IoT Интернет на нещата мое да се състои в кое да е балХар село, при полжение, че секи контролер и why-fi ке изчезне в ръчичките на циганите и местните апаши. Иначе идеата е раскоШна, но боуже мой, кой ке опази why-fi - я? Това от Сименс да се натресеш на циганията, тц, тц, тц.....

WHY FI бе чоджум?!?!

Защо децата на почти всички големци предпочитат да работят и живеят в чужбина, след като живота тук им е уреден. Вижте в нета за синовете на Цецка и Корнелия как се чувстват в проклетата чужбина. В Щатите българите са абсолютно конкурентни на всички останали. Казвам го от личен опит. Там наистина мечтите се сбъдват.

Мдаа, преди няколко дена хората събираха пари за да погребем в България убитите българи....Наистина ТАМ мечтите се сбъдват.

Децата на политиците отиват в чужбина с едно куфарче в зелено, те не започват от нула. Лично познавам сина на един политик който учеше в чужбина. Два пъти месечно майка му ходеше да го види и да му занесе пари. Естествено на държавни разноски. И още един чийто баща му беше купил апартамент в центъра на Виена. Веднага щом завърши се нанесе в него. Издръжката естествено е от България. 2 милиона души не са замесени от същото тесто.Голяма част от хората се лишават за да спестят нещо.

Ти отиват да учат, за образование!!! След това се прибират в България и започват бизнес. Защо на г-н Софиянски дъщеря му е тук, в Б-я??? Ще отговориш .... ами защото баща и е голям. Всеки живее където иска. Но българина само негативи плюе по всеки преуспял.

Хубаво,заминавайте ! Нека всеки опита що е то емиграция. Ние видяхме и хубаво и лошо от нея.Сега е отвратително.Откак Америка взеха да се месят навсякъде,никъде не е добре да се емигрира. Затова избрахме да се върнем в България. И не само ние, доста са тези които в началото на демокрацията бяхме "Предатели на Родината",сега сме "Будалите които се връщат". От мен запомнете: Никъде няма да сте у дома, навсякъде ще сте българи-емигранти. Най-добре е когато си първи- първи заминахме, сега първи се връщаме. Сигурно има защо. За да сте добре трябва сами да си го направите!Онази държава го е направила за нейните хора! Кой очаквате да оправи вашата държава?

Така-така. Лошите американци бият негрите, па утрепаха и индианците, нали?

Прав си Коко, но в държава като българия където престъпноста е много висока, много хора се замислят дали искат да ги набие или наръга с нож някой и то само за 2 лева.

Престъпност има навсякъде. Имам жилище в европейска държава. Преди 15 години никой не се заключваше,сега всяка къща има камери,различни видове лампи, в последно време са модерни звънци с камери. Всичко това не е случайно. Някой има изгода да направи хората дезориентирани. Някога помощите бяха вързани с образованието и всички от моето време имат завършен поне колеж, сега ги дават лесно за да привлекат повече евтина работна ръка. За бедния и 5 евро са много, но без образование той винаги ще си остане беден.

Добър вечер, като се зачетох в коментарите, бих желал да споделя и със спасилите се и с останалите, че вече не сме 19 век и поне за повечето хора в развитите страни, защото колкото и да мрънкаме България макар и може би една от най - бедните от така наречени по развити страни е в много отношения доста по близо до тях, отколкото до страни разположени в Африка, Южна Америка и части от Азия. Аз в момента живея в друга страна и разбира се виждам всички плюсове, минуси и разлики. Та вместо всеки да плюе и мрънка да вземе да се замисли, че държавата това сме ние хората и причината тя да е такава пак сме ние не папата, не Бойко, не Русия, Сащ или някой друг. Като Ви дават по заплати който не Ви устройват, еми не започвайте работа, като никой не желае да работи за дадената заплата, този който я дава ще си позамисли. Като пенсиите са по 500 лева, колко от тук пишещите се осигуряват на парите които получават, аз се сещам поне за няколко познати, които са си плащали осигуровки и получават максималната пенсия. Най - лесно е да се плюе и критикува, нека всеки да живее където се чувства щастлив и полезен, но основният проблем на нас като черта е този негативизъм или да не сме Япония или Германия, но не е и толкова отчайващо положението, не мисля че много от тук пишещите си лягат гладни, нямат храна ток и вода и основни подобни придобивки които за нас са даденост, но за много хора са мечта. Лека и хубава неделна вечер.

Що пишеш под наколко ника? Хубаво ли ти е?

Валери,авно отдавна си напуснал България,и не си наясно с реалността.искал съм поне сто пъти,да ми увеличат заплатата,и реални ,а не минимални осигуровки,и винаги съм получавал отрицателен отговор.а, хайде обясни как сам да си плащах по високи осигуровки,като заплатата едва ти стига.

Нещастници, роби на мафията.

Мили приятели, не приемам мрънкане и оплакване, защото в момента всички българи имат нещо, което преди нямаха. Това е възможност да избират. След като не сме имали възможноста да избираме къде да се родим, имаме възможноста да избираме къде да живеем. Нашата Р одина България наистина е пракрасна страна и тук само човек може да се чувствува наистина щастлив. Но мнозинството българи не се чувстват щастливи, защото България отново е станала робска страна. Тоя път робството е икономическо, а държавните институции не работят и не защитават хората. А справедливост няма и няма и да има. Защото заразата, която души българите се самопроизвежда. Вижте какво ново ни донасят новите избори и се посъветвайте с мечтите си. И направете това, което ви посъвет те. Емигрирайте. Ще ви липсва родината, но няма да се чувствате унизени.

Грешиш много,щом хората имигрират,нямат право на избор.зсщото всички биха предпочели да останат удома,но щом напускат,явно нямат избор.и не смей да агитираш имиграцията,защото бягството е лесно,но завръщането е трудно.

5G_ме_утрепа

Глупави глупости. Лесно било заминаването, така ли? Що не пробваш, па тогава да дрънкаш?

Ама като пращат по един милиард КИНТИ всяка година в мизерната ти българия, не пискаш, нали?

Хората вече бягат не толкова зарафи парите, а заради средата! Ред, спокойствие, инфраструктура! Хората са по- добри! Тука е пълно с тарикати и общо взето все чалгаджии! В моя клас (11-ти) вече всички са научили две фрази "Съсипаха я тая държава!" при бай Тошо беше друго!"... МНОГО от съучениците ми ще бягат, мечтаят да стават банкери в Лондон (знам че няма да станат).... наивнички са да, но поне са помирисали от простотията в България!

Няма да станат банкери в Лондон, но поне са помирисали от простотията в България! Смисълът на това изречение остава неизвестен. Явно от днешните "ученици" и чепа за зеле не става.

Много по-лесно е да почистиш собствената си къща, отколкото цял живот да си чужд някъде.

В България след поредния червен преврат на 10 ноември 1989 за да се имитира демократичен преход и свободни избори, и законова държава, червената ДС номенклатура мимикрира и си назначи новите едри капиталисти, бизнесмени, банкери,..., медийни магнати и пр. марионетки, които обаче “се отчитаха” и контролираха, а онези, които много си повярваха баха отстранени, вкл. и физически! За тази цел те създадоха организираната престъпност, която - след като разбиха и овладяха всички държавни служби и институции, се сля с властта и така възникна и се утвърди мафията, която десетилетия вече води буквално война - макар и отричана, но очевадна, с българския народ и превърна България в провалена държава! Проблемът (й, на мафията и кукловодите й) сега е, че след толкова много години прикривани и отричани престъпления - кражби, убийства и птвличания, рекет и изнудвания, корупция и измами... вече се натрупа твърде голям емпиричен материал - твърде много факти, за да могат да го (ги) отричат и замазват! Но явно за тях властта на всяка цена и с всички средства и средствата на диктатурата за да я държат са жизнено, критично необходими като гаранция за да не бъдат до изобличени и подведени под реална отговорност!

Баламосвате хората! Особено ме разсмя онзи Борислав, като ученик ще ви кажа истината! Връщат се всички онези (те дори не се връщат, а емигрират (местят) в София) които са в търсене на българските дюнери, приятели и жени... каква булка може да се доведе от Германия?!

Какви извъртулки... аз знам защо! Ако идат в чужбина, трябва работа, учене, пак работа, пак учене... в превод на български... няма купони, няма чалготеки, на запад няма да ги има приятелите им, не могат да се социализират (адаптират), а и най- вероятно нямат нужните финансови средства плюс че са забравили или не са изпитали от безобразията в България! Няма ги и дюнерите за по 2 шева! В моят клас половината ще ходят на запад (един~два в Русия)! Ако ще ставаш доктор, може да забравиш за чужбина, същото е и за адвокат... тоест няма оставащи заради обичта им към родината (България), а само социални причини.

Имах предвие дюнерите за по 2 лева... не шева ;)

При напуснали 2200000 напуснали страната за 12 години - 4 избрали да останат . ДА ПРОЦЕНТА Е ВПЕЧЕТЛЯВАЩ. Изводите прави всеки сам.

Хората започнаха да емигрират масово още през пролетта на 1989г. Това са повече от 30 години. Стига фалшиви внушения.

Връщат се единици - пишат поименни статии за тях по медиите. А тия десетки или стотици хиляди, които заминават - те са само статистика. Това, деца, се нарича "пропаганда".

Премахнете гей парадите и се връщаме.

Един съществен проблем е заобикаляща среда от хора. Един завърнал се и в добро икономическо състояние българин ше бъде заобиколен от негативизъм, завист, мрънкане и оплаквания на заобикалящата го среда. Това ще го подтисне. Докато средната класа не се възроди със среден месечен доход от 4 000 лв нето на семейство, завърнали се няма да има. Ако стане чудо и средната класа се появи с тези доходи, тогава ще има много завърнали се и най - важното много незаминаващи в чужбина. Вдигнете доходите ! Но това е невъзможно с Бухалкаджията на власт.

Така е, но не са и само парите! Правосъдието трябва да е на ниво! Да се ликвидира корупцията. Да има чистота и ред! Тогава много българи биха се върнали!

Франк, дай идея как да стане, то на приказки е много лесно.

като си върнем държавата България.

БСП те оправяха 45+20 години. Избери си ги пак тях и ще видиш що е то средна класа и има ли почва у нас.

НякЪФ си инженер(ка) и 3 транссексуални от кочината на ГЕРБ!!!

Остави парите. Манталитета е ужасен прости хора с огромно самочуствие и интелигентни образовани смачкани на ниски заплати. Най пресен пример ви давам фитнес инструктор прост звезда с пари образованите работят за жълти стотинки. Еви мразя я тая държава. Обмислям емиграция скоро

Животът е такъв какъвто сам си го направиш ! На тъпият всичко му е тъпо , на бедният всичко му е скъпо !

А ми нормално е да има и будали които се връщат. Аз също се върнах и страшно много съжалявам за това. Слава Богу човек винаги може пак да замине! Върналите се са идеалисти, мечтатели, мислят си, че могат да променят нещата и т.н. 4-ма се върнали, 2 000 000 заминали! България е една загиваща държава! Днешните избори ще го потвърдят. Купуване на гласове, простотия, кебапчета...трагедия! А изборите в София са най-големият фарс!

Искат ама немогат.

Ако имаш добри приятели или семейство и инвалид може да избяга от тук! 100% ще бъдеш по-добре в чужбина! Но се иска някой да ти подаде ръка, докато се оправиш там. Все по-често чета за семейства с тежко болни деца , които емигрират с цел да получат по-добра медицинска и социална помощ! Така че, не се предавай!

Докато не се изрине гюбрето в парламента. Кочината няма как да се оправи.

Народът такъв.

..не всичко е пари привтелю,не всичко е пари...

Всичко е морал.

Следа прочетох статията ВНИМАТЕЛНО,стигнах до извода,че дъщеря ми ще си остане в Германия.

Че защо ? Докарай я тука да поработи за Домузчиев за 600 леяа и купони за 100 лева Ако е хубава някоя мутра ще и надуе корема и доживот ще бъде работеща бедна А Германия остава за внуците

Абе на теб какъв ти е проблемът с Домусчиев?!?

Купоните вече са за 120 лв. :)

Ми харесвай си го. Ако си учителка и взимаш 700 лева ще те питам пак харесва ли ти в България

САМО , ЧЕ ДАСКАЛ СЪС СЕДЕМСТОТИН ЛЕВА НЯМА ! МИНИМУМ ВЗЕМАТ ПО ХИЛЯДА СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА !

...преди 30г един мъдър и трудолюбив човек ми каза: от това държава не става, аз се усъмних, заминах за чужбина уж за година две, а станаха 25г вече. Още помня думите и вече се съгласих.

Емигрантството е за прошляци

offца

Че защо ? Имаме пари и честно сме си ги изкарали А ти или нямаш или си крала

Тази статия само потвърждава това което е очевидно. Останали са учителка, социоложка, библиотекарка в село и застаряващ инженер който не иска или не моге да поддържа темпото на по-младите си колеги в Сименс. Тези 4-мата какво биха свършили в чужбина? В БГ са по-полезни. Вярно са и коментарите за корупция и за това че има единици много интелигентни Българи. Нормално е да се изнесе добрата работна ръка при по-добри условия. БГ става бананова (доматена) република където се ходи за туризъм и развлечение. След оше 1-2 генерации може и да се поправени, но държавата трябва да намери средства да направи програми за иноваторство, да върне успелите българи , макар и постарали да работят с млади хора. Защо например не предложат програма за 1÷1 съфинансиране на фирми с участие на Българи в чужбина. Заради такива като КТБ, токът фонд трябва да се направи извън БГ и да се кандидатства с доказани активи добити извън БГ. Тиквата докато рита футбол да се замисли и освен стадионите да помисли и за икономика. Не съм против спорта, поддържам развитието, но не виждам идеи който да насърчават задържане на квалифицирани хора в Бг.

Толкова сме бедни че като се съберат три почивни дни шосетата в посока Гърция са препълнени от трафик

така е

Браво! Сега остава да разкажете историите на милионите, които заминаха.

На който не му е добре,да заминава. Имам хубава професия,харесвам си работата,тук са приятели родители роднини.тук е храната и природата които обичам.

Жив и здрав да си ! И се моли да е все така и на вратата ти никога да не почука съдия изпълнител

Навсякде по Света има хубави професии, насвякъде има хора които си харесват работата. Това за роднини и приятели лъжеш, защото на всеки един от нас поне 30% от приятелите и роднините са вече в чужбина. За храната пък да не говорим, никога не е била по-некачествена, ама никога! Единственото което е вярно е природата, но красива природа има навсякъде! Така че живей си в илюзията България!