Защо храните в Германия са толкова евтини?

Как е възможно 100 грама свинско филе да струват под 1 евро, а млякото да е по-евтино, отколкото в България? Дъмпинговите цени на хранителните продукти в Германия доведоха до челен сблъсък между търговци и производители

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Могат да дойдат у нас и да питат защо тук е ОБРАТНО ? Изкупува се на ниска цена, а продава на много висока ! Уникална държава сме - навсякъде по празници цените падат, а у нас РАСТАТ !? Дали същите хранителни вериги не компенсират високи цени тук с ниски там ?? Ейвайлар Боце - мат'ряла е лош, че търпи !!

Цената на храната зависи от цената на земеделската земя и горивото най-вече. В България земята се вдигна много, причини много. Горивото има много акцизи и е по-скъпо от Германия. Резултата е ябълки от Македония, домати от Турция, пилешко от Полша и тн. И най-вече гладни хора папат вегетарианско сиренце с палмово масло да е по здравословно. В кравето и овчето маслото видите ли много холестерол имало... ние услуга ви правим...

Ами в Германия храната може да е по-евтина, но общо стандарта е убийствен. Там живея.Скъпотия голяма е, ако не работят двамата родители в семейството, бюджета ще издъхне.Та не знам дали и колко е по-евтино. В Бг пък храната е боклук и на фона на доходите наистина скъпа.

Пичи, винаги можеш да се върнеш в България! Защо живееш в чужда държава и се оплакваш? Върни се в родината бе, пич! Не, не само спрямо доходите е скъпа, просто храна в България си е скъпа! И с немските доходи да живееш в България, храната отново ще е по-скъпа. Когато българския продукт струва 4 едини, а вносния 3 единици, с всякакви доходи българския ще ти е по-скъп, нали.

ма на туй му виката "пазарна икономика", кат' в Вулгаристана, ама на обратно.

Пример ще ви дам,кой нареди на убият всички прасета и кизи уж били болнби от чуми а???За да можем да внасяме боклуците от Германия,и Иралндия 30год старо замразено свинско,после го киснат във Пловдив във разни химикали,после го пускат във центрофугата да се изцеди,и накрая го боядисват със червена прах от изсъхнала кръв за да придобие цвят,и купувай народе пресно телешко

най-вече от Дания и Полша, но в замяна от Германия, тук цените на хр. продуцти за има-няма година се вдигнаха х2

Храните не са по-евтини само в Германия. Храните в Испания, Франция, Великобритания, Белгия, Дания, както и много други държави от Европа, са по-евтини от България! Това е факт от години!

Пълни глупости , аз като ходя нищо качествено и евтино не виждам . Храната в Германия е някакъв химически коктейл на BSF .

Добре , че територията булгаристан всичко е екологично чисто.Пилешките кренвирши са сътворени в т.н. колоидални мелници заедно с клюнове,нокти перушина и всякаква дреболии.За колбасите да не говорим те са от колаген , рога и копита.Купети се т.н. телешки салам или хамбурски уж такъв и го оставете за една седмица в хладилника.Ще остане около 50 % от първоначално закупената от вас опаковка и с много намален грамаж.Всякакви спранджи от обрезки,кокали и какво ли не още се вари в казани с агар-агар/това което се слага на лимоновите резанки/ и остатъка представлява нещо с коричка в хладилника ,което би трябвало да е салам.Да ама не.Да не говорим за българското краве масло което мирише на лои и като го порнеш с ножа е пълно с вода.Хляба е боядисан и т.н.Няма да ми стигне цял ден да описвам и какъв е меда конфитярите без какъвто и плод представляващи оцветено желе.Шоколод без какао.Перилни препарати със сода бикарбонат и сол които не перат.Гелове за пране тип веро и изобщо измислена държава.Има контролни органи които единствено работят за себе си и най-вече за прослужено време.Федерации на потребителите и какво ли не още.Месото в Гърция ,като за изложба е 3 евро килограма у нас задмина 4 евро,Пакетче масло в Германия е едно евро у нас е 5-6 лева.Кво му плащаш.Да не говорим за техниката и изобщо за целия ни измислен живот.Така е като сме втора употреба народ.Търпим всички да се подиграват с нас.

Който е живял там знае колко е евтин живота, на тези, дето гледат оттук оттам им пожелавам да по живеят там поне 2-3годинки особено с деца и пак да пишат. В тамошната преса пък пише редовно колко пенсионери се изнасят да живеят към източна Европа, защото било по-евтино и нямало да мизерстват както в Германия, а тези в работоспособна възраст се изнасят към Швейцария, Скандинавието и Австралия и нямат против да оставят Германия на потребителите на социални помощи, които се увеличават с всяка изминала година в пъти и тия дето са се показали и малко на плюс трябва да се впрегнати в общия хомот, за да ги издържат.

Защо ген. директор на Rowe group,не помисли и за бедните българи,който пазаруват в Bila на тези в пъти над стандарта ни цени.

Защо коЙто бе, неграмотник?!?!?

Ако провериш в Търговския регистър, ще намериш финансовите отчети (ГФО) на Била България. Ще видиш, че през последните години, не са отчели никакви печалби, а загуби. Е, ако искаш, може и да им повярваш. Историята на големите франчайзи е една и съща - Лидл, Кауфланд, Била също като Лукойл редовно отчитат минималони печалби или загуби. Отличникът Горанов и неговата НАП мълчат. Хватките не са кой-знае колко трудни за разгадаване, но всички водят до изнасянто на печалбата.

Което не го прави нито една българска фирма сигурно. За данъците. а иначе за отчетите лъжеш. Лидл прави по над 15 млн лева печалба на година, миналата е близо 30 млн. Плаща по над 3 млн лева данък печалба. Само виж разходите за заплати и осигуровки (реални!) как растат. А и Билла има печалба от над 4 млн лева, с изключение на 2018 г. Платените данъци са по 600 хил на година. Други справки да ти кажа ли? Или си думаме на автопилот.. тез такива, тез други, само булгар важи. Стига глупости и манипулации.

Сори пич ама аз пазарувам предимно в Била. Определено там са най-добрите цени.

С най лошо качество не напразно гледаш реклами само на била в последно време ти да си гледала реклама на Мерцедес скоро

Нищо подобно това с евтините храни беше!!!Всичко вдигат непрекъснато без излишен шум Само се говори излишно и тия тъпаци българите вярват на всичко и после Германия е номер Едно ще взимаме пример от тях Нещастници!!!

Храните са евтини,защото Германия е богата,и не се управлява от престъпници.България е бедна и се владее от бандити,които се толерират от правителството,и нищо не се прави за по-добрия живот на хората.

Всъщност, богатите и праведни управляващи на Германия осигуряват изсмукването на останалите от ЕС за благото на Германия като използват престъпниците на място, които управляват нейните европейски неоколонии, между които е и България.

Земеделците и животновъдите в Германия и другите страни да се организират и да направят големи пазари, на които да продават директно от производителя и на конкурентни цени. Но изглежда много не им се занимава с търговия.

юбер алес !

Германия е раковото образувание в сърцето на Европа. Докато съществува Германия, в Европа и в света няма да има мир.

Глупак.

Точно така. Тези тъпаци са орисани винаги войни да започват и никога война да не спечелят. А и ние покрай тях сме изяли дървото два пъти, сега трети път се тикаме да го отнесем заедно с тях, щото тука е пълно с побъркани германофили. Римляните казват, свойствено е на човека да греши, а на глупавия - да повтаря грешките си.

Нали първо Русия и комунизма беше виновен, че сме на тоя хал ? - били ни "тъпчели с ботуш", били ни окупирали. Сега Германия стана виновна ? Утре - кого още ще обвиним ? А ето я истината - българинът вечно е бил и ще бъде недоволен мрънкалник, на когото винаги НЯКОЙ ДРУГ му е виновен. И вместо да запретне ръкави и да свърши работа (първо - тази, на която ходи, после - евентуално да почисти пред блока, да оправи градинката и т.н.) предпочита да псува и да проклина. Не е случила държавата на хора, за съжаление.

Производителите казват - бедни сме, защото не ни плащате достатъчно. Веригите казват, не вдигаме цените за да не станат бедните гладни.... Аз виждам затворен кръг. Земеделците ходят да купуват евтино стоки от веригите, защото нямат пари и за да не са гладни, а веригите не искат да им плащат по-високи цени за продукцията, за да продават евтино пак на тях...

Изпускате важна подробност ... наречена ЕВРОСУБСИДИИ ... за литър мляко - 0.20Е за БГ, 2-3Е за Германия до 6-7 за някой райони на Австрииските Алпи .. всички млечни местни продукти са изключително качествени и затова вносни няма! Евтини и качествени - вземайте без да се плашите! Същото е с вината във Франция/Италия за 5-7 евро вземаш качествено трапезно вино ( с почти 1Е/кг грозде евросубсидия) .. за БГ е забранено засаждането на НОВИ ЛОЗЯ!!!!! .... а БГ водата е 2лв ... кво вино ... ква бира

2лв., но за кубик=1,000 л.!?!?!?

Как защо? Ами ще изпържат такива хърби като нас и същите стоки за тях ще си бъдат евтини. Немските вериги какво правят? Денонощно изнасят пари от България, не внасят. Ако четете тука тъпите тролове едва ли не еврогейовете са ни осиновили и ни издържат, ей така, от самарянски чуства. Ееех, простотии пропагандни и дойчезелювски също.

То и тук отдавна ядем боклуци, но немската храна е доста отвратителна. Качествената храна и там е скъпа, не вярвайте на простотиите на дойчезелювците.

Подвърждавам.

ПоТвърждавам.

Ами така става, защото няма вече пазарна икономика. А нея я няма, защото има сибсидии, а докато има субсидии, производителите в определени държави винаги ще са набутани.

Живял съм 4г. във Франкфурт, често ходя в Гемрания. В масовите супермаркети и магазини храните са евтини защото са от пластмаса, картон, лепило и захар. Точно както в САЩ. Качествената храна нито в САЩ, нито в Германия е евтина. У нас имахме най-качествената храна достъпна за всички по времето на социализма. След това продажници затриха всичко! Успех !!!

с изключение на петото изречение. Храната в момента е по-некачествена ,не заради липсата на социализма сам по себе си, а защото са в годините са променени методите за отглеждане и добиви в селското стопанство и животновъдството като цяло - крайно индустриализирани, в посока възможно най-евтина продукция, във възможно по- големи количества, възможно по най-бързияначин, с възможно най-перфекния външен вид и по възможност на най-ниски крайни цени. Всичко това е за сметка на хранителните им качества и стойности. Хората са приучени да изискват евтино, красиво, достъпно по всяко време на годината. До къде стига идиотщината на съвременните консуматорските порядки- миналата седмица на касата в един чужбински супермаркет , без да съм обелил и дума, ми се извиняваха пет минути и настояваха да ми подменят краставицата , която си бях избрал, защото беше леко закривена.

Изцяло съгласен.

Поредния опит за евтина политическа пропаганда...Като гледам С. Корея И Венецуела не са в челните места за хубава хран...или изобщо за храна...а комунустически Китай ще умори назелението си с корона вируса, който тръгна от чудесните санитарни условия и страхотна храна..

Ми като си отговориш кой ги прави тия класации, ще разбереш и защо ги няма. И двете държави са непослушни и им извиват ръцете със санкции световните демократи. Била съм във Венецуела и храната там беше отлична. Екзотични плодове, фрешове, вкусни месца...За природата няма да споменавам. Целият Карибски басейн е красота. А в Северна Корея нищо чудно да е както е било у нас преди, чиста, натурална храна. Мен пропаганда не може да ми формира мнението.

Този е трол русофилски!

Тази Новина за по-евтината Храна в ЕС я Разбрахме . Моя въпрос е - Кога ще се обясни разликата в Цената на ГАЗ , ГОРИВА и ТОК ??? В България плащаме всичко това два пъти по скъпо , и то в ЕВРО ?

Не мога да се съглася. Горивата в Германия са по-скъпи (макар за стандарта им да са по-достъпни). Токът също е по-скъп. За договарянето на по-добри цени на природен газ са нужни или по-голям пазар, или конкурентни цени от други доставчици.

имат пътища и нямат винетки ...включена е таксата в цената на горивото

Я, немските медии пишат като комунистическата пропаганда по времето на СССР! Че в хубавия капитализъм има монополисти, които ограбват производителите, тоест тези, които работят за да произвеждат!!! Банките и тези, които търгуват, ограбват нещастните хорица, дето бачкат. Това се нарича ЕКСПЛАОТАЦИЯV А после Маркс бил лъжел, ... хахахаха! Доживяхме.

Не знаеш ли,че комунизма ще победи в най-развитите страни.

храните им са същите боклуци. Даже по зле от БГ. Страна със високо качество на храните вкл. и тези на улицата е Холандия.

Хаха в Германия е пълно с пластмасовите домати, краставици и чушки от Нидерландия. Никога не купувам от тях. Купувам чери домати от Мароко, Италия, Испания...краставици от Испания и чушки от Унгария, когато изобщо пуснат такива. Защото Нидерландия е узурпирала целия пазар с пластмасата, която бълва и залива немският пазар. Там няма слънце в Ниската земя. Гледала съм док. филми как отглеждат там зеленчуци. Първоначално помислих, че гледам астронавти. Дегезирани в едни скафандри с някакви пръскачки на гърба пръскат чушките в орънжерии. Нищо не им се вижда. Всичко е закрито с маски и специално облекло срещу отровите, с които ръсят растенията да дават бързо продукция, че дебилите им чакат боклуците да ядат. Мерси за такава отрова ! Предпочитам бг зеленчуци, особено сочните ни розови домати, расли на слънце. Гръцките също харесвам, защото там почти целогодишно грее слънце. Но е странно, че не съм попадала на гръцки зеленчуци в Германия. А само на нидерланска пластмаса, от която ми се гади, честно.

Не съм съгласен,защото наторяват с човешки фекалии.Никога не купувам селскостопанска продукция от Холандия.

Небрежно пропускат следното - производителите имат дебели земеделски субсидии от ЕС. Съответно е напълно реалистично крайната цена да е по-ниска от производствената - разликата се плаща от ЕС и всички са щастливи. Още се сещам как кукунделата Нинова искаше да накара веригите да продават предимно БГ стоки - ами БГ стоките са хем скъпи хем масово некачествени. Не е нормално в луканка за 40 лв. килограма да пълно с химия наместо чисто месо. Та така с "двете леви партии подкрепящи проиводителите". Един дол дренки с нашата "лява" партия. Ако оставят производителите ни намира, да продават както могат, където могат и за колкото могат, и престанат да ги блъскат в ръцете на прекупвачите с абсурдни изисквания за касови апарати, осигуровки, и им върнат прекия ЗАКОНЕН достъп до крайният клиент, то всички ще са щастливи.

п.с. нашите дребни и средни производители нямат достъп до парите на ЕС, те всички отиват за едни дебели фирми - зърнопроизводители...

е пунта-мара,просто отвличат вниманието ....Земеделците протестират срещу правителството,което под натиска на Зелените еко-талибани иска да им наложи "еко"-ограничения....Което за тях означава по-големи разходи и по-малко производство,съответно по-малко субсидии...В момента този дебат прехвърля вниманието в друга посока,за да разсеят земеделците и да спрат да изкарват тракторите на протест(90% от които всъщност струват повече от жилищата ви).

"... производителите, подкрепяни от двете леви партии, се оплакват от експлоатация. Големи вериги им извиват ръцете, изкупувайки продукцията им на прекалено ниски цени... ...Големите вериги пък казват, че вдигането на цените на хранителните продукти ще създаде сериозна заплаха за хората, които са на ръба на оцеляването." Големите вериги извиват ръцете на бедните и същевременно Веригите си играят на благодетели на бедните?! Висша форма на лицемерие! ... Когато Корнелия Нинова се обяви срещу чуждестранните вериги магазини и поиска промени в Закона за защита на конкурецията / Веригите да продават определн % български стоки и да се разплащат с производителите в срок от 30 дни, защото бавели разплащанията до половин година, и да не връщат развалената, непродадена и бракувана стока на производителите за тяхна сметка / , Плевнелиев върна Закона, защото бил против конкуренцията и против чуждестранните вериги...

НА НАС НИ ПРОБУТВАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКАЧЕСТВЕНА И СКЪПА ХРАНА!

Манталитетът на българина позволявал да му пращат боклуците си. :( Били сме непретенциозни. Евробратята за всичко имат обяснения...

Даваха скоро как в месокомбинатите цари експлоатация на циганите и турски работодатели не им плащат.

Не се оплаквайте, борете се за Нов Национален Синдикат !

Четете както дявола Евангелието. Какво не разбрахте на статията? Ниските цени са за сметка на производителите, веригите си взимат тяхното. Всички искат ниска цена, но не питат този, който произвежда и особено когато става въпрос за храна, какво му коства.

Едно за сметка на друго. Напълно си прав. Аз живея между Германия и Испания и мога да потвърдя, че дотациите в Германия правят испанските стоки еднакво евтини на двата пазара. Това е абсурдно! От друга страна много хранителни стоки са по-евтини вече в Германия. Само да отбележим - ако някой "изпадне зад борда" в Германия е далеч по-лесно да преживее. Просто биха му платили и жилището - в Испания - НЕ!

Откога Испания и Германия имат обща граница.Или просто не си се изказал правилно.

Колко им е ДДС върху храните? Едни и същи продукти, дори в един същ супермаркет, например Лидл, са по ниски в Германия дори от тези в Лидл в България. А изкупните цени и цените на едро едва ли са по-ниски в Германия?

А в България въпреки най ниското заплащане на труда сме с най скъпата храна в цяла Европа!!!!

Производителите на храни са прецакани брутално и навсякъде и в Германия и тук... Това е големият проблем.... Трябва да се даде достъп на земеделците до крайния клиент... Това трябва да направи държавата... Производителите трябва сами да могат да си продават стоката , или чрез кооперативи

Veroqtno bednite tam sa po-imotni ot ne-bednite bulgari.

Цените на храните в Германия са по ниски от Франция да не говорим,от Швейцария,но са много по-некачествени.

Фермерите в Германия не са бедни и не са за съжаление! Получават всякакви възможни дотации и кредити от държавата и ползват най- новите технологии и данъчни облекчения! Храните са сравнително евтини, но пък тези на транспорта, наемите и данъците са изключително високи! Тоест за обикновения човек и тук не е рай!

Едно за сметка на друго. Напълно си прав. Аз живея между Германия и Испания и мога да потвърдя, че дотациите в Германия правят испанските стоки еднакво евтини на двата пазара. Това е абсурдно! От друга страна много хранителни стоки са по-евтини вече в Германия. Само да отбележим - ако някой "изпадне зад борда" в Германия е далеч по-лесно да преживее. Просто биха му платили и жилището - в Испания - НЕ!

Евтини са им защото същите вериги продават у нас на по-високи цени и ние всъщност дотираме ниските цени в Германия.Съдират от нас по три кожи на фона на ниския ни стандарт и заплати и поддържат същите и дори по-ниски цени при германския стандарт и заплати.

Борисов да им стане канцлер и ще се видят и те в мизерия !

Меркел достатъчно се "грижи" за немския народ. Що геноцид, що нещо...Ма вие им завиждайте за евтините ГМО-та и пластмасовите меса с хормони.

има през епохите масови гладувания. В България никога не се е гладувало и няма гробища от масов глад. Но комунистите докараха българите до просешка тояга и глад. През 1921г, ТРИ години след ПСВ България е ПЪРВА В Европа по брой овце. Чехия, Унгария и Полша влязоха на летящ старт в ЕС защото там комунистите не посмяха да национализират земята през 1945г. Днес Полша бълва месо и ябълки не - само в ЕС.

Ей, драскачи, вместо да си смучите доводи от пръстите, що не обърнахти внимание колко е ДДС-то за храните в Германия?

Точно. Оттам идва и разликата в цените на едни и същи стоки...Но Ганьо няма толкова акъл.

Но затова пък В Румъния и България си продават по скъпо продукцията си от Германия

и бирата там е по-евтина от бегето, не е само млекото..

ми евтини са, щото германските селяни си гледат животните и посевите, а неса се натъпкали като българите в пет града да умуват по темата!

и на това му идва краят като надойдат още нигери и арабухи и ще изпращи клонът яко

Това е капитализъм едни преяждат други недояждат . И като имат толкова мигранти държавата закъсва-

Е не е като комунизма - всички да недояждат ..освен тия "по-равните" от ЦК

защото е социална, а не мутренска държава

Няма да е още дълго време социална д-ва Германистан, като гледам колко маймуни са накачени на клона, а продължават да си вкарват още паразити. Немците само бачкат и опъват каиша, а живеят все по-бедно...Останалото е демагогия, захаросани лъжи и приказки от 1001 нощ. Скоро ще изпращи клона здраво.

Кацата с меда не е бездънна. Няма кой да я пълни с медец, а мераклиите с големите черпаци стават все повече. Не виждаш ли , че цяла Африка и Близкият Изток се е запътила с големите бохчи към Германистан ? Всякаква паразитираща сган с крайна точка ...при мути Меркелана, която заяви на немците, че като не им харесва, да напускали Германия. Ма, лудо мути Меркел, кой ще храни многобройните ти ебливи и мързеливи гости, ако изгониш работливите и дисциплинирани немци ? И продължаваш да пълниш Германия с още паразити, хлебарки и скакалци....Лудо мути, ама много лудо.

Евтини са, защото ги закупуват от България на бедценница

Разбирате ли, не са високи цените тук, ми там са ниски, не са малки заплатите тук, ми там са прекалено големи.

 "В Германия около 13 милиона човека живеят в бедност или са на границата на бедността" Ебал съм ви благоденствието, шибана окупирана от сащ държавица...

Коя ли е окупираната държавица. Тази дето се е оакал до уши, ама все друг му е виновен за това че не успява в нищо, а не щото е некадърен, или хората които произвеждат и имат най-здравата икономика в света... кой ми пръдна в гащите...

Окупирани не само с най-голямото присъствие на сащ в европа, но и с канцлерскиа подпис!

Уж имали най най най здравата икономика в света, а обикновените немци обедняват, цените се увеличават, паразитиращите мигранти също. Празнословие на поразия.

20 лева килограма на свинското било ефтино. за млякото е ясно - имат субсидии. за това.

Евтино е, защото произвеждат всичко и дефицитът им е 290 Млрд Евро !!!!! Дефицитът е разликата между внесенота и изнесеното. Германия само изнася производство в единния пазар. ЕС е добре за едни, за сметка на други. Българи, събудете се! Бедни сме, защото газим в богата земя, но ни унищожават както отвън, така и от вътре ние сами. България има 1/3 на 6 милиона, а Германия е 3/3 на 80 млн души. На глава от населението имаме територия за 20 млн души, или 3 пъти повече от немците...