Заразени със салмонела млека е имало още през 2005 г.

Заразените със салмонела бебешки млека на френската фирма „Лакталис” могат да бъдат проследени до 2005 г., признаха от фирмата.

Обратно в новината

Коментари - Заразени със салмонела млека е имало още през 2005 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Закривай!

Сега фирмата ще си смени името и всичко ще е наред. Прехвалената евро процедура за сигурност на млечните продукти няма да се промени и така до следвашия случай. Между другото процедурата за обработка на млякото е вредна, защото млякото което излиза предизвиква алергии, мързеливи черва, болет на Крон, и след десетилетия рак на червата. Това е защото в млякото няма липофосфати и това го прави лошо за имунната система. И това е много по-голяма вреда от десетина случая на салмонела. Това, което трябва да направи е да се пастьоризира млякото, оставяйки всички съставки и ако след това се процесира да се проверява крайния продукт и да се унищожават или процесират лошите партиди (повторно продължително изваряване). Това, което сега се прави е разделяне на компонентите на млякото, махане на частите, които могат да се заеазяват и отново смесване на останалите части. Та мазнинат се разделя, маха се фосфолипидната обвивка (която е необходима за имунитета), махат се също и фосфопротеините, взима се само маслото и отново се смесва с останалто мляко до точно определен процент (тъй де, да се спази нормативаата), като мазнинатса се пуска на много дребни капчици. Мазнината става възможно най-вредната и неразделна съставка на млякото. Затова каймака като се свари е тънък и не се разделя даже ако се направи кисело мляко (а трябва да отиде отгоре). Е и в червата както в киселото мляко, не се разделя мазнината и не е добро за тях, ама кой пита. Важно е в евпопейското мляко да има точно 4% мазнина, нито 4,1 нито 3,9%. И като си помисли човек че това е една от най-щадящите нормативи за здравето...

За много неща сте прав/а. Само за едно не. При пастьоризация мялкото губи ензима с който се усвоява лактозата. И де факто това води до изборените от вас лоши последствия. Губят се минералите а и белтъкът става трундоусвоим

Основното за загубване на хранителните качества е че се губи довйната мембрана, която огражда мазнините. Вярно, при всяка температурна обработка се губят белтъци. Но ми се струва че ако не сме до кравата не може да се снабдим с мляко, което има всичко. Ще се зарази бактериално а след това с фаги за няколко часа -- то си е много хранително нещо. Дори и да сме го кравата е най-добре млякото да се свари. В края на краищата в стомаха и в червата всички белтъци ще се денатурират и ще станат на аминокиселини. Все пак трябва да има компромис между безопасно и пълноценно мляко. Просто не бива да се жертва хранителна стойност за да се направи по-технологичен, хомогенизирайки го и превръщайки го по този начин в смес от химическите си съставки.

Всъщност вредния процес е махането на суроватката и хомогенизирането. Не виждам начин да се мине без пастьоризация, па ако ще и за секунди при висока температура. Освен разбира се ако не се проверява директно преди пиенето му, но това ще е много скъпо, може би 10 лв за литър.

Калина Петрова, едно уточнение - салмонелата не е вирус !

това е съвременен химически продукт

Горе-долу така е. Химически продукт получен от пълноценно мляко.