17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има такива цигари, които експлоадират.

Пуши се навсякъде в тази държава изобщо защо се напрягаме със закони. Пуши се в болниците пушат докторите в кабинетите.

Който знае кой е 55-годишният пациент, знае и защо се случи това. Жалко за другия човек.

Кажи ми ба какъв език да ти го обясня.... Смокинг ис нот гуд- it is dangerous to smoke while using oxygen...когато ползвааш кислород e опасно...кислорода отива навсякаде по дрехите, koсата, пердета...хора са горяли, БЕ....чети има статий... Entendijte algo... decime ....te lo explico...te lo dibujo si queres...

пич, неправилната употреба/работа с кислорода е опасна. иначе няма опасност. от личен опит го казвам. в болничната стая колко дрехи, коса и пердета има ? наличните ще изгорят за секунди и няма да образуват голям пожар излизащ през прозорците и стигащ до покрива. за да се стигне до това трябва да има огромно количество дрехи, коси и пердета, а в болнична стая не са много. хора са горяли !?!? - знаеш ли как гори месо? ще се изпече, ще се овъгли, но пожар няма да получиш от него. и това ти го казвам от личен опит. за да има интензивно горене в тази стая е имало доста над нормата количество кислород. да търсят откъде е дошло това количество. за да има горене са необходими 3 неща - източник на огън, горим материал и кислород. ако едно от тях липсва пожар не може да има.

кислородът поддържа горенето. това надявам се го знаете. от там ще тръгне разследването предполагам. значи е имало източник на огън. в 4ч. сутринта източниците са малко и може да се обсъдят вариантите. не е задължително точно в стаята да е бил източника - може и в коридора да е, но се получава взрива в най-наситената точка в случая стаята. за мен е по-важно да се разбере как се е наситила стаята с кислород? - и си отговарям - единствено с пропуск от вътрешната инсталация в стаята. имало е продължително и силно горене, което доказва донякъде това ми съмнение. в самата стая няма неща, които биха предизвикали горене, камо ли то да бъде силно (стигащо до покрива) както казват очевидци. най-удобно е да се прехвърли вината към загиналия пушач. но аз лично съм виждал в Пирогов някой от персонала да се движи в коридора със запалена цигара. вярно, беше преди години, но пушачите не са се променили.

1.Колко ще струва ремонтът ? 2.колко ще струват умрелите ? 3.Може ли човек ,който има нужда от О2,да пуши . ще го лекуват. Ми... За психотравмите на персонала и др. пациенти ,няма да говорим

,,Може ли човек ,който има нужда от О2,да пуши ?,, Може и пушат без да му мислят Малко по-добре да се почувстват и бързат да ,,запалят по една цигара,, Може човекът да е заспал със запалена цигара и пожарът да е станал от това

It is certainly possible given the right circumstances that tanks of almost any gas could and did “explode” as the pressure in the tank increased with increasing temperature.

Кислорода не гори, само подържа горенето! За да има взрив е необходимо да има маслени пари(тогава се самозапалва сместа) или водород(получава се гърмящ газ).

Smoking: A patient on oxygen should not smoke. There is no safe way to smoke in the home when oxygen is in use. Even if a person were to stop the oxygen flow and smoke outside, their hair, clothing and skin will still be oxygen-enriched and at risk of catching fire.May 22, 2018

В учебниците за училище пише също, че водата е изолатор и не провежда ток. Ама в живота знаем как е .

От училище трябваше да усвоиш употребата на пълен член Казва се ,, кислородът не гори,, Щом можеш да го замениш с ,,той,, или ,,тя,, -употребяваш пълния член

Напълно вероятно е. Българинът е тарикат и все си мисли, че ще мине безнаказано. Затова народът ни има поговорка - ОТ главата си пати!

Напълно е възможно в тази държава. В тази държава от един фас изгоряха тютюневите сладове, а дъждове измиха десетки хиляди тонове захар, така че всичко е възможно. Дори според мен е по-вероятно отразен слънчев лъч да е попаднал във върха на клечка кибрит и да го е възпламенил, оттам насетне се е палнала и съседната цигара.

В тая държава сме и много толерантни към чуждопоклонници като теб

Теорията за цигарата е малко вероятна защото първо времето 0400 не се връзва някак но е много удобна защото скрива много други въпроси . Кислорода избухва ако има маслени пари в системата по ред причини . Всички причини за маслените пари се свеждат до техническа неизправност и липсата на система са контрол / недостатъчен/ Такъв случай имаше във времето на комунизма във Варна във Кислородната станция на корабостроителният завод -оказа се повреда в компресорната станция

Дедо, че ти вземат пенсията, стига клатил стабилността.

Алал да им е

Тогава взривът щеше да засегне и други стаи с ротаметри, щеше да има и поражения и по кислородната магистрала. Засега няма такива данни. Времето на взрива обаче много прилича на типичното време на друг тип инциденти.

Хакерите са им хакнали пръскачките и не са се задействали. Юо за болнично заведене е това, в което може дасе пуши неконтролируемо?

Каква цигара. Глупости, това си е чист атентат. Кислорода не може да произведе такъв взрив. Приказките за пушенето са бабини деветини . След 89 година територията на страната се превърна в лудница от сорта на ГУЛАГ .Жертвите на криминалния грабеж са хиляди и милиони. Комунистическите лагери бледнеят пред хаоса и криминалната атака срещу българския народ. Хората живеят в притеснение и страх за оцеляване.

За взрив говори само санитарката,която като чула шума и панически побягнала по стълбите. Чухме го от първия репортаж на Дарик Всички официални сведения в последствие бяха за пожар

Покажете снимки на двамата, напишете имена. Сами ще се досетите КОЙ е пушил.

Хората са починали в страшни мъки, но хиените от пресата не откриха нито един жив техен роднина досега?

В 04.00м заранта да пушиш цигара без кафе е светотатство.

Кислородът избухва ли ако няма някакво друго вещество с което да влезе в реакция? Иначе просто подпомага горенето, доколкото съм чувал.

3-мата астронавти в Аполо-1 изгарят при тренировка в кабината за по малко от минута. От късо съединение. Умниците от НАСА до тогава са използвали чист кислород за астронавтите си, за разлика от при руските космонавти, където въздухът е с нормалните съотношения.

Кислорода подържа горенето.

болните в кома в спешната болница ...пушат и взривяват болницата!!

Нали? Хем закачен на кислорода, хем яко пафка цигарата...

Каква кома? Обикновена болнична стая с две легла, а не интензивен сектор Голямо значение отдавате на кислородът епопеята От 100години хората с дихателни проблеми ползват кислородни концентрати в къщи, а има и малки преносими устройства ,с които пациентът се движи свободно из града

Измиват си ръцете! Така е най-лесно, да обвиниш пациенти че са запалили! Айде, стига измишльотини! Пирогов носи вина и трабва да си плати!

А КОЙ запали Пловдивския театър през 2015? Кой празнува петдесетгодишнина същата вечер на отрупаната с пиене сцена и пушеха там? КОЙ не потърси отговорност от директора Кръстев? Докогато прощаваме с лека ръка, жертвите ще се множат! Но винаги истинските виновници, тези които си траят за нарушенията, са сполетявани и те от СЪДБАТА! Сега им остана преходен остатък от 3 000 000лв, за безконтролно харчене, а тогава държавата - всички НИЕ дадохме 5 000 000лв. за възстановяване.

Цигарите не са проблем, а количеството им! Едно е да пушиш за кеф по 4-5 цигари с кафенце и приятели, друго по кутия цигари, което е зависимост и лошо здраве и проблеми.

От пушачите колко хора, гори, сгради, имоти . . . са изгорели и ще горят. Колко отопление е отишло на вятъра, щото пушачите обичат хем да пушат, хем да им е топло и хем да проветряват. Да не говорим колко млади си отидоха много мои познати и колко пари за лечения на вятъра отиват и ще отиват. Истината е, в песента на дългия нов партиец - не моа се запра.

Онзи ден напънът бе срещу лекарите-убийци, днес е срещу пушачите-пиромани. Ако в Пирогов някой си позволи да палне цигара, това означава че това не е престижно болнично заведение, а бардак и със също такъв контрол.

2011 лежах със счупен крак в стая от 4 човека - 3ма бяхме пушачи и след 19ч се пушеше в стаята в пластмасови чашки с вода за пепелници. Сестрите нощна смяна позволяваха. Достатъчно да се запали едно одеяло, а човек със счупен крак преди операция, сещате ли се колко е подвижен? Боли зверската ако се размърдаш. Вероятно един от двамата загинали се е запалил и после... Нелеп инцидент.

Чиста работа , накисват единя починал и нещата се оправят , а ходи докажи , че не е така

Абе на пушачите ми се иска да им направят цигарите по 50лева кутията. Гадно племе са!

Има вероятност, все пак пушачите като цяло не са много умни.

Не е умно, а зависимост! Има много умни и талантливи алкохолици, примерно!

В зоните за сигурност в летищата Варна и Бургас как се пуши бедна ви е фантазията. Който не вярва да види къде са курдисани пепелниците за тези които вярват фасовете са на останалите места.

Ако трябва да сме пунктуални, в летището на Виена пък на всеки етаж ( щото то е на етажи даже);), си има "кошари" за пушачи и вътре винаги е пълно с мераклии;)- и не виждам връзката между зоните за пушене по летищата и инцидента в "Пирогов"?

Щото не правиш разлика между пушене в терминал и пушене на перона при самолетите!

значи по дефолт в такова отделение попадат хора с белодробни проблеми. А за да имат белодробни проблеми това най-често са пушачи или миньори. А да не кажа че почти всички миньори са пушачи. На някакъв етам те сами се усещат че трябва да спрат да пушат и че това им вреди но тогава е късно и пораженията върху дробовете са толкова големи че кожата им постоянно стои като леко синя с цианоза - особенно е видно по устните и се оплакват че не им достига въздух и при минимално усилие. Решението е да им се подаде кислород - дори много от тях си имат у дома малки бутилки с кислород. Основният проблем пак казвам е че е увреден механизмът им при които хемоглобина в белият дроб се насища с кислород и отделя оксида. Дори е възможно да имат и метастази. Но това не ги спира от време на време да припалват по някоя цигарка просто механично по инерция.

До разследващите. Търсете металните остатъци от запалка(пружина, зъбно колело, ламаринака. . . .) !!! Ако се намерят работата отива към неволно самоубийство и убийство.

Па Борислав

Да бе, цигара. У нас има провинциални болници, където глобата за пушене на 10 метра отвън пред входа е 50 лв. И камери следят. По двора също не се пуши, има зона за пушачи с навес на около 50 метра от входа. А вътре да палнеш означава да те изхвърлят със жандармерия от там, с белезници на ръцете и пранги на краката. Та точно в Пирогов някой си да запали цигара вътре ми звучи доста невероятно.

И в самолета се пуши и има пепелници в тоалетната... Но, никой не пуши, защото глобата и последствията са неприятни.

Бях в лекарски кабинет в Пирогов ( в отделение) преди 20 дни - имаше 2 пепелника, на които им личеше, че активно се ползват. Даже докато бях в кабинета дойде някакъв доктор да търси пепелник - взе единия от двата и излезе с него. Сигурно е се е отделечил от болницата да пуши.

LeGrandTulup

Жалко за Пирогов... Споменатата от мен по горе болница е УМБАЛ Св. Марина в Плевен. И вътре и вън е като добър хотел, пиколо те настанява и ти помага с багажа. Ред, дисциплина, комфорт, блясък, чистота. И пушачите - на 50 м от болницата.

Така ще кажат подкупните лекари! Тоага защо не сте взели мерки, а?! Аз мисля, че те са сгафили или мърлявата им поддръжка!

Кислородът не гори ,а подържа горенето-това го знае всеки грамотен ученик от 9 клас.Така че, остава въпроса кое е е горивото което се е запалило.Смешно звучи, че пожара е възникнал от цигара и вероятен пропуск от кислород-но за дебилите върви.

Кислорода и гърми! При досег с грес и машинно масло по винтилите...

Много обикновени материали променят силно горивните си свойства в атмосфера обогатена с кислород. Горенето им става много интензивно с отделяне на много топлина и дори се стига до експлозии. Обикновената експлозия е всъщност много бързо горене със скорост под скоростта на звука, ако е над скоростта на звука вече се говори за детонация, която предизвиква още по-опустошителни ефекти заради ударната вълна.

Silverado

напишете "пожар, кислород, космически апарат, Аполо" и четете!

А,сега де... Май пак се прави опит да се стовари отговорността от "болната на здравата глава" ...чисто по нашенски ,през последно време ...отговорните и виновните ще си "измият ръцете" и "съвестта" с загиналият -болен ,защото "бил пушач" и защото ...НЯМА КАК ДА ГИ ОПРОВЕРГАЕ ! Пуша от школски години още...Знам как гори цигара , даже и забравена някъде ... Това ,че от цигара може да възникне такъв взрив го разправяйте на "филанкашията". Никоя цигара НЕ ГОРИ с открит пламък. Да ,тя ТЛЕЕ и отделя дим ,даже забравена до горими материали, най-напред ще задими още повече отделяйки заедно с тях още по видим и задушлив дим ...А дима се усеща ,и с ОЧИ И С НЮХ ,даже и да си далеч от източника. В тези стаи ако НЯМА сигнално-известителна с-ма за дим ,няма ли поне персонал без ХРЕМА за да подушат, че някъде, нещо дими ? А, за да възникне ВЗРИВ,преди всичко е необходимо да има ВЗРИВНА среда или "нещо" ,което в себе си да има вещество ,което при ЗАГРЯВАНЕ увеличава РЯЗКО СВОЯ ОБЕМ И НАЛЯГАНЕ ! Не ми се вярва в стаите да имала газ пропан-бутан , пък и за да се ЗАГРЕЕ кислородна бутилка до степен за да се саморазруши ...се изисква доста ЯКО ПОДГРЯВАНЕ ,което НЯМА КАК ДА СТАНЕ ОТ ЕДНА ЦИГАРА ! Има нещо друго, но с умрелия , Бог да го прости , е най-лесно да се замете проблема !

Може да пушиш от 1973-та, но нямаш мозък доста преди това. Запали цигара, сложи я на леглото и й пусни кислород. Не ми пиши какъв е резултатът - аз знам.

SU-152

Тцц,хем тежко болни,хем цигарки пафкат............ама защо има теч.......

А как "познаха", че цигарката е на пациента? Или в цял "Пирогов" само един пушач има - и то точно "единият от загиналите пациенти"?

SU-152

Как познах ли?!В Бокуландия,клошарите са пиромани а самоубийците сами се застрелват......мога и още примери да дам,ама не ми се пише

Е, то в БГ даже кучетата и то немски овчарки сами се прибират до дома за разстрел, след като са оставили някой да убие преди това стопанката им... така е, страната на чудесата сме си ние...

Преди години даваха една, как съди здравните ,че не я лекуват от рак. И ги осъдила на 80-90 хиляди лева - не помня. Много ме издразни, че докато я даваха, тя пушеше! Ако бях съдя и я бях видял да пуши, сигурно нямаше да и дам и 1 стотинка. Тя се самоубива, пък другите и виновни и да плащат.

а защо няма противопожарна система, дето пръска вода, това в белите държави го има в почти всеки дом

бая е сложно приятел - хората не правят разлика между пожароизвестяване и пожарогасене. Има места където е забранено пожарогасене с водни сплинклери, а се прави с газ, ама той пък ще удуши и хората, а май в боници не се позволяват водни сплинклери в стаите...

Взрив и пожар са две различни неща. След като се взриви и да ги гасиш, онези няма да излезнат живи.

Е как така нямали апаратура, а разрушената система за подаване на кислород какво е?!

Пак се нагласят нещата. Щом до сега не са излезли с причина или не знаят или не искат да кажат каква е реалната причина. Аз бях там миналата година като посетител. И без да съм архитект условията изглеждаха полеви. За съжаление има фатална случка и отново ще се размие ситуацията и така ... докато изчезнем.

Може ли да бъдете любезни и да ми обясните - мен какво ме интересува трагедията в Пирогов? Изобщо не ми дреме. В момента мисля как да си оправя колата, че ми прави проблеми.

Какво ни интересува колата ти? ;)

Борислав

това.

Ами той и Бойко каза същото. Вие каква версия друга очаквахте?

Te са го казали: Цигарите убиват! Даже на кутиите го пише, ама те си мислят, че е шега ;)

Цигара в болница? И после се питаме защо политиците ни са такава измет. Че нали и те от народа произлизат.

Пушенето е вредно за вашето здраве и на околните. Тук съвсем буквално. Така стават и пожари. И починалият Стефан Данаилов също е бил страстен пушач. А описните ракови образования по хранителната верига и дробовете, напълно отговарят на заболяване по тази причина. Както казват доктори, тютюнът храни рака. Е той си е бил вече по-стар - май 76 години. Средно мъжете в България умирали на 71 години според НОИ. Иначе моите уважения и не ми харесва, че го засягам. Но по-добре да се говори в тежки моменти, че тогава е по-вероятно някой да го разбере, отколкото да звучи като теория. Не, не е само теория. Няма как да си пълниш дробовете с дим и да е полезно. При пожар се умира основно от дима. Да не говорим за мърсотията която създават с фасове. Чистачките дето трябва да чистят, но отстрани на тротоарите в зеленината е пълно на места с над 10 фаса на квадратна педия.

В България винаги най-виновни са жертвите - това е закон! Единият загинал пациент бил пушач... А сред лекарите и сестрите колко са пушачите? Питам, щото скоро се срещах с лекуващия лекар на една моя възрастна леля - окади ми душата в кабинета си, в болницата! И какво стана с липсващата противопожарна система в отделението?

Мило чорапче,при врив вследствие на огън в кислородна среда няма такава противопожарна система,която може да спре пожара. Е, виж за нормален пожар от запалено одеало, но не в обогатена на кислород среда, една спринклерна система върши работа . Правилния въпрос е защо са нямали, или или защо не се е задействала пожароизвестителната система при поява на дим. Настоявам във всички болници да се инсталират навсякъде,дори и в лекарските кабинети пожаро известителни уредби. .Нека настройката на димоуловителите е толкова чувснтвителна ,че да е невъъзможно да не се улови запалване на цигара,не пушене в помещението. Тая техника е налична в България. Дано тая траагедия да доведе да обезопасяване на всички болнични заведения

То е ясно, че при взрива всичко е отишло по дяволите! Затова се дразня от версията на , забележи, "ръководството на "Пирогов"! Тази версия е най-удобната за ръководството - другата страна просто не е между живите, че да каже и своята версия!

Простотиите по случая,ръсени от всякакви "експерти" продължават!

Хахахаха, намерха виновния. Много се пуши в тия болници, НО от "доктори" и "сестри". Крият се по кьошетата и смучат яко!

Вчера Бат ви Бойко каза още в първия коменар - да не е цигара? То опита явно това подсказва. Добре, че не изгоря цялата болница. Малкия дявол. Все пак дали има система за пожароизвестяване и дали тя работи и въобще дали стандартна такава върши работа за случая.

Цигарата е издирена и задържана за 72 часа. Разследването продължава.

Очакваме да й се повдигнат обвинения, разпитите продължават, цигарата не признава, с кой е пушила ... Случаят е много заплетен .... :)

някой каза на шега, че вината е на загиналите, то вярно ще го изкарат така.