Наемат сезонни работници извън ЕС до 90 дни

Работодателите в селското стопанство и в туризма вече могат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз за период до 90 дни.

Обратно в новината

Коментари - Наемат сезонни работници извън ЕС до 90 дни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

( Кликвай върху думата- ОЩЕ, в края) 1393 година. Запомнете я, малки читатели! Тогава падна от главата на цар Иман Шишмана българската царска корона и петстотин години народът прекара в тежко иго. Тогава Челеби Сюлейман, синът на Баязида, завладя Велико Търново, изкла най-смелите мъже, отведе на заточение патриарх Евтимия, великия старец, който беше юначен покровител на българския народ, и над приказния царски дворец на Царевец се развя червено турско знаме с полумесец и звезда. Три месеца време Челеби Сюлейман обсажда Велико Търново, каменното сърце на България. Градът беше опасан колан от камъни и нито една турска обсадна машина не смогна да пробие здравата крепостна стена. Отгоре, от бойниците на островърхите кули, излитаха острите стрели на българите и косяха гъстата войска на Челебията, както тънка коса коси тревата на млада ливада. Преди да вдигне обсадата и потегли назад посрамен, турския военачалник сбра пашите си на съвет и ги попита:

Няма ли между турците нито един войник със здрави плещи, който да налегне с гръб Желязната врата на Царевец и да я откърти, за да нахлуем в крепостта? Пашите мълчаха с наведени глави. Челеби Сюлейман продължи с болка на сърцето: Няма ли герой, роден от ханъма, който да се покатери нощем на крепостната стена, да скочи вътре, да избие стражата и да отключи портата? Пашите мълчаха. Защо мълчите? викна Челебията. Орехи ли има в устата ви? Тогава се вдигна най-старият паша и рече тъй: Господарю, аз познавам един герой, който може да влезе в крепостта на българите. По-скоро тичай да го доведеш? Старият паша излезе от шатрата на военачалника, прекоси през черния мравуняк от войници, които събраха чорба от големи пръстени гърнета с вървени лъжици, и слезе към близката долчина. В долчината едно престаряло магаре мирно хрупаше зелени бодили и гонеше с лявото си ухо магарешките мухи, които упорито се мъчеха да влязат в очите му, за да разберат защо плаче. Пашата откърти го към шатрата, където заседаваха пашите, и викна отдалеч:

Ето, господарю, героя! Челеби Сюлейман сви очи и брадата му затрепера. Как смееш да се гавриш със своя господар? избухна той и вдигна тежкия си ятаган да съсече стария паша. Стой, бащице мой, не бързай отговори му пашата, чакай да ти кажа! Аз не се гавря, а повтарям: този е героят, който ще превземе орловото гнездо на българите. Господарю, на този свят няма стена, която да не бъде пробита от жълтицата. Заповядай да натоварят върху гърба на магарето две торби, догоре пълни с жълтици. Поръчай натовареното магаре да бъде отведено тая нощ пред Желязната врата и чакай да видим какво ще стане. Както каза пашата, тъй стори Челеби Сюлейман. Напълни две торби с жълтици от съкровището, сам ги метна върху гърба на магарето и подаде повода му в ръката на един наемник, който от Мала Азия беше потеглил подир турската войска да ближе гърнетата на войниците. Наемникът отведе магарето, щом се стъмни, пред Желязната врата. Нощта беше лунна. Гробищно спокойствие милваше позлатените високи кули на Шишмановите дворци и болярските къщи. Умореният град тежко дишаше,потънал в дълбок сън. И когато месечината се издигна над Желязната врата и откритите жълтици светнаха като разрината жар, отгоре през една бойница две жадни очи се впиха към торбите. Какво свети там долу? попита един тих и треперлив глас. Пари светят, имане гори зашепна наемникът. Челеби Сюлейман ще напълни с тях джобовете на оня, който предаде ключа на крепостта.

Двете очи блеснаха като два раздухани въглена. Много ли са жълтиците? Две пълни торби. Всичките ли ще получа? Всичките до една. На мене, ако искаш, можеш да дадеш само една да си купя кон, за да натоваря плячката, която ще награбя от Велико Търново. Ами по какво ще ме познае утре пашата? По името. Как ти е името? попита наемникът. Името си не обаждам. Аз нося обица на ухото си. Тъй да му кажеш: един човек с обица на лявото ухо предаде ключа на Желязната врата. И когато тежкият ключ падна отвъд и звънна в краката на наемника, ръцете му се разтрепераха. Щом настъпи потайна доба и уморените защитници задрямаха, той завъртя железния ключ и отвори вратата на търновската крепост. На другия ден ордите на Челеби Сюлеймана нахълтаха като мътен порой в предадения град. По улиците потекоха ручеи от кръв, къщите, черквите и дворците пламнаха. В туй време Челеби Сюлейман, седнал пред шатрата си на Гаргабаир, бавно отчиташе зърно след зърно от броеницата си. Откъм града двама чернолики войници доведоха пленник. Пленникът падна в краката на турския военачалник и бърже заговори: Аз съм оня, който предаде нощес ключа на Желязната врата. Ето и обицата на лявото ми ухо. Ти ли си? попита пашата. Защо си дошъл? Искам наградата.

Челебията заповяда да му дадат торбите. Предателят, като видя златото, обезумя от радост и започна с трескави пръсти да рови жълтиците. Парят! извика той със задавен глас и си дръпна ръцете. Изправи се, протегна десница към града и рече: Господарю, погледни какъв град, по-скъп от елмаз, ти предадох. Какво ми плащаш за предателството? Само две торби жълтици. Малко са. Дай ми още толкова! Турчинът го погледна с презрение. Ако не ти се дават много, прибави още една торба! Ако не даваш една торба, нагреби ми една паница! Не може ли? Дай тогава една шепа! Челеби Сюлейман прехапа долната си устна. Всемогъщи, още една жълтица поне няма ли да се откъсне от сърцето ти? умолително го погледна предателят.

Челеби Сюлейман скокна прав и с разтреперан глас се обърна към палача, който седеше пред шатрата, опрян на тежкия си ятаган: Дай му награда, достойна за един предател! Палачът измъкна ятагана си, издигна го високо, замахна и с един удар отсече главата с ненаситните очи. Отсечената глава се търкулна. Тогава предателят грабна окървавената си глава и хукна да бяга с нея нагоре. Дълго време той се катери по големия каменист хълм и най-сетне се спъна върху един камък, падна и издъхна. Българите го затрупаха с проклятия и камъни. И до ден днешен стои грамадата, под която лежи затрупаният предател на Велико Търново.

Шилo

Поредният идиотизъм! При толкова безработни, ние ще вземаме чужденци! Проблемът не е в липсата на работна ръка, а в ниските заплати, които олигарсите дават! Лобистки закон! Сега всички Ветко-вци ще си внесат работници от Китай, ще плащат минимални заплати и ще "направят" още повече пари. Ще се изнася капитал, а българите ще го духат!

Няма да могат. Никой не е луд да работи 5 месеца в чужбина за българска заплата в хотелиерството.

Англичани ще ни берат ягодите.

мда ще се наложи да си търсите роби от третия свят

Вместо да накарат работодателите да обучават Българи и да им плащат по-прилично ...ГЕРБ ще напълнят България с чужденци със смешноо заплащане .

ако си мислят началниците че тия примерно Молдова или Украйна и др.че щте дойдат да работят за 400 -500 евро у нас много се лъжите господа уаправници.а у България такива заплати няма такаче каво целите не знам

Що ЛЪЖЕШ ??? За какви македонци пишеш, при положение че в България постоянно нахлуват араби и негри, без пари и документи, искащи да ОТКРАДНАТ нещо от България.... То и затова, на тоя сайт постоянно пишат новини за Турция, Сирия и арабите.

Молдовци и украинци. Няма друг кой. Работливите макета отдавна са по западна Европа с български паспорти

Ако някой иска да наема на работа - араби и негри, нека да ходи в Азия или Африка и там да развива бизнес и да наема араби. В България, араби и негри може да дойдат само като ТУРИСТИ, да си изхарчат парите и да се махнат след това.

очевидно никой не иска да работи за без пари у нас, което си е в реда на нещата, а един чужденец за 3 месеца няма да се ориентира че нищо не му плащат и няма да има време и на кого да се оплаче. Кога ще се вземе закон за процент наети българи спрямо чужденците и докога ще се заблуждаваме за ниската безработица. Просто 50% от безработните не са регистрирани щот никой не им плаща осигуровки или не ги държи по 6 месеца, за да се регистрират за помощи! А пък самонаетите нямат право да се обявят за безработни.

ясно било, че няма да изсухне под-мокрото дупе на студения класен стол

Прекрасно! И като ви дойде роб за нищо пари, без дом, без бъдеще... и му задържите два месеца заплатата... ще има изклани хотелиери и феодали!

Тая напускаща министърка- Зорница Русинова е Национална Предателка. Трябва да я утрепят както са убивали всякакви други предатели- Стефан Стамболов и Кръстьо Никифоров... Тия арабски уроди искат да вземат Работата, дома(къщите), колите и семейството на Българите... Да умират арабите. Работа само за Българи.

Да изкарат всички мигранти да ринат снега за да си заработят плюскането. Целогодишно да събират кучешките лайна по тротоари, градинки. Хем икономия хем полезно, че и бързо ще се интегрират.

Истината е ,че вече няма останали читави кадри за работа ,нашите сънародници са избягали да търсят реализация. Кой да работи сега?! Неграмотните мързеливи 25 годишни?!?!Те хем неграмотни хем мързеливи хем с претенции за заплата 3000 лв.а молба за работа не могат да напишат.Жалко,но факт. (Има и читави,но и те си взиамт билети за Испания ,Англия и тн.)

Демек наемане на роби. Ако заплащането е що годе орилично, няма да има нужда от мигранти....

деер

Помнете предаването една събота в началото на пролетта на 2013 по Нова ТВ - България трябва да приеме мигранти от по-бедни страни, за да компенсира емигриралите българи! След 6 месеца се повтори и обсъди тезата в друго предаване по КАНАЛ 1.......Да ви е честит ЕС! Утре да не се сърдите като има обрязване по НЗОК!!! Путин, Обама и Меркел са от един отбор!!!!

Kak точно Путин стимулира това?

А т.н. бежанци (или по-точно МЕРКЕЛИ) ще се включат ли в тези дейности или ще си ги чуваме за наша сметка ?

Случаино някой да е видял или да знае арабин да РАБОТИ????

Разходи се по ул. "Цар Симеон" в София в участъка между "Хр. Ботев" и "Константин Величков" - 90% от магазините, заведенията, фризьорските салони се държат от араби и в тях работят араби. Така ти ще си някой, който неслучайно ще е видял работещи араби.

Ми то добре, ама се питам кой дори и от прословутия трети свят и нагоре ще дойде да работи за парите които се дават тука? Готови ли сте да плащате повече? Много дълбоко се съмнявам......

Първо и преди всичко трябва да си оправим държавата, да станем като нормалните хора във всяко отношение и после да мислим кой ще дойде... Мноооого работа ни чака..

Отдавна чакахме, сега ще видим дали мързеливите селянчета ще идват по морето и ще искат по 1.000 лева заплати! Директно ще си внеса хора от Украйна, говорещи български!

Ако вярно си хотелиер.... леле майко какъв убавец.... колко пари да ти искат хората за сезонна заетост? Слагай тогава таван 500 и ти пожелавам успех.

Наистина на Бесаравските Българи трябва да се помага да се завърнат в отечеството си.Аз се занимавам със селско стопанство и обмислям в близко бъдеще нещо таково...

Pesh0

ха с тези заплати които дават :) ще е голяма веселба , ако някой дойде .

пълно е с гладни руснаци. От Казан на изток дори на половин заплата да работят - пак ще са по-добре отколкото в Русия на двойна.

Ко речи?

Споко, никой няма да дойде. Дори в уж изостанали държави като Македония и Албания заплатите са почти на нивото на нашите. Неслучайно македонците си взимат БГ паспорти, но не остават, а хукват към Германия. Така ще е и с Украинците и всички останали.

Значи гробарите не само не искат да вдигнат доходите на българите, ами и правят всичко възможно те да останат ниски и бъдеще, със закони като този! Но след като има глупаци, които продължават да гласуват за тях!

И от къде ще дойдат такива??? Освен да..."научат"амуджите,които се водят бежанци на...труд,то няма от къде да дойдат други балами,които да работят в Бантустаня!!!

Да си приберем българите от Украйна и Молдова...около 2 млн....

ДПС и ДОСТ не дават.

Ако ние искаме и се потрудим по този въпрос здраво може и да стане... По-добре е да се погрижим за собцтвените си събратя отколкото да садим ислям в земите си...,а???

Те сега ще се юрнат руските гниди да идват към България.

На кого си потрябвал ве чалго? Ние няма да идваме да ти бачкаме на полето, а ще идваме ти да ни слугуваш!хахахах Бахта у загубеняка, ся хохлите като се юрнат, и ти изгоре местото на ягодните полета!мбуухахаха

можем да се хванем на бас ако искаш. Едно е да работиш в в Русия за 200 долара на месец, друго е да ОТКАЗВАШ заплата от 500 евро на месец... Лошото е че от вас и работници не става. Толкова сте калпави.

БРЦК

Освен от Украйна не виждам откъде могат да вкарат хора за работа. Навсякъде другаде заплатите са по високи! Дири и в 'беден' Китай заплатите вече са по-високи!

Въпреки това, не ми се ще да гледам в Родината жълти, черни и кафяви мутри.