Забравеното наследство на лагера Белене - трима души разказват

България издигна паметник на диктатора Тодор Живков, но нито един от някогашните 80 концентрационни лагера в страната не е превърнат в мемориал. Почти половината от по-младите българи не са и чували за този в Белене

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Днес повече от всякога е нужен ремонт на лагера Белене и отново да бъде отворен. Толкова много измет има за ,,лекуване" там, че местата няма да стигнат.

Всички управници в Герб са бивши членове на БКП.Нека те носят отговорност,къде са били тогава?

Пресметнете броя на жертвите на режима на пожарникаря - изнасилените, емигриралите, умрелите, наркоманите, останалите без работа, беззъбите, полуделите, оскотелите, подслушаните, убитите, самозапалилите се и самоубилите се, несправедливо осъдените, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!

Senator1

Замисълът ТВО е добър, ама изпълнението е извършено от нискочели съмишленици на една престъпна организация. Щака-манго от всякъде. Ръгжева- ръгала се на ляво и на дясно. С нищо не може да се оправдаят тези лагери, освен в сегашни условия се въведат като експеримент , да се подновят с нова идеология и прочее смръзяващи кръвта на седесарчетата.

"Дойче Веле" избягвам! Опасно е! Има опасност от мозъчно увреждане. През периода 1944-1989 година в България имало 80/осемдесет/ Концентрационни лагера. Аферим! Ашкоусун! Машаала! Няма лабаво лъжите са чудовищни. Дори в самият лагер в "Белене" болшинството от затворниците са били с криминални деяния. Какво ли си губя времето и аз да коментирам подобни простотии. А най-голямата простотия е, че наричат Тодор Живков "сатрап". Човекът, който остави съвременна и високоразвита България бил "сатрап". До този извод могат да стигнат само болни мозъци!

Белене е необходимост .Има индивиди 30 г. разграбват и присвояват създаденото от народа под ръководството на БКП и ОФ. Тези които откраднаха 200 милиарда и затриха българската нация са именно за БЕЛЕНЕ !

Вярно е,че има хора които са за там!Вярно е,че вече 30 години разграбват построеното от социализЪма/комунизЪма!!!Ама като им видите биографиите и роднините се оказва,че всички са одители,дядовци,баби все АБПФК!!!!

След като има нужда, защо да не вкараме там всички политически врагове на партия ГЕРБ?

Що за глупост да се превръщат затворите в мемориал... Демокрацията в България 30 г. толерира престъпниците и терористите.

Аааа не.Белене трябва да се потегне щото ще имаме нужда от него.Трябва да се съберат пари с дарение.Има доста желаещи да полежат там и скоро ще дойде това време.Черепи,кокали ,тикви,костовци,плюнковци и да не изреждам повече.

За всичко са виновни комунистите .Ето дори и за това" Учителка накара цял клас да заплюе дете, изправено на дъската"Заглавие от днес. Някакъв сополанко пише за някакви си "руско мекере. Ей говедо ,Страшимиров ти го е казал "Клаха народа си. както турчин ..."Българи клаха българи ,защото са диваци.." Абе, тъпанар,каква връзка с главният си мозък правиш ,та намесваш русия.

имаме проблемче с нервите

Ами това е проблема че няма как да направи каквато и да е връзка с нещо дето го няма.. Не се връзвайте на такива даже и ''-'' не им слагайте защото иначе им доставяе удоволсвието да се заблуждават че някой им е обърнал внимание..

Ако беше направил цялостен цитат а не извадено от контекста изречение , щеше да знаеш защо се намесва СССР и що е то съветско мекере

"Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима." А "тези, които забегнаха" са Георги Димитров и Васил Коларов

Всичко за "Народния съд",Белене,Скравена и други такива да се изучава в училище.И който го направи ще се докаже като истински българин а не като руско мекере.

Борисов нали каза, че това ще се изучава в училище.

Като чета напоследък какви ''историци'' се навъдеха и писатели на учебници дето турското робство го направеха едва ли не на ''спкойно братско присъствие'' не ми се мисли за тези какво ще напишат..Който реално иска да научи нещо има архиви, документи, факти и разбира се трябва да се напъне да поразсъждава върху прочетеното..

3евзек

Накрая турското робство е било толкова, колкото са под робство днешните кюрди. Не е това точната дума. Сигурно знаеш какво е "чорбаджия" и сигурно можеш да си представиш как би изглеждал чернокож чорбаджия в Британската империя от началото на 19-и век. Двете неща са крайно несъвместими. За така нареченото "фашистко робство" да не говорим въобще, защото навъдените "историци" ще са свъсем прави.

Докато не умре и последния замесен, това не е история, а политика...

Комуниста е като джихадиста, и майка си е готов да продаде за партията майка.

Каква е разликата между бореца за свобода и терориста? Защо на единия издигаме паметници, а другия го заклеймяваме? Сетих се за взрива в една българска църква.

Аз какви неща съм чел за лагера край Ловеч "Слънчев ден" :(. Тръпки ще ви побият. Не знам как може да има някой нормален човек, който да подкрепя и оправдава този доказано престъпен режим :(. За съжаление все още има посредствени хора с носталгия по миналото и надежди, че някой ще им върне отзи "хубав" режим.

С всеки изминал ден все повече се уверявам колко правилно са постъпили комунистите с тези лагери.

Уважаеми " ей парцал ( чел ли си Антон Страшимиров: „Клаха народа си, както и турчин не го е клал“. Ей тия царски касапи са били най Браво.Точно казано ,но защо се страхуваш да назовеш името си.Прав си.Жертви били на комунизма. А не казват ,че българи клаха народа си.Трябва ли да им простим затова ,кай оби Вапцаров,Гео М5илев и плеяда български антифашисти.

Какво означава "кай оби Вапцаров"?

Скъпи приятелю, Комунистическата пропаганда ни цитираше само част от това изречение. Цялото е: "Нито тези, които погавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както и турчин не го е клал, нито едните, нито другите ще помислят за тълпите жени и деца, оставени на произвола пред зима." А "тези, които забегнаха" са Георги Димитров и Васил Коларов

Ами че те са майстори на дезинформацията и прикриването на фактите. Само и само да са вечно на върха.

Абе, те "Дойче веле" заплакали за българските лагери.Ами да вземат да отидат да видят Освиенцим и за него да пиша.

Те пишат и за Освиенцим. На тебе какво ти пречи, че пишат за Белене?

Лошоо. Да не земат па да заработат щом нема плоча.Одма ше се напълни с леки пилонаджийки с черен печат на бедрата, а интелектуалци вече нема та спокойно.

и с разни дългокоси хулигани

Между проститутките, хулиганите, крадците, комарджиите и др,. за съжаление са попадали и някой други- покрай сухото, гори и суровото...

То и при Пиночет така ;)

Президента не можа май, да почете жертвите на комунизма. Нещо много зает беше!!!! Все пак доста елитни генерали са избити от т.нар. Народен съд - той като генерал не намира ли за необходимо да вземе отношение по темата. Или Корнелия е забранила. Аз направо започвам да се смея - от една страна жена му, от другата страна Нинова - тоя човек изпълнява каквото му каже някоя от двете ......

а най-елитният ни генерал от тогава - Владимир Стойчев, още дълги години беше на ръководни позиции в НРБ

Белене,Скравена и останалите лагери на смърта трябва дсе изучават в средните училища.Младите трябва да знаят какво е да си комунист=фашист=ислямист/джихадист.По-гнусно и лицемерно нещо от комуниста няма.

чел ли си Антон Страшимиров: „Клаха народа си, както и турчин не го е клал“. Ей тия царски касапи са били най гнусните изроди!

Дай нещо по истинско, а не разни стихове? Иначе да. Гонили са РМСистите. Имало е и закон против айдуците, пък комунистите си мислели, че е срещу тях. Незнам защо така. Факт е и че няма нито един загинал български солдат в битка рамо до рамо с германците. Царя не е разрешил и не е пращал войници на Хитлер.

А защо не цитираш цялото "Нито тези, които подгавриха надеждите на народните маси и забегнаха, нито тези, които клаха народа си, както турчин не го е клал" ... щото това въстание си е креатура на една чужда държава , а организаторите му - нейните слуги , си подвиват опашките

Имаш предвид блюдолизачите, подмазвачите и нагаждачите може би, защото комунистите изгниха в земята! Не знам ти и твоята рода с какво и къде ви завари 09.09.1944 и след това 10.11.1989.. Да не се окаже, че от скъсан цървул си станал лачен чепик покрай оная власт.

Стига с това Бееелене бре!

мамка им и мошеници! Прастата ги били яли и ги били трепали без съд и присъда! А накрая всички се оказаха дисиденти живи и здрави до 90+ г. и съсипаха България с реституцията си и простотиите си, Нормалните хора не доживяват до пенсия, а тези ""тормозени" кради още от едно време карат по 100! 99% и тогава са били същите криминални изроди с каквито напълниха България и днес!

Леко да се не гътнеш бре червенопитек

Това в Царство България ли се развива ?

Нека все пак да се остави на народа преценката какви паметници ще издига или не. Дали да направи паметник на "диктатора" Живков, при който България стана развита държава с образовано население, или на "елита" до 1944 година. Голяма част от този елит е бил същия като сегашния.

Толкова развита , че още 100 години не можем да настигне тия клети държави , които нямаха късмета да ги управляват комуняги

Е колко да е била развита една фалирала държава? Още не можем да я изправим на крака.

Върховния Жрец ли ти го каза? Боклук

В големия супермаркет в София, имаше само ВТ пакет и обикновени бисквити. Те толкова фалирала държава.

Аре стига вече с глупости. Почти цялото Белене е било с криминални. Полит затворниците са били не повече от една десета.

И требе да ти верваме щото си rusnak хахаха

В интерес на истинаета лагери в България е имало и преди 1944г. Дядо ми е бил земеделец и е убит в такъв лагер в Родопите през 1943год. от тогавашните управляващи демократи.

лагерите са били от преди и там първо са мъчени противниците на диктарурата ! После като вземат властта тези мъчените затварят мъчителите си! Нормално по цял свят! Но смао тук ни внушават ,че царските касапи са били ангелчета и напразно са отлежали в лагерите и забравя т,ч енарод апомни как са разстрелвали без съд и присъда дори невръстни деца!

Кои, комунистите с безпрецедентния "народен" съд?

Говори се че Гешев подхванал и тролските централи. Дано да е вярно.

Неизбежно е, както и тия, дето им осигуряват трибуна срещу жалки копейки.

И тук ли се прехвърли да лижеш....

Нека Кортезе разкаже как Ватикана скри Анте Павелич а и не само него и тогава да строи паметници на жертви.

Dj-1

Бг няма никога да се оправи. Като чета безбройните коментари за и на червените изроди и убийци и техните отрочета. То и затова и бг се изпразни, не само по икономически прочини, най-вече заради невероятно лошия материал изплувал след 9и. Мръсна пяна която няма рециклиране

Пропуснали са да споменат, че "диктаторът Живков" е човекът, който ЗАКРИВА Белене.

Dj-1

Много го обичате тоя прост правешкия селянин бе.

Ами гледай и питай защо..

е за дойче веле

за руски тролове е там. тръгвай.

Сороското прасе го е, страх ит белене

руските задклавиатурни джендъри ви е страх.

"Цветът" на нацията, загинал от решенията на народния съд, е по-малко от 3000 души. Отделен въпрос е какво са представлявали изродите, наречени "цвета на нацията" - банкери - крадци, адвокати, съдии и прокурори - осъдили доста несъгласни с "правилната линия" на фашистите, лекари - издавали борци срещу фашистите и подобни. Такива боклуци са и повечето от онези, били в Белене. Освен това нищо не се казва за концлагерите преди 1944 - колко хора са изгинали там. Както винаги, зелева чорба от Дойче зеле

Виж са да те светнем , че тия " борци срещу фашистите " са реално е едни терористи поставили се на услуга на чужда държава , отделно в , че България фашизъм не е имало

Никола Петков към кой вид престъпници се причислява? Конкретната реализация на народния съд е била хубава работа, ама българска.

За разлика от тези ''приказливите'' останалото мнозинство има памет и помни и знае че 90% си бяха за там заради неполитически действия а реално за липса на морал, ченчеджийство и всякакви други такива извратености дето сега си приемат за качества...Толкова тормоз ''изтърпяла'' че е жива до толкова години за разлика от онези ''без тормоз'' при демокрацията дето си заминават млади и недочакали пенсия...

не ме интересува за какво е бил баща ти там. тъпак лъжлив.

Личи си че сте от новопокръстените ''активни'' за да имате аванта както тогава така и сега....

личи си че си същия чекебоец като баща ти. няма нужда да ни разказваш за него.

10% от затворниците, които са там само заради различно мислене, са ужасно много.

Дойче зеле по-добре да напишат за нациските концлагери ! Ние не сме индианци бе, льольовци !!

ама що ти е проблем че пишат и за Българските. Искаш да го забравиш ли - така че никой друг да не се сети за тях и да издигнеш комунизма на пиедестал? Това ли е целта ти. Е НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ТОЗИ ФАШИСТКИ РЕЖИМ НАРЕЧЕН КОМУНИЗЪМ!!! МРИ ОТ ЯД !!!

огойски като да е патолгичен лъжец, на (-15) градуса няма ли да получиш хипотермия, се питам? а за лагерите преди 9-ти септември, мълчи плужека

кои са тези лагери - имена.

Пак Персин, Гонда вода … Ама, хайде стига - да спрем с лагерното мислене, да остане в миналото! То не е за гордост!

В статията пише - осемдесет и повече. Цялата фашистка сган, изпълзяла след 1990, не можа да изкара повече от пет. Нищо че извадиха една карта на България с черепи и кости, където им беше скимнало, бяха сложили лагер. Фашисти, изроди

Dj-1

Какви лагери преди 9и бе гад червена, има избори, ком партията участва нищо че води въоръжена борба с държавата. Трябвало е да дойде някой като Пиночет и всички мързеливи червени плужеци да изчезнат

Оппа, нещо си се объркал, сган фаистка! След 1935 няма избори и партии.

Гостенина, получаваш двойка по история, ама то ти е простено - в Русия не учите История на България. Айде, друм!

Паоло Кортези какво общо има с лагера в Белене и със събитията от нашата история !!! Или щом е чужденец - той знае повече от аборигените !!!

показва фактите такива каквито са. Без да ги премълчава в угода на този и онзи. Проблем ли ти е да се знае и помни?

80, че и повече - много. Защо не си направите труда журналистически и да ги публикувате тези 80 и...

го правят. това че помниш колкото шебек е твой проблем.

Броих ги на една карта - изкарах ги 60, не че са малко, но просто искам да знам колко са. Лагер до лагер нещо ми се виждат.

"През 2001 година в Правец е издигнат паметник на Тодор Живков. На откриването присъстват ............ и Бойко Борисов, който по това време е главен секретар на МВР." А такааа! И какво стана с опорката "Ние нямаме алтернатива. Ако не сме ние, ще дойдат БСП" ?!!!! Тодор Живков да не би да е виден демократ, а?

А ние защо трябва просто да им вярваме? Да не би да казват само истината?

Сега не ги въдворяват в Белене защото са крехки души - я инфаркт ще получат, я на разпит ще се самоубият.