Забраняват котките на Южния остров в Нова Зеландия

Домашните котки създавали сериозна опасност за дивите екосистеми на островите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

изгледах това клипче в тубата Lion jumps into open vehicle full of tourists on safari tour а иначе тия там нямат ли си друга работа? е как така векове не са създавали опасност и сега - представляват. хората почват много да се бъркат в природните дела и това не е на добро.

Не са им проблем домашните котки, а подивелите. И тях с чипиране и кастриране няма да преборят. Плюс това те вече са си заели някаква ниша и ако успеят да ги унищожат, ще оставят празно място за плъховете, с които също искат да се борят.

тези са тотално изтрещели! Като за година-две се напълнят с плъхове, тогава ще внасят котки. Освен това повечето домашни котки са такива некадърни ловци, че не могат муха, камо ли птица да убият. А мишка са виждали само на картинка.

Еко система без хищници? Пълна глупост. Ограничаване до минимум на плъховете, да. Но елиминирането на опосуми и хермелини е идиотизъм.

Какви векове ви гонят ? Котката е внесена в Нова Зеландия в близките 60-70 години , преди това буквално не са имали толкова "агресивно" животно на острова. Масово сте ебати лялящите неграмотници с 0леви познания по география и биоразнообразие :) Отделно казват , че ще го приложат само в едната част на Нова Зеландия ( пак не четете и си вадите случайни думички от контекста без да мислите ). За разлика от много страни по света Нова Зеландия си ръководят и следят био разнобразиото много добре и адекватно.

Да го кажат това на плъховете. За 1 година без естествени врагове години ще ги заринат .

като се напълнят с мишки и плъхове твоите умници (вероятно доплували заедно с криминалния контингент, какъвто масово са били заселниците), тогава то ще си покаже. нова зеландия не ме интересува грам. то така се почва - от един остров. айде бе...

ти също не четеш май: "Нова Зеландия планира да започне амбициозен проект, за да се отърве от хищници. "

Да ти е минавало някога покрай ушите, че котки в Нова Зеландия никога не е имало, така че това не е никакъв еко екстремизъм ами връщане към нормата. За твое сведение, след като не си си чел уроците когато е трябвало, на много от тихоокеанските острови не е имало хищници...а всичко, включително, плъхове, котки, кучета е пренесено от човека.

ето какви векове ме гонят: Котките живеят в близост до хората от преди поне 3500 години. това първо. Второ, тия острови са били посещавани от мореплаватели доста преди да довтасат заселниците и да насвият местното население майори, за да направят държавата НЗ и да сключат Договора от Уайтанги от 1840 г. Все да са довели някоя котка, а е известно, че котките се плодят като зайците. така че високомерната ти забележка за негрламотниците си я заври сети се къде. и се научи на обноски, а не да скачаш с бутонките, понеже може би си се преселил в топлата страна.

"Умно село". По-скоро "умен" остров

и папагалите тогава. какво сте се развълнували някои? почвате от котките - тъпо отвсякъде. защото котките ловят плъхове и мишки.

Който не знае, Кучетата ловят и убиват плъхове.Огромни плъхове. По време на война са ползвали кучета. Котките само си играят с плъховете.

Що не вземат хората да се махнат от този остров, като не им изнася , та да отърват природата и животните от отровното си присъствие ..... Малоумно решение ... И как котките ще се катерят на десетки хиляди метра височина по планините им за да гонят дивите грабливи птици например .... То ако нямаше хора на земята, май щеше да е най-добре и за природата и за животните ..... Така хората затриха сумати животински видиве по света със своята дейност и с малоумието си ....

Играят си,но ги убиват. Котката убива защото може. Природно създаден съвършен ловец.

Без котки ще го закъсат. Котката е много полезно жиотно особено в градовете където канализацията е стара и пълна с какви ли не гадини.

В Нова Зенландия, Австралия ситуацията е доста специфична.Наистина уникалните тамошни видове не са пригодени да живеят с хищници, защото е нямало.Котки, плъхове и подобни са внесени случайно или не от мореплаватели.Добре са намислили, че котките и то скитащи по дворове и бездомни са реална опасност за дивите беззащитни животни, но първо трябва да се справят докрай с плъхове и мишки, защото останат ли плъховете и като измрат котките, не е ясно до какви зарази и въобще пагубни последствия ще я докарат.

Котките живеят с хората от над 5000 години; разбира се препратката е към египтяните. Те наистина са особени. Единствената нация, познавала цвят синьо - целия останал свят научава за този цвят преди около 1500 години. Известната Клеопатра (живяла по римски времена) - както споменаваш около 3500г назад - та тогава котките са били вече широко разпространени там. Не зная колко време е нужно от един вид да стане друг, но днес освен домашните котки има още много видове - и то навсякъде, както в пустинята така и зад полярната линия. Т.е. не зная дали за 3500 години може от домашна котка да произлезе всичкото това разнообразие навсякъде по света. Също в 2та американски континента има техни си видове големи котки. Или поне ги е имало по време на конкистата и са били добре познати. Т.е. за последните 500 години няма голямо мърдане (разбира се, има изчезване на видове) но не са се появявали нови видове. Та може би преди 3500г (когато е имало домашни котки) също е имало и други видове котки. Т.е. тогава е било вече нормално, значи зараждането на тая ситуация е било 100% някога по-отдавна ...

Пълни дебили. Предполагах, че в Нова Зеландия живеят разумни хора... Всяко нещо в природата има своето място и с изчезването му се нарушава екоравновесието. Тия тъпоумници и идея си нямат какво ще причинят на острова. Навремето Китай внасяха врабчета от България, защото бяха избили своите, тъй като им яли зърното: познайте какво се е случило впоследствие... Татко казваше: "Простотията не ходи по гората, а по хората".

Ами като се отърват от котки, плъхове и др.животински видове да вземат да се заемат с най-големия хищник - ЧОВЕКА. Където е стъпил човешки крак с флората и фауната е свършено. В Чернобил откакто няма хора всички животински видове не само че не са намалели от радиацията, но популацията им се увеличава. Май излиза, че човешката дейност е по-страшна от радиацията.

Те ,в тия географски ширини разни буболечки,скакалци,някои змии са деликатес за хората.Котките са умни животни. Египет е строил храмове на котките изключително с голяма почит. В Египет, преди ако убиеш котка, няма съд за тебе: директно хората те наказват. Така се е почитало това Същество и защото то е било Древен приятел на човека.

В американските ферми ползват джак ръсели за плъховете, защото котката ловува, а кучетата се обучават да ги преследват и убиват.

Да почетат малко история един папа ги обяви за дяволски изчадия и ги изби с което докара чума факт после ги докарали от Азия но на тия няма да им даваме,бива простотия ама това е направо олигофрения

А жената е котка! А котките н се поодават на дресировка и опитомяване!

първо с природозащитниците? После с плъховете, с опосумите, и накрая с котките?

дефлората, веган? върви ли?

Едно време врабците ядяха ориза в Китай.

Едно време врабците ядяха ориза в Китай.

Рядкост е котка да се занимава с плъх и обикновено е с по-дребните. Не разчитай котки да контролират популация на плъхове.

Ама Вие сериозно ли? В момента в София е пълно с котки, както никога досега. Разнасят бълхи поголовно! Популацията на плъхове обаче не изглежда да страда от това.

Само се питам, драги коментиращи, на какво ви учат вас в училише в наши дни? А и чукча не читател, чукча - писател!

Браво, най-после! И в България има, да наминат и насам!

Народът го е казал: "Който не храни котка, храни мишки."

тъп малоумник си ти! Знаеш ли, че масово животните в Нова Зеландия са придошли с хората колонизатори? Едно време там е имало само птици и насекоми, които на всичко отгоре са били от най-безвредните видове за хората. За сравнение в Австралия, която е на едно море разстояние, живеят най-отровните видове на планетата скупчени на едно място!!! Така, че новозеландците искат да запазят истинската популация от животни в техния район, поради тази причина забрана за другите вредители. Ако още не си разбрала, се поинтересувай за заселването на рапаните по черноморския регион и тяхното въздействие върху другите видове - същото е и в Нова Зеландия....

нали

са толкова много тия дни, щото няма врабци колкото тогава

обичат да дефаунират и дефлорират, а вие си веганизирайте

да позная. що не запишеш, вместо да задаваш въпроси?

Коментарът Ви показва, че от отлична обща култура може да се разсъждава така.

Тези наред ли са? Първо, никой стопанин на котка не оставя любимеца си да гладува; почти всеки се грижи котката му да е на сигурно място. Четвърто, когато от една екосистема се "отнемат" елементи, в случая - хищниците - тя се разбалансира; не се "прочиства" средата от болни, генетично увредени, стари индивиди - т.е. нарушава се естественият подбор. Тъп проект, а последиците му биха били дългосрочни и непредвидими.