Забраняват котките на Южния остров в Нова Зеландия

Домашните котки създавали сериозна опасност за дивите екосистеми на островите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези наред ли са? Първо, никой стопанин на котка не оставя любимеца си да гладува; почти всеки се грижи котката му да е на сигурно място. Четвърто, когато от една екосистема се "отнемат" елементи, в случая - хищниците - тя се разбалансира; не се "прочиства" средата от болни, генетично увредени, стари индивиди - т.е. нарушава се естественият подбор. Тъп проект, а последиците му биха били дългосрочни и непредвидими.

Народът го е казал: "Който не храни котка, храни мишки."

Браво, най-после! И в България има, да наминат и насам!

TwinDaddy

Само се питам, драги коментиращи, на какво ви учат вас в училише в наши дни? А и чукча не читател, чукча - писател!

Едно време врабците ядяха ориза в Китай.

са толкова много тия дни, щото няма врабци колкото тогава

Едно време врабците ядяха ориза в Китай.

първо с природозащитниците? После с плъховете, с опосумите, и накрая с котките?

А жената е котка! А котките н се поодават на дресировка и опитомяване!

нали

Да почетат малко история един папа ги обяви за дяволски изчадия и ги изби с което докара чума факт после ги докарали от Азия но на тия няма да им даваме,бива простотия ама това е направо олигофрения

Те ,в тия географски ширини разни буболечки,скакалци,някои змии са деликатес за хората.Котките са умни животни. Египет е строил храмове на котките изключително с голяма почит. В Египет, преди ако убиеш котка, няма съд за тебе: директно хората те наказват. Така се е почитало това Същество и защото то е било Древен приятел на човека.

Ами като се отърват от котки, плъхове и др.животински видове да вземат да се заемат с най-големия хищник - ЧОВЕКА. Където е стъпил човешки крак с флората и фауната е свършено. В Чернобил откакто няма хора всички животински видове не само че не са намалели от радиацията, но популацията им се увеличава. Май излиза, че човешката дейност е по-страшна от радиацията.

дефлората, веган? върви ли?

обичат да дефаунират и дефлорират, а вие си веганизирайте

Пълни дебили. Предполагах, че в Нова Зеландия живеят разумни хора... Всяко нещо в природата има своето място и с изчезването му се нарушава екоравновесието. Тия тъпоумници и идея си нямат какво ще причинят на острова. Навремето Китай внасяха врабчета от България, защото бяха избили своите, тъй като им яли зърното: познайте какво се е случило впоследствие... Татко казваше: "Простотията не ходи по гората, а по хората".

тъп малоумник си ти! Знаеш ли, че масово животните в Нова Зеландия са придошли с хората колонизатори? Едно време там е имало само птици и насекоми, които на всичко отгоре са били от най-безвредните видове за хората. За сравнение в Австралия, която е на едно море разстояние, живеят най-отровните видове на планетата скупчени на едно място!!! Така, че новозеландците искат да запазят истинската популация от животни в техния район, поради тази причина забрана за другите вредители. Ако още не си разбрала, се поинтересувай за заселването на рапаните по черноморския регион и тяхното въздействие върху другите видове - същото е и в Нова Зеландия....

да позная. що не запишеш, вместо да задаваш въпроси?

Котките живеят с хората от над 5000 години; разбира се препратката е към египтяните. Те наистина са особени. Единствената нация, познавала цвят синьо - целия останал свят научава за този цвят преди около 1500 години. Известната Клеопатра (живяла по римски времена) - както споменаваш около 3500г назад - та тогава котките са били вече широко разпространени там. Не зная колко време е нужно от един вид да стане друг, но днес освен домашните котки има още много видове - и то навсякъде, както в пустинята така и зад полярната линия. Т.е. не зная дали за 3500 години може от домашна котка да произлезе всичкото това разнообразие навсякъде по света. Също в 2та американски континента има техни си видове големи котки. Или поне ги е имало по време на конкистата и са били добре познати. Т.е. за последните 500 години няма голямо мърдане (разбира се, има изчезване на видове) но не са се появявали нови видове. Та може би преди 3500г (когато е имало домашни котки) също е имало и други видове котки. Т.е. тогава е било вече нормално, значи зараждането на тая ситуация е било 100% някога по-отдавна ...

Коментарът Ви показва, че от отлична обща култура може да се разсъждава така.

В Нова Зенландия, Австралия ситуацията е доста специфична.Наистина уникалните тамошни видове не са пригодени да живеят с хищници, защото е нямало.Котки, плъхове и подобни са внесени случайно или не от мореплаватели.Добре са намислили, че котките и то скитащи по дворове и бездомни са реална опасност за дивите беззащитни животни, но първо трябва да се справят докрай с плъхове и мишки, защото останат ли плъховете и като измрат котките, не е ясно до какви зарази и въобще пагубни последствия ще я докарат.

Без котки ще го закъсат. Котката е много полезно жиотно особено в градовете където канализацията е стара и пълна с какви ли не гадини.

TwinDaddy

Ама Вие сериозно ли? В момента в София е пълно с котки, както никога досега. Разнасят бълхи поголовно! Популацията на плъхове обаче не изглежда да страда от това.

Що не вземат хората да се махнат от този остров, като не им изнася , та да отърват природата и животните от отровното си присъствие ..... Малоумно решение ... И как котките ще се катерят на десетки хиляди метра височина по планините им за да гонят дивите грабливи птици например .... То ако нямаше хора на земята, май щеше да е най-добре и за природата и за животните ..... Така хората затриха сумати животински видиве по света със своята дейност и с малоумието си ....

Който не знае, Кучетата ловят и убиват плъхове.Огромни плъхове. По време на война са ползвали кучета. Котките само си играят с плъховете.

Играят си,но ги убиват. Котката убива защото може. Природно създаден съвършен ловец.

TwinDaddy

Рядкост е котка да се занимава с плъх и обикновено е с по-дребните. Не разчитай котки да контролират популация на плъхове.

В американските ферми ползват джак ръсели за плъховете, защото котката ловува, а кучетата се обучават да ги преследват и убиват.

"Умно село". По-скоро "умен" остров

Еко система без хищници? Пълна глупост. Ограничаване до минимум на плъховете, да. Но елиминирането на опосуми и хермелини е идиотизъм.

Да ти е минавало някога покрай ушите, че котки в Нова Зеландия никога не е имало, така че това не е никакъв еко екстремизъм ами връщане към нормата. За твое сведение, след като не си си чел уроците когато е трябвало, на много от тихоокеанските острови не е имало хищници...а всичко, включително, плъхове, котки, кучета е пренесено от човека.

и папагалите тогава. какво сте се развълнували някои? почвате от котките - тъпо отвсякъде. защото котките ловят плъхове и мишки.

тези са тотално изтрещели! Като за година-две се напълнят с плъхове, тогава ще внасят котки. Освен това повечето домашни котки са такива некадърни ловци, че не могат муха, камо ли птица да убият. А мишка са виждали само на картинка.

Не са им проблем домашните котки, а подивелите. И тях с чипиране и кастриране няма да преборят. Плюс това те вече са си заели някаква ниша и ако успеят да ги унищожат, ще оставят празно място за плъховете, с които също искат да се борят.

изгледах това клипче в тубата Lion jumps into open vehicle full of tourists on safari tour а иначе тия там нямат ли си друга работа? е как така векове не са създавали опасност и сега - представляват. хората почват много да се бъркат в природните дела и това не е на добро.

Какви векове ви гонят ? Котката е внесена в Нова Зеландия в близките 60-70 години , преди това буквално не са имали толкова "агресивно" животно на острова. Масово сте ебати лялящите неграмотници с 0леви познания по география и биоразнообразие :) Отделно казват , че ще го приложат само в едната част на Нова Зеландия ( пак не четете и си вадите случайни думички от контекста без да мислите ). За разлика от много страни по света Нова Зеландия си ръководят и следят био разнобразиото много добре и адекватно.

Да го кажат това на плъховете. За 1 година без естествени врагове години ще ги заринат .

като се напълнят с мишки и плъхове твоите умници (вероятно доплували заедно с криминалния контингент, какъвто масово са били заселниците), тогава то ще си покаже. нова зеландия не ме интересува грам. то така се почва - от един остров. айде бе...

ти също не четеш май: "Нова Зеландия планира да започне амбициозен проект, за да се отърве от хищници. "

ето какви векове ме гонят: Котките живеят в близост до хората от преди поне 3500 години. това първо. Второ, тия острови са били посещавани от мореплаватели доста преди да довтасат заселниците и да насвият местното население майори, за да направят държавата НЗ и да сключат Договора от Уайтанги от 1840 г. Все да са довели някоя котка, а е известно, че котките се плодят като зайците. така че високомерната ти забележка за негрламотниците си я заври сети се къде. и се научи на обноски, а не да скачаш с бутонките, понеже може би си се преселил в топлата страна.