Юбилеен фестивал на лимеца - древното жито на траките (снимки)

За 15 поредна година в хасковското село Рабово представиха „храната на боговете".

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има ли сериозни пречки да се разшири производството на въпросния лимец?

пречки няма, ако не искаш да правиш печалби - лимецът не допуска генно модифициране и няма как да го накараш да ражда повече

Поредната супер храна като киноата и чията, този път измислена в България. Супер храна и супер измишльотина! Малко прилича на историческите лакърдии на северномакедонците.

Лято е! Хората са в отпуска, пътуват и е точният момент за такива измислени фестивали и бутафорни ритуали - Тракийски лимец в хасковско, орфически мистерии в Триград и какви ли още не дивотии само и само да върви туризма.

е твърде нисък, а и ползите са силно преувеличени...

Аз пък мислех, че лимецът произлиза от древна Месопотамия, където е възникнало земеделието.

Как се пърди от това... Не е истина...

Ачо, мангасарче, трябва четене аланкоолу. На книгите на Големия Никола Йонков. Но не твоя Вапцаров а на ВЕНЕДИКИН. Г-н ВЕНЕДИКИН има 2 прекрасни исторически книги издадени през....1911г. За траките ОТТАТЪК БОСФОРА. Прекрасните носии на жътварките в статията са МАЛОАЗИЙСКИ, Ачо. С още по-прекрасни ПРЕСТИЛКИ. Г-н Венедикин доказва, че най-древното население на земите от Босфора до Делтата(вкл) са МИЗИЙЦИТЕ. Създателя на Египет е ЕРМИ ТРИЖДИВЕЛИКИЯТ. ВЕСТИТЕЛЯТ на явяването на Божият Син. Основите на ХЕРМЕТИЗМА са основи на египетската и съвременна философия и мисловна дейност. Но само българите имаме царския род ЕРМИ. При гърчолята Хермес е младеж с особена сексуалност. Представяш ли си отроднико, Троя е столица на ВТОРА МИЗИЯ АНАТОЛИЙСКА. Траките-мизийци земеделци са основателите на земеделските стопанства на ДВУРЕЧИЕТО. Огромни стопанства с много работна ръка, на които ДВУРЕЧИЕТО се отблагодарява с огромни добиви. Но за това се иска КЪРТОВСКИ ТРУД, способен само от траките. През пролетта ДВУРЕЧИЕТО трябва да се ОТВОДНЯВА от водната стихия а лятото да се напоява със сложна с-ма от канали. Когато семитите мигрират от Етиопия през Египет до Кавказ....ДВУРЕЧИЕТО престава да бъде житница. Защото с робски труд не можеш да накараш Майката Семеле(Земя) да роди плодовете си. Това е по възможностите само на мотивирани СОБСТВЕНИЦИ на земята САМИ обработващи я. Г-н Венедикин доказва, още през 1911г, че до днес много "турски" думу са "кюрдски" припознати от древни времена от МИЗИЙЦИТЕ. Една от тях е ДОМУЗ. Кюрдите са АРИЙЦИ. Древните вавилонци. Далечни наследници през семитизацията на МИЗИТЕ. До днес кюрдите са по-блшзко генетично до нас от руснаците. Чрез АНАТОЛИЙСКИЯ клон на Р1а1 който е 50% от българските гени. Тракийската и Анатолийка ДНК се "разделят" при разкъсването на Босфора преди 7000 г. До днес кюрдите играят ХОРА от СТОТИЦИ мъже, жени, и деца, противно на исляма, хванати заедно. Точно както българите. Никой друг така не играе, при това ХОРО. До днес кюрдите прескачат огньове и правят факелни шествия на НАВРУЗ. Както българите на същият ден на Сирни Заговезни. НАВРУЗ не е ислямски празник. Това е древен земеделски празник от времето на МИЗИТЕ. Празник на Бог - Слънцето. До днес иранци(не перси) и кюрди, изповядващи Зороастризма пеят за МИТР. Точно както българите пеят. Кой е МИТР-МИТРА-МИТРЕ....давам ти го за домашно. Помощта лема: Царят на Боспорското царство, върху което Боспорско тракийско царство ще се появи ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, и на който цар до днес МОГИЛАТА му е в Крим, се нарича МИТРИДАТ ВЕЛИКИ. Кошмарът на Рим.

Лимеца е ДИВАТА ПШЕНИЦА растяща диво в Тракия през неолита. Заради тази дива пшеница и домашното скотовъдство и млекопроизводство, българите са изглеждали ГИГАНТИ в древността. Нарича се балансирана диета. Цар Калоян е бил над 2 метра висок. Затова до днес Хляба е основна храна на българина. До днес в Чехия основна тестена храна са кнедлите - варено картофено нишесте. Суперхраните на Америка: картофи и царевица създават днешния Запад и Русия. Екатерина 2(Августа София Виенска) насила кара руснаците да садят картофи и днес руснака е гладен ако няма на масата картоф. Хляб от картофи превежда руснаците през ВСВ. До днес от Прусия до Казахстан ядат ГРЕЧКА - лападово семе.

От лимец не става Турски "хляб" - лапаш нещо, ядеш нищо.

За човек с име "Никола Йонков ВЕНЕДИКИН" не открих абсолютно нищо. При това положение, на всичките ти писания гледам като на измишльотина, фантазия, да я наречем фантастика. Виж, ако посочиш проверими източници, публикувани научни изследвания ...