Военните разполагат зенитно-ракетна техника в центъра на София

Поводът е 60-ата годишнина от създаването на Първа зенитно-ракетна база

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз си мислех ,че Скопие ще ни гази..

е момента Румката да се изчерпи и потупа в гърдите....

военните са способни на всичко, дано на юблиея на ВМС не вземат да докарат някой кораб в Перловската река

Съвременна техника за нуждите на ЗРВ ,скоро не сме купували,но за сметка на това закрихме Втора и Трета Зенитно ракетни бригади.Та сега имаме само една,за показ.

То всико хубаво, ама защо на снимката е БМ 13. което е земна артилерия.

всичко което сочи към небето е зенитно оръжие! Толкова знаят и толкова могат и за това ни показват неща, които са коренно различни от действителните назначения на различните оръжия! Редакторката Надежда Христова не е служила в армията и за това не прави разлика в оръжията, но пък за сметка на егото и новинарския хъс смело публикува неща, които нямат нищо общо с темата на статията! Поне да си бе направила труда да погледне какво е снимано до публикуваното оръжие и да се бе сетила, че с тези релси показаното на снимката наподобява нявгашните "Катюши" (всъщност това е усъвършенстваният им по-късен модел).

От тях може ли да се изстрелват фойерверки, от най-големите?

Продължавате да ни засипвате със снимки на руска техника. Но не си давате сметка, че камиона на който са монтирани тези релси е АМЕРИКАНСКИ!

Това е американският автомобил с висока проходимост "Студебейкър", предоставян ксато помощ от САЩ на СССР по време на ВСВ и по чиито прототип и лиценз са произвеждани и съветските Зис, ЗиЛ И ГАЗ.

мунчовите простаци...

C-75М3 "Волхов" (SA-2) - 1957 година C-125М "Нева" (SA-3) - 1958 година 2К12 "Куб" (SA-6) - 1967 година C-200 "Вега" (SA-5) - 1967 година Какво ще разполагате нещастници? Че те алкайда имат по -съвременно оржъие. Българите нямат държава отдавна, защото нямат армия.. И за това се погрижиха политиците ви - национални предатели, синовете и дъщерите на комунизма... И продължават да ви крадат, предават и манипулират въпреки, че сте останали една шепа хора там.....

на Куб-овете - 3х4=12 в залп, нищо не може да убегне - дори стелта в Сърбия не можа, неотдавна. Ако не греша АЕЦ-а го пазиха с този модел.

Катюша . Уж НАТО, а пък с руска техника. Чорап за война ли се готвиш бе ?

е американски.

C-125M e ЗРК "Печора". Кодът на "Нева"-та е само C-125. Разликата е, че "Нева" е модификация САМО за руската армия, а "Печора" е за износ и съответно, с някой орязани параметри. За капак - системата е снета от въоръжение в самата Русия още през 1990-та, а за експорт се произвеждат малки количества "Печора-2М" с увеличен обсег - от 32 на 35 километра и с възожности за прехващане на крилати ракети и активна защита срещу противоракетни системи, при увеличена скорост на възможните цели от 540м/с до 1010м/с. Т.е., ние имаме чиста проба музейни експонати :(

Комплекс "Волхов", по онова време с името "Двина" е използван през 1960 за свалянето на един Ю-2, с аса Гари Пауърс в него. Тогава е бил супер-дупер модетно секретно оръжие, способно да сваля бързолетящи цели на 30 км височина. Сега, 61 години по-късно, мисля, че става само за музея. Спомням си, как през 1987 се опитвахме да докажем, че може да сваля крилати ракети (плашихме се от "Томахоук", тогава) на височина 6-10 метра. Е, не ставаше. Долната граница беше 100 метра и по-надолу просто радарът не фащаше целта, за да я водиш. "Нева" е по-нов комплекс, но беше нов през 1980. Сега и той става само да сваляш пътнически самолети, с него. Въобще, войната в Сирия показа, че конвенционалните средства, използвани сами, за нищо не стават вече. Ей турците, с едни самолетчета от клуба по радиомоделиране, разказаха играта на последното поколение руски ПВО системи. Не случайно, в момента руснаците здраво работят над дронове и бойни роботи.

Брей, още работят тия машинки, това се казва здрава изработка

Това е легендарната Катюша.

Тоя смешен , допотопен ГРАД какво общо има с упоменатите в статията ?

Какъв Град те гони ве! Това е Катюша от втората световна война!

На вратата на ракетния камион има червена петолъчка. Сигурно е единствена в НАТО

Останала е от соц. времето

останала е от "Гвардия СССР". Поне така пише.

Размечтали са се по светлото минало и по студената война... Апропо - Катюшите са били хит през ВСВ! Сега има дронове, интелигентни автономни роботи, за които нашите шапкари не са и чували...

Ей сега като се изплашат враговете ни, никога няма да помислят да ни нападат. Ако преди това не умрат от смях де.

Направо да ги стоварят в музея, хем няма да пречат на никого, хем който иска ще си ги гледа като пожелае. Иначе най-новото от изброеното е на 40 години /произведено в началото на 80-те, конструктивно е на ниво 70-те/ . Няма нужда да гледаме тези железа, нито са повод за гордост, нито за нещо стават вече.

C-300 руслямците и сега продават.

Продават...Защото и до ден днешен краварския Пейтриат не може да стигне С-300. А С-300 спокойно вижда и краварските СТЕЛТове и краварксите дронове и краварските крилати ракети. Затова и го продават като топъл хляб.

е БМ13 по - известна като Катюша и е артилерийска установка за залпов огън, нямаща нищо общо със зенитно предназначение. Целта и е да трепе враговете (по стечение на обстоятелствата предимно германци) ако разузнаването намери коннцентрация на вражески войски.

Защо се излагат с трези боклуци

Ти си боклук

А ти си мноо убав ше знаиш.

за съжаление, техниката е за музея

Хем сме в НАТО, хем не сме

Има ли какво да покажат изобщо или само експонати от музея? Срам, срам и пак срам... От най-добре въоръжената армия на Балканите до военно джудже, а както се движат нещата, скоро ще минем на следващото ниво - клоуни.

Тъпак! Маломните бивши военни е по-добре да си траете. Никога не сме били най-добре въоръжената армия на Балканите.

Някой да ме преведе какво означават натовско-англиските наименования - Волхов, Нева, Куб, Вега. То пустия инглицки тъй еи не научих Благодаря предварително

Уж нато, пък със съветска техника..... Очаквам sofiq да вдигне бунт срещу този срам!

Много хора живеят в заблудата, че през соца сме имали страшна армия. Да, за годините си е била сравнително модерна, със сравнително големи размери. И да, по-добра е била от сега. Но истинската българска армия е от времето преди комунягите. Първата Световна Война ние имаме 1.2 милиона военни, от едва 3.5 милиона население. Водим успешни войни на практика с целия свят - Британия са 25% от площта на земята, Русия са 23%, Франция 19% и т.н. Да не говорим, че на руснаците такъв бой им хвърляме за дето бомбардират Варна 8 месеца по-рано, че счупват всякакви рекорди по маратонско бягане от Северна Добруджа до Киев. До ден днешен етиопските и кенийски маратонски бегачи не знаят как оцелелите около 100 хиляди военни успяват да избягат това разстояние за няколко дни.

Земи пий един спирт и се успокой сега малко....

Е да де! А какъв бой сме им хвърлили на лудите говеда от тревторазрядната кочина Америка, просто не е истина! Като посрани са бягали козарите, когато нашитебългарски летци изтребители са ги сваляли 1944-1945 година, и за да си отмъстят боклуците са сринали София, убивайки и ранявайки десетки хиляди български жени, деца и старци! Но затова пък продажните боклуци БГ козацките путааци им дигнаха паметник на лудите говедари в центъра на София, за да може спокойно да им целуват анала! Но нищо нали ги видяхме как свършват козацките подлоги и техните господари кравите, преди във Виетнам...а сега и в Афганистан! Факт!

Счупили си краката да бягат, а сринали София? Ти прост ли си или да?

По молба на Сталин и много след като Империята на Злото ни бомбардира през 1941 г. и то без да има обявена война. Добре че Хитлер ги понамачка тогова инак не знам какви золуми щяха да направят.

А ти дебил ли си?! Естествено че ще бягат, след като Списаревски ги е свалял с въздушен таран, И ВЪПРЕКИ че останалите ни летци са се биели смело в съотношение 100 към едно в полза на лудите говедари! Факти!

Много хора са си мислели при соца, че стават за нещо зашото режима приравняваше всички без номенклатурата. Сега смотльовците реват че били ощетени, а всъщност това е следствие от неспособността им да се справят. :))))))))

Много мразя когато се говорят глупости!!! Българската армия преди 89-та си е била една истинска и модерна армия. Разполагала е с всички необходими елементи за гарантиране на националния суверенитет както както родове войски, така и като техническо обезпечение и личен състав. Да се сравнява мобилизационен състав на армията по време на война (периода за който говорите), с числения състав на армията в мирновременен период е просто върхът на абсурда... Само за справка към 1989-та година мобилизациония капацитет на Българската армия е почти 2,5 мил. души, към момента е около 800 хиляди - дано никога не се налага да имаме отново такава численост на армията! Да, били сме руснаците, да били сме и англичаните , и французите и гърците и сърбите и кого ли не, и нас са ни били - румънските войски стигат на 50 км от София, а в Македония 700 хилядна армия се оказва в обкръжение, така че Българската армия си е имала своите победи и свите поражения, била е такава, каквато е била нужна да бъде и се е борила с този, с когото е трябвало да се бори по разлини причини. Надявам се в бъдеще да бъде силата, на която цялата страна да може да се опре. За съжаление, в момена армията ни е в лошо състояние, както техниески така и кадрово, за съжаление в момента се забелязва друг кардинален проблем - липса на воля и дух. Не говоря за тези 30 000 редовни войници, които имаме - сигурен съм че на тях кураж не им липсва - говоря за останалите- резервисите, там ситуацията е трагична, пълна лиспа на морал и цености! При Дойран 1 българска пехотна дивизия разгромява 7 противникови и го прави с добро техниеско обезпечение, добре подготвени позиции, висш пилотаж от страна на офицерския състав и висок боен дух. "Ако искате да победите българите, научете се да умирате като тях".... Това е онази бримка, която най-много липсва в момента на армията ни , не е техника - тя се купува, не е личен състав - хората са налични и те се привикват лесно, основния проблем е оскотялото ни общество и не ми казвайте "ами то като сме бедни...." - не парите правят обществото а ценостите и морала и когато те са заменени именно от парите - обществото липсва!

Сложих ти един огромен +

И аз слагам един огромен ПЛЮС!

Факт, абсолютно си прав, но хората просто не познават историята. Набито им е в главата, че по-велика от Русия няма. Но не знаят, че под командването на генерал Христов, българската кавалерия е изклала 15000 руски войници и казаци и е изгонила от Добруджа руснаците, които вероломно навлизат от Румъния.

Бе то и лудите говеда сме ги гонили като свине 44-45 година, и то само с няколко самолета! Но затова пък са пълнели гащите лудите говедари от нашите славни летци, като живата торпила Списаревски! Ето това са били истински български войни! А козацките педалски подлоги, им вдигнаха паметници на същите тия краварски боклуци които бомбардираха София и убиха и раниха десетки хиляди български жени деца и старци! факти!

Ти в казармата бил ли си?

Много звучни имена имат тия натовски системи.

Това ще да е някаква поредна глупост на фатмака.

Гошо Гошооо, магаре лошо. Стига с тия тъпотии бе човек,не ви ли омръзна да плюете по Президента. Ама това герберастите наистина сте пълни дебили. Само за твоя информация, всеки военен пилот ненавижда зенитките.По очевидни причини. Ама ти няма как да го разбереш - нямаш с какво! Хайде, със здраве!

Какъв президент те гони па тебе? Най-обикновена фуражка, далавераджия. Цял живот работа за 5 стотинки не е свършил, и гледал какво да гепи от поделението. Айде, равнис, мирно, оставиии...