Радев: Случаят в Хасково е повторение на синдрома ”Чернобил”

Информация за проблема с водата на град Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил", заяви президентът Румен Радев.

Обратно в новината

Коментари - Радев: Случаят в Хасково е повторение на синдрома ”Чернобил” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има ли подаден доклад до бившето правителството? Ами ако чиновникът , който е замерил урана, е човек на БСП-то и нарочно не е докладвал, а е замълчал с определени намерения, виновно ли е бившето правителството? А сега кой го казва това? Нещата не са поставени на масата и не са проследени от най-дребния чиновник до най-висшестоящия. Кога е замерено и от кого, има ли доклад по-нагоре, до кого е стигнало това, кой не е взел мерки? Как така се говорят необосновани неща? Кажете дати, посочете имена, искам да се кажат нещата по веригата. Радев, какви са тези изказвания, министър Семерджиев казва едно, Вие казвате друго. Объркахте народа. На кого да вярваме? Ако Семерджиев е министър от служебното правителство и е избран от Вас, то Вие сте избран с мнозинство от народа и не бива да правите необосновани изказвания от този род. Аз пък казвам, че този уран е замерен след встъпването Ви в длъжност и ви питам, защо до сега сте премълчали този факт.Това толкова е недоказано, както и тезата, която твърдите. Или Вие считате, че каквото кажете, трябва да Ви се вярва. Чакам вашето изявление и едва тогава ще Ви повярвам. Така както говорите сте ми много съмнителен. Жалко за българския народ, че ви избра за президент. Не вярвам да Ви липсва опит, а може и така да е, знам ли?

Когато БСП-то не са власт, вечно си пъхат гагите някъде и измислят проблеми, за да отвличат вниманието на правителството и народа. Голям страх имат от други правителства, да не би да ги захване с огромните грабежи и нещата да изплуват на повърхността. За това се борят за власт на всяка цена. Като приключат с какафонията от урана, ще се захванат с нещо друго - трябва да не оставят и минутка време на опонентите им да им търсят отговорност. На Нинова и БСП-то шашмите нямат край - народът ГИ знае, но има и такива, които им вярват и гласуват за тях. Това са хора от калибъра на тия, които хвърлят пари при "ало покана" и такива, които живеят под страх да не би да им вземат ограбеното от народа. Чакам с нетърпение следващата нападка. Интересно, за какво ли ще бъде? Дано поживеем, за да видам, а на Радев му препоръчвам да мисли повече, преди да говори.

До Президента от Самарянка Чернобилската ядрена авария няма нищо общо с водата в Хасково. "Да пази Господ " и Чернобил никога да не се повтаря. Сравнението е неуместно. Не е редно да го казвам на президента, но се чудя, че не го разбирате.

Това може да го кажеш като покажеш доклада връчен на правителството. Щото ако това си е останало на бюрото на някой "експерт" от басеинова дирекция или от МЗ не може да търсиш вина в правителството.

Господин Президент, изобщо не може да се сравнява случаят в Хасково с това, което БКП причини на "не миропомазаните по партийна линия" българи. Другарите криеха от "обгрижвания" от тях народ истината за ужасяващите последствия от тази катастрофа, за тях се внасяше храна от Южна Америка и вода от незасегнатите от радиацията страни, а на нас продължаваха да продават заразени храни, децата ни играеха по градинките и никой от тях нямаше доблестта и смелостта да каже на обикновените българи да предприемат мерки да намалят вредното влияние на радиацията. Защото така беше наредил "великият" Съветски съюз, а нашите блюдолизци и мижитурки от БКП трепереха да не би да го разсърдят, което би довело да тежки последствия за тях. Това любов към народа ли се нарича? Не е ли престъпление спрямо този народ? И дори не се извиниха, когато истината излезе наяве. Не ги осъди и продажният съд след промените. А колкото до водата в Хасково - със сигурност не е виновно правителството на ГЕРБ. Я се поразтърсете по-сериозно и ще откриете виновника. И тогава го посочете с пръст.

това наше ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО природно богатство бе дадено с лека ръка срещу рушвети и други облаги, на ЧАСТНИ ФИРМИ, които да го стопанисват. И виждаме всеки ден как тези новобобогаташи стопанисват това всенародно достояние. Най-напред изловиха и изтребиха всичката риба в язовирите. След това стовариха милиони тонове язовирна вода върху главите на спящите хора в много селища и ги издавиха. Накрая поради пълно незнание, некадърност и ПРЕСТЪПНО безхаберие наблъскаха и питейната вода с уран, арсен и какви ли още не отрови. Но за това не са виновни само тези честни частници. Защото не е виновен, който изяжда зелника, а който му го дава. ВИНОВНИ СА Борисов и неговите министри! При тях държавата напълно се оттегли от своите функции и предостави всичко на частно собственическата стихия. Разбира се срещу солидно заплащане.

Синдрома"КУХА ГЛАВА"...

Повторение е,защото се мълчи.Това искаше да каже Радев.И тогава отличниците замълчаха,защото така им казаха.Какво тук значи някаква си тълпа.

Ех, Радев .....

Виновен е този, който е разрешил Хасково да ползва "питейна" вода от каптажи, които са в близост до урановите сондажи. А по времето на Чернобил съм чувала от сондьори от "Редки метали" в този район как Гайгеровият брояч на повърхността е "чукал" и те са се чудили каква е причината, защото никой не е знаел за аварията. Представяте ли си на каква радиация сме били изложени? И да се сравнява случаят с Хасково със случая с Чернобил е меко казано глупост. Иска се малко познание по химия и физика, ама не всеки ги има, затова неподготвен и неучил не трябва да се изказва. Може да имаш велики знания по висш пилотаж, но това не значи, че разбираш от всичко

Радев го сравни с Чернобил,не че няма познания,ама за да го разберат всички,че това е много опасно.Радев много- добре познава тълпата.

Абе що говориш глупости? За аварията се съобщи още когато се случи и по телевизията, и по вестници. Чак след седмица минаха дъждовни облаци над нашата и други европейски страни, които са дошли насам от Чернобил. Съобщиха да не ядем листни зеленчуци, от рода на салати, марули, а всичко останало да се мие обилно с течаща вода. Мереха се постоянно стойностите с дозиметри, бяха наистина завишени, но никога стойностите не са преминавали границата на опасен за здравето и живота радиационен фон. Останалото е само пропаганда, както и измиване на ръцете от страна на некадърните лекари, за които е най-лесно да вдигнат рамене и кажат на всяка пометнала булка или болен от рак "ами от Чернобил е, ние нищо не можем да направим"!

ЧУДЯ СЕ, ТОВА МОМЧЕ РАДЕВ, НАИСТИНА ЛИ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ, ИЛИ ПРОСТО АНГАЖИМЕНТИТЕ МУ КЪМ НАЙ РЕТРОГРАДНАТА ПАРТИЯ, СА УБИЙСТВЕНИ ЗА НЕГО !! ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОКОЛО НЕГО, ЩЕ МУ ДОКАРАТ ПЪРВИЯ ИМПИЙЧМЪН В БЪЛГАРИЯ !!! СРАВНЕНИЯТА МУ ПРЕДИ ДА НАУЧИ ИСТИНАТА, НАИСТИНА СА НЕЛЕПИ !!!

ТОЙ винаги лети високо и никога не знае какво говори,главата му е куха, празна, а бе балон.

със специална охрана и свидетели от Хасково да носят водата за проба в лабораторията и да си отварят очите на четири, че измамниците и геноцидниците плащат , зер чака ги затвор. А и контрольорката от МЗ сигурно е още оная стрина митничарка, наречена мазерати, защото е внасяла скъпите коли на бандитите със символично мито

Импийчмънт на льотчика!

ФЕОДАЛА ОТ ГЕРБ,ПРЕСТЪПНО Е МЪЛЧАЛ И ПРИКРИВАЛ ТОЗИ ПРОБЛЕМ,ЗА ДА НЕ СИ ПРОВАЛИ СЛЕДВАЩИЯТ МАНДАТ,КАТО Е ОЧАКВАЛ ДА СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И ВСИЧКО ДА СЕ ПОТУЛИ!!!УВИ НАРОДА РЕШИ ДРУГО И ИСТИНАТА ВИДЯ БЯЛ СВЯТ!!!ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА КАЧЕСТВЕНО ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА И ДА СЕ СТИГНЕ ДО ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ ЗА ТОВА ТЕРОРИСТИЧНО ДЕЯНИЕ!!!

Питам, къде е бил Президентът през това време? След като "феодалът" е мълчал, къде е бил президентът да каже?

РадеФ е повторение на синдрома на Клепоухият Дънер. Де го удариш - все на кухо дрънчи и радиация пърди... през устата, разбира се.

по-рано Костов беше виновен и за снега в края на април, ама сакън - Нинова дето двамата крадяха заедно няма нищо общо!!! Абе Бойко откъде намери този уран, та го закопа у Хасково - не можа ли в София да го закопаш та водата да мине през него и да ви трови. Тю-ю-.ю.

Думата уран за една фуражка означава само атомна бомба. Манталитет.

Генерал-фатмакът със зелените чорапи отново вдигна летвата с нагло и просташко изказване, ала двойникът си Бай Тошо. Абе Аланкоолу - бесепарското ти служебно правителство е от януаари бре! Толкоз ли не намерихте време от крадене да предупредите нещастните си гласоподаватели?

Пешеходеца авиатор отново се ......!

Хак ви е, че си избрахте този смешник, също така и Корнелия, а до нея онази недона-баната Йончева, и цялата им червена глутница. Как само ние не можем да се отървем от комунизма. Уж червените бабички понамаляха, но явно синчетата, щерките, внуците и племенниците на червените глашатаи, които продължават щафетата, дават своя принос за комунизиране на България.

Пълни глупости! Русофилството е синдрома Чернобил-Стокхолм!

Само там ли има облъчени? Я си задайте въпроса поне веднъж пили ли сте "Астика"?

Абе не знам доколко "Случаят в Хасково е повторение на синдрома Чернобил, ама изборът на обучен в САЩ бесепар-натовец е повторение на един друг, много по-тежък, да не кажа фатален синдром.

Какво друго може,да се очаква?!

Е,за учебник по тъпи изказвания!

........ А, "СЛУЧАЯ РАДЕВ" Е ЗА ПСИХИАТЪР......

Трябва ясно да се каже за проблема са знаели отговорните хора от предишното правителство, но са го скрили. А това са министъра на МРРБ, министъра на МОСВ, министъра на здравеопазването, главния държавен здравен инспектор. Ето защо трябва да се заслушат виновните за това престъпно поведение - Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева, Петър Москов и Ангел Кунчев

Фуражката за пореден път много се излага, вреди на държавата!!! Може ли да сравнява с Чернобил ???????

Президентът Радев и служебното правителство нямат избор. Ако те не бяха съобщили за опасното съдържание на уран в посочените от тях български градове и села, след няколко седмици това щеше да направи кабинетът "Борисов 3". Само че идващата герберска власт щеше да прехвърля отговорността за ставащото върху служебното правителство. Тя щеше да обвинява в престъпно мълчание, при това с основание, както служебното правителство, така и президента Радев.

При това положение служебното правителство на Радев е премълчало този факт. Ако това е стара история, защо Радев е мълчал четири месеца, а ако е от скоро тази история, това значи,че сигнализват веднага и съответно следващото правителство ще вземат мерки. Радев срещу кого вдига врява - срещу себе си ли?

26-ти април 1986 г. е датата на аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, Украинска ССР. За първи път официално съобщение за аварията от името на официалните власти прави Михаил Горбачов, генерален секретар на ЦК на КПСС. Това става в средата на месец май 1986 г. (почти три седмици след аварията). До тогава властите и в Украйна, и в СССР като цяло, мълчат за аварията. Поведението на Горбачов по онова време е престъпление срещу човечността (или, както неправилно, но често се казва, срещу човечеството).

Не говори глупости!Консултирай се с ядрени физици!

ТОЯ НАТОВЕЦ КАКВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКА БЕ? КАКВА ПОТЕНЦИЯЛНА ОПАСНОСТ Е СА ПИЕШ УРАН? ТОВА Е РЕАЛНА ОПАСТНОСТ ! КАКВИ 4 МЕСЕЦА БЕ ПРОСТАК НАТОВСКИ? С ВСЕКО ГАЙГЕРОВ БРОЯЧ ВЕДНАДА СЕ ВИЖДА ЧЕ ВОДАТА Е РАДИОАКТИВНА И В Р Е Д Н А ! КАКВО ЩЕ МИ Я ИЗСЛЕДВАШ ДА ДОКАЗВАШ ЧЕ Е ПО ВРЕДНА?

Не зная какво образование имате и каква компетентност, но преди да се говори и пише трябва да се провери. Има специалисти - експерти, които със сигурност знаят по добре от Вас, кое е опасно и кое не.

Ядрените физици да не би да са лекари, че да се консултираш с тях? Откъде ви намират такива....

Подозирам,че лично ББ нощно време е ходил и изсипвал уран в питейната вода на хасковлии...

За борисов не знам, но много прилича на терористичен акт! Не е възможно радиация да се появи на толкова отдалечени места... И по какво се различават действията на властта от "тоталитаризма" и демокрацията?!

Браво на президента, правителството на ГЕРБ действа като комунстите едно време! Крие от народа, само и само да не се раздухва проблема с урана във водата, за да не ги изрита народа от власта....точно като ЧЕРНОБИЛ

Не зная какво образование имате и каква компетентност, но преди да се говори и пише трябва да се провери. Има специалисти - експерти, които със сигурност знаят по добре от Вас, кое е опасно и кое не. Президента, говори без да има информация и компетентност. Жалко, но ....

"София. Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на град Хасково при краен потребител, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита!" Затова не е хубаво да се говорят такива приказки и то от президента!

Радев очевидно не е наясно какво означава природен уран и свежото ядрено гориво, разпиляно след аварията в Чернобил. Явно размахва изкуствено истерия. Не се учудвам от неговата позиция, същата като на бившата любовница на Станишев.

Колко удобно !

за шапкаря всичкия уран е все едно,не му обяснявай,господ като раздавал акъл тоя и другите военни били на учение

Не подхожда на президента да говори за синдрома Чернобил! Тава за мене е грешка! Създава се паника без да има яснота!

Най-накрая имаме нормален президент!На кого му харесваше предишния плазмодий!Когато се намерят и други достойни хора начело на България, тогава ще тръгнем напред!Вярвате ли че новите- стари ще променят нещо в държавата!

Последните изследвания на водата от централното водоснабдяване на Хасково не отчитат повишени стойности на уран, съобщиха от МЗ. Това президенте кретоноид го казва назначения от теб кабинет, а ти сееш по гьобелски лъжи и всяваш паника след народа - МИ ТЕБ ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ТЕ ОТСТРАНЯТ И ДА ТЕ ВКАРАТ В ЛУДНИЦА...!!!!!! И там да ти докарат журналистическата проститутка Йончева, та да се надпреварвате в лъжите си... А защо не кажете защо я отстраниха от президентството - защото е путиновска подлога и не може да борави със секретна информация на ЕС - Е ТОВА Е ИСТИНАТА ПУТИНОВЦИ...!!!!!!

Ами първо тези рудници бяха разработвани за целите на ядреното въоръжаване на СССР по времето на соц-а. Второ, през 1992г уранодобивът у нас е прекратен, тъй като е нерентабилен. Трето, през 2015г по искане на СЗО е понижена горната граница за допустимото количество уран в питейната вода. Преди нормата е била 0,06мг/л, а става 0,03мг/л. По такъв начин някои водоизточници се оказват в опасната зона. Значи, понеже НОРМАТА Е БИЛА ВИСОКА, водата не е била опасна и по времето на управлението на БКП, нали така? Сега нормата е по-строга и изведнъж ГЕРБ е виновен. Президентът да си инструктира съветниците да се образоват по въпроса и да не му пробутват популистки заявления, обслужващи единствено БСП, а не населението, което десетки години пие същата тази вода. Със сигурност и той я е пиел, тъй като е от този район...

Зеленият чорап съвсем се оля. Какъв Чернобил, какви 5 лв. Кого лъжеш бе фатмак?

Ами то едни и същи дупчиха земята от преди 60 години да вадят уран и скриха катастрофата Чернобил. Сега същите най-много врякат и правят умишлено поразии за цялата държава. Няма да се променят - то си е в кръвта им.

...като толкова се говори за водата, не се коментира фактът, че у нас водата се обеззаразява с...хлор, което е повече от опасно. Защо не се озонира например, което е далеч по-безопасно, но и по-скъпо, за съжаление. Този проблем далеч не е по-маловажен от коментирания. Просто страхът от урана е по-голям...

...с радиоактивната вода си го е имало още по времето, когато тези рудници са действали...Т.е. преди няколко десетки години. Просто стратегическият интерес е вменявал да се мълчи по въпроса (по времето на соц-а за какво ли не се мълчеше?!)...Кой би се осмелил да каже, че водата е отровна и радиоактивна по онова време, когато СССР се нуждаеше от ядрени бомби, за да защити "социалистическите завоевания"? Десетилетия се е мълчало...По времето на Станишев (управление на БСП!) водата е била чиста като сълза, а като дойде лошия ГЕРБ тя стана радиоактивна. Така ли, другари комунисти? В природната вода има всичко (почти цялата менделеева таблица). Въпросът е в това какво е количеството на урана в тази вода. Ако е приемливо високо, остава сериозният проблем от акумулирането на урана при системно използване на такава вода. А иначе положението е неспасяемо при опасно висока концентрация, тъй като такава вода просто не подлежи на пречистване. И тези райони ще бъдат в особено трудно положение. Дано да не е така...

ЧЕ ИМА РАДИА ИЯ,ТВОЙТА ПАРТИЯ.ЗАЩО ИМА БУМ НА РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,А И НА НОВООТКРИТИ РАКОВИ БОЛНИЦИ.ВСИЧКО Е ВСЛЕДСТВИЕ НА ВЯТЪРА КОЙТО ДУХАШЕ ОТ ЧЕРНОБИЛ КЪМ НАС

Да де, ама защо някой не се осмели да каже, че тези уранови рудници бяха безогледно експлоатирани през годините на соц-а, когато уранът беше (той и сега си е!) стратегическа суровина - за производство на ядрени бомби по времето на студената война. И кому беше нужен този уран? На нас ли? Не, на Русия! Та нека бесепарите, които сега се пенят за въпросния уран, да се сетят за казаното по-горе...Просто подпочвената вода е навлязла в километрите прекопани галерии и е отмила радиоактивната и отровна руда.... Е, концентрацията може и да е малка в питейната вода, но системното й ползване неминуемо ще води до акумулиране на урана в организма. Което вече си е проблем...На президентът не му ли е известно, че урановата "бомба" е заложена от комунистите по време на великия поход към комунизЪма?... По това време ББ е бил в предучилищна възраст и едва ли може да му се вмени някаква вина по въпроса.

Тъпачке, а централата ни в Козлодуй с какво работеше? Уран да не се ползва само за ядрено оръжие, за ядрена енергетика не си ли чувала? И не са изнасяли за Русия, които си имат цялата менделеева таблица в излишък.

Експерти да проверят къде има случаи на скоротечен рак и на рак на храносмилателна и отделителна системи там има и канцерогенни водни разтвори от чешмите

Какво всъщност е станало: 1. Радиацията винаги си я е имало във водата. 2. 2016-та някой е спал и е приел една евродиректива за по-ниска допустима доза. БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА!!! 3. В края на годината изведнъж се оказва, че едва ли не половината вода у нас не отговаря на нормите. Смех, смех.... 4. 5 месеца това се прикрива, мотае се по адмнистрацията, докато случайно излиза навън. И тогава почва скандалът. Радев е прав за едно - информация, неприятна за населението се крие както при чернобилското време. Ама не е прав за друго - този път рискът за населението е минимален - по стария стандарт са се наливали с тая вода десетки години подред. А тази простотия най-вероятно са я сътворили бойковите калинки - оказа се, че 6 държави от ЕС не са приели новите норми. Демек нашите буби не само са спали, ами не са и разбрали какво се приема и какво следва от това. Нагъзили са се сами и сега са изненадани защо боли на входа.... П.П. Идете в Хисаря, там има извори с радиоактивна вода (МАРКИРАНА КАТО РАДИОАКТИВНА!!!!) и народа се скъсва да пълни бутилките.

Да ви светна и за още нещо - фонът в Кремиковци също е леко повишен, ама не го знаехте, а (жокер: заради радона във въздуха е)? А географията на София не спомага много за изчистване на въздуха. Приятно дишане. Само дето фините прахови частици са къде по-вредни....

Не случайно в България има пик на ракови заболявания. И не случайно страната се води на второ място в света по смъртност! Необезопасени уранови мини? Неизследвана вода? Добре дошли в България!