Вижте катастрофата на руския Ту22М3 в Мурманск (видео)

Стратегическият бомбардировач се разби при кацане на военно летище на 22 януари

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

.. без да съм военен експерт, само като прочетох произведен 198.... и ми стана ясно какво е представлявала конструкцията на това летящо чудо! 32 години за военен самолет, ползван в екстремния метеорологични и тактически условия си е направо самоубийство! Има нещо мазохистично в руските военни- да се направят на мъже, пък ако ще и със загуби! Не се прави така, поне не в 21-век в модерните армии се изключва всякак възможността за човешки или материални загуби!

Най-добрите самолети са ф16 да купим незабавно колкото се може повече. Има опасност да свършат или друг да ги купи.

че и Ту-144 се саморазпадна в Париж. Руски технически "гений".

КОНИЧИ УА ТЪПАНАР

Всеки самолет може да се разбие при непремерено кацане. Очевидно пилотска грешка + лоши метереологически условия. При подобни условия други летища ги затварят....

условия са причината за катастрофата а лошо изчислената конструкция на самолета.От удара при кацането самолета върху предния колесник ,конструкцията се пречупва на две,точно над колесника,защото там се създава отрицателен горен момент,който тя не може да понесе.

Имало е и по сложни кацания на пътнически самолети на Боинг но нито една не се е цепила така като на хартиена фюнийка

В грешка си, друже! Защо счупнането моменталто е съпроводено с голямо , вече формирано огнено кълбо?

Браво ф16. Сметни я ти.

Русия с крадената от немците техническа грамотност достигна максимума до 1986 след това всичко приключи

Бяха откраднати и извозени .. В САЩ!

изпратената им техника и цели заводи по програмата ленд-лийз.

Слаба държава, слаба конструкция това е Русия

Претоварен с атомна бомба. Няма как да я изхвърлят за да намалят теглото. Добре че не е гръмнала.

Поредем триумф на Руският милитаризъм! :))) Безаналогово кацана! :)))))

Ма това се разпадна ит самосебе си бе. Аз сега ми кажете, че е пилоткса грешка или нещо друго. Тия вече щом и военната техника почнаха да я правят по руски, заеби. Преди всичките кадърни хора бяха във военната индустрия. Верно че повечето от тях не бяха руснаци, но все пак...

Разбира се, че е пилотска грешка.

Само с две думи: РУСКИ БОКЛУЦИ.

Преди много години, в бившия СССР имахме подобно твърдо кацане. Латяхме с Як-40 и при кацането самолета се удари силно в пистата и отскочи, но пилотите успяха да го овладеят и после се приземи без проблеми. От удара се отвориха багажниците отгоре, разхвърча се всичко, настанаха писъци. За щастие катастрофата се размина.

По информация от руски сайтове: отговорният офицер ръководещ полетите е заповядал самолетът да се насочи за кацане към резервно летище, предвид лошите атмосферни условия. Но се е намесил случайно присъстващият командир на дивизия, който заповядал самолета да каца веднага. При воденото разследване се предполага, че виновен вероятно ще бъде ръководещият полетите.

Няма начин да обвинят РП-то.

и удря опашката в земята, след което се цепи през средата. С други думи - самонадеян пилот.

Сорос е виновен

сцепи се кат кайряшка карпуза

поне е излетял успешно!

Да бе ама то кацането е важно.

Какви лоши условия бе, той самолета си се сгъна при кацането?!?!? Ня

При твърдото кацане.

Руснаци колкото щеш, самальотите скъпи

Както пишат по руските форуми, причината е в решението за кацане при тези условия. Спомагателен проблем е ,че морската авиация към които принадлежи този самолет имат много малък нальот и в комбинация с лоши метереологични условия и натоварен с въоръжение самолет са довели до това тежко произшествие. Да се радваме, че нашите авиатори изобщо няма на какво да летят иначе при тази сиромашия произшествията шяха да са много често.

Според заключението на предварителното разследване, причината за катастрофата е пилотска грешка, тъй като екипажът се е опитал да кацне с по-високо тегло от максимално допустимото. Пилотът не е спазил задължителните инструкции да изхвърли тегло (не казват как, но обикновено се изхвърля гориво), което е причинило свръхнатоварване на конструкцията... Поне така твърдят руските разследващи...

Вижда се как се цепи конструкцията. Ако бяха само лошите условия щеше да се хлъзга, върти. Той се разцепи... няма спасение...

3евзек

Ако няма добра преценка къде е пистата, тогава кацането може да бъде твърдо.

Вертикалната скорост е много голяма. Ударът при докосването на земята в средата на корпуса и високото тегло (както се посочва) води до голямо натоварване и до разкъсване на конструкцията. Направо се тръшна. Все едно да прекършиш клечка за шишчета.

Много лошо време, като очевидно на екран на пилота излиза летището, но ми е чудно защо му е толкова голяма скоростта? Иначе не бих си обяснил защо му се чупи носа и кабината? Личи си, че самолетът се движи поне с 300, ако не и повече, а носи ядрени ракети! Какво всъщост има в черната кутия в главата на пилота не ми е ясно? При такава скорост, обаче има нередност в скоростта при кацане. Като гледам комините от бирария, които са монтирани е малко вероятно пилотът да е бил трезвен.

Е не им става техниката на североазиатците.

Машината отскочи ! Колесника си е свършил работата. материалът не е издържал динамичното натоварване

Сорос е бил забелязан около летището и се предполага, че лично е срязал корпуса с ножовка така, че самолетът да се разцепи при кацането. Руската техника и руските пилоти са най-добрите в света! Това е гнусен империалистически саботаж!

Като го видях с каква вертикална скорост захождаше и без заглавието щях да предположа, че ще се разбие. Явно уредите са отказали, защото в тази мъгла няма как да се ориентират визуално. Задната част спря, но предната продължи по инерция и логично се пречупи някъде по средата. Сетих се за един стар виц, където викнали български производители на тоалетна хартия да перфорират крилата на нечии самолети, че да не се чупят.

Звуците от клипа не ми се връзват с картината. След разбиването има някакви присветвания в облака от взрива. Мислех, че така става като се взривяват муниции. С тази вертикална скорост - нямаше как да не стане проблем, но ми е странно да се счупи така. Ужас!

Разследвал съм такива. Кацаше с по-висока вертикална скорост от нормалната ! Обикнонено лекият самолет прави,,козел,,. Този се скърши като срязан до половината с ,,ножовка,,. Чак пък толкова да са ,,остари материалите,, от конструкцията..?! Пламъкът се появи отгоре още със започване на ,,скършването,, .Това е характерно за взрив отвътре . Точно там боеприпаси няма , и гориво. За мене -машината се взриви в момента на кацането..умишлено.

боеприпасите умишлено? Това издиша. Друга опция е наистина да има взрив вследствие на изключително твърдия и много тежък контакт с пистата. Самолетът буквално се стовари на земята.

5G_ме_утрепа

"Разследване на самолетни катастрофи"???? Ти ли си баш разследващият????

Хайде хапченцата и в леглото!Хайде бързо бързо

ОТНОВО ГОРДИ И ВЕЛИКИ

Като гумен тараляслик с “безаналогова” електроника която не вижда пистата.

знаеш ли какво е ,аналогов, да ни разясниш?

АНАЛогов може да разясни малко.

Консервна кутия. За Русия човешкия фактор винаги е на ниско ниво.

колега!

тези таралясници!

Супер "реклама" за руският боклук. Сега вече и заблудените зомбирани държави като Зимбабве, Венецуела, Тамбуту... няма да купят руски трошляци.

Ти ще си купиш F- 16! За какво ти е и къде ще си го завираш?

Отвори се като матрьошка. Само това знаят да правят!

Ту-22М3 - тези самолети са само за камуфлаж в което има известна логика. От 500 произведени "живи" са вече цели 62. От тези 62 не всички са "летящи". 30 бр. по план до 2020г. трябва да бъдат модернизирани до ТУ-22М3М. Един е предаден на вКС през Декември 2018. За останалите Човека кАза, ще видиме. Всеки на мястото на руснаците при такъв % може да реши да не рискува с качване на борда на ядрено оръжие.

Качването на конвенационални боми на самолет е опасно. Ядрената реакция се получава единственно при смесване заедно на критични маси обогатен уран. До този момент урана не "гърми" а стои в разделени контейнери. Ако падне такава бомба без активиране.....ще падне като парче метал.Стратегическите атомни бомби се движат по балистична крива, след изстрелване, като имат автономно ориентиране по зададения маршрут. Не стой в чалготеката а вземи прочети някоя научна книжка без картинки....на голи плеймейтки.

трябва да си супер дебил да го защитавашТу-22М3

Дпън, дрън ярина. Изкарват си ресурса.

Били му изпили бензина защото летците свършили водката.

НАГЛЕДЕН УРОК КАК ПИЯНИЦИ ПРИЗЕМЯВАТ КАЛПАВ САМОЛЕТ...ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

Алкашите не могат да летят. Това КАТЕГОРИЧНО ГО ДОКАЗАХА В сИЧИЯ, КЪДЕТО МУДЖАХЕДИТЕ НЯМАТ НИКАКВО ПВО. Над 25 ватни хвърчила паднаха в Сирия . А Американците нямат нито един загубен самолет и в Ирак и в Сирия.

Аз не видях пилота да отваря въздушни спирачки! Беше решил да компенсира с висок ъгъл на атака. От такава позиция при кацане не се вижда нищо от пистата и се разчита само на уреди. Вероятно е имало отказ на системи,

Ти не виждаш ли от клипа, че пилота направо разцепи самолета в пистата? Твърде стръмно се е спуснал и най-вероятно е очаквал пистата да е с още 100 метра по-надолу. Наду двигателите, но не беше достатъчно. Въздужни спирачки ползваш за да ти намалят хоризонталната скорост. А ако падаш (както в случая), то въздушните спирачки само правят да падаш по-бързо.

Грешка по височина. Или налягането се е изменило или е било грешно зададено на висотомера. Между другото класически номер да си счупиш врата или да ти го счупят. Навремето половината и повече пилоти на Бурана се утрепаха по тази причина. Дажи и полският президент си отиде защото някой беше въртял висотомера от глупост. Жалко за хората.

Както изглежда пак да заредили софтуер за плоска земя

Не случайно думата за съветските самолети е "КУКУРУЗНИК". Друго не е нужно да се каже... Е освен самогончика, де...

Счуствие към загиналите по време на служба и техните близки. Бойното дежурство не е лесна работа. Три странни неща: 1. Високата вертикална скорост на кацане 2. Пречупването в областта на центроплана 3. Дали имат такава практика да заснемат всяко кацане или са пратили човек да снима защото са очаквали да има проблем?

Мисля че екипажа е чул странни шумове и затова човек е пратен да снима кацането!! И на мен ми беше странно че има човек в преспите сняг дето снима кацането?

Възможно е просто тинейджъри да са спрели покрай летището за да се позабавляват - случаен запис. Едно време (преди 30 год.) аз и приятелката ми често заставахме край летището в Добрич за да наблюдаваме излитащите в южна посока Миг-ове. Не сме снимали, естествено, първо, щото си беше рисково, а второ, щото и нямаше с какво...

5G_ме_утрепа

Вместо да блееш, да беше направил нещо по-така! На приятелката де...

Всяко едно излитане и кацане на военен полет, още повече на стратегически бомбандировач задължително се документира. Освен като оценка на изпълнените заходи и на екипажа, документирането служи и за оценка и по-късно за анализ на техническото състояние на конкретния аероплан

Хубав самолет, управляван от лоши хора. Пияни ли са били?

Руснакът, пуснал това видео в мрежата, какво става в него?

Той е бил от хората на летището и е бил там с служебна цел, да заснеме кацането. Какво да стане с него? Той говори по радиостанция с някого, какво да прави след катастрофата!

Самолетът буквално връхлита върху пистата - нито ъгъл, нито скорост изглеждат подходящи за нормално приземяване. Ако изключим възможна пилотска грешка остава проблемът да е технически. Оставам с впечатление, че пилотите не са наясно на каква височина летят и затова се оказват до такава степен неподготвени за контакта със земята. Мъглата сама по себе си не би трябвало да е причина за подобен сблъсък, защото не се предполага такава машина да се приземява само визуално - не я познавам достатъчно, но със сигурност разполага с необходимото елктронно обурудване, включително за точно такива метеорологични условия.

Тоя запорожец се скърши на две.

Тоя "запорожец" си е полетял доста и 30 год. никак не са малко. Но неговият проблем вероятно е проблемът на целия руски авиопарк - огромен брой самолети, които не просто трябва да се поддържат, но и да се ъпгрейдват до необходимото ниво, за да бъдат не само използваеми, но и актуални. Ясно е, че за подобно мащабно начинание в Русия пари няма. Съвременната военна авиация е много, много, много скъпо удоволствие.

По долу вече коментирах, това е продължение... За да не се получи "козел" при кацане, няколко секунди преди докосването на пистата пилотът вдига носа и леко увеличава тягата на двигателите. Така се постигат две неща: меко докосване на земята и намаляване на скоростта на самолета от нарасналото въздушно съпротивление при вдигнат нос. Ако такава процедура не се направи, следва козел - пружиниране, няколко подскока и разбиване на самолета. Всеки случай е различен и зависи от много фактори, от тях зависи и какво ще се случи със самолета. Може да си остане цял, може да се разпадне, да се разбие. Този самолет тук не прави нищо подобно, никакъв опит за вдигане на носа, а даже и намалява тягата на двигателите - това се чува. Вероятно е пилотска грешка. За тези, които коментират как самолета се пречупил като направен от бамбук - самолетите не са проектирани да издържат на такива зверски кацания. Те са максимално олекотени и направени да издържат определени натоварвания, в някакви допустими граници. Такова зверско тръшване на пистата няма да издържи нито един самолет.

Даже колесниците не се счупиха, явно другото поддаде първо. Не е нормално колесниците да издържат, а тялото да не издържи. Явно имаше умора на материала.

"За да не се получи "козел" при кацане, няколко секунди преди докосването на пистата пилотът вдига носа и леко увеличава тягата на двигателите". С добавена тяга, увеличен ъгъл на атака (повдигнат нос) и влиянието на екранния ефект - самолетът просто ще се отдалечи от земята за нов полет...! След изравняването се ОТНЕМАТ ОБОРОТИ, задържа се колонката (щурвала), като в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не се "бута напред" и се....чака......опирането на основния колесник, като в момента на опиране, вертикалната скорост е добре да е близка до 0-1 м/с.

Подобно кацане на С-130: https://youtu.be/IM3bvRZRXLw Откъснаха се колесниците и самолета се завъртя - почти се разби но фюзелажа си остана цял. Не е възможно такова пречупване ако няма конструктивна слабост или умора.

Един боен самолет издържа на ето това: https://youtu.be/M359poNjvVA Имаше и снимки на СУ-25 из нета - ракета го беше ударила отзад между двигателите - беше като разпорена гарга и пак беше прелетял стотици километри и беше кацнал в базата. Тая проблемна (откакто е създадена) щайга Ту-22 е един смъртоносен капан.

Какво слагате минуси, бе мурзилки хахах

BajMihal

Всъщност на този C-130 вертикалната скорост беше в пъти по-ниска от тази на самолета от новината. Затова и колесниците се откъсват, а не се троши.

Скоростта няма отношение към отчупавено под 90 градуса на цялата предна част на самолетчето. Няма как да се получи такова рязко клюмване / счупване/, което е характерно за крехко разрушение на материала, ако е нямало технически дефект ва самият материал, на който му е трябвало "още малко" . Носа просто увисна, сякаш в горната част някой го преряза. Т.е. разрушението е в горната част, което значи, че възниква сила огъване и/или срязване, действаща отгоре надолу. Такава сила не може да везникне при казане, защото отпора на въздуха действа отдолу на горе. В същото време - нямаше трептение на самолета "нагоре-надолу", а за да се получи някакво знакопроменливо натоварване. Имаше рязко и внезапно крехко разрушение! Извод - умора на материала!

Твърде вероятно е ако беше издържал и това кацане - в някое от следващите да се случи - имало е някакъв проблем конкретно в този аероплан.

При 4 единици претоварване при кацане (не в полет) е възможна деформация на конструкцията. На времето при 1.8 претоватване при кацане на Ту-154 се водеше за особен случай и предпоставка. Следвше дълъг чек на колесниците и планера.

За да правиш този извод се искат данни за скоростта на кацане и съпоставка с инструкцията при каква скорост каца този модел. Имаш ли такива в момента?. Ако не, следва да се ограничиш с това което виждаш-разцепване на конструкцията в най-здравата по принцип част на самолета (т. нар. центроплан).

до ;)) Постъпателната скорост не е от значение в случая и инструкция не ни е необходима. И при 210 км/ч и при 340км/ч ще има кацане или простартирване без опасност. В единия случай ще имаме изтъркалване и спиране, във втория - минаване на втори кръг. За нас е важна вертикалната скорост в момента на опирането. И между другото, на самолетите с изменяема стреловидност на крилото най-слабата част е именно центроплана. За това Ф-14, Миг-23, Ф-111, Су-22 имат достатъчно строги ограничения по претоварване при пилотаж.

до 145: Твърдиш че самолетите с изменяема стреловидност на крилото имат по-слаб центроплан в сравнение с тези без изменяема или при тях центроплана е най-слабата част от констукцията? Първото бих приел, второто не. Самолет с най-слаб компонент центроплан би бил недомислица.

до;)) Колега, възелът (да кажем по народному - БОЛТА) на управление на подвижната част на полукрилото (конзолите) на този тип самолети е монтиран именно в центроплана. За да бъде силен, колкото им се иска на пилотите, масата му би станала неприемлива и за това се въвеждат ограниченията при пилотиране. В инструкцията на Миг-23 МЛД пише, че при крило 16 градуса не се допуска пилотаж (фигури), водене на маневрен въздушен бой и атаки на околозвукови скорости. Т.е претоварване над 3 единици.

Тука и с просто око се вижда прекалено голяма вертикална скорост. Или височината по приборите е била грешна, или някакъв порив на вятъра който не беше никак слаб.

Язък за пилотите, но това е реалността в Русоробска република. Всичко е ....

Центроплана е най-якото място на всеки самолет. А този се сцепи точно там. Това се случва само при наличието на изменения в главни констуктивни компоненти поради поява на големи дефекти в материала.

Самолет с нитове не се прави,ама всичкото им е такова на комунистите.

Стара каруца, си е стара и става само за боклука, язък за пилотите!!!!

Доста бързо се движи според мен скоростта не е била подходящата.