Пакетираните козунаци - без мляко и яйца

В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца. В козунаците не са открити синтетични багрила, но има Е-номера и заместители.

Обратно в новината

Коментари - Пакетираните козунаци - без мляко и яйца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На такива производители-измамници освен големите глоби, да им съобщават наименованията на фирмите, така те ще бъдат напълно наказани от нас ,потребителите.

Всичко в България е МЕНТЕ? Менте храни,менте живот,менте народ,менте управление....?

Цената на литър мляко при тези "млеко-производители" е средно 0,60 лв. Можеш да отидеш във всяко село и да си купил литър прясно мляко за левче, току що издоено, още топло. Тези БИО-МИО шмекерии от по 5 лв/литър са за гражданята, дето най-често питат, това теле вол ли е. Като при търговците на орехи. На хранителната промишленост продават на 15-16 лв за кг с палетите. Същите продават в пакетчета от по 200 гр. в магазините на цена 8.60 лв. На етикета си пише - БИОорехи! Никога нямаше да ги забележа, ако не беше една градска дама с изключително правилен говор, без никакъв селски диалект и мяканье. "Ама тези са БИОООО!" - говореше поучително на мъжа си. Намесих се с моя селски диалект: "Извинете, чух че орехи които не са БИО, струват теглото си в злато. Толкова били редки!" Тя не разбра, но и мъжът й не схвана - пречеха му оскубаните вежди, наполовина обръснатата глава, малката опашчица на тила, обецата на долната му устна и високите платформи на обувките.

Спомням си миризмата на козунаци, който майка ми носеше на развиделяване в стаята, където спяхме, когато ги извади от пещта. Няколко дневните безсъници на големите, готвещи се за празника. Пролет, трепет, и ухание на топли козунаци.... Детство! И днес. Няма проблем да доставим на семейството си малко от това вълшебство, без даже да се презорваме толкова. В интернет има чудесни рецепти за козунаци, дори само с две яйца, които се приготвят с помощта на миксер. За да замирише на козунак трябва само кора от лимон. При всички случаи ще са по-добри от купените. А чувството за семейна топлина и празничност е незаменимо!

Козунаците са натъпкани с изкуствен подсладител който е вредната им съставка, а те ни занимават с оцветителите му. Вероятно затова умишлено никой не поменава че е изследвал изкуствените подсладители. Оня ден си купих един венец с течен шоколад на цена 2,30. Веднага ми направи впечатление остро сладкият му вкус , който не можеш да постигнеш със захар . След това в устата ти остава лека горчивина. А после ме заболя глава.

меся всяка година, но не е там работата, просто така лъсва всичко останало, което ядем, зада си приготвяме всичко в къщи не трябва да работим, а само да стоим до печката, представете си какво ядем, не искам да се замислям, калпава държава, душманин на народа си!

Колко тъп трябва да си за да си купиш пакетиран козунак. Или си правиш или си купуваш от качествена пекарна...

По изискване на нек'ъв закон трябва всички хлебарки стоки да са пакетирани. Хляб, кифли, банички ....

В какво няма Е номера и заместители,че сега са се хванали за козунаците,които се ядат веднъж в годината.Има ли готов продукт без Е номера,има ли истинско мляко и така нататък.

за един ДОМАШЕН КОЗУНАК трябват 7 СЕДЕМ яйца, един промишлен струва горе долу колкото само яйцата.Българите купуват долнокачествени изделия защото са БЕДНИ а не ГЛУПАВИ!!

Днес ще си купим козунак, утре - не. По-гадно е в какво превърнаха киселите млека и то съвсем тихомълком. Да, всичко се спазва по предписание. На етикета съвсем прилично и най-отговорно си пише съставките и че има мляко. И ето ти чудо - хем не ни лъжат, хем не е точно кисело мляко. Дяволът действа по същият начин. Защо, обаче, никой не иска да се направи едно по-изчерпателно изследване?! Нека се извлекат с всичките му подробности съдържанието в една кофичка кисело мляко - това, което пише на етиките и...каквото не пише на него. И най-важното - от кое, какво количество е налично. И да видим на кое място остава уж основната суровина - млякото. Ще се изненадате! За някои съставки ще ви трябват добри познания по биотехнология. Други ще се възхитят колко се е усложнил животът - толкова неразбираеми "думички" са се навъдили покрай едно простичко "прясно мляко и закваска".

гьрците ни го казаха преди време че ще се изтровим сами кафе в хляба в месото боклуци...в боклуците пак боклуци...ина4е за наван вси4ко го правим добре...егати мисленето

Какви етикети ще ти чете баба ми, на 92 години? Няма ли БДС, по който да се произвеждат продуктите? Не е задължителен ли? Ами направете го задължителен и нарушаването му да се счита за углавно престъпление. Лесно е, явно има причина да не е така...

Така е. Пише ли "кисело мляко" трябва да Е кисело мляко; пише ли "козунак", да Е козунак както си требе по рецепта. Ако има нещо различно, да пише "имитиращ тестен продукт" и толкова.

Вече наистина не знам какво качествено има в България? Нищо не става за ядене.До кога ще подължи това? Производителите,нима не виждат ,че вече няма кой да им купи боклуците? Ще си направя козунак сама,даже и да не е много сполучлив ще вложа брашно със съмнително качество,мляко също,мазнината също,яйцата да кажем ,че са истински и каквото се получи. Няма да им копувам боклуците ,само за печелбата мислят,но това ще им струва скъпо и прескъпо.Времето е дошло.

Като сте го установили , да изчезнат от търговската мрежа, а не да пишете какво сте открили.

като започнем да четем етикетите и да купуваме добре направени продукти на приемлива цена, евтините боклуци сами ще си изчезнат от пазара..

Ако почнем да четем етикетите, целите магазини трябва да изчезнат! А пък и ако етикетите бяха изчерпателни и неподвеждащи...!...

Това ще възпира производителите от лоши практики, а нали това е целта на всяка информация, да призове всеки да спазва правилата на играта.

Абсолютно безполезна за потребителите статия. Защо не са посочени търговските марки, та да знаем какво да не купуваме.

Козунака бил вреден а турската баклава полезна ! Ердоган мрази христяните Ето за това се появяват такива статий тук Ето за това точно на Цветница рецитира стихове от корана точно в Света София Яжте козунак Гледайте да не е турски може и да ни тровят

автора на статията е безкрайно неосведомен по въпросите,свързани с технология на производство на сладкарски изделия.пише откровенни глупости.Глутенът не е несвойствена съставка на козунака, а представлява част от състава на брашното,с което се правят козунаци.Всички бели пшенични брашна съдържат глутен.Без него не биха настъпили определени технологични процеси в тестото при замесването му.Яйчения меланж не е несвойствена съставка на козунака, а е ефективен и пълноценен аналог на кокошите яйца.Поне малко четете,преди да пишете глупости.

И знае ли, автора, колко яйца са необходимиза ... примерно 1000 козунака. Знае ли, че трябва отделно помещение да се мият, отделно да се съхраняват, отделно да се чупят и куп още изисквания. А яйчения меланж - в чувала, едно кило равно на еди колко си яйца и ... готово. Така и производителя му е лесно и проверяващите, които сега са най-активни са доволни ... на 5-6 козунака.

И защо трябва да се използват аналози! АНАЛОГ - Предмет или явление, които са сходни, подобни на друг предмет или явление. То и травестита е аналог- подобие на жена, ама. Излиза, че тия козунаци са нещо като травестити в кулинарията

Едно време при комунизъма в наше село имаше хлебозавод. Контейнерите за боклук им бяха до една горичка, в която си играехме. Та там съм виждал контейнер, пълен с черупки от яйца. А сега - бухай меланж с чувала... И кокошките щастливи, и ние покрай тях.

Въпроса е да не е прекалено голям и химически, а да се съдържа в естествена величина от самия продукт

Като ви мързи да направите един козунак, ще лапате заместители. Всичко опира до мързела, а в България той е определящ.

+1 :)

Единствената причина тези мизерни продукти да съществуват е че достатъчно голям брой хора ги подкрепят като дават парите си за тях! Вместо да купувате боклуци и имитации си купете брашно, захар, яйца и мляко!

Е-та може да се поставят във всичко. Е- стандартът е за добавки в храната и някои неща са напълно вредни. Други като солта са необходими и всичко опира до дозата, а не до наличието на "Е добавка" в храната. Едно съм много убеден. Или купувате козунак за който сте напълно сигурни, че се прави по рецептата без консервант или купувате от такъв от хлебозавод или голяма фурна. Бутиковите цехове едва ли правят нещата по рецепта, което е най- вжното, защото дори и да ви сложат аспартам или захарин и жълта боя те ще са в по- малки количества и то с уговорката, че в козунака се сипва повечко за сладост, което е много пагубно. Освен това подсладителите са много опасни, когато се загряват, а козунак все пак се топи в топлото мляко . Който умее да си го прави сам печели най- добре.

Наистина ли смислиш така!? По-опасното образуване на вредни вещества се случва при печенето на козунака! Защото тогава го загряваш до много по-висока температура, отколкото "топлото мляко", в което го топиш...

В нормалните държави, при частното всеки се стреми да предложи нещо хубаво и уникално...конкуренция. Тук у нас е всичко наопаки. Всеки човек сам избира какво да сложи в корема си...ако е боклук после разпродава имущество да плати 3-4 операции на дебелото си черво. Така че - въпрос на избор. Било въпрос на пари...аз като нямам пари не ям кренвирши по 3 лв. а си хапвам хляб с няколко ореха.

ДАЕЕ ТИЯ БЕЗБОЖНИЦИ - ) А ИНАЧЕ СЕ ПИШАТ ХРИСТИЯНИ) :))) ДАЖЕ В ИТАЛИАНСКИЯ ПАНЕТОНЕ КОЙТО Е КАТО НАШИЯ КОЗУНАК И КОЙТО ГО ПРОДАВАТ ПРИ НАС В АМЕРИКА СЛАГАТ ЯЙЦА :))

поне брашно има ли или като в оня виц дето гарабед и кирикор продавали кюфтета?

На демокрацията всичко е фалшиво. БГ с най-голяма смъртност света.

На Русия всичко и е фалшиво!

Докато има дебили, за които основният критерий при покупка на стока е цената, ще има и продукти с нулево качество, произведени от отпадъци и химикали. Виждам в магазините как хора купуват кайма за 3лв. килото, сирене за 4лв, кашкавал за 6! Нима не им е ясно, че от месо, което е минимум 6-7 лв/кг. няма как да стане кайма за 3лв? Ядат боклуци и не им пука! Ама, нямали пари....ами дай да ядем лйна тогава бе! Купи си по-малко, но по-качествено. НО не, българинът си купува кренвирши по 3 лв, но на касата търка и 2 талона от лотарията - иска да става милионер!

Ако цената беше определяща, нямаше да има проблем. Лошото е, че почити всичко е с ниско качество. Но както е видно, българина стана като прасетата, яде всичко, даже се възмущава, че го стресират, като му казват за некачествени стоки. Важното е чалгата да върви.

700 000 човека получават под 200 лв. пенсия и след като си платят тока и лекарствата познай колко средства им остават за храна!Просто нямат избор.

много са си добре.вкусни и удобни.няма да си хабя време в кухнията.все едно останалото е еко и това ни е проблема,козунака дето е за веднъж

Ако имаше контрол, както при млечните продукти да ги водят заместител, а не да се наричат "козунак". А, който слага мляко, брашно и яйца - да продава козунак.

Целият ни живот е едно менте

,,виртуални,, козунаци...!!!

Някой схваща ли какъв е смисълът въпросните "активни потребители' да ни съобщават, че има некачествена стока на пазара, но да пазят в тайна кои са тези стоки. Единственото обяснение е, че работят за производителите на скъпи стоки и срещу производителите на евтините.

вие проверихте ли на сайта

ТЕзи косунаци са за 80 % които нямат пари или предпочитат да ги дават за чалга,дрога или айшити. Другите си купуват от малки частни пекарни,които са по 10-12 лв. килограми но са от истински по истински.

тези са ,,вегански,,...!!!

10-12 лева за килограм , брат с мери ли са тези козюняци или с кока ?

Преди години в Козунаците слагаха - Брашно , Яйца , Вода , Мая и Захар .Сега слагат Новичок .

Ако това е вярно, значи тези от безопасност по храните с 5 цифрените заплати, трябва да напуснат. ако не е вярно, значи ни занимават с фалшиви новини.

,,...Пакетираните козунаци - без мляко и яйца..,,???...брашно... има ли??? ако в ресторант ви сервират ,,омлет,, без яицата е ,,нарушение,,...!!!

Това за храните у нас го знае всяко хлапе! То в ЕС отдавна има двоен стандарт- за аборигени като нас - течен шоколад със съдържание, различно от това в Мюнхен например... Та какво ли остава за обикновените родни Остап бендеровци- цакат ни с топла бира, козунаци без яйца и мляко, агнешко без месо и др постоянно

Ама вие сериозно ли се оплаквате как козунаците нямали яйца или мляко? Еми то надали има нещо с мляко или пък с масло или пък с яйца например! Сега вместо мляко е или сухо мляко или възстановено мляко (суроватка + сухо мляко). Яйцата са яйцен меланж. А маслото е пак масло ама палмово. Това да не ви е едно време. Щом сега за месо с гнойни сепсиси ни обянсяват, че е ок, само трябвало да се изреже сепсиса, а другото е ок, е достатъчно, да се види какво дъно сме достигнали. Това животно е болно както и да го гледаш!

Как ще се развива икономиката, като не купуваме? Производителите и търговците са голям проблем. Ще ги премахнем от звеното и ...? А журналята и политиците са ангели небесни? Хайде, бе просто по малоумен начин се пълни ефирно и медийно време с най-безопасната тема. Сега почваме да плюем по производителите на козунаци, а ония интелигентните и умните си играят с нас.

Медиите направо прекаляват. Всяка година, преди всеки празник излизат с такива шокиращи новини. Царе са на това да ни съсипят празниците. Преди 1989 нямаше нищо по магазините, каквото пускаха го изземвахме и на километрични опашки се редихме. Сега има всичко, има избор.Да има избор. Всеки клиент си решава. Това, което сме прецинили, че не струва вече не го купуваме. Досадно е медиите да се държат с нас, все едно сме кретени.

да не си бил в Ташкент или минавал прав под масата:))) Имаше всичко с изключение на банани ама аз и сега не обичам банани:) Не залъгвайте младите,магазините бяха заредени но колбасите бяха от месо а не от миши опашки,в месарницата месо на ченгел.......много са ви промити мозъците:(((

маимуните станаха в повече и им трябват банани...??? сега ако има домати и то български са по 3,50...!!! гледах ягодите...??? в момента са три евро килото...но не при нас...!!! прясната морска риба ...същата цена три евро...!!! дваисет цента яицата...??? но не с български пенсии и заплати...!!! 70 цента козешко и овче кисело мляко...!!!

Тогава ревяхме, че няма. Сега има, но ни казват да не купуваме. Истината е,че никой не ни кара насила. Ние имаме избор и щом сме разбрали, че нещо не е както трябва няма да си го купуваме. Ако е вредно не трябва да бъде в магазинната мрежа. И трябва да знаем фирмите, които злоупотребяват. Има институции, които следят това. Ако на могат, да си подават оставките. Глупаво е да ни тормозят преди празник с подобни апели.

Като гледам каква глупост си написал, май ти си бил в Ташкент по онова време:) Празни магазини, тотален дефицит на абсолютно всички видове стоки, ако все пак нещо намериш по магазините, то беше изключително некачествено. Ако не беше "самозадоволяването" на хората с плодове, зеленчуци и месо от селските им градинки, народа щеше да е измрял от глад. По магазините имаше 1 вид салам, 1 вид сирене, 2 вида хляб, 1 вид кисело мляко и вафли! Магазините за плодове и зеленчуци продаваха върнати от непретенциозния СССР консерви със зелен фасул и гнили домати. Пълна мизерия! Отличителната черта на социализма по цял свят е дефицита! Направи социализъм в Сахара и след 10 години няма да има пясък там.

"него време" - кое време минало сегашно, - какво е това

ДА СЕ изземат И ГЛОБЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, какво се чака още? ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ УВЕДОМЯВА. и ТУК КАТО ЗА ВСИЧКО ЛИПСВА КОНТРОЛ! няма да се купуват козунаци, ще си ги направим!

То проблемът да беше в съставките или липсата на такива само в козунаците!

После защо сме номер едно по ракови и сърдечно-съдови заболявания и по смъртност изобщо. Всеки ден "коректните" производители ни предлагат отрова под формата на всякакви тестени и млечни продукти, а "Комисията за защита на потребителите" си барат оная работа. Къде са БДС и изобщо упражнявали се някакъв контрол или и тука корупцията е пуснала здраво корени.

Защото ни стресират непрестанно.

срещу производителите от консуматорите, ами произвеждайте си бе "господа", защо чакате само на готово

ако произвеждаш храни прави така че и ти да ги ядеш. Котката ми престана да яде кренвирши и други малотрайни колбаса.....ти ядеш ли ги....аз повече не ги купувам дори и за нея.

Тъп ли си или така си изглеждаш?

баба и майка започваха да месят козунаци рано сутрин....колко пъти ги завиваха и отвиваха,носеха тестото от стая в стая....започваха да пекат на здрачаване и то на печка на дърва.....такъв козунак повече не съм ял,надали и ще ям.

те си отидоха, а ти не се научи...

бях момче на 13-14 и ми беше интересно да видя какво става.Само че ме наритваха да не им се мотам в краката:)))) работа колкото искаш,само аз им трябвам. Ако баба ми може да разбере какви помии има в козунаците ще се обърне в гроба си.

За товя запретвам ръкави и мятам - кеф ти козунаци, кеф ти кифли, кеф ти курабии. С домашни продукти, без да калкулирам тока. Може и 5 лева да ми излезе козунакът, ама ще е с мляко и яйца!

Да... Козунак без яйца, сирене без мляко, колбаси без месо..., но пък не сме без евро.ейски ценности.

Но всеки е с айсифон и таратайка на 20г. Времената се промениха, ценностите - и те. Модерно е да си селски тарикат, да работиш по-малко, да пийваш в кръчмата. Ако си жена - да продадеш колкото се може по-скъпо путката..... Селските дебили отпрашиха за градовете да си избият комплексите за малоценност, оставяйки родителите си да опъват каиша. Въобще някой произвежда ли нещо?

екскременти и то в изобилие ама и те са с ниско качество като всичко останало!

Все по-голяма боклуци ядем. Без хранителна стойност, но пълни с химикали. Няма да купя такъв козунак даже и за подарък. Лошото е че почти всички храни са пълни с неща, които не трябва да съдържат.

какво сте установили, а не пишете точно кои марки козунаци са ментета без мляко и яйца и кои са техните производители и търговци-разпространители! Отново правите като "една жена каза", но коя е тази жена и какво точно е казала остава да гадаем! Бъдете точни в това, което пишете и след като защитавате потребителите то вземете и използвайте най-ефективното средство за тяхната защита, а именно дайте ни своевременно пълна и достоверна информация за откритите нередности, а ние, потребителите, не сме олигофрени и без да се интересуваме от загубите на производители и търговци няма да купуваме некачествените им стоки!