Спорът за Великден

Макар да означава само едно - победа над смъртта, Възкресението Христово едновременно обединява и разединява християнските църкви по света.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По неграмотна статия и пълна с глупости скоро не бях чел!

много от църковните канони и празници са установени на събора в никомидия (никея) през 325 г., когато римският император константин събира повечето известни попове от различни краища на империята. тогава решават рождество да се празнува на 25-ти декември, просто защото дотогава на този ден е бил античният римски празник на първородния син. според историците Исус се е родил в началото на април, 6-та година след новата ера. Исус воскресе!

ще питам корнела - нашата пътеводна звезда. преди беше с костов - и аз там, сега прати синът си да учи и работи в банка на ротшилд в америка - и аз там - няма лошо казват комунягите, а те знаят всичко точно - кои кого отровил, коя икономика е по добра и др.

оПААА, АКО И ТИ СИ там, кога успя да се намоташ ? Щото в много щати въ неделя до 12 и бира даже не дават(почти като в една песен от нашата младост - СЛЕД 11 АЛКОХОЛ НЕ СЕ ПРОДАВАААА)

какви 19 века православие???/ Вие акъл имате ли???

А кой е казал, че трябва да спорим относно приказки от еврейския фолклор?

аМИ дОЙЧЕ зЕЛЕ и дРУГИ зЕЛЕНЧУЦИ.

спорът за Великден може да означава само едно. спор между хора, които никога не са били преки свидетели на събитията, които са били разказани и/или интерпретирани според светогледа и целите. Истинското послание на този ден е Неумиращата Вяра на човека за безсмъртието на Доброто (у човека. т. е у него самия. Т.е. на вярата за добротата на другите, както я усеща за себе си) (поставил съм го в скоби макар, че не е за там). все пак не ни е дадено да можем да определяме с абсолютна точност за всичко кое е добро и кое е зло. най-вече в свят, който е подчинен на парите и мамона, и за който все още не, а най-вече целта оправдава средствата.

Ние сме православни ,те еретици

за всеки важен въпрос, от смяната на часа, през уж отровените руски шпиони и лунното затъмнение, та чак до различния великден, питайте наш Боко. Той е господар на Вселената... и не само!

В християнството всичко е вярата в него. Не друго, а вярването, че всичко е станало така както е написано. Вярата е субектина и е само в човека, няма друго животно на света което вярва в нещо. Друго нещо е какво е станало и защо, кой го е направил, с какви средства, кога и т.н. Разминаването е нормално, касае вярване в нещо и може да има много вариации, зависещи от какво ли не. Нормално е, и е факт и ще е занапред. Всички религи си приличат по това, че всички са на основа вярата на субекта-човека.

Абееееее.... Чобани . Що изядохте нещастните агънца . Омазани и Умирисани на чесън смрадливци. Теглото ви никога нема да свърши диваци изоглавени.

Яденето на агнета по Великден е остатък от еврейския обичай за жертвоприношение на такива за Пасхата. Исус отрича тези жертвоприношения и казва: Аз ще съм последната жертва! Със смърта си той иска и да се сложи край на жертвоприношенията на животни. За да се пребори смърта, трябва да се спре причиняването на смърт. Но малко хора ще го разберат. Дълга тема и вероятно безнадеждна.

Какво жервоприношение пък да си похапнеш агнешко . Това към веганизъм вече минава. А който ви го е казал няма елементарна представа от нещата за които приказва: старозаветната жертвата се изгаря, точно защото е жертва, за Бога, иначе ако си напълниш търбуха очевидно си е за тебе. не вярвайте на всяко нещо което ви казват сектантите

Съжалявам за размера на тези постове, може и още много да се продължи по темата, но дано все-пак в този светъл ден да имат някакъв смисъл. Прекалено много хора в това атеистично време оспорват учението и съществуването на ХРИСТА. А атеизма ни води към апокалипсиса. Напрежението в света е пряко причинено от атеизма на много властници.

Юдейските лидери са потресени и изумени и обвинили учениците на Христа в похищение на тялото. Но нали гробницата била денонощно охранявана от опитни римски стражи- 12 на брой. Да се промъкне някой през стражата, да отмести 2тонният камък и да отмъкне тялото би било практически невъзможно...И все пак камъкът бил отместен и тялото го нямало. Ако бяха успели да открият тялото някъде на друго място, противниците веднага биха разобличили възкресението като измама. Бившият президент на Калифорнийската асоциация на адвокатите казва по този повод: Като се вземе пред вид разгласяването на тези събития по онова време, би било разумно да се предположи, че ако тялото не е изчезнало, би се намерил поне един очевидец, историк или противник, който да твърди, че го е видял....Историята оглушително мълчи по отношение на каквито и да било свидетелства против възкресението! Като не открива никакви свидетелства за похищение на тялото и при явно пуста гробница, Морисън приема изчезването на тялото на Исус от гробницата за убедително.

Малко продължение, поради лимита на постовете....Всички ги познавали. Йосиф явно е бил реална личност. В противен случай , юдейските лидери биха разобличили тази история като измама за да опровергаят възкресението. Освен това гробницата на човек от ранга на Йосиф определено е била известно място. Всякакви предположения, че тялото на Исус са го загубили из гробището не биха били сериозни. Морисън се чуди, защо противниците на Исус са поддържали историята за пустата гробница, ако това е било лъжа? Та нали откриването на тялото на Исус, веднага би разрушило устоите на учението му и би осигурило трайната им победа? Многобройни данни сочат, че противниците на Христос обвинявали учениците му в кражба на тялото. Доказателство за това, че гробницата е била пуста

В мен има някакво негласно убеждение, че Иисус е бил с извънземен произход. Може би някакъв социален експеримент на цивилизацията, която ни е създала.

Ами да, той Бог е дори и извън-вселенен не просто извън-земен ;)

Ще поставя тук някои сведения, защото доста БОГОХУЛСТВА се пишат. Трима историци-нехристияни, живели тогава, споменават и описват смъртта на Исус. -Лукиан говори за него като разпънат софист(философ). -Йосиф Флавий пише: По това време се появи Исус, той беше мъдър и вършеше удивителни дела. Когато Пилат го осъди след обвиненията на нашите първосвещеници и го разпъна, тези, които го обичаха продължиха да го обичат. -Тацит пише: Христос, от чието име произхожда това название, беше подложен на жестока инквизиция и екзекуция от нашия прокуратор Понтий Пилат. Това за онова време е все едно да откриете в историческия архив, че уважаваният вестник Jerusalem Post е публикувал на първа страница, как Исус е рзпънат и е умрял. Може да се счита за убедително рзследване. Нито християните, нито юдеите, нито римляните имат някакви исторически описани събития, които да оспорват смъртта на Христос и неговото погребение. Дори и най-яростните скептици по отношение на възкресението, подобни на Кросан, се съгласяват, че Христос действително е живял, разпънат е и е умрял. Английският журналист Френк Морисън, мисли че възкресението е мит или измама и започва изследване, за да напише книга-опровержение. Книгата му става широко известна, но по съвсем други причини от първоначалните му намерения. Той (Морисън), започва с опит да разреши въпроса с опустялата гробница. Гробницата е принадлежала на члена на Синедриона (висшето религиозно събрание) Йосиф Аримафейски. По това време в Юдея, членовете на този орган се ползвали с широка известност.

Римската катедра отпада от Църквата през 11в. Спор няма: просто Римокатолиците правят противоречащи на християнството нововъдения които ги отделят от нас, вкл. и за датата на Пасха. Принципа определен от светите отци е не само "да не съвпада", но и да НЕ Е ПРЕДИ еврейската пасха (тъй като и в евангелието ясно пише че е било денят СЛЕД). Римокатолиците нарушават този принцип и от идва разликата (дори наскоро им се беше паднало преди еврейската). Техните отроци - протестантите съответно също наследяват тази заблуда. Господ недвусмислено и ежегодно засвиделства кое от двете е истинното чрез чудото на благодатния огън.

Ауу голямо разобличение направи! Я сега обясни как Бог засвидетелства паленето на свещи за живи и мъртви и рисуването и поклонението пред картини и статуи и всякакви други реликви?!?!?

Как ли, в първите две заповеди: 1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене. 2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи. Т.е. на нищо друго да не се покланяш и да служиш освен на Единия Бог. Ние, православните християни се покланяме на Бог, на Божията майка и на светите Божии угодници светиите, но ние знаем, че Бог е един и нито Божията майка нито светиите са богове. Бог никога не е забранявал да му се покланяме и никога не е забранявал да се покланяме на Божията майка, на светии, мъченици и прочее. Що за протестантски глупости? Протестантите какво правят на ставане и на лягане апостол Павел апостол Павел. Апостол Павел не е Бог, но никой не ги обвинява в идолопоклонство и създаване на кумири.

Дали Христос се съобразява с вашите календари да знае кога да възкръсва и кога да се запалва благодатния огън? Ами сега като бутнаха часовника с 1 час напред съвсем го объркахте. Разпъват го по зимното, а възкръсва по лятното време и то в същия час. Пълна лудница.

Всяка година можеш да гледаш слизането на благодатния огън и сам да си отговориш. (Ако по пътя на логиката не можете да достигнете до извода дали Господ се итересува от тези заради които е дошъл и се разпнал)

Въпрос към вярващите... Работата е там, че огромното мнозинство от тези, които се самонаричат вярващи, хабер си нямат в какво вярват. Например 95% от тях не са похващали библия в ръцете си и нямат понятие какво пише вътре. Това невежество води до невероятната наглост да очакват и изискват всички да се съобразяват с тяхната простотия. Пример от днес: на работа съм и звъни служебния телефон. Звъни някакъв записан номер на някаква квачка, която нито съм я виждал, нито знам коя е, нито съм имал работа с нея, нито съм говорил някога с нея. Ама номерът и по някаква причина записан. Отварям аз и викам: - Ало. - Христос возкресе. А сега, де... Хвана ме неподготвен, защото нямам намерение да лицемеря със стандартния отговор, пък и не искам да споря за простотии по телефона... Та не знаех какво да отговоря, а трябваше веднага да кажа нещо, та викам: - Ъъъ... Благодаря! - не ме плюйте, знам, че беше тъпо, ама какво можех да измисля на секундата... - Момче, отговаяря се "Во истина воскресе!". Ся... тъпата крава що реши, че може да дава акъл... Не ме познава, може да съм мюсулманин или да празнувам на другата дата или въобще, какъвто е и случая - да не вярвам в тая глупост. ОТкъде-накъде ще ме поучава. И гоня 50те. Ибаси момчето, дето съм... Та и отговорих чистата и учтива истина: - Знам как се отговаря. Но не вярвам в това. - Ъ... И ми затвори. Така и не разбрах защо се обажда. Не, че ми пука. Та ето и въпроса: като сте толкова безсрамно нагли да очаквате всички да са тъпи като вас, как трябва да се отнася човек с вас, без да ви обижда, но и без да му се налага да си плюе на суратя?! Какво трябваше да отговоря на тая патка?!

Абе , я поне на Великден си пиши по еврейските сайтове и не дразни хората ...

Randall_Zwinge

Да не би да се опитваш да ме командваш, нещо? Закъснял си с 400 години. Вече никой не ви бръсне за слива. Вече сте за кашмер на децата. Когато проявите толерантност, тогава и ще очаквате такава. Не ми пука за никой ваш празник, още повече, че нямате нито един - всичките ви празници, без никакво изключение, са взети от по-стари религии. Така че не можете да имате никакви претенции. Просто стойте мирно и се срамувайте!

Е и? Тя едва ли хули невярващите денонощно по форумите. А ти точно това правиш.

Randall_Zwinge

Я проследи коментарите, бе! Аз започвам с цитати от библията. А когато се окаже, че не познавате собствената си вяра, вие започвате с епитетите. Аз не съм виновен, че сами се изкарвате необразовани, накултурни илитерати. Ако четете повечко, вкл. и библията, няма да ставате толкова за смях.

Има много доказателства за възкресението на Исус. Той се е явявал на много хора след разпятието и има писмени свидетелства. Силно доказателство е, че християнството не умира с него. Шепата ученици жестоко преследвани от огромната власт на Римската империя извенъж придобиват такава непоколебима сила и мъжество, че устояват на всичко. Св. Павел, бидейки римски войник- един от най-ревностните преследвачи на християните, изведнъж коренно се променя и става най-ревностния християнин. Това е след като ИСУС му се явява и го пита: Павле, защо ме гониш!?. Дори Богомилите са наследници на Павеляните, които са преки следовници на Павел, проповядвал по нашите земи. И най-вече ако се прочете внимателно Новият завет и се вникне в същноста на много от словата на ИСУС , то ще се види, че такава мъдрост и сила е трудно да бъде нещо човешко по онова време. Има и много други, но е дълга темата. Атеизма е по-лош от всяка вяра, въпреки недостатъците на много религии. БОГ е прекалено ГОЛЯМ за да се побере в едно учение. Истина има във всички от тях. НЕ БОГОХУЛСТВАЙТЕ! Много и от съвременните учени променят отношението си към БОГ.

Randall_Zwinge

Това са библейските евангелия. Ама никой от четиримата евангелисти не е съвременник на исус. А евангелията са над 30. Та къде са другите евангелия, дали ще отговориш? Да видим и там какво пише. Защо са одобрени само 4 драскача, никой от които не е бил свидетел на това, за което пише? Та... Лъжеш. Няма свидетелства. Даже и евангелията не са. Библията също.

Отговор като "Честит Великден", ми звучи идеално, тъй като се съобразява, както с вярата на мисирката от едната страна на слушалката, така и с пъна от другата. :)

Всъщност правот на избор и на свобода ти е извоювано от ХРИСТИЯНИТЕ!!! Така че ако сам не можеш да измислиш как да се оправиш в тази ситуация ............ Иначе за 95% от папагалите си прав!

Споровете между различните църкви са вековни и трудно разрешими. За мен най-точна и призната трябва да е православната, доказва го и Свещеният огън, който слиза от небето само в присъствието на православен свещеник. Въпреки опитите на католическата и арменската църква, даже на мюсюлмани да привлекат чудото, за тях то никога не се е случило. Странен е този огън - веднага след запалването в параклиса е бял и не изгаря при допир, навън вече е обикновен.

Я провери в нета кои вещества горят с бял пламък.

Ако бял фосфор гори с бял пламък , как ще накараш фитил от конци да се запали с бял неизгарящ пламък? Чувал ли си че по спектъра на горене се познава кой химичен елемент изгаря? Така определят и състава на слънцето.

Ако бях химик може би щях да знам номера със запалването. Предполагам, че в някаква многокамерна капсула слагат запалителни вещества които при смесване се самозапалват. И нещо като киселина която разрушава преградите вътре в капсулата в предварително изчислен момент.

Прочети на сайта на православие.бг статията "Чудото на благодатния огън" от 24 април 2008 година. Няма никаква шашма защото Божи гроб от векове се стопанисва от мюсюлмани, които нямат никаква файда да се потдържа таи приказка за християни. Освен това много хора са били свидетели, че кандила и свещи се запалват още преди да излезе патриарха с огъня. А разцепената колона пред храма стои до ден днешен и всеки който отиде може да я види.

Някой има ли идея защо в България Коледа се празнува с католиците,а Великден с православните християни,при условие,че повече от бг християнитете(над 90%) се възприемат за православни?!? Не е ли защото е модерно и целият свят празнуват Коледа на 25.12.,без значение на кой календар "вярваш"Питам за един приятел

"Някой има ли идея защо в България Коледа се празнува с католиците ...", а има ли идея за ХАНУКАТА на евреите? (Ханука (иврит:חנוכה) е еврейски празник. Започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември). Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. Повторното освещаване на храма в Йерусалим ... )

нА 25.12 почти ЦЕЛИЯТ православен свят НЕ ПРАЗНУВА Рождество. Празнува го на 06.01. (по стар(Юлиански) стил. От 1968 БПЦ решава да премине от Юлиански към Грегориански(ПАПИСТКИ) календар. Защо: Ами най малкото за да не са пости на нова Година. Ти това го знаеш, но просто се опитваш да съкаш ... Възкресението(датата) обаче се смята по доста по-сложен и различен начин и преминаването към папизма би означавало, ами "преминаване към папизма", което дори и през далечната "много коми" 1968 не би се приело никак добре от ПРАВОСЛАВНИЯТ БГ НАРОД. Както казах ти по-всяка вероятност ги знаеш тези неща, но само съкаш, най вече с твърдението "ЦЕЛИЯТ СВЯТ".

Защото масоните и комунистите ни докараха тази беля на главите.

Понеже модераторчето явно е много чувствително към едни ключови думи, ще напиша скритото по друг начин. Изобщо няма значение дали вярваш или не, важното е да се обединим срещу настъпващата друговерска тълпа, която е единна в своите религиозни залитания.

слънцето винаги ще изгрява от изток !

Кое слънце и на коя планета?

Randall_Zwinge

Ми... На Венера изгрява от запад. Венера, изглежда, не е създадена от бог...

Объкваш ме, плевенчанин съм а Банкя ми е от запад!

слънцето винаги ще изгрява от изток !

За 3 000 години---доста боклук може да се навре у тиквите на плебса!:)))))) ....та чак и доценти, кат тоз словесен чикиджия --- да ни обясняват що са им черни калимявките на поповете!:)))))))

Въпрос към вярващите: пише ли в библията, че Мария Магдалена е простутка? Защото според местния модератор аз съм го писал, въпреки твърденията ми, че според мен жената не е била проститутка, а съпруга на исус, която е очернена от църквата.

Западната църква. Имаш сериозни проблеми при разграничаването на католицизъм и православие. Дори "подвизите" на "светата инквизиция ги приписват и на моята църква. Моля ви четете повече и не облъчвайте людете с невежеството си.

Randall_Zwinge

Дал съм конкретни примери за зверствата не просто на "православната", а на самата бъпъцъ - уж-Българската уж-православна църква. Зверства, извършени не къде да е, а в самата България. Зверствата на католицизма съм ги оставил за тях си. Разлика между католицизма и "православието" в този аспект, няма - и едните, и другите, колят и изгарят хора без никакво притеснение. Същото важи и за повечето религии въобще. Християнството, всяко християнство, се различава от другите религии само по мащабите, защото християнството е клало и горило хора по цял свят. Уж-Българската "православна" църква, наистина, е ограничила зверствата си само върху България. Ако това е някакво оправдание, въобще... Не знам, как'Марче, ти дали си невежа, но по-добре да си, защото алтернативата е умишлено да изопачаваш не само историята, ни и самото, според самата тебе, свето писание. Ууу... Анатема, анатема, анатема... мухахаха...

От край време евреите се мъчат да изкарат ХРИСТОС, обикновен човек.Дори отричат, съществуването му.По това се и познават ?-Затова и КАКА ти Мара те нарича евреин.

Randall_Zwinge

Евреите не отричат съществуването на исус. Нещо повече - признават го за пророк. Мюсюлманите също го признават за пророк. ИСТОРИЯТА, обаче, подлага на съмнение съществуването му, защото няма нито едно доказателство, че е съществувал. Нито документ, нито кокал някакъв, намерен. Нито запис в някоя хроника. Нищо. В същото време всички характеристики на исус, всичко, за което го наричате христос, е съществувало хилядолетия преди него. Тоест - всичко в християнската религия е крадено от по-стари религии. Християнството не е носител на нищо ново. Аз не вярвам на християните, нито на евреите. Вярвам на историята. А историята казва: "Няма доказателство за съществуването на исус. Като се намери, ще говорим." Толкоз.

Бачо Дан Браун ---кинти трупа от романизирането на таквизи вековни простотии!!!:))))))) ...наследниците на Каяфа---винаги са на далавера!:)))))))

невероятно как може възкресението да означава само победа над смъртта. това е същото, като в евтина реклама да го сравниш с крем за лице, който да е символ за вечната младост. зад цялата тази история се крие предимно символика, която е приемана до голяма степен напълно буквално. както е с образа на агнето, което се приема за символ на невинност и чистота (защото не е оцапано с кръвта и месото на други животни) и което обикновено става невинна жертва (на вълци, да речем)именно поради тези свои качества. символически погледнато този пролетен празник представя вечната борба на доброто (представено от светлината, живота, невинността, топлината, цъфтежа, любовта) срещу злото (представено от тъмнината/мрака, студа, смъртта, зимата). проблемът при всеки символизиран изказ е, че жертвите (вярващи или не) далеч, далеч не са само символични... в същност, доколкото си спомням, човеците били изгонени от рая именно защото се научили чрез измама да "определят" кое е зло и кое е добро.

Този символизъм предхожда християнството с няколко хиляди години. Хор, Митра, Дионисий са само по-известните божества, носещи същите характеристики, като исус уж-христос. Което просто значи, че исус или не е съществувал въобще, или е бил просто градски луд, когото Савел/Павел е използвал за да създаде нова религия и да може да краде и да има достъп до млади момченца.

За да угодим на новите си братя напълно се отказахме от образованието! Така станахме лесна плячка най-вече в ръцете на онези в църквите... По-добре да учим за прекрасните химични и физични свойства на фосфора и съединенията му, а не да вярваме в спускане на огън "отгоре"!

Не се отказахме, а ни отказаха от образованието. А тия, на които попаднахме в лапите казват, че сме се върнали, там където трябвало...

Randall_Zwinge

Не. Отказахме се. Невежеството по принцип е грях, защото е почва за развитие на злото. В епохата на Интернет е още по-голям грях.

В момента тези,които добре знаят свойствата на фосфора и химичните закони са дали огромна власт в ръцете на злото. Те стоят зад оръжи, биолгични,психотропни,климатични и всякакви други,гмо храни и т.н. Те са оръдие в ръцете на злото. Така,че хубаво е да знаеш разни неща,но без духовност ставаш добре платено оръдие на злото.

Колко интересно! Обикновената жена Мария -Магдалена е можела да подари червено яйце на император Тиберий(най-могъщият владетел) спокойно,имала е пряк достъп до императора,самият император се е разхождал между обикноените хора спокойно. А днес ? Днес кой обикновен човек може да подари яйце на Борисов или прецедента ? Никой ,защото ги пазят с 3 кордона пазванти и те не познават човешките несгоди.

Прихвани непорочно и ще ти се удаде възможност... :-))

Защо таите злоба към евреите, а величаете един от тях???

Това е прерогатив на идиотите. Аз се възхищавам на евреите за това, което са направили в пустинята. А Исус е просто градския луд на Назарет.

Ти днес пак ли си на работа? Кога ще си харчиш кинтите дето ги натрупа по светлите МИ празници?

Значи датата на "рождението" му са запомнили, а датата на смъртта, която е била по-късно - не. Пръска се по шевовете тази история...

Важна е истинската ВЯРА и упование в БОГ. Църквите са много компрометирани през вековете. Като се започне с войните, инквизициите, кладите и индулгенциите на католическата църква. Много от които са провокирани единствено от стремеж към власт и богатства. И се мине през преследването и горенето на богомилите по нашите земи. Не са много тези, които знаят, че католическата църква е преследвала жестоко превеждането и разпространението на БИБЛИЯТА! Богомилите, както и техните наследници Катарите и Албигойците на запад са жестоко избивани и горени. Единствения им грях е, че черпят от извора, от самото писание и не признават йерархия, санове и богатства. И в днешно време когато видим пищните одежди, злато и аксесоари на църквите, те с нищо не напомнят за простата роба и сандалите на ИСУСА. Всичко това не трябва да ни отблъсква от вярата в БОГ и в ИСУСА и от вярата във възкресението и вечния живот.

Великден е в деня на пролетното равноденствие или на 1 април по стария вечен български календар.

Но пък са съгласни, че се е "родил" на 25 декември. Кажи му поп и не го обиждай повече...

Исус, Хор, Мирта, Дионис и сума други... Всичките са родени около зимното слънцестоене и 25.12, защото тогава денят започва да расте - ражда се новото Слънце, а те всички са слънчеви божества. Всичките умират около пролетното равноденствие в края на март - в борбата между светлината и тъмнината, когато денят и нощта са равни и после възкръсват. Преди 3000 години пролетното равноденствие е било в Телец, затова са славели бикове. Египтянинат Мойсей пренесъл египетския монотеизъм исъздал еврейската нация по времето, когато пролетната равноденствена точка преминала в Овен и затова наказвал евреите, задето направили Злания телец и ги принудил да жертват овни. Затова и Исус е зован божи агнец. Преди 2000 години пролетното равноденствие преминава в Риби и затова рибата е символ на християнството, седи на пръстена на папата, апостолите на исус са рибари, исус нахранил гладните с риба и прочие. След около 150 години пролетната равноденствена точка преминава във Водолей и с християнството ще бъде свършено. Не защото звездите ще окажат някакво влияние, а защото други идиоти, последователите на ерата на водолея, ще решат, че християнството е ретроградно (което си е вярно) и на хората ще им писне дс търпят. Това ще се роди нова тъпня, свързана с Водолея. Не знам още каква ще бъде.

1. Само евреин може да повярва, че майка му е девствена. 2. Само еврейка може да повярва, че синът ѝ е бог. 3. Само евреин може да създаде бизнес, който повече от 2000 години да бачка без грешка и да краде хората необезпокояван.

Моля комунасто-русофилистиците, които са чеда на лукавия, да не коментират под статии за Великден !!!

Аман от бивши партийни секретари...И Христос воскресе,амбреаж

Факта, че хиляди павликянски и богомилски семейства по нашите земи след 13 в. са избрали доброволно исляма и са станали помаци пред ортодокса следва да дава някои отговори ...

ПРОБЛЕМА НА ПОПОВЕТЕ , ИМАМИТЕ ХОДЖИТЕ И Т.Н ??? .. ВЗИМАТ ПАРИТЕ , А ГАРАНЦИЯ ЧЕ ТВОЙТА МОЛБА ЩЕ СТИГНЕ ДО ГОСПОД НЕ ДАВАТ. .... А ЗА АГНЕТО , ПУЙКАТА И Т.Н - ТАМ ЯСНО Е НАПИСАНО ЧЕ ПЪРВИТЕ ХОМО САПИЕНС КОИТО СА ПОЧНАЛИ ДА ДАВАТ ПОДКУПИ СА СИМИТИТЕ - ДАЛИ ВЗЯТКА ЕДНО АГНЕ НА ГОСПОД ..

НЯМА какво да се спори - Благодатния огън идва Свише ,Само за ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Идва - с феритна пртъчка и пропан-бутанов газ.

А, ти бил ли си свидетел, или просто така си говориш за убиване на времето.

Защо не попитате бога какво е истинска вяра .

Все едно да питаш цар Киро какво е истинска честност...

В качеството си на какъв Симеон Сакскобурга се мъдреше начело на ритуалите в църквата вчера? Той вече не е политик и след като ни "оправи" за 800 дни сега някой ни го натриса за цар, с голяма степен на вероятност. То затова и по някои медии непрекъснато има по някоя статия за някой от "престолонаследниците". Нищо, че стол всъщност няма.

КОЯТО В СЛУЖЕНИЕТО СИ ВКАРВА И ТИТУЛА НА ЦАРЯ , БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ФАКТА , ЧЕ СМЕ РЕПУБЛИКА , А НЕ МОНАРХИЯ. ТОВА В РЕПУБЛИКИ КАТО ФРАНЦИЯ СЕ НАКАЗВАСЪС ЗАТВОР ОТ 1О ГОДИНИ. Но в една умишлено унищожавана РЕПУБЛИКА това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ не прави впечатление нито на ОХРАНИТЕЛЯ на Сакскобургготски, нито пък на Президента на когото той и паси съставиха СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ. ДНЕС РЕПУБЛИКАТА Я НЯМА - унищожиха я умишлено тези които стояха зад КОБУРГА. ВЪРХУ ТРУПА НА РЕПУБЛИКАТА ТЕ ЩЕ ИЗДИГАТ МОНАРХИЯТА . ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЦЪРКВАТА Е В ТАЗИ СХЕМА И СТОИ НА СТРЕНАТА НА ТАЗИ АНГЛОСАКСОНСКА ДИНАСТИЯ ЗАМЕНИЛА ВЛАСТТА НА СУЛТАНА И ДОКАРАЛА БЪЛГАРИЯ ДО НЯКОЛКО НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ДО УНИЩОЖАВАНЕТО НА СОФИЯ , И ДО РАЗДЕЛЯНЕТО НА НАРОДА НИ НА КОМУНИСТИ И АНТИКОМУНИСТИ!

е, че православието е нямало инквизиция, за разлика от католицизма с нейните т.нар. Трибунали на вярата. Вместо доказателства - вяра.

Инквизиция не е имало. Ама изгорени и изклани - колкото си щеш. В България се е почнало още с борис, избил 52 болярски рода, мъже, жени, деца, барабар с подчинените им боляри от по-нисък ранг, та се стигне чак до отроците им. По-късно изгорените богомили са хиляди. Няма място по света, където християнството да не е било наложено с огън и кръв. Ако днес им се позволи, християните ще започнат да колят и горят веднага. Библията така им заповядва. Всички християни, без изключение.

че това е лъжа: "Светата инквизиция или, както е по-широко известна, инквизицията, (от лат. Inquisition следствие, разследване) е съществувало в миналото учреждение на Католическата църква. Исторически съществуват три проявни и регионални форми на инквизицията - испанска, португалска и римска. Auto da fe, Акт на вярата публично отричане от грехове на осъдени от Инквизицията в Мадрид (худ. Франсиско Риси, Прадо) Галилео пред Римската инквизиция Въведена е от папа Луций III с указ декретна папска була в края 12 век по време на Синода във Верона през 1184 г. Епископалната инквизиция на Луций е създадена като разсредоточена институция, пряко подчинена на папата. Задачата и е да разследва и, в случай на доказана виновност, да осъжда случаите на ерес. Инквизицията като самостоятелно учреждение със свой административен апарат е учредена от папа Инокентий III през 1204 г. по време на походите срещу албигойците, като с нейното създаване са натоварени Доминиканците. След 1230 г. Инокентий III поставя инквизиторите под свое пряко управление. Поради тази хронология, най-ранният период на Инквизицията на християнската църква се нарича Средновековна инквизиция, разделена на епископална и папска. По-късно във всяко самостоятелно кралство възникват структури на Инквизицията, които също отговарят единствено пред Римския епископ.

На Бог не са Му нужни нито ритуали, нито традиции! Хростовата Църква е само една!

Обективната истината се покрива от настоящата реалност, по въпроса че "Хростовата Църква е само една!".

Няма спор. Православието е истинското Християнство, другото са секти. Само Православието е останало непроменено и Благодатният огън Господ го праща само на Православните и те го дават на другите. Или мислите че Господ не е силен да запази своето, и самото име показва кое е правото.. Католиците се отделят от истината, после лутераните, после протестантите, сега имат над 2000 деноминации и продължават да се фрагментират. Да запазим истината непроменена, това е най-важното ни наследство.

Можеш ли да цитираш втората божа заповед? А после да кажеш какво най-много се набива на очи в една "православна" църкв! А "православието" не е християнство. Истинското православие е старата славянска религия - оная, с Перун, Велес, Лада и прочие. Тя е определяла няколко кодекса, всеки наречен "право", също както ги наричаме и днес - криминално право, семейно право, търговско право... Следването на тази религия означавало съобразяване с всички тези кодекси. Руският патриарх Никон, който, като всеки християнин, подложил последователите на старата религия на клане и горене, изопачил думите, като нарекъл източното гръко-ортодоксално християнство "православие", както простите руснаци наричали старата религия, с цел да внесе объркване в понятията им и така да ги приобщи към християнството. Зер осведомен човек не може да изпадне дотам, че да повярва на християнството. Оттам, посредством руската доминация в източното християнство, лъжата за "православието" се разпространила. За нас истината е, че Византия, използвайки подлогата борис, е унищожила истинската Българска култура, религия и писменост, като ни е наложила християнството с огън и меч. Сам Черноризец Храбър в Слово за буквите споменава за тези неща.

Randall_Zwinge

Виж само разликата в разбиранията на хората: За съвременните "православни" "православие" означава да славят господа правилно, за разлика от всички други, които го славят неправилно. и за това са еретици. За старите православни, православие означава да се слави онова, което е право, а не онова, което е криво.

Всичко това просто показва, че е нужна не свобода на религиите, а свобода от религиите.

И все пак: два пъти ли слиза благодатния огън (за едните и за другите)?

СЛИЗА ТОГАВА КОГАТО ГОРЕ НА НЕБЕТО Е ОНЗИ ЗВЕЗДЕН ОБЕКТ ОТ КОЙТО СА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОНАЗИ ИЗВЪН ЗЕМНА РАСА УЧАСТВАЛА В СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВИЯ ЧОВЕК - АДАМ. ГРОБА НА АДАМ /черепа и костите му/ СА В БОЖИ ГРОБ /факт който се премълчава от християнската църква/. Не случайно и хълма носи името ГОЛГОТА /череп/. НОЖРМАЛНО Е ПОКЛОННИЦИТЕ ДА СА НАЯСНО, ЧЕ ВЛИЗАЙКИ В БОЖИ ГРЪБ СЕ ПРЕКЛАНЯТ НЕ САМО НА ХРИСТОС , НО И НА АДАМ!

Стига увъртайте! Въпросът е колко пъти на онези в Йерусалим им върви оня бизнес с огъня?

защо Великден не се чества на датата на която пристос е разпънат на кръста. Пресметнато е и се знае, че тя е 02 април 33 година! ИМА ОБАЧЕ ЕДИН МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ КОЙТО ЧАКА ОТГОВОРА СИ. Описвайки ХРИСТОВАТА СМЪРТ НА КРЪСТА и трите евангелия СВИДЕТЕЛСТВАТ за настъпилото СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ КОЕТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДА Е В СИНХРОН С ПРАЗНИКА ПАСХА!!! При слънчевото затъмнение Луната е НОВОЛУНИЕ, а при Пасхата , тя е в ПЪЛНОЛУНИЕ!! ЛУНАТА НЕ БИ МОГЛА ЕДНОВРЕМЕННО ДА Е В НОВОЛУНИЕ И В ПЪЛНОЛУНИЕ !! През 33 - та година по тези земи е имало СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ но то не е било на 02 април , а на 11 септември!! На 11 сепневри, /28 август по стар стил/е отрязана главата на ЙОАН КРЪСТИТЕЛ !! И ОЩЕ ЕДНА ПРЕМЪЛЧАВАНА ИСТИНА - в БОЖИ ГРОБ се намират ЧЕРЕПА И КОСТИТЕ на СИНА БОЖИ АДАМ!! ТЕЗИ КОИТО ХОДЯТ ТРЯБВА ДА ПОЧИТА НЕ САМО ХРИСТОС , НО И ПЪРВИЯТ СЪЗДАДЕН ОТ ТВОРЕЦА ЧОВЕК - Адам. Не случайно Божи гроб се намира в местността носеща името ГОЛГОТА /череп/.