Днес е Васильовден

В началото на Новата година православната църква чества две събития. На 1 януари се отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

Обратно в новината

Коментари - Днес е Васильовден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз чалга не слушам !

Пропуснахте Весела, Васко.

Личи си,че сте компетентни Богослови и знаете колко близо е било Християнството до старите обичаи и причините за приемането му.....хаха хайде със здраве

пък на "компетентните" богослови Исус Христос им е подписал дипломите, нали? И Вие да сте здрав!

Честит ден на Банго Васил на всички истински българи!

Сурва, сурва година, здрава, здрава гърбина, златен клас на нивята, сладък плод за децата, вечен мир на земята! Живи, здрави догодина, догодина до амина!

Редно беше да споменете и името, с което е известен сред хората Св. Василий. Изучава се в училище, но като Йоан Екзарх Български. А обрезанието е някаква абсолютна простотия-православие да отбелязва някакъв касапски ислямски ритуал, е в разрез със самото християнство.

да Ви е проблемът - обрязването. А че, щом християнството признава стария завет, значи почитате техните зли и отмъстителни елохим, не Ви притеснява, нали?

те не различават чалга от народни хора и на нова година играха на двора откровена чалга като хоро

но кой ги учи? Чалгализирането на нашата музика започна още по соц-а. Много инструментални съпроводи, особено т.нар. сватбарска музика, са с неподходящи аранжименти, а какво да говорим за кларинета и акордеона - мислимо ли е изобщо да са били народни инструменти? А по-голямата част от песните са се пели а капела. Другото е: "Я, надуй, дядо кавала..." Как днес един млад човек да разбере каква е нашата народна музика? Къде да я чуе в автентичния й вид? Големите ни певици обикалят по целия свят да им даряват това чудо, а тук всичко е чалга.

те не различават чалга от народни хора и на нова година играха на двора откровена чалга като хоро

Св.Василий е учител на Църквата. Има едно четиво Патрология. Исус Христос е бил обрязан и кръстен това отбелязваме. Той като син на евреите като дете също е спазвал тези обичаи.За тях е било важно.

Исус Христос е евреин и като такъв е обрязан на 8-ия ден. Mюсюлманите прихващат този обичай от евреите както и много други еврейски традиции. Юдаизмът и ислямът са много близки по традиции и верски изисквания: не рисуват Бог, не влизат в храма без шапка, не ядят свинско, мъжете се обрязват и т.н.

Населението на Галилея, откъдето е родом Спасителят, било население от езичници, национално различни от евреите. Доказателство, че Спасителят е от друга, различна от тая на юдеите националност, намираме в Новия завет Йоан глава 5: юдеите гонеха Исус, защото вършеше тия неща (чудесата, изцеляване и пр. ) в събота. Да се работи в този ден е допустимо в онова време само за хора от друга, чужда на юдеите националност.

Има Един Васко Василев, с Една Цигулка.Възхитителна история. Васко, да си Жив и Здрав. Имаме още Гордост - Българска, щом си на този свят.

Има един Васил Найденов. Васко, да си Жив и Здрав.

ДА.

Васил Михайлов - един велик български актьор! Капитан Петко войвода!!! Да е жив и здрав!!!

Да не забравяме и Васко Кръпката.

Не бе, за малко работни, но мноо доходоносни, с мръвка, и там квото му требе и си сака. Ех почти се свръши сичко и сеа па ше се гнйетаме у рейсое и траваи у друи ден сабахлем като офце квито сме си де. Ако е, па че апнем и пинем - е що е, цел месец е отпреди и чека!

Един съвет: делете езическите ритуали от Християнските събития!

Няма какво да се делим. Стига сме се делили. Ние сме ХРИСТИЯНИ и БЪЛГАРИ. Имаме си ХРИСТИЯНСКИЯ празник и БЪЛГАРСКАТА традиция.

те не различават чалга от народни хора и на нова година играха на двора откровена чалга като хоро

Какво пък ще делиш и ти неукия?! Християнството е било посято така успешно, именно защото е вплетено със старите вярвания.

като доктрина, се е оказало много близко до старата българска вяра. Това е единствената причина нашият народ да го приеме - компромисът за дребните неща при спазване на духовните принципи.