Празнуваме Васильовден или Сурваки

На 1 януари източноправославната църква празнува Васильовден или Сурваки.

Обратно в новината

Коментари - Празнуваме Васильовден или Сурваки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От така написаното, някой може да си помисли, че св. Василий е откривателят на сурвачката. :))) А това са съвсем радлични чествания. Обичаят Сурваки е предхристиянски и е само български. Както, мартениците. Чества се първия ден на новата година. А новата година е била на 22.12 - зимно слънцестоене, след което денят нараства с по едно просено зърно. А Василии Велики е роден през 330 г. в Мала Азия, в Кесария Кападокийска. Положил основите на благотворителната християнска дейност и съставил Света литургия, която и днес е известна с името Василиева литургия и се отслужва в православния свят на 1 януари. През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда неговия Шестоднев на български език. Сурва, Сурва, народе, че ще ни трябва здрава гърбина и тази година! Честит имен ден, на тези, които носят името на един от първите християни, наистина свят човек заради основополагането на благотворителността като израз на вярата.

Това е в Елада?!?

Честит Имен Ден на адашите!Да ни е здраво името и да имаме много поводи за черпене през новата 2012 година!

Честит имен ден, Веселина от о.Малта! Желая Ви здраве и успехи, където и да сте! Честит имен ден на всички именници! И да не забравяме, а да се поучаваме от добрите дела на св. Василий и неговата Василиада - селище за грижи и обслужване на бедни, болни, нуждаещи се!

Честит имен ден и на татко ми Вельо!Лека му пръст!!!

Честита Нова Година на всички именници и на Василена Ичевска !

ОТ СЪРЦЕ ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ МНОГО МНОГО ЗДРАВЕ,КЪСМЕТ И УСПЕХИ ВЪВ ВСИЧККИ НАЧИНАНИЯ МИЛИ ХОРА.НЕКА НОВАТА 2012 Е УСПЕШНА И ПЛОДОТВОРНА ЗА ВСИЧКИ НАС.

+1 Благодарим ти, и на теб да ти се връща! Всичко най-добро през 2012!

СУРВАКИ? ВЕЧЕ МИ ЗВЪНЯХА ЦИГАНИТЕ НА ВРАТАТА...НЕ СТИГА, ЧЕ ЦЕЛОГОДИШНО МИ СЕ МОТАЯТ В КРАКАТА И ,ЧЕ ГИ ХРАНЯ ЦЯЛА ГОДИНА. АМИ И НА 1-ВИ МЕ ПОЛАЗИХА. ПАК НА ЦИГАНИ ЩЕ ВЪРВИ ТАЗИ ГОДИНА...ТА НАЛИ СТАНАХА МНОГО

ти ли ме храниш бе говнио , ако знаеш как живея едвали ще ти е такова мнението !!! защо един циганин като стори нещо ни обвинявате всички тва неми е ясно .