Варна забрани на учителите да приемат подаръци

Разпореждане на общината във Варна - учителите в училищата и градините, да не приемат подаръци, предизвика възмущение и отпор от страна на родителите.

Обратно в новината

Коментари - Варна забрани на учителите да приемат подаръци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едно време давахме цветя на учителките и то само в основното училище... Моите деца дадоха няколко пъти цветя на учителките си, но бяха от малкото, ако не единсвтени. Какви големи суми пари, ваучери за почивки и т.н.? Та това си е чиста корупция, и то пред децата които като пораснат също ще смятат че е нормално да се дават подаръци. Затова България е най-затъналата в корупция и невежество държава в Европа.

Е, кво толкова е станало? Забраната е от общината и следователно може да не се спазва, което и ще стане. Виж, ако ТИМ бяха я издали, работата щеше да е къде - къде по-сериозна. Щото думата им е повече от закон във Варна.

"За учителите жестът е знак, че са си свършили добре работата." А, ако "жеста" е от по благороден метал, работата е свършена отлично. Малката ми дъщеря завърши гимназия във Варна и последната година събирахме пари да купуваме златни бижута на класната.

Е то сега какво излезе? Съотнесено към чиновниците ако им направиш "жест" (материален някакъв), то това не е подкуп, а "знак, че са си свършили добре работата". Нещо не е както трябва. Не може да учиш децата от най-ранна възраст, че ако не направиш "жест", няма да успеят.

Вчера се разминах в двора на училището с един даскал от СУ Найден Геров- Варна, мъж е, изплю се в градинката без да му пука. Преподава на малки деца простака. Ето защо в България е пълно с простаци.

Е и такива има, за жалост, но тъй наречената демокрация принизи и професията и се подигра с тези на които се надяваме на научат на знания и обноски децата ни. Просто е, защото същата така наречена демокрация, отне и времето и енергията ни.

Събирайте подаръци за Ердоган.

Тази забрана всъщност защитава учителките/ите/ от натиск чрез разни ПОДАРЪЦИ от родителите на двойкаджиите.

това даскалите и докторчетата само бой ги оправя

В някои западни държави, като Германия например, също е забранено. Смята се за подкуп на държавен служител. Дoпускат се подаръци само до 5 евро. И само децата на арабите и турците правят подаръци. Та не дигайте толкова пара.

Само дето в Германия заплатите на тези учители и възпитатели са достатъчни за тях да живеят и да издържат своите семейства. У нас не са достатъчни. Как една жена - учителка в детска градина, да стои на работа цял ден, да работи с пълна натовареност и да се отдава на децата емоционално, професионално и всячески, а вечерта, като се прибере вкъщи, да не може да нахрани своите две деца, ако мъжът ѝ не получава 1500 лв заплата (или повече)? Може ли да се посветиш на любимата професия, ако постоянно мислиш как да си платиш тока, водата, входа, да купиш все пак някоя дреха веднъж в сезона, да си храниш децата - ученици или студенти, с тия 500 лв, от които и данъци трябва да си платил, и такси смет и прочие ... Учителката в Германия може да не почива на Сейшелите, но не се притеснява за тока, отоплението, закуската и вечерята на децата си ... И може да учи някого на песни и стихчета, защото нейната държава ѝ е платила достатъчно за това!

И дай сега, щото заплатата ти била малка да рекетираме родителите на децата, ей така да си донадим към заплатата. Значи излиза, че и чиновниците са оправдани за подкупите, защото и техните заплати не са високи.

Хаха, е аз не съм арабка или туркиня, но моите деца дадоха няколко пъти цветя на учителките си, когато бяха в основното училище. Вярно е, че бяха от малкото, ако не единствените.

А дали вече на учителите няма да им забранят да дишат!?

Дим без огън няма!

БРАВО НА ОБЩИНА ВАРНА! ЗА НЕЧУВАНИ ПОДАРЪЦИ СЕ Е СТИГНАЛО ПО УЧИЛИЩАТА. ТО НЕ СА БЕЗПЛАТНИ ЕКСКУРЗИИ, БЕЗПЛАТНИ ПОЧИВКИ, КРУИЗИ, ЗЛАТНИ БИЖУТА ЗА ВСЕКИ ПРАЗНИК - КОЛЕДА, НГ, 8-МИ МАРТ, РОЖДЕН ДЕН, ИМЕН ДЕН, КРАЯ НА УЧЕБНА ГОДИНА. НЯМА ДРУГИ РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДА ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ ПОДАРЪЦИ ОТ УЧИТЕЛИТЕ, А ВСЕКИ ХОДИ ПО 8 ЧАСА НА РАБОТА, ЗА РАЗЛИКА ОТ УЧИТЕЛИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ ПО 4 ЧАСА И ТО ОТ 35 МИН., ЗАЩОТО ПРЕЗ ВСЕКИ УЧЕБЕН ДЕН 5-ТИЯ ЧАС Е ИЛИ ФИЗКУЛТУРА ИЛИ ЗАПАДЕН ЕЗИК, КОЙТО НЕ СЕ ПРЕПОДАВА ОТ ОТ КЛ. РЪКОВОДИТЕЛ. С КАКВО УЧИТЕЛИТЕ РАБОТЕЩИ 4 Ч. Х 35 МИН. = 140 МИН, КОЕТО ПРАВИ 2 Ч. И 2 Ч. И 20 МИН. СА ЗАСЛУЖИЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ НА КОИТО РАБОТНИЯ ДЕН Е 8Ч. ПО ЗАКОН, А ТЕ РАБОТЯТ ПО 12 Ч. И ПОВЕЧЕ, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВАКАНЦИИТЕ ИМ И ЧЕ НЕ ГИ УЧАТ НА НИЩО ДЕЦАТА, ВСИЧКО Е ОСТАВЕНО НА РОДИТЕЛИТЕ, ЗАЩОТО НЯМА ЧАС ОТ 35 МИН. КАК ДА ТИ СТИГНЕ - ДА ИЗПИТВАШ, ДА ПРЕПОДАВАШ НОВ УРОК, ДА ПРОВЕРЯВАШ ДОМАШНИ И Т. Н. БЕЗОБРАЗИЕТО В УЧИЛИЩАТА Е СТИГНАЛО ДО ЦИНИЗЪМ, ЗАТОВА ДЕЦАТА СА НЕГРАМОТНИ- ПЪРВО ЗАЩОТО УЧЕБНИЯ МАТЕРИАЛ, КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ УЧИ В 4-5 КЛАС Е СМЪКНАТО ДА СЕ УЧИ ВЪВ ВТОРИ КЛАС, ВТОРО, ЧЕ ЧАСОВЕТЕ, КОИТО БЯХА ПО 45 МИН. СА ГИ НАМАЛИЛИ НА 35 МИН. И ТРЕТО, ЧЕ НИЩО НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ, А ВСИЧКО Е ПЪТЬОМ - КОЙТО Е НАУЧИЛ-НАУЧИЛ, КОЙТО НЕ Е НАУЧИЛ ОТИВА ДА СИ ПЛАЩА НА ЧАСТЕН УЧИТЕЛ-АКО ИМА ПАРИ, А В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НЯМАТ И ДЕЦАТА ОСТАВАТ НЕГРАМОТНИ.

Пич, ако децата ти ходят на екскурзия с учител, обикновено пътуването на учителя също е безплатно - поема се от децата. От това много ли те боли?

Много сте глупави и злъчни!!! Защо не станахте Вие учител, пък тогава да давате компетентните си оценки!!! Едва ли сте с образованието на учителите и техните заплати!!! Нагли сте!!! Жалко за Вас!!!

В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СА С НИСКИ ЗАПЛАТИ, НО НИКОЙ НЕ ПОЛУЧАВА ЗА 2.30 Ч. РАБОТА, НА ДЕН 800-900 ЛВ., КАКТО УЧИТЕЛИТЕ, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВАКАНЦИИТЕ, КОИТО ПОЛЗВАТ, ТА НАКРАЯ И ДЕЦАТА ОСТАВЯТ НЕГРАМОТНИ. ТОВА Е НАГЛОСТ, А НЕ Е НАГЛОСТ, ЗЛОБА И ЗАВИСТ, ЧЕ ХОРАТА ИМ КАЗВАТ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ.

Родителите ми бяха даскали. Ей, замък направихме само от....подаръци.

Пълни глупости. По празници,за рожден ден,българите са свикнали да почерпят за здраве и късмет.Кутия бонбони,бутилка хубаво вино или букет-какво осъдително има в това!?

За мен децата са най-голямата ценност и издържах в трудната професия благодарение на обичта си към тях. Единственият подарък, който получих за над тридесет години в училище са два билета за опера от една майка, по случай дипломирането на дъщеря й /бях класна на момичето, преминахме трудни периоди заедно и успяхме/. Затова пък на 15.09 и 15.06 се прибирах у дома с толкова много цветя, че съседките ми също се радваха на красиви букети, които не се побираха във вазите у дома. Това ще бъде ли позволено за учителите?

Тази година прекратихме цветния рекет. Какво ги правехте толкова прекършени цветове: давахте ги на съседките не правихте салата, нали :(. А гуша правят продавачките: на 13ти цветето струва 2 лв на 14ти и 15ти - 4.50! Затова от тази година просвещаваме учителите: Подаряваме книги. По-скъпо е, но нали са ни скъпи и любими :)

,,За"или ,,против"дяволът е в подробностите.Всеизвестен е факта ,че учителите са по-,,отзивчиви"с децата на влиятелните и богати родители и това си е от време оно.Днес когато имущественото и властово разслоение достига все по-големи върхове училищните практики логично стават все по-уродливи.Разбира се да се забранят подаръците е абсурдно но и да се изнудват по-бедните родители е недопустимо.Разбира се съществуват ,,активни "родители които за да се натегнат на учителите но без да се изръсят особено измислят всевъзможни поводи за събирания на пари за подаръци като не пропущат най-главното- да стане ясно на учителя кой е организатора.Като в поговорката:,,С чужда пита майчин помен прави"

Това е признат колко бързо нашето общество деградира морално. Подаръците за учителите са видими, обаче има други професии и позиции, където се дава много повече, но "подаръците" остават невидими. Страните са две - даващ и приемащ, като в корупцията. Давам, но и искам нещо в замяна. Въпрос на морал и за двете страни, нали? Дали осъзнаваме в какво се превръщаме по своя вина?

Браво! От едното цвете за учителя се стигна до златни бижута и ваучери за почивки. Къде го има това по света?

Може-би така самите родители демонстрират финансовите си възможности? Бях учителка и никога не съм допускала родител даже да си помисли за такъв подарък. Само цвете, ако искат да изразят специално своята благодарност към мен и нищо повече!

И аз съм била учителка. Получавала съм подаръци, но не от родителите, а от децата, и не си мислете, че не съм правила опити да отклоня подарък - не можеш да обясниш на едно дете, което искрено иска да ти подари някоя дрънкулка, защото се надява така да те зарадва, че не можеш да приемеш подарък. А мартениците на 1 март също са подарък. Подобни разпоредби са... меко казано недообмислени!

А общинските мърши от кога няма да приемат "подаръци"?

Браво на родителите! Разбира се, че е знак на благодарност! А иначе общинари и подобни получават непрекъснато подаръци и ходят по коктейли. Ама трън в очите им е цветето за учителката. Трябва отпор на простотиите и това си е!

още от деца ги учат на рушевети! Ориенталски ТАБАЕТ, нещо като подкуп.

и ти си арабин! Подмазвач и си компенсираш че си тъп!

Тая свиня дето го забрани това е шеф на отдела по образованието, но дори не е учител по образование. уреден кадър на ГЕРБ на тая позиция.

Много правилно решение!!!! Познавам варненска учителка, на която положителното отношение и внимание към децата е право пропорционално на имотното състояние на родителите. И тука не става въпрос за дребни подаръчета, а за златни бижута, платени екскурзии и много други облаги.

Разбира се че е недопустимо. Тук всеки получава заплата и не може да очаква нещо като подарък. При условие, че трудът му се заплаща.

Нямате ли дарителски фонд? Моите колеги от САЩ разказваха, че там си има съвсем официална сметка за дарения на училището, а сумите от нея се разпределят от родителския комитет. Но не за надбавки на учителите, а обикновено са материали, пособия, екскурзии (от които и учителите намазват), техника или инфраструктурни ремонти.

Не, няма такива фондове. А и не мисля, че е необходимо, при условие, че си плащаме данъците. Дори училищата поемат разходите на децата при разни мероприятия. Като посещение на музеи, Тиволи, заологическа градина и каквото още се сетите. Има ли подаръци има корупция.

Ако твърдите, че учителите "намазват" от екскурзии с учениците, идете поне веднъж на такава екскурзия. Втори път няма и да помислите.

Разбира се недупостимо е само за учителите, а за ''Щавенето" на болни от страна на лекарите си е нещо нормално.Седем болници бяха дадени на прокуратура за тези далавери.А какво е по родилни, хирургии, урологии и онкологии, не е за говорене, но там общини и държава мълчат като дупета.Отидете във Варненските -Света Марина и Света Анна и вижте за какво става въпрос.Под всевъзможни форми скубят яко и от Здравна каса и от пациенти и реват до небесата ако някой по ербап роднина ги ошамари.Това не са лекари, а мародери, а вие сте седнали да плачете за едно подаръче от уважение на учителя.Срамота-сбъркан народ и държава.Колкото и да ми е неприятен Симеон Сакса, немога да не се съглася с него за чипа.

Подаръкът е начин да засвидетелстваш уважение, а не подкуп. Всъщност, зависи не от получаващия, а от даващия. Може да дадеш нещо, направено от твоите ръце специално за някого. Може да подариш и нещо, купено на висока цена някъде. Е, разбира се, ако работиш като обслужващ персонал, чиято работа е да остане незабелязан, едва ли някой ще се сети да ти подари подарък и може да изпитваш вътрешно озлобление за това, че други получават, а ти - не. Въпрос на светоглед и широта (или липса на широта) на душата.

Учителят: Децаааа, утре ще рисуваме натюрморт. За целта Иванчо ти ще донесеш една дамаджана с вино, Марийке ти ще донесеш 4 суджука, Пенке ти.......

Такъв натюрморт и аз съм рисувак в училище, по Татово време. Беше в час по трудово, когато ни учеха на готварство, а продуктите ги донесохме ние. Готовата продукция, пак ние я изядохме. Урока го изнесе готвачката на стола и чудно - получи се доста по-вкусно от буламача, дето го сервираха служебно. Е дамаджана не донесохме, но пък след часовете посетихме местният храм на Бакхус.

А на съпрузите им, също ли е забранено? Питам, защото се каним да купим лаптоп с проектор на началната учителка, че старият й съвсем издиша, а тя кипи от ентусиазъм да разнообразява учебната програма на децата. Та, ако не става подарък, ще трябва някакъв договор за наем на движимо умущество, за 1лв/г да и съчиним...

"Между родители: От колко почва родителската среща? Отговор: От 50 лева" Децата са ми вече около 30-те , но навремето спрях да ходя на родителски срещи, а само ги молех да ми казват за сумите, които се събират в училище.

Това е помощ за училището, а сумата я определяше родителският комитет. С тези пари са закупувани необходими материали или консумативи, предназначени за подобряване на средата, в която децата преживяват половината от деня си.

Вместо да се направят заплатите на всички като в белите държави, те ми говорят за ваучери, спа процедури. .... Къде в европейския съюз има подобно нещо. И в същото време ще ще се борят с корупцията, като се създават нови структури за това. Не виждате ли че всичко е обърнато с краката нагоре. За да може някой други да откраднат цялата държава.

Хванаха се с учителите. Ама с държавните чиновници, с министрите, директори на дирекции, агенции и пр. -за тях може. Голяма работа, че дали на госпожата валчер за спа. Ами и учителите са хора. За тях може само цвете, за чиновниците-10% кеш.Толкова всичко в страната се разми, че няма оправия.

.... а на училища и градини да приемат "дареня"

Цвете е напълно достатъчно за учителя. За свършената работа учителите получават заплата, както всички работещи. С подарък родителите очакват по-превилигировано отношение към децата си, после защо имало корупция в БГ в такива размери. Ами вижте от къде се почва!

Работих дълго време в системата . Даже и букетите бяха сравнявани и коментирани по големина и красота. Познайте кои родители печелят симпатиите на даскалите. Имаше и сърдити, че не им е поднесен желаният подарък.

Не ми се вярва да сте работили дълго в системата, защото аз съм и това което пишете е ваше изкривено "тълкуване" на вашето изкривено съзнание и убеденост.

Между подаръка и подкупа има тънка линия ! Лично аз смятам ,че е нормално признателността в определени случаи да бъде изразена не само с едно " Благодаря ! ".

няма никаква тънка линия!! подаръка е дар към близък човек обикновено по някакъв повод! а когато даваш кинти на някой за да си върши работата за която му плаща държавата си е подкуп, рушвет! това, че стояли с децата осем часа не е нсикакъв довод! що не събират парички за метачките дето осем часа поддържат хигиената на децата, или на огняра в парното, или на шофьора в градският транспорт, или на .......

Никакви подаръци - само кеш

Родителите си обичат да подкупват и да се мазнят на даскалите. Така си възпитават и децата.

еее, родители, ко да ги правиш?? който иска да дава рушвет не можеш го спря! то си има и лаф подаръците в пари, парите в евро!

Бог е казал да не обичаме подаръци, защото приспиват съвестта.

"За това един ден ще ти взема живота, който съм ти дарил." (Откровение: 14/88)