80-годишният мореплавател Васил Куртев обиколи света

Самотният мореплавател д-р Васил Куртев се завърна вчера във Варна с яхтата си "Одесос" след околосветско пътешествие, започнало на 5 август 2015 година.

Обратно в новината

Коментари - 80-годишният мореплавател Васил Куртев обиколи света | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

какви е деца раждала, раждала, ражда и сега - с такива хора ще можем да кажем като поляците - еще българия не сгнала

Луд умора нема! Колко ли му е писнало от бабичката, та да скове черупка и да се втурне накъде му очи видят.

Напротив, доказва на съпругста си още веднъж, че е истински мъж! И очевидно не му е необходимо да има як гръб в буквален и преносен смисъл. Още дълги години Бог да ги пази!

Отсрами българските пенсионери. Дето освен да се оплакват друго не могат! Поздравления за успеха!!! Това се много сериозно постижение!!!

Респект! Благородно му завиждам за смелостта да осъществи това пътуване и да се наслади на свободата!

Истинският мъж е такъв до края на дните си, благословен да си бай Василе! Дай Боже повече стойностни мъже, като теб, ти даде примерът си, който иска нека го следва! БРАВО!

Този човек ме вдъхнови! Браво!

Мисля, че рокстолицата Каварна сега празнува своята ветроходна слава. Малко хора, а на тази възраст още по- малко могат да изнесат такава лекция по ветроходство. Определено Господ, а и Свети Никола ще да са сложили едно рамо, защото да минеш покрай Йемен, Сомалия, Малайзия си е на крилете на славата на Господ. Само като си помисля, че каварненци могат да имат едно хубаво ветроходно пристанище и поглеждам към изминалото време, когато това не се случи. Така или иначе погледнете това място и вижте, колко е велик духа на тези хора, които не се спряха пред нищо, за да имат мечти и да се преборят, за да ги осъществят. Трябва да се признае и заслугата на Иван Куртев, който си даде яхтата, за да може чичо му да обиколи планетата и да донесе тази слава на град Каварна и народа ни. Дир.бг не знаят и подчертават "собствената си яхта", но това е подробност, която няма значение. Важното е, че Васил Куртев дава пример с висок дух за нещо много красиво и трудно. Той направи и митичната яхта Норд, с която мина сам Атлантика през 1974 година, която яхта получи три награди Кор Кароли- две с Васил Куртев и една с Петя Христова. Радвайте се, че този малък народ извежда толкова големи и в същото време скромни хора.

Адмирации за тоз младеж за пример на 80+. Шапка му свалям и дано станем и ние като него, че както тръгнало сега с тези виртуалности се вижда, че искат да ни заковът на столовете и да ни симулират всичко само и само да не им се пречкаме в реалния свят където се живее истински. Евалата господин Куртев! Господ здраве да ти дава още дълги години.

ПОКЛОН!

Шапка ти свалям, дядо Васко! На съпругата също - за подкрепата. Да сте живи и здрави! Българският народ има нужда от подобни вдъхонения.

Евала!

Браво на този човек. Истински му се възхищавам. Това е да живееш живота си пълноценно. Да е жив и здрав още дълги години.

Не ми стана ясно защо е минал през Червено море. Класическия път е Нос Добра надежда и Нос Хорн. Ако е използвал и Панамския канал - лошооо.

Ясно е защо - за по-пряко.

защото е по-лесно и по безопасно откъм метео условия, сигурно е минал през Магелановия проток даге не е ходил до Австралия с дже думи си е направил едно гизме /разходка/ просто за протокола

Браво, дядо Василе- жив и здрав! Господ да е с теб!

Страхотен човк ..вдъхновяващ, а това че сме родени на една дата още повече:)ме радва

този човек не е дядка;) Страхотен човек, а това че сме родени на една дата още повече..вдъхновяваш ме

Евала! Браво на човека за упорството, за вярата и духа!

МЪЖ и ЧОВЕК с главни букви! Истински, достоен, борбен! Все още има такива хора у нас, макар и рядко. Дано младите вземат пример от него, как да живеят и сбъдват мечтите си! Пожелавам на д-р Куртев здраве, дълъг живот и още хубави моменти.

Брависимо и Поклон! 92% положителни коментари,което ме кара да съм оптимист,но...колко наистина трябва да е паднал низко даден индивид,за да пише небивалици под статия като тая!

Огромна любов към морето! Безброй дни лишения,проекти- строеж на яхтата за да осъществиш мечтата си да прекосиш океана! Много мъжественост и свръхчовешки усилия при управлението на яхтата -сам самичък в безкрайната океанска шир. И накрая този блясък в очите ,тази безкрайна награда на щастие ,удовлетвореност,лик на победа над морската стихия. Много любов и търпение се изисква за да направиш това! Поздравления и поклон пред мъжа Победител!

Ей такива хора ни трябват... навсякъде! И млади и стари, сплав! И няма да се залъгваме, че е добре, а истински ще стане добре!!!

Достоен за уважение мъж с несломим дух и дръзки мечти. Моите почитания! Отличен пример за куража, който носим в сърцата си.

Позитивна новина - БРАВО :) Особено силно впечатление ми прави излъчването на хармония и истинска радост. Най вероятно това се дължи на продължителното време прекарано в плаване при което не е имал контакт с отровната среда наречена БЪЛГАРСКА действителност. Кога ще се оправи БЪЛГАРИЯ ? Когато МИЛИ ХОРА ВСИЧКИ В КУПОМ ИМАТЕ ИЗЛЪЧВАНЕТО НА ТОЗИ ЧОВЕК :)

Голям ЧОВЕК! БРАВО! Добър пример за всички, и за млади и за стари! Така трябва да се живее дареният ни живот, действено, целеустремено!

Браво на дядо. Да жив и здрав!

истински човек.... възхищавам му се...

Браво на дядото и егати журналята от селата, снимали сулю и пулю с тромпетите, но не снимали яхтата с която е направил пътешествието.

Ами те са си просто от селата, къде са виждали яхта, че и да я снимат?!

Постижението му страхотно! Възхитен съм от духа и мъжеството на Васил! Прегледах изказванията и с радост установих, че тъпанарите са по-малко от пръстите на едната ръка. Но останалите българи са ги наказали единодушно с минус. И това ми хареса! Браво на доктора! За такива като него възрастта не е пречка да гонят и реализират мечтите си.

Овации за теб, Капитане! Да си жив и здрав! Нека гори дълго дълго в теб огънят на пътешественика и да те води към нови приключения!

Браво на г-н Куртев! Мъди се искат за това, а той явно ги има! Той има двойно постижение: -обиколка на света -но и,....със собствено производство!!! ......................................................... Това е човешкия дух, когато иска, може! ......................................................... Има една приказка на морските вълци: - Защо една яхта стига брега? - Ами за да започнат ремонтите!... Жив и здрав бъдете Мореплавателю!

Поклон! Щастлив човек!

Този Човек е вдъхновение за всички! Няма невъзможни неща!

Когато Човек като него има цел в живота, намира пари. Аз знам за братята ветроходци от Каварна повече от 30 г.одини.Те и Николай Джамбазов извършиха подвизите си без спомоществованието на държавните институции/БМФ, БНТ/ Това са апостолите ни в морето и заслужават уважение и поклон!

Едно голямо БРАВО!!! Е те това е Българин! Макар и на 80 - превъзхожда по издръжливост, дух и воля почти всички "съвременни млядежи"!

Човек, достоен за възхищение и за пример! Вдъхновяваща история..

Респектиращо постижение, особено като се има предвид възрастта на човека. Браво!

Поздравления !

80 годишен ама ПИЧ

Велик човек, Дай-боже повече такива новини! Да е жив и здрав, още веднъж да обиколи света.

Велик! Колко хора могат да се похвалят, че са постигнали мечтите си? Особено пък на 80 години.

Повечето българи хвърлят топа доста преди да са навършили 80 години.

Голям Българин. Браво и поклон ! Да е жив и здрав !

Мореплавател? Щом е бил в Малайзия си е чист пират! Иначе отде у доктор пари за околосъветско пътешествие!

От "пенсийката" !

примемам този коментар от маитапчииска гледна точка, че пиратите не са ли мореоплаватели, и то добри

Това е голямо постижение за България. Искам само да уточня, че тази яхта е направена от Неделчо Куртев и аз съм свидетел на това. Яхтата на Васил Куртев се нарича Бизоне и е построена от него. Двете яхти са идентични, изработени са по един полски проект за състезателна яхта. Идеята е на Неделчо Куртев, който е намерил в едно списание полските проекти. Беше редно да се каже, че тази яхта е на Неделчо Куртев, а не да се измислят небивалици. Истина е, че Васил Куртев е поправял тази яхта и се е грижил за нея, като за своя. също така беше редно да се обърне внимание на постижението му.

Да не бъркаш с Bizzona, която е на един софиянец и пак сам си я е правил.

Яхта Bizone е направена лично от Васил Куртев, а тази яхта е направена от брат му Неделчо Куртев. И съм много сигурен в това.

Да не бъркаш с Bizzona, която е на един софиянец и също сам си я е направил.

Аз съм дядо комуняжко и си мисля, че ако кажа, че съм обиколил света всеки ще ми повярва, както през едното време! С тая черупка къде ще преправаш Тихия океан, бе некролог? Ти от Бургас до Варна не можеш стигна!

Пътуването е съвсем истинско и е записано с gps. Освен това има свидетели на плаването в течение на времето. Недей да се пробваш, защото няколко човека проследявахме плаването му. Имаше сайт с тракер и сателитен телефон. Въобще пътуването се доказва много лесно.

Ти си некролог, бе нещастник. Тъпият ти коментар доказва, че отдавна си мъртвец. Ако някога си имал нещо ценностно, то отдавна е погребано! Написах ти го още сутринта, но явно малуумните (или платените) коментари на хейтърите и идиотите са без цензура.

Браво! Още 80 г. да има здраве и дързост да се бори за мечтите си!

+++++++++

Поклон

Истински подвиг! На тези години да извършиш околосветско плаване с ветроходна лодка! Само, който не е влизал в морето не знае какво физическо и психологическо натоварване е това!

Точно на тия години ще да е най-лесно, защото не ти пука!

Браво! На тези години да направиш това е истински подвиг! Само който не е влизал в морето не знае за какво върховно физическо и психологическо натоварване става дума!