Вандали посегнаха на гитантските секвои край село Богослов

Номинираните за Европейските дървета на годината за 2018-а са природна забележителност в България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България проблемите се решават с поставянето на табели.

Лиричното отклонение на автора да ни обяснява какво е секвоя е ненужно, непълно и направо невярно. Секвоите до Кюстендил са от вида Гигантски, но това не са най високите дървета в света. Тази титла принадлежи на Секвоите Семпервиренс. Гигантските секвои са най-глеми по обем, не по височина. Също така секвоята в Бачковския Манастир не е Гигантска и не е вечнозелена, а е от вида Китайска Метасеквоя и е листопадна.

много разбираш, да не си праскал някоя секвоя? затова ли има дупки по дърветата? тайна секта, обезчестители на секвои ли сте?

ваналите горките рожба на бЪлгарската демокрацияъ Искат.. .. Да се спрът, отнемат социялниТе помощи на всички цигани, депутати и подобни паразити правопроизволниници смучещи от държавата За всички неизяснени разхищения Държавата събира необходимите суми от Партийните субсидии от всички незнаещи парламентарни групи Въвежда се еднолична ,,,поименна имотнаи банкова отговорност от всеки депутат, не колективна безотговорност и незнание Не знае депотатчето хоп имотчетата декларирани недекларирани и остава на банички и подаяния Гласува с чужда карта хоп заплатата в полза на НОЙ.. ... от Спестените събрани 1—2милярда лева Дори Секвоите ще ни простят безумието българска простотия грабеж и демокретенизация

Масово секат дървета в градовете. Нямат милост. Горите са изсечени. България ще плаче с кървави сълзи.

stankow

Голяма работа. Втеляват се еко-зелените.

Тъп ли си, или си циганин, а, станкоу? Или като на достоен соросоид ти текат лигите за някое "инвестиционно проектче" за "развиване на туризма" на мястото на секвоите?

При 2 милиона напуснали баш тези кретени ли се намериха да останат тук? П.С. От къде мога да си намеря семена или разсади от гигантски секвои? Бих насадил някоя в гората където ни е ловната територия.

не е истина какви примати има

В държавата на мутроида и националния предател виреят и благоднстват необезпокоявано само вандали и престъпници .. по примера на вожда винету от Банкя, тиквеника - агент Буда

Пазачите на гората получават заплата ,да пазят тази Държавна ценност ! България е единствено място къде има Секвои освен САЩ ! Приятеля на Царския Лесовъд , който е Капитан на търговски кораб дося семена от САЩ на Лесовъда който ги засажда тайно в Бояна и от там ги разсажда по България по няколко дръвчета ! Трябва да се пази това Народно Богатство ,ако трябва с оръжие в ръка ,независимо кой е и кой е на власт !

stankow

Секвоята расте съвсем успешно в Канада, Нова зеландия, Великобритания, Италия, Португалия, Мексико и ЮАР. Яко дърво е ! :)

Интересно, че много организации защитници на флората и фауната у нас надават вой и току излезе някаква новина за унищожаване на защитени видове от национално или международно значение. Да питам само, защо на подобни природни обекти, не се монтират (на подходящи места) камери с PIR датчици и има ли нарушения или опити за унищожаване.... виновните за ушите и по съответния ред. Иначе като на морето, дюни от порядъка на 7 - 8 000 куб.м. земна маса се изкопаха, и се питат общинските власти и търсят, кой е изкопал и унищожил защитените от закона, уникални овразувания.

Вандалите вече 10 години посягат на житието и битието на поне 70-80% от българите ама не ви дреме......

обгарянето е полезно за секвоите, по тоя начин се унищожава мъртвата кора и загнездените в нея паразити, след горски пожари секвоите не само че не умират, а се размножават интензивно

"От Държавно ловно стопанство "Осогово" са взели мерки, като са поставили две табели." Ох успокойх се, двете табели 100% ще спрат всички неграмотни дебили ...

Много разбират свиня от кладенчова вода и питек от красота.

Дайте ги тука , бе !!!

Един познат със секвоя пред къщата в едно планинско село ми се оплаква, че секвоята му повдига къщата и направо може да я сгромоляса и обърне, но нищо не може да направи, защото било защитено дърво. Майка му, бог да я прости женицата, си нямала друга работа навремето и посадила някакви жълъдчета пред къщата. :)

Наказанията за вандалите трябва да са абсолютно безкомпромисни- здрав бой, глоба, да чистят сгради и задължително да ги следят постоянно.

Реципрочно отношение към претъпниците: да им се пробият дупки и да се запалят, за да разберат последствията от гнусното си деяние.

"От Държавно ловно стопанство "Осогово" са взели мерки, като са поставили две табели. Едната е противопожарна, другата забранителна,..." Ми шъ ги спасът, секвоите!

Ако са дървени, отиват в печката, ако джеузни отиват на вторични суровини

Този път са римляните те са по диви и от племето Вандали.

Мангали, а не Вандали

Вандалите днес живеят в Чехия, Словакия и Полша. Едва ли Ванда и Иржи са подкарали Шкодата от замъка "Храдчани" и са отишли да палят огън в балканските гори телилейски....