В Свищов почитат паметта на загиналите при земетресението през 1977-а

Трусът с магнитуд над 7 по Рихтер срути жилищен блок и работническо общежитие на химическия завод

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Общежитието на комбинат 'Свилоза' е нагледен пример за 'разчупена' конструкция (разминаването на нивата на стълбищните клетки), която не е изчислена на земетръсоустойчивост. Вранчанското земетресение през 1977 г. е било толкова силно и на голяма дълбочина (засягайки огромен периметър), че тази неподходящо оразмерена сграда не е имала никакъв шанс.

Аз съм бил на 4 години тогава но още помня като бягахме по сълбите да излезем от блока и после децата спахме в коли на площадката между блоковете - става дума за Севлиево което е на около 70км (по въздуха) от Свищов. След това се въведоха противосеметръсни норми в плановете на новостроящите се блокове, норми които едва ли някой вече спазва защото няка кой да следи дали се спазват

Баба и дядо живееха в Свищов, лека им пръст. Баба ми разказваше как един съсед отишъл да посрещне жена си с детето на гарата и това го спасило от сигурна смърт. Живеели са в блока, в който са починали най-много хора.

Било е много страшно, майка ми е разказвала как точно ме слагали да спя,а в другата стая са живеели наши близки с новородено бебе,когато всичко е почнало да се клати.Виждало се е стените как се местят....голям ужас и паника.Понеже е било вечер, хората са се приготвяли за сън, и когато е станало са бягали навън чисто голи. Бог да прости загиналите и да пази от нов такъв АД!

След земетресението учичището ми беше ралрушено/ Димитър Благоев/, преместиха ни в у.ще "Ал. Константиннов" , до блока който беше се срутил .

Много свидни жертви, дано да не се забравя поуката! Светла им памет!

и пак научихме от радио Свободна европа,после и от Гласът на Америка какво се е случило..комунделите пак се помъчиха да покрият трагедията..също и като стана скъсването на понтонния мост край Белослав...тишинааааа в соцрая!!!

Сега в соросоидният рай, като ти съобщават всеки ден къде, как и колко хора са загинали или са били убити, по-добре ли се чустваш или по-информиран ?!

Когато човек е непукист винаги търси вината в другите за собствените си пропуски..Дали си мислите че сте единствения ''безсмъртен'' и няма други свидетели от това време та лъжете безсрамно ..

Аз също научих от радио свободна европа.По това време всичко се укриваше.За Чернобил,за скъсаната стена на язовира край Згуриград,за самолетната катастрофа с Паша Христова.Укриваха се стотиците катастрофи,стотиците избити на границата,загиналите при трудови злополуки.Буквално затъмнение,за да изглежда всичко розово и прекрасно.Комунистите обичат само хвалбите.

Българетата са най безпаментните човечета на земята. Затова страдат вечно в територията си.

Даа, районът на Белене изобщо не е земетръсен

А в Румъния "изобщо няма" атомни електроцентрали!

При новото строителство, поради дефицита на стомана и цимент появил се след спиране на МК Кремиковци и доста заводи произвеждащи цимент, се прави голяма икономия на носещите стени между етажите. При строителството преди 1989 г. между етажите имаше цели носещи стени изпълнени изцяло от стоманобетон а сега след 1989 г. вместо цели стени се поставят отделни носещи колони а останалото от стените е неносещ пълнеж. При едно земетресение като това при Свищов всичко ще се срути като при жилищния блок построен така че горните етажи отдолу са стояли на отделни колони, където е имало хранително заведение.

Никога не мога да забравя тази кошмарна нощ! Бях бременна в осмия месец и бяхме на гости на наши приятели, за да гледам как къпят 3-месечния си син.Изведнъж цялата стая започна да се люшка, започнаха да падат предмети.Изпаднах в паника и само повтарях: " Не искам да умирам, искам да видя бебето си ". Е, аз го видях, сега е 42-годишен мъж.Но този късмет нямаха тези 109 човека. Вечна им памет !

Все пак едва ли е 7 по Рихтер.

Не, мерси. Едно подобно земетресение и цяла България ще се зарази с радиация. Е, утехата ни ще е, че е братска славянска православна радиация.

Аз бягах по стълбите, а стълбите ставаха ту нагоре ту надолу, ябълката на двора ту почти хоризонтално ту изправена, беше страшно бучеше и се люлеше , аз за секунди се озовах по бели гащи насред двора и въобще не се сетих да викам баща ми и майка ми , които довтасаха минути след като всичко беше спряло.

И аз си спомням това първо в живота ми преживяно земетресение....Бях втора година войник в Елхово-на 19...Някъде към 21:00 часа ,след вечерна проверка ,бяхме си по помещенията ,когато стъклата се раздрънчаха,лампите на тавана силно залюляха ,а пода подскачаше ...имах чувството ,че всички танкове на батальона са запалени и се изнасят на ход от парка,който беше на 50 метра от нас ...чудех се ,кой го прави,като самите ние бяхме танкисти и не сме разбрали (а тогава ни вдигаха често в уч.тревоги) -такова бучене беше.... Инстиктивно избягамхе на открито навън ,а там всичко се клатеше и тресеше -дори се скъсаха жици м-у два стълба .... Разбрахме, че е земетресение ,но къде са били пораженията ,дори и на следващият ден не се знаеше.... Вярно,като вчере беше.... Жалко за хората,децата ,които днес навярно също щяха да имат деца,защо и не и внуци.... По-късно се отчетоха и грешки в строителството,проектирането-единият срутил се блок е бил върху колони ,за да се изпозва партерния му етаж за търговски обект .... Но,все пак в тях години имаше и държава и някак си обществото и хората бяха единни и в скръпта си и в самоотверженият си труд и помощ ! Но в жестоката трагедия се прокрадва и една друга горчива истина...сред всичките загинали на 102 възрастни са се падали ....26 деца ! В България в тези години е имало ...деца ! И то сред трудовите ,работещи хора !

Вярно е, че се отчетоха грешки в строителството и проектирането. Грешките се отчетоха, правилника го промениха два пъти основно, но в централните части на столицата и големите градове, партерните етажи се изтърбушиха за да се преустроят в търговски обекти, заведения и др. Така че грешките в момента са повторени и то на квадрат.

и на 10км от там ще строят атомна централа , в една от доказано най-земетръсните зони в държавата и региона въобще :)

Да и атомната централа там ще бъде най-безопасното място от целия регион. Колкото и както и да се клати земята, това по никакъв начин няма да влияе на работата на централата.

и аз точно това си помислих :) . съветските централи - най-здравите централи . гугълни : --------- СССР през 1983 г.: Спрете АЕЦ “Белене”, има риск --------- и чети :)))

Белене е на 15км от Свищов........ Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по „бай тошово време” спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала. По времето на социализма, АЕЦ Белене беше Национален Обект. Това значеше тлъсти заплати, ордени, медали и т.н. При партийните ръководители имаше и повишение в партийната ерархия, скъпи командировки, помпозни доклади, телевизионни репортажи, кьор-софри, въобще яко пълнене на гушите. Въпреки всичко това, Политбюро спря този Национален Обект. Проектът е изгоден единствено за лапачите-консултанти по АЕЦ Белене, дето са налапали близо 800 млн. за „консултации”, а на лице има една покрита със строителни опадъци площадка. ВВЕР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви „четвърто поколение”.

Това го разправяй на японците от Фукушима. А там са я правили японци, представи си руснаците какви ще ги надялат...

Не жертви на земетресението, а жертви на калпавите архитекти, не знаещи как се проектира високо пакетно повдигащо се строителство. Червените чугуни го заметоха под килима, защото при социализма може да има само успехи.

ти ли знаеш? човечеството се учи от грешките си. точно след свищов се прави пълен анализ и се обновяват всички норми и изисквания. а ти си идиот

Мой човек, Титаник да не би да не е бил грешка? Хем не е имало комунисти в Англия.

Все едно , че беше вчера ! Пак беше такъв слънчев и топъл ден ! Къпех детето за рождения му ден на 5-ти март и бях бременна с второто ! За един миг можеше да ни няма ! Дано не се повтаря ! Беше страшно !

Земетресението беше малко след 21 ч., така че точно в този момент надали е било слънчево и топло.

а кой беше иван димитров? (ша ма извинити, мъ ни помня)

По-голямо земетресение от демокрацията в БГ не е имало. То унищожи цялата промишленост и развито земеделие. Най-апетитните парчета от икономиката ги захапаха американски фирми и все още грабят от златните находища и енергетика. Демокрацията е само прикритие за новата колонизация. Навремето Буш предложи на Путин " Хайде заедно да демократизираме изтока".

Да, тогава имаше химически завод. А след социалните трусове нищо не остана. Свищовлии са свестни хора и се надявам да намират начини да живеят добре.