Коментари - Ужасът на 150 семейства: Блок "Възход" потъна с 40 см за няколко месеца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На бас, че блокът ще падне, докато започне изпълнението на поръчката. Бюрокрацията е по-опасна от гравитацията!

Събаряй. Защо някой друг трябва да плаща на собствениците, които 40 години не са се погрижили за канализацията на блока си. Особено ако нямат застраховка. Събаряй, на село - къща с дворче, зеленчуци и прасенце

Застраховката се прави всяка година за максимум една година. Според теб дали някой застраховател се е "загрижил" за живущите в този блок?

Споко. Няма страшно. Колко може да потъне. Вземете си апартамент на горен етаж и си гледайте кефа

за цели 40 г. собствениците не са си ремонтирали канализацията, вероятно причината е липса на пари, ама изчислете най-важното за бъллгарина - цигарки и ракийка, остойностете и сметката ще излезе, дори и за почерпка щяха да им останат пари, а иначе сме големи собственици, почти половин ек не са си мръднали пръста за нищо, думи нямам

ПРЕДИ И СЕГА НИКОЙ НЕ ТЕ ПИТА ЗА НИЩО.ЖИВЕЕХ В КЪЩА,СЕГА НА ТОВА МЯСТО ИМА БЛОК И ЖИВЕЯ С РОДНИНИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО РЕШИХА ДА СТРОЯТ ТОЧНО ТУК,А ТЕ СИ НАПРАВИХА КООПЕРАЦИЙКА С ДВОР НА ТИХА ЦЕНТРАЛНА УЛИЧКА.ЧЕСТНО ЛИ Е?

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧАКА ДА СЕ СЛУЧИ НЕЩО СТРАШНО,А НЕМЕДЛЕННО ТЕЗИ ХОРА ДА НАПУСНАТ СГРАДАТА И ДА БЪДАТ НАСТАНЕНИ В ДРУГИ ЖИЛИЩА МАКАР И ВРЕМЕННО ДО КАТО СЕ НАПРАВИ НЕЩО АКО Е ВЪЗМОЖНО РАЗБИРА СЕ.

Здравината на сградните конструкции са най-важната оценка при паспортизацията на сградите. Паспортизацията не трабва да е скъпа формалност, а оценка на строителни инженери, базирана на всички промени по сградата и нейното остаряване. Покрай биологичната атака с коронавируса като че ли забравихме за другите проблеми.

В над 90% от слуачаите основите са най-скъпото нещо в една сграда. Единствено при много скъпи (окачени) фасади или инсталации при разни офис сгради основите може да отстъпят ... А ремонт на основите е нещо още по-скъпо ... Каквото и да си говорим, за 740 000 лева ремонт на основите на блок с 6+ входа ... дори и един лев да не бъде откраднат, това няма как да се случи. А пари ще изчезнат, повярвайте ми. Тези хора няма да получат ремонт/укрепване на основите. Ще получат дренаж + нещо като ремонт на канализацията. Блокът няма да се изправи и да си възвърне първоначалното положение. Нито пък ще спре да потъва ... просто ще се случва по-бавно, ако т.нар. "укрепване" е що-годе читаво. Но аварийната ситуация е факт. Никой (с мозък в главата) не може да гарантира какво ще се случи при един земетръс или наводнение ... или ако някой съсед реши да "изправи" пода с 20-на сантиметра замазка ... Да беше къща или някаква скъпа сграда - да я укрепиш. Но панелка с изчерпан ресурс ... аз бих я бутнал. И бих посъветвал собствениците да бъдат по-отговорни към имуществото си (независимо чия е вината за щетите), защото този проблем не е от вчера и случващото се можеше да бъде избегнато, ако бяха взели мерки преди 30-40 години. Съжалявам!

хубаво име "Възход", но дали ще го сменят на "Падение" ...

ето го "красивото" наследство от "каманизъма и социализама"... а каква еуфория беше...парно, топла вода "на корем". Никой не иска къщи..там , там в "Пуеблото" ...селендури, пролетари , циганьори заедно да се знае какво се прави....а те да се "пуеблат" , да си изсипят киселото зеле до входа на блока и пепелника през балкончето, да послушаме всички заедно чалгата от 1-вия етаж ...ей, какви благинки ни остави това развитио социализъм!

Ми то 40 години като не се поддържа и санира, така става. Не ти е виновен соца, че ти е построил сгради, а безумната ти демоНОкрация, когато само се краде и нищо не се реновира и поддържа. Всичко е на доизживяване и оставено на самотек...

На такива като теб само мога да кажа “да ти сера в устата и в комунизма”

ЖИВЕЯ В КООПЕРАЦИЯ СТРОЕНА 1932 Г , НЕ Е МРЪДНАЛА , НИЩО , ЧЕ 45 Г НЕ НИ РАЗРЕШАВАХА ДА ПРАВИМ ГОЛЕМИ ФАСАДНИ И КАПИТАЛНИ РЕМОНТИ . ОТ ПОДА ДО ТАВАНА Е 3,40 М , НЕ СИ УДРЯМЕ ГЛАВИТЕ В ПОЛИЛЕЯ, КАКТО СТАВА В ТОШОВИТЕ БЕТОННИ ПАНЕЛНИ КУТИЙКИ , ПОВЕЧЕТО СТРОЕНИ НА ЮРУШ ОТ НЕГРАМОТНИ КАШИЦИ НА СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ ! ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО СЕ СТРОЯХА НЕВЕРОЯТНИ БЕТОННИ КОПТОРИ , В КОИТО НЕ БИХА ЖИВЯЛИ И АФРИКАНЦИТЕ !

glupako ne e demokratziyat a, samiyat garantzionen srok na panelnite blokove e 50-60 g.

gledai i sravnyavai.maistor Kolyo Ficheto postril most deto tzyala Evropa go izuchava i 150 g. ne e mrudnal,a kak izglejda gordosta na chervenite stroiteli Asparuhoviat most vuv Varna .sushtite tezi koito stroiha "zavot na jivota "

Може би най-правилното е, да го срутят. И при земетресение, не е ясно как ще издържи.

Та това са си 2 суперяки патки!

за мене са 2 пъти по 1 патка

В този случай мазите им са се нопълнили с канални води и никой от живущите ,, не еб..ва,, да си мръдне и пръст. Канализациите със заустване почти на нивото на тръбата на външната канализация ....не са най-доброто нещо. Десетки блокове в страната са с наводнени мазета от запушване на външната канализация и неплътности на канализационните тръби в сградата постоянната вода в бетона на основите не е най-доброто нещо за сградата.

ne se kazva mazite be selyandur ,a mazetata.

Бойко е виновен.

Лелиииии, като знам колко тъпи ганьовци изпонакупиха сума ти панелки по на 30-40 години на цената на апартамент в Париж или Лондон.Изсипаха по 1-2 куфара с пари за една мухлясала панелка.Хахаха...:-)))))

А другите тъпаци изкупиха “тухла” още по-стара и изгнила, строена от още по-некадърни строители. На цени като във виена. И са доволни че е говнярник, ама е тухла

това нема укрепване, ке падне, въпрос само на време е; кото и да го укрепите, само ше забави процеса но нема да го спре. по-ефтино ке излезе да го бутнете та да не пострадат хора

Живота на панелките е 50 години, тепърва доста ще се пукат и слягат! Може и някои от тях да паднат! Да не говорим колко от майсторите им навремето си построиха жилища из селата, с бетон, спестен от панелките!

Бетона в панелките се излива в завод за панели. Единствено монолит са стълби и асансиорна клетка, но от там едвали ще спесриш за къща!

Как ги сметна 50 години живот на "панелките"? На новото строителство колко тогава трябва да му е живота? 20 години, защото като гледам жилищата строени около 2000г. вече са пред разпад.

...т.е.....блок "потънход"...мн жалко и тежко за обитаващите....точно сега,зима,празници.....Ковид....и какви ли още не предизвикателства...за Всички ни...

Последните 30 години храната е ГМО и канализацията поддава.

а в Туркменистан

Панелките ще падат яко. Съжалявам хората, които са избрали този начин на живот.

повечето нямат избор. Ако имаш възможност да продадеш и да се местиш продавай, иначе ще е късно.

Допуснат е пропуск още при проучването и проектирането.Геологията на мястото очевидно не е била изяснена.Лоша канализация може да допринесе , но не е тя първопричината.Хората трябва да се изведат незазбавно, в опасност са, сериозна.

"Заради дългогодишен проблем с канализацията 8-етажната сграда се е наклонила с около 25 см и е потънала с 40 см през последните месеци. " Почвата в гр.Тутракан е льос а както е известно при овлажняване той е пропадъчен.Има ли са проблем с канализацията и от там течове и пропадане.Преди години проектирах конструкции в гр.Тутракан и съм запознат с проблема.Каквото и да правят проблема е сериозен , та това са цели 40см и много скоро това пропадане ще нараства.

Направо им кажи да бегат дорде не се е сринАл на главите на хората

"Според Славейко Йорданов проблемите с разпадането на блока са започнали през юни. Оказва се, че блокът пропада заради некачествено изградена канализация при построяването на жилищната сграда преди 40 години." Най-вероятно канализацията наводнява основите на блока - спукана канализация или обратен наклон, или запушване. Обаче проблема реално е отскоро. Ако проблема съществуваше от 40 години, много отдавна този блок щеше да е "потънал".

За 40 г. потъване,щяха да се виждат само антените...

Общината е следвало ВЕДНАГА още през юни (или дори преди това ако се е знаело за проблемите с канализацията) да СПРЕ водата на този блок ДОКАТО не се отстранят проблемите, застрашаващи живота и здравето на мнозина! Вероятно общината е собственик на ВиК дружеството и тя има пълната възможност бързо да реагира, да спре водоподаването и да обяви сградата за опасна докато не се отстранят предпоставките за това пропадане. Сега след месеци на продължаващо увреждане, тази сграда вероятно е загубила почти цялата си стойност. Никой няма да купи жилище там. Вероятно ще стане само за събаряне. Интересно защо никой от живеещите не е подал сигнал до ДНСК или някой компетентен орган!?

Ти откъде знаеш къде са и не са подали сигнали? Просто в България така се случват нещата. Този блок няма да е нито първия, нито последния, който се прецаква от проблемна канализация.

най много да потъне два метра и че сопре.кво се плашат толкоз ..

Демек....без първи етаж...:)))мн си добър

Аз отказвам да повярвам. че през 1980 година нещо се е строило некачествено. Та тогава строителни войски бяха в разцвета си! Питайте ги носталгиците тука да кажаТ, какво хубаво е било!

Докарайте Иван Славков (Батето) да го боядиса!

Тия поне са попаднали на свестни хора, които да раздвижат случая, че и финансиране са получили. В бл. Русия -Русе през последните 10 години давахме по 200 лева заплата месечно на Татяна Василева и помощника и Хачик Лебикян и резултат - НУЛА!

Pri kapitalizuma chovek za choveka e vulk, dokato pri socializuma e obratnoto.

_stankow

Свлачищен район. И в Свищов има изоставени сгради. А във Варна ? - цяла вилна зона ...

Защо не пише чия собственост е блока? Да не се окаже, че кметството няма нищо общо.

Не е точно така. Всички тия панелки, включително в София и големите градове, са изградени върху общинска земя. Да не говорим, че и общината най-вероятно притежава апартаменти в тези блокове.

Пишеш, без въобще да си компетентен. Панелните блокове са от преди 1990 г., а тогава не е имало общинска собственост, само държавна е била.

Уж "Възход", пък потънал... Ми кръстете го "Разпад" и ще излети!

От възход и разпад става разход.

Точно това е станало явно...

Как прецених, чий ут канализацията? При Кубург Бурис Три Дългуноску няаши таквиз прублем с канализацията и асансьорити щот ги няаши. Блока припада след капиталистически ремонт на ремонтирани римонт. Тъй нареченуту санирани. Банани БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ БАНАНИ

Идеален пример за високият стандарт на живот през социализма при бай Тошо, недостижими стандарти на качество

Абе гледам, че сега е тръгнал да пада. 30 години сред бай Тошо.

И това е постижение? 40 годишна сграда да е за боклука? Попътувай малко на запад, моля те...

OStava da napravqt komisiq za prebroqvane na jertvite sled srutvaneto.

Нема страшно! По-малко ще пикаете и повече ще серете. Така фундаментът ще се уплътни и блокът ще започне да се издига. Само трябва да серете равномерно, да не вземе да се килне като пизданската кула.

Да ти уплътня фундамента, бе!!!!

Панелките ке почнат да здават багажа. Не са вечни.

че бетонът в продължение на 400 години все по-здрав става. А панелите са направени от бетонни плоскости...

Само, че става въпрос за римския бетон, който е в солена вода. Не за най Бай ти Тошо бетона... Чувал си, ама не си разбрал. Освен това, панела има едни железа, които стърчат от него и се ползват за завахащане с дургите панели. Та, те, като не е свършена работата като хората вземат, че разждясват. Иначе, ако имаш идея защо нито една резиденция на Тато не е направена от панели, като е толкова луксозен материал, ще се радвам да споделиш. :)))

трябва спешно да евакуира всички, да им намери жилища или фургони и след това да се занимава с блока.

И защо кмета трябва да се занимава с блока? Да не е общински? Имот купен на себестойност преди 50 години, не поддържан, не застрахован... Кой да се занимава? Кмета единствено трябва да отнеме разрешителното за ползване и да го запечати като опасен, а пожарната срещу заплащане да влиза и да вади личните ценности. Стига с това държавата, държавата!

_stankow

Не се знае. Може едната секция да се е свлякла спрямо другата. Обикновено журналистите драматизират нещата.

а мърлячите от блока са ходили години наред в лайна

Чакайте докато падне! После вече няма какво да се мисли

Някой сети ли се да възложи на строителен инженер да изчисли дали с дренажи и бетонни пломби може да се укрепи блока или ако не може, да се изселват живущите и да се събаря...

Това трябва да го направят собствениците , кой им е виновен че ,20години не са отделили по 5лв.за текущи ремонти? Искахме капитализъм , ами радвайте му се безплатното свърши/дето всички го плащахме/

Само крадците, лъжците и излъганите, които скачаха, за да не ги заподозрят че са "червени" искаха капитализъм. Останалата част от народа беше овърголена в потребителската кочина и стана част от свинефермата. Но ето че дойде коледа и шопарите и свините майки, и прасетата са в паника. Не щат да се ваксинират! Ти да видиш!!! Ваксинирайте се мили прасенца! Гъци, гъци, гъци, гъци... Добрият чичко касапин мисли за вас - кеф ви коронавирус, кеф ви 5G и 6G, кеф ви безработица и малко глад, кеф ви ваксинация, мутация и чипизация, кеф ви отлъчване от кочината, кеф ви падащи сгради, кеф ви нови и нови войни, за да можете да се саможертвате за добрия чичко касапин! Подаръци ще има за всичките свине, за новата година да тропнем ний хорце;)!! Чичко Сам - добрият коляч - и неговият помощник и обичащ прасенца, свини и шопари - чичко Бил! Обичаме ви обречени, печени и заровени!!!

Бойко да си купи апартамент в тоя блок, там да си стои и да работи полза роду! Другото ще дойде от само себе си.

И от какъв зор, само да угоди на глупостта ти ли?

Кметът явно чака блокът да падне до пролетта. Един проблем по-малко! КРЕТЕНИ!

И какво кмета е виновен ?! Блока не е собственост на кметството !

Няма да се учудя ако са общински жилища.

Почти 10 години е чакал, колко му е до пролетта.

Ми сменете му името на блок "Заход". Лесно е, кво го мислите. Захожда за приземяване.

Блок "възход" низходнал...

Много беше хубаво при соца, и всичко качествено, красиво и подредено, немам думи

Пак добре е изкарал. Днешното строителство не си мисли че е по цветущо , нали ги гледам на -10 как ми леят трегери и плочи , позагледай се в некоя новострояща сграда колонките колко са прави между етажите ,всичко това като го измажат и напудрат после не се вижда ........

Баце, общото между соца и сега са българите. И тогава беха боклуци, и сега. В Чехия имаше и комунизъм, и демокрация, но къде бяха те тогава, къде ние. И сега е така. С две думи, нема соц, нема моц, матриала е скапан.

ХАХАХАХАХАХАХА

Филма "Глупак", но в България няма да се намери такъв глупак

Като всяко нещо при комунизма-долнокачествено. Хора които не са били богати по царско време,даже служили в ремса и пр. и пак при живеене в София без баня и вътрешна тоалетна, чак след много комбинации са успели да имат с.възел у дома. При комунизма е най-изразено социалното неравенство като се има предвид нали че и блоковете съвсем различни и уж цялата власт на работниците апък точно на работниците най-скапаните блокове А интересно е че и по едни копчета на асансьор се вижда отявлено разликата в класите при соца. за най-богатите три оцветени бутона, на по-малко богатите два, на по-бедните два несмислово оцветени и на раотническите блокове 1 оцветен. Сещам се за Русия по комунистическо време магазините почти всички са били на 2етажа долу за богатите горе за бедните-горе само кости меки кисеи краставици,хляб,картофи... а долу цял бут месо,кис.красавички туршия, лакомства, сирене всякакви видове даже и нехранителни стоки и пр. и разни техни изевстни оперни певици разказват как до един момент като са нови в клуба на богатите и отиват горе(нали там си е и обозначен магазина) и се възмощават как няма нищо и идва управителя и вижда че е известната опрена певица и казва- елате с мен долу има всичко и взел секирата и казал колко да ви отсека от бута. И казал тук е за вас а горе е за работниците(а казвали че цялата власт е на работниците)

Пинокио, бягай при стругар. Ще ти се скърши носа....

тъпчо, нека новото строителство да направи40г. и тогава да сравняваме. при новите положението е в пъти по–зле. за съжаление

От 30 години не живеем в комунизъм. 10 от тях живеем в боковизъм. Кметът по съвпадение също е от тиквената партия.

тиквената партия и БСП БКП са едни същи

До 1 да така браво , индсв също. Аз ъм на пръво място дсб, след това сдс. ще гласувам за дсб!

Първо язовирните стени, сега и панелките над 30% от блоковете б България положението е плачевно. ТО НЕ МОЖЕ САМО ДА КРАДЕШ И ДА НЕ КОНТРОЛИРАШ И ОБСЛУЖВАШ СТАРИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ЖИЛИЩНИ СГРАДИ. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА А РАЗГРАДЕН ДВОР,КРАЙПЪТЕН ХАН.