Унгария изпревари България по ниски данъци

От тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в страните - членки. Изпреварени сме от Унгария.

Обратно в новината

Коментари - Унгария изпревари България по ниски данъци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Една врата вътршна, произв. в БГ- 220лв. Почти същата врата, произв. в Англия- 220лв. Заплата БГ- 460лв. Заплата ЮК- 7.20 паунда/час, или 15лв. По 8ч=120лв, 600лв/седмично, 2500 месечно. Е, как може...???

а сега сметни колко врати трябва да произведеш и по-важното - да продадеш и доставиш

Трябва да станем шампиони в някакъв отрасъл на икономиката. Трябва да се прави нещо, което да носи голям доход. Фармацевтика, програмни продукти, можем да станем център за търговия на злато без данъци за инвестиционното и 1% за бижутерия. Икономистите да се съберат и обмислят дългосрочна програма за развитие на топ отрасли. И трябва да сме шампиони, в тези избрани отрасли, друг път няма.

Данъчната тежест не е най-важното, нито е гаранция за привличане на инвеститори. Замислете се за страничните тежести, например защо бизнеса плаща по-голямата част от социалните и здравните осигуровки, нещо което не плаща. За това не идват в България инвеститори. Диференцийрано ДДС е другата тайна. Лоши административни практики (страх ме е да кажа рекет) пак тежи на бизнеса. Липса на прогнозируемост (правителства през 2 години и 6 месеца "безтегловност" между тях). Глупав и елементарен народ - унгарците в момента са номер едно в образованието.

Къде са сега "светилата" на нашенската икономическа мисъл - В. Горанов и Менда, да ни обяснят защо така ни цакат унгарците. Сигурен съм, че ще обявяат увеличението на МРЗ за опашата унгарска лъжа. Както по-долу отбелязах, ДДС в Унгария е диференциран, което според нашите "титани" е абсолютно невъзможно и погрешно. Гласувайте за ГЕРБ.

При Румен Гечев, за да им обясни как с вдигане на данъците хората стават все по-богати!!!

Споко, БСП обеща вдигане на данъците, за тях ще гласуваме!

Данъчната системе е толкова сложна, че само можете да спекулирате с тази информация.

е как може да ни подбиват и конкурират нали, на това разчитат и българските политици-ефтина работна ръка и ниски данъци,със това предимство българският президент румен радев,кани немски инвеститори да инвестират в страната на неговите другари!а то какво излиза унгария граничи с австрия и е по близо до германия,а сега и по ниски данъци!маи не сме единствените просяци за пари и инвеститори за бизнеса нашите верни хора и там има конкуренция!

Според мен Д-р Семерджиев като е казал А трябва да каже и Б. След Пирогов, Окръжна и Иван Рилски, трябва да смени и директорите на Александровска болница, на Спешната Помощ и някои други. Но за да не бъде обвиняван в реваншизъм и други глупости отмнаселението, трябва да разясни на пресконференция лошите резултати и проблемите в тези болници създадени от лошото управление. Например трябва да обясни че сменява Костадин Ангелов от Александровска болница не защото е хомосексуал, а за това че за 2 години болницата е натрупала дълг от 75 милиона, че е изгонил 30 именити професора и доцента и че купува апаратура чрез съмнителни поръчки само за комисионните, която после въобще не се ползва. За това че не спазва трудовото законодателство и тормози персонала. Тогава да видим КОЙ ще скочи да защитава освободения(освен неговата групичка която е несъществена). Така че давай Семерджиев, българския народ заслужава поне малко справедливост.

За да нямат дългове, най-добре е болниците да спрат да лекуват и да се закрият! България няма нужда от болници, а от хиляди психиатрични заведения, където да се лекуват с електрошок милионите "засегнати"!

Шилo

Добре бе, в Унгария на власт са социалисти, във Франция на власт са социалисти, В Италия са социалисти... Тези държави са добре, даже много добре. Как пък точно на нас се паднаха най-смотаните, тъпи, некадърни, безсрамни и престъпни социалисти на света, баси?!?!?!

нашите "социалисти" и западните е, че последните никога не са били комунисти. А както ни учи другарят Ленин бивш негър, бивша проститутка, бивш наркоман и бивш комунист няма. Може да са в ремисия, но временно.

Нашите не са социалисти, руско васални олигарси-капиталисти. Всичките до един са милиардери от комисионни от съмнителни сделки с Русия за сметка на българските потребители! Единствено с Русия имаме над 3 милиарда лева ОТРИЦАТЕЛНО търговско салдо, достигало през годините до 7 милиарда.

"ниски данъци" ..дрън дрън....,аматьори...!!!По ниски заплати да ни изпревари някой ако смее!!!Дори и Сомалийците не могат!!!

Като нема си крадем кораби бе бате и пак сме по-добре от вас.

За бизнеса може би ще са с най-ниските данъци, само че ДДС в Унгария е най-високото в ЕС - 27%.

Това изобщо не е вярно. ДДС е диференциран: 8% - за хранителни стоки; 13,5% - за нехранителни стоки, книги, лекарства; 25% - за т.нар. лукзони стоки, а именно спитни напитки, цигари и т.н.

Е точно затова няма да го има ЕС. Намаляват данъците, пък чакат еврофондове да си оправят пътищата и за проекти. Западняците всеха да се усещат и след Великобритания ще почнат една след друга да излизат и други страни. АМи вдигнете данъците и не чакайте пари от вън...Тези еврофондове трябва да се спрат....Наистина интересен е факта, че страните с най-високи данъци привличат най-много инвестиции и са най-богати. Явно нещо икономическата теория не работи в съвременния свят.

Ами по-важни са културата и производителността на труда на чиновниците, липсата на корупция, плюс нали се сещаш, че в България има допълнително скрити тегоби като социални и здравни осигуровки, които натежават съществено на т.н. "инвеститори". И разбира се, никаква работа от страна на полицията за опазване на реда и имуществото. За какво да идва инвеститор??

В дълбока заблуда си , но разяснението като всяка услуга е платено.

Абсолютно нормално. ФИДЕС е член на ЕНП, а не на социалистите. ФИДЕС има 133 депутати в унгарския парламент, комунистите-38. Е как де не върви държавата?

Просто Орбан а не Тиквун!

И по доходи, и по доходи, ама те си нямат Слънцеликий вожд като нас, нали?

Аз съм самоосигуряващо се лице и имам 4 работника.Кажете ми как да се осигурявам върху максимума например ,като от 01.01.2017 той е в размер на31%-тоест около 1000лв.Това значи 12000лв. за година и около 500 000 за целия изискуем стаж.Отделно са данък ДДС,данък печалба,задължително пенсионно осигуряване в други фондове,плащане на счетоводител,на СОТ,наНАП за касовите апарати,за поддръжка на софтуер ит.н.В крайна сметка работя като роб всички празници,защото не изкарвам пари за двойни и четворни надници на наемните работници,които са висококвалифицирани както и аз.Работя най-много,взимам и се осигурявам на най-малко.Братя не се занимавайте никога с честен бизнес

Дирници, стига сте повтаряли мантрите на око глупака. В България никога не е имало ниски данъци. Да, данк печалба може да е 10% и да бил най-ниския досега в ЕС, но освен него имаме данък дивидент 5% и още една камара преки и косвени данъци. Като се сумират всички данъци, излиза че над 65% от доходите ни са заграбени от държавата. Затова България не е привлекателно място за инвеститорите, тук идват само разни европейски прошляци, поработят малко и като се усетят, че са прецакани от правителството, си отиват. Същото е и с рева за вдигането на МРЗ - на МРЗ няма държавни служители, от вдигането й печели само държавата, защото това са още едни приходи в бюджета под формата на данъци и осигуровки, за формирането на които държавата няма и грам принос.

И какво добавяте към 10% печалба и 5% дивидент, за да ги докарате до 65% !? Не може да се сумират данъците на работодателя и работника. Работодателят плаща 10% печалба, ако я отчете изобщо. Къде видяхте "до 65%" ? При работещите е проблемът - 20% ДДС, 500 лв. акциз върху бензина, 150% акциз върху цигарите и алкохола и т.н. В България работещите са направо смазани, за сметка на работодателите, главно чужди фирми. И се иска още и още - още да се намалява данъка на капитала и да се увеличава за работещите !?

Е, удобно си пропуснал да помислиш за социално и здравно осигуряване за сметка на работодателите, плюс ДДС. И по-важните, качествени пречки пред предприемачеството - разбойничество, корупция, загуба на сили, време и пари за лицензи, проверки, бюрокрация.

По данни на същата БТПП 70 % от работодателите нямат висше образование. За какви инвестиции, за какви иновации, за каква корпоративна отговорност може да се говори. Копилетата искат да плащат 5 лв. заплата и 0 лв. осигуровки и да карат Бентли.

'що не вземеш да станеш работодател? И плащай колкото ти душа иска ...

-Мен пък ме интересува цената на винетката а не корп. данък .Законо ли е да е 97 лв. щото нямам и не карам ама ако ми се наложи не дай си боже - живея на село?Кога ще се реши дали са законни тези 97лв.

миналогодишните не бяха законни , но таз годишните са законни :(

Решението няма абсолютно никакво значение. Законни или не ще се плащат, независимо кой е на власт.

И на мога да разбера защо тези инвеститори при нашите ниски данъци не идват а, инвестират в страни с високи данъци 20 до 50%.И народа ни е работлив и крадлив и управниците ни не им отстъпват, администрацията ни е услужлива и работи изцяло за техните интереси, съдебната ни система не допуска корупция, полицията защитава всички.Всичко ни е както трябва а, те не искат и не искат.Сега остана и един закон да гласуваме и да ги задължим да инвестират у нас,пък може и референдум да направим , ама нямаме машинки .

Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария се намалиха с 5 процентни пункта. С 5% пункта това означава , че с 5% са намалили вноските за социално осигуряване, или за заплата от 1000 лева това е 50 лева месечно. Не знам какви са процентите за осигуровки в Унгария, но в България тази година ги увеличиха с още 1%.

това е малоумната реформа на Калфин. Ето Унгария дава пример за реформа

И сега огромния поток от чуждестранни инвестиции ще се пренасочи от България към Унгария, ужас.

Така управлява ....националистът Орбан ,а не като нашите лигльовци....!

наскоро бяха извадили десетте най-печеливши в БГ. Май все банки бяха, нали? Та нисък корпоративен данък облекчава най-много този който е най-печеливш. Друг е въпросът, защо след като лихварите са най-печалившата сган, продължават да вдигат таксите си . Защо ли на комисиона на банката му казват такса, така и не разбрам... По същата логика и търговеца си слага такса (а не надценка...). Абе направо еврейска работа!

Защото са лакоми и искат да печелят още повече на наш гръб. Лихвите по депозити у нас са почти колкото и в останалата част на Европа, обаче лихвите по кредитите - майко мила! Няма никъде толкова високи а това пречи на бизнеса защото вместо някой да печели повече и да реинвестира, той на практика работи почти изцяло за банките и скапаната ни държава.

Намерили с какво да се хвалят !? 10% е данъкът само Молдова, Македония и България. Най-бедните страни в Европа. Или няма връзка между това, което корпорациите плащат и бедността на държавата ? В Гърция е 26%, в Скандинавия 28%, в Германия 29%. Във Великите Съединени Щати, Да Се Свети Името Им, корпоративният данък е 40% от които 35% за щата и 5% за федералните. Значи какво става - в бедните България, Македония, Молдова е 10%, в процъфтяващия запад 25%-30%. Да няма някаква връзка тука между благосъстоянието и корпоративния данък ? Хм. Никой нищо не казва. Мълчат оглушително. Защо ли мълчат, ако не съм прав ?

КИПЪР 10% ИРЛАНДИЯ 12,5%

Без ад коментирам икономическата и финансовата страна на въпроса, само ще поздравя Унгарците, печелившите в случая!... И ще си помечтая и ние някой ден да можем да се похвалим с някой нормален държавник като Виктор Орбан, който да мисли за страната си, та ако ще Юнкер и на него да му вика "здравей Диктаторе"! ;-)

Ние имахме, ама го прогонихте още 2001 г.

Как да разбирам воплите на Палатата? Май чорбаджиите не искат да плащат никакви данъци?

Никой не иска да плаща данъци. Въпроса е, че производството е кокошката дето дава златното яйце или агнето дето го стрижат за вълна. Оттук колкото повече са кокошките или агнетата повече яйца или вълна ще има. Утрепят ли се добичетата настава глад.

Не им схванах логиката на тези от Палатата. Намалил си корпоративния данък няколко пъти, до стойност 10%, но си "забравил" да вдигнеш минималната работна заплата поне 2 пъти и след това ти намекват, че всъщност да намаляме данъците още!!?!? Логиката е простичка - най-голямата данъчна тежест трябва да се изнася от фирмите които правят най-много пари. Ако намалим корпоративните данъци още, това ще означава, че обикновения беден работник ще трябва да компенсира с още по-високи данъци. Това, което се прави от много време е намаляване на корпоративния данък, намаляване на процента който плаща работодателя от осигуровките, вдигане на пенсионната възраст. Нулева защита на работника (липса на синдикати във фирмите), нулев контрол за условията на труд. Т.е. систематично се подпомага по всякакъв начин бизнеса за сметка на работниците.

Когато намаляваш данък общ доход или осигуровки (които по начина, в който се събират в България, са също данък върху доходите от труда), директно оставяш в ръцете на хората повече пари, вместо да ги пилееш по фараонски проекти като атомни гьолове и магистрали с падащи тунели. Когато намалиш корпоративния данък на "богатите фирми", номинално събираш от тях по-малко пари, но тъй като фирмите сами по себе си не забогатяват от наличието на печалба -- смисълът на фирмата не е да държиш едни пари в банката, а да си разширява постоянно бизнеса -- тези печалби намират път навън по един от два начина. Печалбата на една фирма или се реинвестира (т.е. изхранва други хора и бизнеси), или се разпределя като дивидент между собствениците, при което тяхната лична печалба се облага точно както се облагат доходите от труд. За други държави не мога да говоря, но в България приходите от корпоративен данък са пренебрежимо малки спрямо другите видове данъчни приходи - ДДС, акцизи, ДОД. Въпрос на време е някой и при нас да се сети да го намали или премахне - бюджетът няма да го усети, а малките фирми ще живнат.

Обясняваш на хора, които смятат, че Бай Тошо е най-великият икономист на 20-ти век!

Малките фирми не ги притеснява корпоративния данък, а подоходните данъци и осигуровки на техните работници, тъй като тежестта по-тях реално/в истинския живот, а не в паралелната действителност на усвояване на еврофондове, държавни поръчки и монополи/ се поема от малките фирми. Данъчно третиране на дивидентите /демек на собствениците/, разпределени в полза на местно физическо лице от източник в България е 5% /няма осигуровки/. В по-добрите икономики корпоративните данъци са високи, но за реинвестиращите реално обратно в бизнеса, са мнооого по-изгодни, но ключовата дума е реално. По принцип ниските корпоративни дънъци предполагат лесно изпиране на мръсни пари, но дори в този случай е добре за икономиката "богатите фирми" да си поемат лептатата, защото така или иначе "мигрират" при по-изготви условия.

По отношение на корпоративният данък си прав, ако действително тези пари се инвестират, а не се харчат за "глезотийки" на фирмаджиите. За останалото обаче грешиш, тъй като намаляването с 5% на социално осигурителната тежест за сметка на работодателя си е чисто ограбване на работещите (по-ниски пенсии,намаляване на обезщетения за проф. заболяване и трудова злополука, за семейно подпомагане). Изпуснал си и факта, че в Унгария няма понятие "максимален осигурителен догод" до който се начисляват данъци ( в БГ е 2200 лв.), както и ставката за ДОД, който варира от 16 до 20.3%.

Съгласен съм с това, което казваш, но само по "принцип". Аз съм запознат от поведението на големите български фирми и не говоря теоретично как би било правилно, а какво се случва дефакто. За това и моята логика е с "оставянето на парите в хората", защото в големите държави, например САЩ съществена част от бюджета се попълва от корпоративния данък и от най-богатите 5% от населението. Съответно, моята логика (не само моя) е насилственото вдигане на минималната работна заплата и задължителното и превеждане по банков път няколко пъти, така, че реалното плащане на осигуровки да съвпадне с реалните заплати, а не да се дават пари на 2 ведомости, което е ултимативната реалност в големите български фирми (с малки изключения).

Всичко хубаво но преди да се намалят данъци и да се дадат повече пари на хората , трябва да се запушат дупките за изтичане на парите от страната, като се започне с хранителните вериги, петролни рафинерии, банки, концесии и така нататък. Да не стане така че като се намалят данъците парите с още по голяма сила да потекат навън

stan_posta@

Малките фирми няма да живнат, но държавата откъде ще има пари за учители, лекари, военни. Корпоративният бизнес трябва да поеме своята част в издръжката им. Защото потребява благата, създавани от държавата - пътища, сигурности и най-скъпото и най-важното - здрави образовани хора - работна сила.Не може кесаревото да го прибират и да го изнасят към техните си страни !

Ами вие още не сте схванали ''логиката межди данъците - единия корпоративен другив ДОД..Като схванете ще видите къде е логиката.. За разлика от нас там заплатите им не са мижави а и ДОД и осигуровки са по големи ДОД е пропорционален ама техните бизнесмени не пищят че им удържали повече от високите доходи

при 100 хил. чист печалба - 10 хиляди данък. при 1 милион - 100 хиляда. Разбира се, че богатите фирми плащат повече.

ЧУЖД ИНВЕСТИТОР=ЧУЖДА ВЛАСТ!!! НА ВЪЛКА, ЩО МУ Е ДЕБЕЛ ВРАТА?

Севернокорейска народна поговорка.

А сега КУрнелчето, дето се закани да вдига данъците, какво ще рече? Нали Орбан е идол на путиноидосите?

КУрнелчето иска да дигне подоходния данък -не данък печалба!Това са два различни данъка -нищо,че ставката в БГ и за двата е 10%!Само дето икономическият ефект от вдигането ще е минимален...6000 човека са тези дето ще са ощетени...

пенсиите в Унгария а????

какви данъци и осигуровки плащат, докато работят, за да получават после тези пенсии.

от 27г. не се прави в БГ???Основно правило на успешния разтеж и благосъстояние: Стимулиране на производството и привличане на инвестиции с финанс.лостове-ниски данъчни тежести и корпоративни ставки!!Но и увеличение на мин.работна заплата!За да можем като крайни потребители да пазаруваме!Като нямаме пари кво ще пазаруваме??Трици.Ний-лесно е с високи преки данъци да пълниш бюджета.....Търсенето определя предлагането!А без пари няма търсене и следва едно нищо!Ха със здраве

Ех боко Орбан както те тупа по гърба и те хвали така си гледа икономиката и страната си та и се подсмихва на хвалбите ти дето декиш не хващат никъде вече

Един процент не е кой знае колко. Проблемът е че дори нашите политици да решат в отговор да направят всички данъци 5%, това пак няма да ни даде съществено предимство - при тези нива на корупция и административен натиск. Преди всичко имаме потребност от прагматични държавници, а не от алчни политици. Но това си зависи от нас. Идват избори.

Те и при двойния % имаха повече инвестиции от нас защото не се славят толкоз да са корумпирани а и съдебната им е много напред от нашата та лабаво много няма. Бизнеса иска законност и предвидимост а при нас няма нищо и от двете

Бизнесът иска да лобира максимално, корумпирани политици са му много удобни.

Изпреварили ни били ! Вятър работа ! Ние сме на първо място по най-ниски заплати , най-голяма смъртост , най-ниска раждаемост , най-голям брой цигани , дупетати , мафиоти срастнати с държавата ...Ще ни стигнат , ама друг път !

ако в България ще идват инвеститори които да плащат мин. заплата и да плащат минимални данъци и вноски....то по-добре е хората да си търсят работа на запад

''Национални празници Унгария. 23 октомври Ден на революцията и борбата за свободата от 1956 '' До като ние ги посрещаме като ''освободители'', така ще сме !

Ходи пиши по темата за Световната банка и тока!

Това ми прилича на платен материал! Защо не е в тази рубрика? Най-добре е въобще без данъци, а ако може и без заплати - ще е върхът!

''Официални празници в Унгария 25 февруари Ден на жертвите на комунизма '' Когато в България имаме ТАКЪВ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, тогава и ние ще се оправим!

Кой за какво, а въшливият все за баня говори!

и тук може да се вдигне заплатата на хората ама много се краде и много пари отиват за рушвети

''Половината от износа на Унгария се пада на изделия на машиностроенето и автомобилостроенето. Важни индустриални райони са областта на столицата Будапеща и западната част на страната около границата с Австрия.''

Да, ама в България може да не ги плащаш. Всъщност да не ги декларираш...Най-много някой да те смъмри

Унгария в сърцето на Европа, а България все още руска губерния. Германия отдавна изнесе производството си в Унгария и не само Германия. А ние сме все още зависими от руските окупатори.

Ние сме зависими предимно от самите себе си!Не търси под вола теле....руснаците, турците, гърците...всички са ни виновни!Япония 2 атомни бомби изяде и пак икономическа сила!Ако беше станало тук -10 000 години не можем да се оправим...

Те затова унгарците строят руска атомна централа в пъти по-скъпа от Белене, а приятеля на германците у нас спря нашата.

унгарска централа ще произвежда за вътрешният пазар или за износ?? защото при нас белене ще е основно за износ а износа се осуществява от частни посреднически фирми който обират печалбата .викаш народа да построи белене за да може частника да изнася с печалба??

Още един, който се е загрижил за негрите!

Хайде соросоиди напред, айде какво излезе уж популист, уж диктатoр, уж приятел на Путин. Да ама в Унгария живота става по-добър !

Че той винаги си е бил по-добър бе селски чугун. Когато унгарците командваха Европа при австроунгарската империя, твоята баба още скачаше по дърветата и си ядеше срамните въшки.

Прав си бастун.С комундетата напред след април със ставка 20% на печелившите дружества. Ти си им чел програмата нали червено говедо. Наште червени кратуни излязоха отново неподготвени!

Ти ли не разбираш или умишлено заблуждаваш хората?!?КОРПОРАТИВНИЯТ ДАНЪК Е различен от ПОДОХОДНИЯ /ДОД/.Никой никога в БГ не е казал,че ще вдига първият!БСП казаха,че ще вдигат втория, но не е много сигурно....

Много повече ни засяга, защо Българският съд е допуснал рецидивист да избяга при руските терористи?

Като знаеш къде е избягал -що не го върнеш?

Добре, успяхте да докажете и да затвърдите, че русофилите сте боклуци и подкрепяте престъпността.

Мен не ме засяга, скрий се и реви.

Значи и вие сте престъпници, щом искате да цари беззаконие и престъпниците да са ненаказани!