Убит вълк, провесен на табела на хърватски град, предизвика остър спор

Този хищник в Хърватия е строго защитен вид и убиването му е забранено, а глобата за нарушители е 40 000 куни (близо 5300 евро) и затвор до 3 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо ми е изтрит коментара ? Ще го напиша отново... Аз агнешко не ям. Но тукашните вълколюбци ядат и още как. Сега реват за вълка, плюят по фермерите, но си хапват агнешко. Ок. И като няма овце какво ще ядете ? Аман от демагогия ! За един вълк изляха сума ти злоба, но за унищожените стотици овце и стада на никой не му е жал, ако и да плющят агнешко, прясно мляко , сирене, кашкавал, кисело мляко... Хайде, елате на себе си !!!

тея за кучета пазачи не са ли слушали? Има породи и на мечка не отстъпват.Значи гледа 300 овце и неможе да гледа 10-ина кучета овчарки

Хърватите не ги мислете, те поне имат някакво животновъдство. А тук - под благия поглед на ЕС и надзора на Царя-Слънце, обявиха че има "птичи грип" и избиха всички птици, после имаше болест по дребните рогати - избиха овцете и козите, после имаше "свински грип" - избиха прасетата. В резултат - ядем скъпо вносно 20-30 годишно месо от чужбина. ЧЕСТИТО!

Само да не ни налази пичи грип, че тогава какво ли ще избият? :)

Балканци, няма да се оправим лесно. Всички смятаме че сме над закона.

Властта създава закон. Законът тръгва срещу народа . Следствие: Народът тръгва срещу властта ! НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ... /как беше оня закон от физиката?/.

Когато държавата не взима адекватни мерки, хората взимат закона в свои ръце. Решението е просто - или всички щети се поемат от държавата, щом е решила да пази хищниците, или се позволява отстрела на вреден дивеч. Всичко друго е или самоуправство, или просто не е честно и има ощетени. Каквото и да е, признак на садизъм е да разпънеш убитото животно на табелата. Само заради това бих накарал извършителя да мине през психопреглед!

Тук обаче не говорим за вреден дивеч, господине! И процесът за защита на даден вид не се дава просто ей така като някаква украса! Говорим за вид, който е важен в хранителната верига и действа в дивата природа и като "чистач" на болни или стари животни, както и на индивиди, които не дават добро потомство. Де факто, в природата има един симбиотичен процес, който е взаимносвързан - оцеляват приспособимите и с добри гени(от там и по-редките случаи на заболявания на животните, подчертавам - преди да бъдат нарушени от намесата на човека в природата по най-различни причини). Всички диви животни и по принцип, имат определена роля в Природата и когато тя е нарушена, стават атипични действията на даден вид, защото не му е дадена възможност да изпълнява тази естествена функция в своя ареал(справка - намаляване на местообитанията, завладвни или стеснени от човека). Но за друго сте прав - държавата трябва да даде ясна политика за обезщетения на стопаните, както и насърчаване на използването на кучета пазачи или овчарски породи, които на Балканите ги има и всяка държава поддържа такива породи предназначени за опазване на добитък.

Да бе ок, да ги пазим животинките, но ако ние си поемем ангажимента то държавата също трябва. А ето хърватеца държавата му е дала един среден. И хората респективно са взели мерки. Всичко обичаме животните, но човекът си пази поминъка. Като знае, че няма да му бъде възстановена щетата ще се погрижи да отстрани причинителя на щетата.

Шибани нещастници, все им са недостатъчни изсечените готи за пасбища и за картофи....дееба шибани тумори на земята дееба да ги избият по- бързо с инжекциите на бил геноцифов, че не останаха животни, гори и пророда

Шибани нещастници Моци, все им са недостатъчни изсечените готи за пасбища и за картофи....дееба шибани тумори на земята дееба да ги боднеш збият по- бързо с кво нжекциитв на бил г х с дееба

А такива като теб ще ... лижат на вълка... и за мляко ,и за сирене и кашкавал ,и за мръвка /и за Гергьовден и за Коледа /.

браво на човека! ние тука си имаме сзо да ти каже, че са със син език и да ти ги избие - всичките! Ше размислат, ако му се пречкат властите, пак. вече е зел закона у свои ръце и стреля точно.