Празнуваме Цветница, а католиците - Великден

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.

Обратно в новината

Коментари - Празнуваме Цветница, а католиците - Великден | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е български празник а не еврейски. На Цветница девойките се превръщат в моми и хвърлят в течаща вода Венците си - символа на духовна чистота и Девство. Същото е и в Природата....в Умерения климитичен пояс : напъпва и разцъфтява....готова да бъде опрашена и да върже плодове. Време на едни от най-чистите и цветни празници на младостта и напъпващия Живот. В народните обичаи се нарича "Колело на Живота", във философията - Диалекта.

Християнският празник се нарича "Вход Господен в Йерусалим", а Цветница, Връбница си е народното му наименование.

Последно, какво празнуваш - чистотата да девойчетата с венци от снимката на статията или..... си обрязан камилар влизащ в Джерусалем? Прочети Херодот и Платон в "Монолога на Хармид" за тракиеца Залмокс....който е божество. 2000 години преди твоя палестинец, тракиеца Залмокс е извършил същото както Ицко - 3 дни в подземно жилище и Възкресение. През това време последователите му страдали за Него а после Го последвали.

Празнувам влизането на Нашия Господ Иисус Христос в Йерусалим, това, което празнуват всички православни християни. Ти си чети и празнувай каквото искаш и си пиши тролските глупости.

Така, 1 седмица разлика, значи или едните са в грешка или другите. Едните постят другите - не. Правете си сами сметката.

ами едните са целия свят. Другите, са така наречените ортодокс - бг русия и гърция. Честито! п.п. Чудно как се синхронизирате с евро-атлантическите си пртньори, като сега са празници, и нито банки нито институции работят? а? братя европейци? (от колонизираните от русия османски провинции)

"БРАТЯТА" ОТ СИЕНЕН СА НА ДРУГО МНЕНИЕ ... НА ПЪРВА СТРАНИЦА ЗАГЛАВИЕТО Е "ХРИСТИЯНИТЕ ПРАЗНУВАТ ВЕЛИКДЕН" :)) ... НАС ПРАВОСЛАВНИТЕ СА НИ ПРОПСНАЛИ :))

Когато всичко е мижи да те лажем, какво значение има разделението. А тези, които изобщо не признават такъв празник - и те в рая. Айде бе!

Простотии неземни ...Пак делба ... ЩЕ НИ ХАПНЕ иСЛЯМА ...

Защо катлиците, протестантите и православните празнуват Великден на различни дати? Кой има полза от това?

"Благодатен" бизнес за евреите - да върви търговията, това е то!

Защото няма никакво значение...

Шило

Честит празник на хората с цветни имена! Бъдете здрави!

Божиите служители в храма са взели необходимите мерки Създателят да си изплни навреме обязаността. Само да не се увлече да подпали и трети път, че тогава ще се изложим пред другите изповедания! Боже мили, когато християнството е най-заплашено, ние сами се разделяме! По-тъпо от това няма накъде.

Само питам: Днес ще се запали ли за католиците, оня благодатния огън? А след седмица - за нас?

Не само католиците, а и протестантите празнуват Великден днес.