Православната църква празнува Цветница

Православната църква празнува днес християнския празник Цветница, наричан още Връбница, посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим.

Обратно в новината

Коментари - Православната църква празнува Цветница | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква е тази снимка!

е символ на Лазаров ден. Днес към 13 и 30 часа в църквата бошинството от християните бяха млади хора. А снимката е очевадно подигравателна препратка към християните. Но важното е ,че човекът от снимката е щастлив на този ден.

Липсва ми доброто старо време, когато хвърляхме християните на зверовете в колизеуимите и когато истинските стари българи ги провесваха с главите надолу и ги оставяха да съхнат като чирузи.

Май някоя християнска пастърма се разлюти.

Вие от дира, подиграватели се с християнството. Анатема!

ЦВЕТНИЦА Е ЛАЗАРОВ ДЕН - ИСУС Е съживил Лазар. На този ден ЛАЗАРУВАТ ДЕВОЙКИТЕ с върбови венци по главите и цветя. Редно беше на снимката да има девойка като приемственост на традицията от старите към младите. Всъщност не се разбира това дядо или баба е. Трябва да топлите хората и да привличате младите към християнските празници, а този е символ на младостта и цветята. Бъдете живи и здрави!

Бисмилях и рахман и рахим! Мили братя християни не збравяйте, че в библията( арамейският оригинал) Иса с.а.с. казава, че той може да каже много истини, но хората няма да ги понесат, затова след него ще дойде Мухамеду( точно това пише на арамейски) расулулях и ще каже другите истини които Иса с.а.с. е могъл да каже, защото братята му не били готови. Един е Алах и Мухамед е неговия пророк.

изтрийте го тоя

затова ли турчеещите се са се надигнали като змии? Но има един космически баланс, който не търпи дисхармонията да работиш срещу земята, която те храни и срещу народа си. Ще бъдете анатемосани!

Чудно как хората вярват на един шизофреник, масов убиец и педофил.

ЧАДО , АЗ НЕ ВЯРВАМ НА РЕЛИГИЯ КОЯТО Е СЪЧИНЕНА ОТ БЕДНО МЛАДО СЕЛЯНЧЕ ОЖЕНЕНО ЗА ПАРИ ЗА ЕБЛИВА И БОГАТА ВДОВИЦА ... ПО ИСТОРИИТЕ КОИТО ТО Е ЧУЛО ОТ КЕРВАНДЖИИТЕ МИНАВАЩИ ПРЕЗ МЕДИНА :))

Честит празник на всички ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ! Моля не обръщайте внимание на журналистите, те са прости, напр." Според евангелистите ТОЙ пристига в града, яздейки магаре"... а според адвентистите, а според съботяните ?

на този светъл празник искам да поздравя трима именика.Цветанка Ризова и Цветана Манева.Скоро ги гледах в предаването на Цветанка.Цветана Манева -една умна и достолепна жена и Цветанка Ризова,която се е продала на политически итереси.Итервютата й не са безпристрастни към управляващите и опозицията. ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДВЕТВ ДАМИ!Не мога да отмина и Цв.Цв.Той не се разпознава,но всички го знаем,че е Цветан Цветанов.Три състава на съда го признаха за виновен , един го "оправда"Съмнението във всички нас остана...

Абе да те питам, ти нямаш ли някое цвете покрай теб, което да поздравиш, или някой Цветан, Цвета или какъвто и да е именник, та седна да ни занимаваш с глупостите си? Поздрави близките си, та дори и само с празника ако няма именници, порадвай се на слънцето навън /в София вече грейна Слънце, дано и при теб е така/, стига злоба и обяснения кой на кого се е продал. Новини има всеки ден и ще имаш възможността да си излееш злобата! Хайде хубав и усмихнат ден!

Журналята нещо се гаврят с православието май...искат чалми и имами май...а сюнета? По идиотска снимка не можахте ли да намерите? Хулници.

Драги редакторо на многообичния от мен Дир.бг...... А какъв е идиота на снимката?

Идиотът е индиански вожд. Името му е класифицирана информация.

викаш

Юдохристиянството е вкарано с преврат в Черквата на събора през 382г в Цариград. На този събор влизат евреите с техните персонажи и разпнатия Ицко на позорното разпятие. Затова църквите в България са празни от заграбване то им от гъркоманите. Защото там е "бог израилев". Защото младоженците венчават в името на Аврам и Сара. Народните обичаи нямат нищо общо с юдейския "Закон". Лазарките и Цветница са най-българският обичай с Великден (само в България няма кървава пасха), който юдославието е изместило от март. Само в България имаме лазарки. Лазарките са девойките, които се разделят с детството и девството (духовното) и се превръщат в моми. Затова си хвърлят венците (символ на девствството и духовната чистота) в течащата вода на реките. След този празник настъпва Великият ден - Зачатието на Божият Син на Пролетното равноденствие. Затова целият март е под знака на "мартеницата". Затова имаме щъркел, който носи бебе. По време на пролетните празници роденият Божи Син на Коледа расте като Младенец и не се появява никъде до Гергьовден - когато Младенецът се превръща в мъж, Агнецът в Овен, Загрей (Зарко) в Дионисий. Природата от растене започва да зрее. Затова на Гергьовден се яде агне. Символ на метаморфозата на превръщането на детето в мъж. Но не убийство на Божият Син. Не принасяйте пити на еврейски гробища а слушайте народни песни...не циганска чалга. В Странджа се пее: ....На личен ден Великден, На още по-личен Гергьовден. ...... Коледа е най-големият християнски празник - Рождеството на Божият Син. Гергьовден е вторият по тежест праздник - възмъжаването на Синът. Нито някой е сади палми в България, нито е брал фурми за ракия. Имаме още от неолита Лоза - Божата Майка, Гроздът - Божият Син и Виното - Животът. Юдействащите възкресяват плътски труп на Лазар. Гниещи месо без Душа. Това е откровен Сатанизъм. Не свързвате чистотата на българските девойки с вуду-магьосниците.

someone

в българия има някаква смесица от криворазбрано християнство и езически/славянски/народни обичаи. сякаш се потулва/скрива умишлено силната връзка на исус с евреите и израел, нещо, което трябва да се обяснява от църквата. които иска истината трябва да отдели много време за лично проучване и четене.

Ако не се потулваше - нямаше да има християнство, а само юдаизъм, който и до днес е религия на евреите. Благодарение на Павел, който решава да смеси юдаизма с езическата философия на Елада и Рим и така да "продаде"християнството на по-широк кръг хора, днес то е толкова разпространена религия.

Българският народ празнува празника на цветята. Шарлатаните от БПЦ баламосват глупци, за да им купят мерцедеси и ролекси. Все ще намерят умствено изостанали да ги лъжат с небивалици и измишльотини. Невежеството и суеверието вървят ръка за ръка.

А защо християнската църква не задължи всичките християни да яздят магарета на този ден, ще е много по-весел празник, отколкото да ходят с клечки в ръцете?

Магарето трябва да е свещено животно. А магарето на Христос да се канонизира. И да му се кланят изперкалите бабушкери.

Редактор католически Мануел Насименто, днес ние празнуваме входът Господен в Иерусалим - едно от най-печалните и заедно с това едно от най-радостните събития от земния живот на Иисус Христос. Тъжно е защото Иисус Христос влизал в Иерусалим с голяма слава, народът Го посрещал, но Той влизал в Иерусалим не за да се прослави още повече, а за да отдаде Своя живот за спасения на хората, за да пострада и умре. Но в същото време това събитие е радостно, защото твърде много хора, срещайки Го в този момент, изпитвали радост, която се изразявала и в това, че те държали палмови клонки, че постилали дрехите си на пътя на Иисус, и тази радост била особено силна у децата, които, може би, не съзнавали цялото величие на ставащото, но които чувствали със своя дух, със своите сърца, че Иисус Христос им донася радост. И ето за тази радост днес ни говори апостол Павел в Посланието до Филипяни, което ние току-що чухме. Той казва: "Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се" (Филип. 4:4).

Имен ден според католика Мануел Насименто празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър - другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др. Според Православната църква на 4 Април / Имен ден: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина

Абе махнете я тая урудлива бабичка бе! Толкова ли няма една хубава девойка която да сложите?!? Чак ми става лошо като я видя тая бабушкера! Тая нощ ако сънувам кошмари, вие ще сте виновни! Що за дизайнерско решение?

казваш. Това е моята баба и тя ще ми пече агнето другата седмица. Не те е срам!!!

Тук, у нас, ядем и свински пържоли по всяко време. Адетът си е адет, ама ти защо се правиш на не свински трол-помак? Не може на празник да показваш снимки на изроди. Ако това наистина е баба ти, и ти си изрод като нея!

Това е индиански вожд.

Простотията на нашите пишман журналисти е пословична, но по време на християнските празници тази простотия взима наистина епидемични размери. Не, другари, не празнуваме нито "Цветница", нито "Връбница", нито дори "Маргаритница" или "Кокичница". Цветята са обект на почитание от страна на езичниците, не на християните. Християните празнуват днес единствено Вход Господен в Йерусалим, нищо друго. И след като сутрин станат, и след като НЕ са закусили нито пили вода, след като присъстват на Св. Литургия, след като се причастят и вземат нафора, едва тогава взимат и по малко ОСВЕТЕНИ върбови вейки, които окачват на вратите и оградите си с чисто символен смисъл, невлагайки в това никакви надежди за спасение или духовно израстване. Зеленото клонче е второстепенно, маловажно. Първостепенното днес е самата Св. Богослужба, на която обаче присъстват сигурно 20 пъти по - малко хора отколкото са тези, които след яка закуска и едва към обед се нареждат на опашка за върбови клони, най - често когато повечето църкви са затворили врати, и с това се изчерпва духовния им живот...

Хайде стига вече! Прекаляваш!

КАК МОЖЕ ДА СЛАГАТЕ ТАКАВА СНИМКА.МАЛКО ЕСТЕТИКА НЯМА ЛИ В МЕДИЯТА?

тази жена знаеш ли какви баници прави?

Не се знае, дали е жена.

Хе-хе. И аз това се помислих. Гола вода са Дир-а. Ще ги сменям, определено.

Нямате ли някое красиво момиче с цветя за снимка? Щеше да е по-подходящо.

зад първата, щом търсиш красотата за очите

Честит празник на всички цветя с хубави български имена! Много здраве и късмет!

и на теб! Без значение какъв си ислямист , евреин или един антихрист!

Неграмотен, но,,компетентен,, е една лоша комбинация.

Човече, нека за ваксините да не говорим, защото ще стане страшно! А вярата и самовнушението е много по-ефективно лекарство от всякакви ваксини, антибиотици и измислени "лекарства"!

Редактор Мануел Насименто, не празнува днес Светата Православна църква християнския празник Цветница, наричан още Връбница, посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим, а Входът Господен в Иерусалим Неделя Вайа - Връбница, Цветница празнуват днес православните християни. В този тържествен празничен ден, когато масово християните се стичат в храма не толкова заради богослужебната прослава на Господа, а за да си вземат върбово клонче, нека спрем вниманието си върху детайла от земния живот на Иисус Христос и всеки един от нас изпита собствената си съвест. Нека в този високо тържествен момент се замислим сериозно и се побоим да не би да се отнесат към нас думите на Спасителя: "Тоя народ се приближава до Мене с устата си и Ме почита с устните си, а сърцето му стои далеч от Мене; ала напразно Ме почита.." (Мат. 15:8-9).

Господ да се смили за тебе ,но трябва да знеш ,че Господ който сега отхвърляш и хулиш ,Той ще те съди ! 1 Корин. 16 глава 22 Който не люби Господа, да бъде проклет. Господ наш иде. Амин

много хубава заглавна снимка сложихте, браво Дир!

Тази лелка май е сляла Трифон Зарезан с Цветница?

Нищо впечатляващо. Просто една средно-статистическа снимка.

Честит празник, уважаеми сънародници! Бъдете живи и здрави, с будно съзнание и ясна мисъл в тези трудни времена. Защото много са заблудените или користните, които се опитват да бутнат родината ни по надолнището. Те от години се мъчат да обезверят народа ни, да разцепят и принизят Българската православна църква, да се подиграят с вярата ни, да деморализират децата ни и така да ни предадат по-лесно на враговете ни. Нека не се плъзгаме по повърхността, по течението, а да четем подтекста на всяко събитие и да държим винаги будно съзнанието си. Бог да пази България!

Бог да пази България Мери! Честит и свят празник :)

Говорим за неоспорими факти, а не за хипотези! Специално за д-р Джонас Едуард Солк, откривателя на ваксината за полиомиелит ще цитирам в-к Washington Post от 22 февруари 1995 год.: "Не по-малко обезпокоителни са резултатите от едно изследване, публикувани наскоро в New England Journal of Medicine, които разкриват, че значителен брой румънски деца са били заразени с полиомиелит чрез ваксината. Беше констатирана и връзка с инжекционните антибиотици една единствена инжекция, направена през първия месец след ваксинацията увеличава риска от полиомиелит осем пъти, две до девет инжекции увеличават този риск 27 пъти, а 10 и повече инжекции - 182 пъти !!!"

Честит Празник на всички именници. Да сте живи, здрави, румени, красиви, че и ний покрай вас! :-) И на мен ми направи впечатление снимката, но като се замислих по-дълбоко си рекох, че никой не може да си избере външността, както си избираме кола с кожени и лакови екстри в авто-салон. Отделно от това, преданията казват, че за Христос не е била важна външността на човека, нито неговото имотно състояние. И в днешно време никой не се интересува от имотното състояние на бедните, но това далеч, далеч не означава, че Светът ни се е препълнил с христосовци. Дори напротив. Весел Празник и умната. :-)

ЧОВЕК с цъфнало в усмивка лице, увенчано с върбов венец.

Когато си толкова елементарен, поне не бъди нахален и агресивен по форумите.

Пловдив в църквата Света Троица в двора още на излизане от вратата те пресрещат хора с фланелки на ГЕРБ и ти връчват един гербер и един козунак (около 200 гр).Докато чаках на опашката(преди да вляза) чух зад мен млад мъж да се възмущава а жена му шъткше, че ще го чуе накой.Първо изтрещях от идеята на малоумните герберасти на празника да влязат в двора на църквата и да правят агитация.После се изумих от страха на младата жена.И преди 89-та съм идвала в тази църква, и тогава имаше опашка за да влезеш.Никой не ме е спирал и не съм имала проблеми.Сега обаче имах - някой ми тика в ръцете гербер и козунак!!!Чудо на чудесата - гарантирано от ГЕРБ.Исус изгонил търговците от храма, а кой да изгони тези наглеци?

Какъв козунак пред църквата- сега са пости...

Е питай ги какъв?Вакумиран беше и може да си го хапнеш и на Великен. Сигурно е с голяма трайност.Писах на сайта на БПЦ.Нека направят проверка, защото това "чудо" го видяха много хора.

Не лъжи?-божа заповед. На днешният ден се дават, цветя и върбови клонки.

Аз не лъжа, защото това"чудо" го видяха много хора.Даже имаше и фотограф да увековечи глупостта герберска.Информирах пловдивската митрополия и писах на БПЦ.Не заслужаваш да ти се обиждам, защото не си видял и не можеш да имаш отношение.

Честит празник на всички! Честит имен ден на именниците, да са ни живи и здрави! Това освен православен е и празник на пролетта, на цветята, на започването на нов живот в природата! Не ги разбирам тези, които винаги търсят за какво да оплюят всичко, но и те да са живи и здрави, ако се научат да гледат малко по позитивно и усмихнато на живота, ще бъдат по-здрави и ще се чустват по-добре!

ПРИ НАС ОВОШКИТЕ ОЩЕ НЕ СА ЦЪФНАЛИ , А ХРАСТИТЕ И НЯКОИ ДЪРВЕТА ТОКУЩО ПУКНАХА :)) ПАРНОТО ОЩЕ СЕ ВКЛЮЧВА :))

КОМУНИСТА ХРИСТОС , ВЛЯЗЪЛ В ЙЕРУСАЛИМ И РАЗРИТАЛ БАНКСТЕРИТЕ МУТРИ КОИТО ВЪРТЕЛИ ЧЕЙНДЖ С РИМЛЯНИТЕ И ТЪРГУВАЛИ С НАЦИОНАЛНИТЕ ИДЕАЛИ НА ЕВРЕИТЕ :)))

Скъпа ми TheAgnostic , аз съм жив защото Господ Исус Христос е жив! Господ прощава грехове ,възкресява и изцелява! И няма друго име на Земята чрез което човеците могат да се спасят! 5.12.1989г. в казармата се разболях от двойна пневмония и менингит и ... умрях . Но Господ се смили за мене ,върна ме от вратата на Ада ,прости греховете ми и върна душата ми в това тяло чрез което сега ти пиша . Благодаря Ти Господи ! Затова покай се ,за да не отиде душата ти в Ада, където огъня не угасва и червея не умира.

Този "шарлатанин", човече , случайно е най-влиятелната фигура в човешката история!

АЛО , РЕДАКТОРЧЕТО , НЕ САМО ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА , А ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПРАЗНУВА ЦВЕТНИЦА:)))

същото ми направи впечатление и на мен. И аз проверих кой е редактора. Същото лице, редовно дава фира при редакциите. Не го бива просто момчето ! Толкова си може.

като католиците празнуваха преди седмици

труно е да ти се обясни! По-скоро, невъзможно е да ти се обясни! Освен това не е нужно да ти се обяснява! Бъди здрав и по възможност живей така, както този с магарето е поръчал, независимо дали е шарлатанин или не !

someone

мисля, че много малко от празнуващите знаят какво точно се празнува днес. самото име - цветница по никакъв начин не е свързано с реалната история за исус в иерусалим, израел, а всява усещане за някакъв пролетен празник на цветята.

Честит имен ден на всички гербери! Поздравявам ги с песента на Цецка Цачева "Цъфнал герб!"

затворете всички кметове и зам кметове след 1989-та година! затворете и вредното метро! намерете старите планове и специалисти до 1989-та и ги изпълнете! престанете на унищожавате столицата и хората в нея!!!

I kakvi sa tiq planove sigurno da izletish za mars

1. Търсите в Гъгъл изображения за "цветница". 2. Разглеждате снимките. 3. Теглите една яка майна на Дир-а.

Да не сте посмели да махнете снимката!!! Тя показва по неповторим начин реалността и тенденциите на равитие в страната!Долу ръцете от възрастта, мъдростта, благостта и опитността! Вместо да коментирате нюансите и детайлите на тази прекрасна статия относно този толкова дълбоко- духовен ден, вие отново вадите черна злъч, психическа гной и миризлива отрова от вашите закърнели души, зомбирани съзнания и цинични подсъзнания, и замяргате най-долно с тях читателите на този сайт. Вместо да обсипете с пролетни цветя своите обични близки, любими съседи, любовници, познати и непознати по безкрайните улици и тророари, вместо да простите и прегърнете българските политици - хората, които мислят за вас и държавата, които ден и нощ коват прекрасни закони и превръщат страната ни в земен рай, честните депутати и министрите, работещи за едната чест на минимална заплата - вместо да ги погалите леко и любвеобвилно с ячки върбови клонки по умните главици и спортни тела, вие се нахвърляте върху една усмихната, отрудена възрастна женица, която въпреки несгодите има силата да се усмихва. На нейно място желаете да видите една млада, разюздано-развратна фолко-гърла, една еротична фурия с напомпани дебели джуки (6 броя), с тежки като камбаните от "Знаме на мира" гърди, облепена по празната си тиква с гъсти руси екстеншъни, размятаща ги в див просташки кючек, навираща в учудените ни сурати твърд силиконов задник и вкаменено от инжектирания ботокс състарено лице, което може да се обърка с предния елемент, който споменах. Спрете се!!! Покайте се!!! Поклонете се пред добротата и толерантостта, пред правата и свободите на малцинствата и пред хилядите страдащи хорица по света!.... Боже, колко мъка и по тоз широк свят , Боже, а те са се захванали с една снимка, После да не съм чула да квичите, че сте бедни, мизерни, окаяни, склерозирали, отритнати и дементирали креатури!!!

В разултатите на гугъл при търсене на "ЦВЕТНИЦА" няма фолк-мастии, няма силоконови джуки, няма и напомпани млечни жлези! Има красиви БЪЛГАРКИ И БЪЛГАРИ!!

Снимките отразяват действителността. На две от тях се вижда търговията с върбови клончета - в храма и извън него. Жалко,че църковните празници се сведоха до това .Църковните празници бяха до тогава, когато свещите бяха от восък и нямаше търговия.

На повечето се виждат предимно възрастни хора. Това е реалността днес - повечето вярващи са на възраст над 50-60 години, така че снимката е добре подбрана. Трудно е да се снимат млади хора просто.

Именно тези неща отблъскват младите хора. И ги разбирам.

someone

аз съм доста под 50. в америка има милиони вярващи млади хора, изпитвам удоволствие да ги гледам по телевизията.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ !!! /и на светлото бъдеще от снимката/ :}

Снимката е провокация. Пак е добре, че не са сложили някакви третополови същества. Честит празник на всички българи.

Много слаби и злобни журналисти имаме. Вижте поставената снимка и се уверете.

А този на снимката,маскиран като индианец ,кой го постави там.

Сложи своята да видим на какво приличаш