Край на безплатните найлонови торбички

Край на безплатните найлонови торбички. От днес всяко малко пликче с дръжки ще струва 15 стотинки.

Обратно в новината

Коментари - Край на безплатните найлонови торбички | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в цяла Европа тези торбички са по 5 цента! не могат ли да смятат?

Целта на тази такса е да се ограничи потреблението на тези торбички... Как пък не! Целта както винаги е да се налеят пари в хазната и после някой да си ги прибере в джоба. Винаги е била това целта. Сега направете и бутилките от безалкохолни и бира да струват 5лв, за да не се прави боклук.

това трябвасче отдавна да стане! а така и тука е много по-чисто! заплатата на един чистач е много повече от печалбата от торбичките! ами браво! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Трябва и на пластмасовите бутилки да се сложи цена, но това да се съчетае с автомати за връщане на тези бутилки по магазините, както е в Германия, например.

Има начини, драги форумци, проблемът с тобичките, бутилките и подобни пласмасови изделия да се реши и той е изключително прост и евтин. Казва се "разделно събиране на битовите отпадъци" и "рециклиране на битови отпадъци". Е, из страната се правят плахи опити в тая насока, ама нали сме си Балкани...някой от вас да си е сепарирал боклука и да го е изхвърлил в съответния контейнер? Сигурно сте единици. Е, аз го правя, а дали е масова практика? Едва ли! Има и още един начин наречен "биоразграждаща се пласмаса", където торбичките се разграждат на безвредни компоненти само за месец-два. Вярно, че е по-скъп, но премахва нуждата от рециклиране. Но и такива торбички да започнат да предлагат, пак ще им турят някаква безумна цена...нали хазната трябва да се пълни по всякакъв начин, независимо какво мислят хората...

Разделното събиране на отпадъци е стимулирано по някакъв начин в страните, в които съм бил. то става или чрез намаляване такса смет или на контейнерчето има апаратче, което ти пуска съответните дребни парички. Друг е въпросът, че ако има такива апаратчета у нас, те още на другия ден ще са разбити или отпадъците няма да се събират редовно. Тези контейнери са вградени така, че да не се виждат и загрозяват- замаскирани са с жив плет, чимшир или специални пана , които пък също се използуват за лепене на афиши. Има страни , в които всеки отпадък се използува а замърсяване на средата не се допуска.

Отново тъпи и безмислени ходове, на които девизът е "ние мислим за екологията". Как пък някой не си направи труда да си завърти дебелия врат и да погледне каква е практиката в цивилизованите държави. Всичко трябва да се прави с мисъл и да има алтернатива, а не само да се вдигат цени с цел да откажеш хората от някаква необходимост. И някой правилно попита за какво точно ще се използват постъпленията от продуктовата такса?

Стига плакахте, бе! Връщаме се към пазарските чанти - палтнени, кожени, плетени... Много ли ви е страшно? Това е човешка глупост да използваш найлонови торбички или хартиени. С първото замърсяваш тотално наоколо, с второто не могат да ти насмогнат от сеч на дървета. Жените да го приемат от добрата страна. С пазарската чанта могат да си поиграят на ново течение в модата. Аз вече съм си купил една - от плат с хубава щампа, голяма е, много добре изглежда, има и джобове. Сами ще раберете къде е удобството!

В САЩ пред по-големите хранителни магазини има големи пластмасови контейнери за рециклиране, където можеш да изхвърлиш насъбралите се найлонови торбички от къщи. В БГ като гледам боклука е съставен от съвсем други неща, не от найлонови торбички. Това е просто начин да ви рекетират да им плащате скъпо и прескъпо за торбичките. А огромното количество излишни рекламни материали от всички възможни магазини какво е според вас ? Не е ли пак замърсяване, разпръснати навсякъде по улици и по входове? И кой ги плаща, знаете ли, пак на ваш гръб са. Включени са в цената на храната ви тези ненужни хиляди и милиони хартийки. Кой го е грижа за тях, ами никой като гледам, никой не ги взема, ей така си седят и замърсяват входовете. Който се интерисува, ще иде в магазина и ще си вземе от там. Тормозят хората да им изхвърлят купища хартия всеки ден в кофите за боклук. И това ако не е замърсяване и разхищение , здраве му кажи. И то на наш гръб.

че те безплатни ли са? не знаех:) що ми ги таксуват тогава?!

а пък в уса са безплатни, но няма по улиците... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Научете се да не мрънкате като някакви олигофрени! Тази новина я имаше отпреди няколко месеца поне, даже пишеше как ще се увеличават цените постепенно. Такива са изискванията на EU, при това много късно го въвеждат при нас, защото за нас трябваше това да е изискване още при присъединяването. Ние сме най-мръсната нация, която съм виждал досега. Последно бях в горите около яз. Копринка - като сметище са! На 50м навътре в гората е пълно с торбички като някакво сметище! Защо сте такива прасета? В една кочина да влезете ще е по-чисто от България. Какво ви пречи да ги хвърляте където трябва? 15ст. е началната цена ще станат и доста по-скъпи. Дано тогава спрете най-накрая да ги хвърляте където ви падне... Идете в европейските държави да видите какво значи чистота. Отидете и в Русия - човека с пали цигара с кибрит и прибира клечката в цигарената кутия. Тук какво правим? Хвърляме и клечката и кутията с нея на земята...

А аз пък не разбирам в една пазарна икономика кой определя цените.

Ами явно не сме пазарна икономика а монополно-централизирано-феодална от кожодерски тип. Единственото лечение е як бой по главите на управляващите.

Хей ганьовци от правителството.Пуснете хартиени торбички като по света,но вие ходите само да зяпате по магазините и нищо не научавате,а сега искате да правите пари за сметка на народа.Бойко ти връщаш България с 30 години назад,но и ти ще си намериш майстора.

Ти кой чакаш да ти пусне хартиени торбички - правителството ли? А не искаш ли и на домашния адрес да ти ги достави, а? Нещо си объркал адреса. Или от простотия и невежество хей така си чешеш езика. За твоя информация - в "Метро" има книжни торбички - като по света.

Картофите и лука къде да ги сложа - при Данониното или при прасковите на детето? А щафетата луканка редом до храната на кучето. А за хартиените торбички - не сте ги измислили вие, а Тато, когато сте били в татовите си гащи Алоо ако ша на връщате 20г. назад аре вървете си ... при Тато хартиените торбички бяха без пари.

ганио си ти глупако *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Че какво ти пречи, да ходиш с твоя торбичка до магазина? Нали това е крайната цел на занятието...

Никой не е спирал магазините да пускат хартиени торби в оборот.

Въпроса е за цената на найлоновата торбичка , защото и на цена 1 лев разграждането ще е същото . Много ясно , че когато няма заместител ще купуваме такива торбички за да не ходим с тави на главите като индийците а и в нещо все пак трябва да изхвърляме боклука . Мен ми ясно ,че държавата няма пари и много е удачна формулата увеличаване на цената защото все пак става дума и за пари .

А бе хора, не виждате ли, че пак Ви правят на балъци? Всички ли искате да плащате за рекламни материали? Аз лично, съм съгласен да плащам за торбичка, но на нея да има надпис, единствено на производителя на торбичката, а не на магазина, на който всъщност съм му направил оборот! И на всичкото отгоре ще вървя и ще му правя реклама след това... Реклама, за която аз съм платил... Ей, мислете малко!!!

Господа а аз съм възмутена от мърсотията и боклука ,който остава след проститутките които стоят на отбивките по първокласните пътища и магистралите.Вие всички сигурно сте ги забелязали като пътувате-ГРОЗНА ГЛЕДКА !!!!ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ ,НОСНИ МОКРИ КЪРПИЧКИ ,ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ И ДА НЕ ИЗБРОЯВАМ ОЩЕ КАКВИ ЛИ НЕ БОКЛУЦИ!и на 500-700м преди тях или след тях стят патрулиращи полицай,минават държавните коли със сини буркани на депутати ,министри,кметове областни управители и това изобщо не им прави впечатление Това е от Видин до Петрич,по четирите диагонала на България АЗ ако съм един кмет или областен управител ,бих хванала тези женици и не бих ги пуснала докато не си почистят работните места или солена глоба,но всеки си затваря очите даже сигурно ги поздравяват от колите си!!!!!!!!!!!

А бе хора, не виждате ли, че пак Ви правят на балъци? Всички ли искате да плащате за рекламни материали? Аз лично, съм съгласен да плащам за торбичка, но на нея да има надпис, единствено на производителя на торбичката, а не на магазина, на който всъщност съм му направил оборот! И на всичкото отгоре ще вървя и ще му правя реклама след това... Реклама, за която аз съм платил... Ей, мислете малко!!!

Айде стига си се поствал по сто пъти. Ами като не искаш да рекламираш, носи си от вкъщи платнената торба на баба ти.

Това правителство е върха на простотитята. Не се знае ще можем ли да пазарим, те си губят времето с торбички. Какво ще слагаме в тези торбички, бе серсеми? Ох...

А бе хора, не виждате ли, че пак Ви правят на балъци? Всички ли искате да плащате за рекламни материали? Аз лично, съм съгласен да плащам за торбичка, но на нея да има надпис, единствено на производителя на торбичката, а не на магазина, на който всъщност съм му направил оборот! И на всичкото отгоре ще вървя и ще му правя реклама след това... Реклама, за която аз съм платил... Ей, мислете малко!!!

Ми не им купувай торбичките.. кой те кара насила да го правиш и до сеага?

Някъде да съм писал , че ги купувам? Това съм го писал за такива като теб, дето действат, без да мислят...

Абе ти четеш ли въобще какво е писал М.Попов? Къде виждаш да е писал, че е купувал торбички? Ама те затова са платени, защото има хора като теб!

Ей, земята ще издерете, измамници, за да намерите начин как да сурвакате населението. Ама от грижи за тая природа.

Значи в България бяхме по едно нещо напред спрямо другите държави! Торбичките бяха безплатни. Дойде Борисов и стаха платени. Аз това помня! Защото като бях в Германия там се пушеше и торбичките бяха платени. Сега там не се пуши и торбичките са безплатни и екологични!

Така е. България беше единствената страна в Европа, в която на всяко дърво има закачен поне по един найлон.

Проблемът не е в това, че ползваме торбички, а в това, че боклукът не се обработва както трябва. Това, че няма да ползваме торбички няма да махне от улиците и градините чашките от кафе, бутилките от вода, опаковките на всякакви вафли и чипсове и др. подобни. Разходете се в една градинка, където майките разхождат децата си. Там торбички няма, но е кочина.

Всичката Мара втасала. То верно,че все отнякъде трябва да се почне, но едва ли ще има ефекта, който се прокламира.

Не 15 стотинки! 5 лева да го направят, защото аз за 15 стотинки не се замислям. Улисан в забързаното ежедневие, просто казвам "да" на въпроса за торбичката, а така не бива. Някога красивата България днес е едно гусно бунище, който не вярва да излезе от София. Цялата ни природа я няма, има само боклук!

има боклук и много бетон!

Уличниците, наричани тук бизнесмени, не се гнусят от всякакви форми на узаконен грабеж. Другият грабеж въобще не го споменаваме. Възпитанието на тези типове е най-лошото, с което страната разполага. Малките мръсничета , които биеха другарчетата си, днес са мастити мръсници, които се състезават по долни похвати, довели ни до въстание. Страната се гърчи в обятията на тези келеши, за които дори една елементарна торбичка за опаковане на рехави стоки, е източник на мангизи - за вили, яхти. Това е истинското диво лице на българските подземни плъхове, които скоро ще усетят нещо много твърдо отзад. Народът няма да прости.

Чудесна новина. Тия летящи потници са отвратителни.

аз не виждам какъв е проблема на някои хора писали по-долу , които се оплакват , от цената и въобще съществуването й . вземете си торбичка от плат и помислете малко за найлоновите пейзажи покрай повечето градове...поне една торбичка по-малко по полетата..

Не се хаби - тия нямат насищане. И по цял ден да лежат и да им тъкат пържоли в гърлата, пак ще намерят за какво да недоволстват. Прости са хората, простено им е. Лошото е, че съставляват голяма част от населението, че удрят много лошо и по хората, които знаят за какво иде реч.

През Септември ходих до Гърция на почивка.В техния Lidle торбичка струваше 0.03 цента - 6 стотинки.Тук е 0,25 ст. - 0,12 цента.Сами преценете щом ползваме милиард торбички за какво става дума.За печалба.В никакъв случай за екология.

Е ама това е Гърция те там имат криза. Ние тука сме курназ. Всико ни е до колене. Смо лайната ни са до шия!

Обяснението за въвеждане заплащането на найлоновите торбички ми прилича на необходимостта от задължителна регистрация на предплатените карти за мобилните телефони.За половин хляб-45 стотинки -торбичка ,не по-малко от 15-т.е. 33 % оскъпяване минимум.Явно големи балъци живеят в в многоетносна България.

Много са удобни. А сега с какво ще ги заменим?

разходи се малко по света и виж как е! "удобни били", после около нас удобно мръсно! Срамота! Време беше да се МАХНАТ!

Ами да ги махнат! Ма те не ги махат, те им вдигат цената. И не ми казвай, че го правят, за да намалят потреблението - просто сме гладни, ще станем още по-гладни - това е.

Ами аз съм се разхождала достатъчно по света, а и живея в чужбина. Та по въпросният "свят" торбичките са БЕЗПЛАТНИ. Няма такава гавра да плащаш за стока, а после и за привилегията да си я отнесеш вкъщи. Колкото до чистотата - проблема изобщо не е в найлоновите торбички, а в манталитета на българина. Не само торбичките, но и пластмасовите чаши, чинии и бутилки да бъдат забранени България пак ще бъде мръсна. Къде кърпичка за еднократна употреба, къде фас, къде парче вестник - простотията не свършва с найлоновите торбички.

Огледай се по улици, площади, градинки, пазари......какви боклуци има - угарки от цигари, кутии от цигари, опаковки най-различни от всякакви вафли и закуски, кофички от кафета, шишета от вода и всякакви напитки и почти никакви найлонови торбички. Около нашия вход е кочина,седят на пейката и плюят семки и хвърлят всякакви боклуци, за седмица помитам и събирам по 2 кофи с боклук, но мога да те уверя, че найлонови торбички НЯМА. Е това е, искат пак да ви го начукат да им плащате скъпо и прескъпо за торбичките. Като толкова мислят за природата, защо не ги премахнат изцяло найлоновите торбички и не ви слагат покупките в книжни торби, а ??? Целта е съвсем друга и е много далече от природата !!!

Моля, вие се разходете по света и вижте добре. Найлонови торбички има навсякъде, но няма мръсотия и боклуци, като тук, защото се чисти. Преди седмица се завърнах от Австрия и Унгария. Безплатни торбички във всеки магазин, но чисто. За разлика от мръсната ни циганска страна България.

Най-важната информация липсва в статията-как ще се похарчат милионите събрани от таксата . Ще се дават ли за почистване на природата или администрацията ще ги отнесе като куцо пиле домат?

Едно време го нямаше този проблем с торбичките, всички ходеха на пазар с пазарски чанти, но нали създадоха потребителко общество за да потдържа ръста на икономиката в световен мащаб и сега берат плодовете на собствената си алчност !!!

Ще се съглася с обявената причина - намаляване на замърсяването на околната среда, ако и спрямо пластмасовите бутилки се подходи по същия начин. Или ако някой се загрижи за тяхното преработване. В противен случай всичко изглежда фалшиво.

Напълно съм съгласен ! Трябва да има депозит и за платмасовите бутилки, така поне ще ни е грижа какво се случва с тях след употребата им.

Найлоновата торбичка може да се замени с хартиена или чанта за постоянна употреба. Пласмасовата бутилка не може да се замени със стъклена защото сръклото е вечно, реже, и изисква колосална енергия за неговото стапяне и формоване на ново. Ако дадеде решение на тези проблеми готово.

Има страни , в които тези въпроси са решени много отдавна. Какво пречи пластмасовите шишета да се връщат в магазина и да отиват за преработка,или се намери начин да се събират и да се плащат на хората пак някакви стотинки.

А кофичките от кисело мляко,а шишетата от минералната вода,чашки,тарелки...и какво ли още не?Нищо общо няма в случая повишението на цената с грижата за околната среда.Спасението е в събирането и рециклирането,както е в напредналия свят.И много глоби,за тези,които замърсяват с пластмасови отпадъци.Впрочем,понятието найлон е неправилно.

Защо никой не иска да прави торбичките от царевично нишесте, както е по белия свят. Техните торбички се разпадат за 6 месеца и остава само нишесте. И ако тук се правят от найлон, каква е ползата че ще ни дерат по 15 стотинки и пак неудобства. Май никой не мисли за екологията а само за джоба си /бюджета/.

Искат да ни накарат да не ги купуваме или поне да ги купуваме по рядко.

Ми няма да ти трябват. Вече има принтери които печатат кебапчета картофи, спагети, сосове. Всико е 3D върху нишестяна хартия. Гледайте discovery-то. Менюто е online. Купуваш мастилниците с храна.

Това са пълни глупости с цената от 0.15 лв....торбичка тип потник ,с размер 27/50 /стандартни ,с дебелина 15 микрона,тоест по новите разпоредби е 0.028 с ддс...или казано по просто-3 стотинки

Не разбираш ли? Нарочно се слага висока цена,за да се намали закупуването,а оттам и използуването на найлонови торбички. Заринали сме се в найлон,който ще се разгражда за стотици години.

До няколко години цената им ще достигне до 400лв. за месец за семейство. Идеята е да те откажат. Ако имаха такъв подход и за цигарите до сега да бяхме цъфнали и вързали.

Ти пък къде си видял разхвърляни кутии с цигари? А и те със сигурност се разграждат бързо. Иначе всеки има правото да избира дали да пуши или не. Ако те дразнят пушачите имаш две възможности- или да ги избягваш , или да пропушиш. Не вярвам, някой да ти навира насила цигарата в устата.

в амбалажна хартия.

Реално торбичките-тънките, се разпадат много по-бързо от чашките за кафе и другите хиляди най-различни пастмасови опаковки.Шишетата от Кола и др. безалкохолни са най-здрави.Тях и бензин и други разтворители не ги разрушават.Но за тях никой не налага забрана.Забраняват най-бързо разлагащите се торбички, лишават ни от удобство и допълнително ни обират-за мен това е ефекта.

Шизофрения?

Всеки си гледа от камбанарията. А колкото си по-прост ти е по-лесно да съществуваш.

Трябва да задължат търговците да предлагат торбички само от дегрален, иначе какъв е смисъла...

Не че някога са били фри смисъл тези които не искат пари за тях ти ги вземат по друг начин ама карай.

Не е проблема в торбичките. Проблема е в клошарите, които ги вадят от кофите и ги хвърлят извън тях.

А от кофите после къде отиват според теб? Изчезват може би щом не са пред очите ти?

Човек трябва да вижда по-далече от носа си.

Е, сега ще трябва да си платя за торбите, от които си плетях екологичната (многократна) чанта.

Че то и досега си ги плащахме. В Т-маркет 10 ст. Във Фантастико 15 ст. Билла- 20 стотинки.... В Лидъл не знам как е защото не съм ходила и не мисля и да ходя !

Точно там ти е грешката, че не си ходила.Ако искаш, може заедно да отидем.В понеделник, вторник и сряда, съм на работа (ръководство въздъшно движение РВД), но в четвъртък, петък и събота мога.Така, че не се колебай, а за мен си помечтай!

Къде го видя това "въздушно движение" над България бе, въздухар! В сравнение със Западна Европа и Американския континент тук е пустош! Я мине някой, я не! То, поне да си авиодиспечер, но може и да си телефонист там, знам ли! И там сте едно блато, ама да не го разбъркаме, че ще замирише!

Да и вместо това има найлонови торбички -без дръжки и пак вършат работа а хартиените да 45 ст все едно да от плат .

аз мисля така...

Никога полиетиленовите торбички не са били безплатни. Вкарваха ги в цената на стоките, а сега ще взимат още пари. Наглеци.

Зависи! Дали си купуваш една вафла от 30ст и едни цигари или оставяш 50лв и нагоре в голям магазин. В първия случай като "дариш" торбичка ти стопява печалбата от вафлата и ти остава мижава печалба от цигарите която е само за продавачката - т.е. за собственика нищо. Във втория случай цената е пренебрижимо малка спрямо печалбата от другите покупки. В един малък магазин се "дарява" месечно около 10% от печалбата само от торбички. Има и други дарения. Но в момента лично аз обмислям да се плащат вече, защото не искам да работя само за производителите на торбички както и за производителите на цигари.

в Anglia торбичките са безплатни.това е начин някои пак да направи пари

Daniela_London я си помисли пак дали ще са безплатни,явно не си гледала новините вчера,и тук всяка торбичка ще е 5р.....

не Manchester не сам гледала новините.бях на работа

Ето от къде ще набавят недостига в бюджета умниците..Дали е с дръжка или не торбичката си е торбичка защото е от един и същ материал само дето дизайма е различен...