Църквата в Беренде ще се реставрира на място

Църквата в Беренде, която директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров искаше да премести в музея, ще бъде реставрирана на място.

Обратно в новината

Коментари - Църквата в Беренде ще се реставрира на място | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През 2007-ма година е 'изчезнал медният покрив'. Това е свръхестествено явление. Какво хубави глаголи имаме в българския език - изчезнал, отклонил, усвоил, но нЕмаме думата 'краджа', 'украл' като тъпите сърби малко по- на запад. Ама много сме любезни ние да знаете.

Ако се разчита само на община Драгоман нищо няма да се промени!Божидар Димитров до сега не е отишъл да види къде се намира убедена съм. Говори за Беренде ,но в община Земен .Може да познава историята ,но трябва да знае и география.Освен със черквата Беренде е известно със Георги Аспарухов -Гунди , тук е родната къща на баща му!И това е само на 55км от София.

Ето това е паметник на който трябва да се обърне внимание. Върху такива паметници Министерство на културата трябва да се съсредоточи, а не да връща паветата на Дондуков...

Не само на Дондуков, трябва да се върнат паветата в цяла софия, стига с тоя дзифт!. Но проблемът е през къде ще минат парите по програмите - много маймун се е наредил да цоца комисионни, затова нищо не става. Всеки иска или да е корумпиран началник или комисионер. А - работете в такава обстановка.

Две неща искам да попитам писалия статията: 1. Какво значи израза "а мястото, на което е построена датира още от времето на Цар Иван Асен II". Какво разбират под мястото! Земята? Аз си мисля че тя датира от появата на планетата ни като цяло! Единствено църквата, построяването й, съдейки по статията по-надолу може да датира от тогава. Мястото няма кака да датира от друго време освен от появата на планетата ни или евентуално след разместването на контитентите или въобще местата по земята са доста по-древни от която и да е постройка. Моля изразявайте се правилно. 2. Би ми се искало, когато се правят такива статии да се прави по-задълбочено проучване на причините и следствията, а не просто да се хвърля информация и ние тука да си чешем езиците. Добре ще е да се знае, след като това е паметник на културата, как така никога не му е издаван нотариален акт, защо не му се издаде, защо всички ще съдействат, но нотариалния акт видиш ли е пречка и въобще .... Интересуват ме именно тези неща, а не просто една сензацийка, по която ние да плюем по този или онзи и да си правим свободни разсъждения.

кой ще го пази после в туй дере и кой ще иде да го види... почти никой. Добра идея беше да се донесе под стъклата при ЦУМ- там има още една църквичка- само основите и да се гледа от хората, а в берендето да се сложи копие както е с казанлъшката гробница... Абе хората пренесли партенона в Лондон /фризовете/ и вратите на Ищар в Пергамския музей в Берлин, но ние не- големи еколози излязохме, аман

Ами, дай сега да пренесем цяла България в подлеза на ЦУМ, а после "наши" фирми да направят насякъде копия! Срам! Пренесената църквичка е била под булевард Мария Луиза и просто няма как да остане там. Да не говорим, че от нея са останали само няколко фрагмета без покрив. А в Беренде нещата са като по учебник: 1. Възстановяваш църквата 2. Слагаш охрана и входен билет 3. Правиш пътя до там. 4. Правиш един автентичен български ресторант в Беренде, където да отсядат туристите след разходката. Ефекти: 1. Църквата си стои там, където е създадена 2. Държавата печели от билети 3. Беренде печели от туризъм 4. Хората печелят от хубавите гледки насред девствената планина. Така се прави културно-исторически туризъм. В белите държави във всяко село има някакъв атрактивен обект с цялата съпътстваща инфраструктура. А тук говорим за УНИКАЛЕН средновековен паметник!

абе никой няма да отиде до Беренде за жалост, а и няма и пътища и ресторанти и инфраструктура всякаква..., а по- възрастен човек или инвалид не може да стигне пеша до там. Много такива обекти има в страната пръснати и са на загуба

Медният покрив не изчезва, а е откраднат.

Откраднат от цигани, които са го продали за две шишета ракия!

Което изобщо не е проблем, а проблемът е, че сградата се наводнява и стенописите заминават. Които са откраднали - после отиват на друго място да крадат/берат.

Kalin

Това е смешно да бавят такова нещо заради нотариален акт!Какво Асеновци да издадат такъв преди сума ти векове ли!

Проф. Димитров, моля Ви да опазим нашето културно и историческо богатство. Този храм е история на изкуството и истинската православна вяра, а също така и храма "Св. Николай " в Дивина махала - с. Калотина. Дано да се намерят средства за тяхното пълно възстановяване, реставрация и посещение на туристи.