Давутоглу: Новата турска конституция ще бъде светска

Новата конституция на Турция, готвена от управляващата партия, ще има изключително светски характер, заяви турският министър-председател Ахмед Давутоглу.

Обратно в новината

Коментари - Давутоглу: Новата турска конституция ще бъде светска | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

хахахахха тоя шматарок с чалма нещо не вързва що е е ислямска демокрация на основа шериата хахахаха. Туй виц ли ве?

Да не я преписахте от конституцията на ИД!? Ако сега бяха живи и истински Хитър Петър и Настрадин Ходжа, какво ли щяха да ти кажат! Аз ти казвам, като човек: НЕ ТИ ВЯРВАМ!

Кокато политици като Путин, Станишев и този Давутаглу, сиреч Ердоган декларират в подобна ситуация подобна позиция, разбирайте обратното. Очевидно е, че Турция клони към ислямизъм и османизъм. Има ли някой, който се съмнява? Не. Ето в такъв момент декларацията за светска конституция е типична за пошляри политици. И означава, че ще е османистка и ислямистка, но че ще има и няколко светски елемента, които ще послужат за разухване на твърдението, че конституцията е светска. Това са политици, ориентирани към прост електорат с липсващи морални устои и аналитични способности. А политика, ориентирана към такъв електорат, е задължително неуспешна. И въпорсният електорат си плаща с бедност, понякога с кръв наивизма си, ниския си интелект. Лошото на демокрацията е, че простият човек никога не се учи от грешките си, както и простите маси не се учат от масовата си простотия и от последствията от нея. Ако можеха да се учат и да не повтареят така упорито едни и същи грешки простите хора, демокрацията щеше да е начин за сериозен напредък на света. Вместо това тя днес е изпитание за търпението на интелигентните и широка врата а всякаки противочовешки извращения, прокарани чрез глупостта на подкрепящи или нехаещи маси прости избиратели. Щом има хора, които подкрепят политиката на Русия и на САЩ, значи това е то, за което говоря. А видимо има такива.

До момента Турция бере плодове от светския уклон, в който беше дълго време. При неспазване на тенденцията подобна инерция може да трае десетилетие, след което настъпват катаклизмите на упадъка. Днес сме свидетели на края на 10-годишната инерция. От две години почна упадъкът. Такава е динамиката на макропроцесите в Турция.

Sibirski

Говорител на турския парламент Исмаил Кахраман предложи да се консолидира ролята на исляма в новата конституция. -За начало нова конституция трябва да се отърве от секуларизма. Тя трябва да вземе религия под внимание, тя трябва да бъде религиозна - каза Исмаил Кахраман. Преди това той заяви, че сегашната конституция е в действителност религиозна като дава официален статут на ислямските празници.' Кахраман ще бъде отговорен за създаването на проекта за нов основен документ на страната.

БОЖЕ, ЦИГАНИ ЩЕ ПРАВЯТ СВЕТСКА КОНСТИТУЦИЯ! АКЪЛА ИМ Е НА ХОРА ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО, НО ЩЕ ПРАВЯТ СВЕТСКА КОНСТИТУЦИЯ!

Новата турска конституция ще бъде светска... ТАКА Е... Бурките ще са светски, ислямът също... и цензурата ще е светска. Да не би да иска да каже "съветска"?!?

Нещата са ясни: Сбогом Република Турця, здравей Турски Халифат... Кофти работа!

Ясно. Ще стават като Иран.

Чудна работа - ислям???? Нищо общо с религия, а с имперски амбици на едно еврейско джудже и на един грузински сънародник на Сталин. А Европа говори като на играта "сляпа баба".

да, ама успяват да свирят по ислямските струни в душите на простите турци - какъв ще го отнесат.....язък им за икономическия напредък. Че са и европейчат във филмите си - умирам от смях. ту се правят на европейци, ту клопнат в злобата и лошотията си и клюкарщината. Ти да си видял европейки да реват като магарици по филмите - у турско е вечна трагедия. Но най-смешното е, че сами си го правят, служейки на някакви забрадкаджийски традиции.Трагедия, братчеее...а изпусна дистанционното, а ми е приседнало когато ям с тва БТВ.

ДАаааа, светска, светскаааа.... Шалвари, бурка и етикет с надпис "светска" - та да се разбира.

Не ни трябва нито конституцията на това жуже, нито самото жуже, нито държавата на жужето.

Но никой не ни пита.

Какво излиза ? Турция е по-демократична и европейска от путлеристан..ха.ха . Ама то е естествено.Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството на Столипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове.

А русия премахва робството чаааааак 1861г и е последната в Европа която има роби.

Турция прогласява права на всички верноподаници и прави Конституция за всички поданици на империята, но ние сами се считаме за поробени и само заради това успяваме да се измъкнем и то с руската помощ. Така или иначе и двете империи са тежко изостанали в мисленето си, а понеже са прекалено големи нямат морал за собствена държавна власт. Ленин много умело описва революционата ситуация, която важи и за Турция и се превръща в теоретично правило. Управляващите нямат воля да управляват, а управляваните не могат и не искат да бъдат управлявани повече в този момент.

щом е светска , бойоко веднага ще я препише и ще бъдем в хармония с комшиите ...тяхното ще е наше и нашето ще е тяхно , отнася се найо-вече за избирателите , особенно електронните ...нали затова ни ваксинират с турски ваксини и бурки- да свикваме с новото съжителство ?

Ата е баща на турците . Едно еврейско дйомне се обяви за Ата и само платените от уолстрийт болшевики спасиха Турция като държава през 1918 г.НО" Внимавайте да не се събуди руснака. Вие не знаете с какво ще свърши за вас пробуждането. Можете да го стъпчете руснака в калта, смесен с лайна, подигравки, унижаван, презрян,и обиден. И в този момент, когато почувствате, че сте преодоляли гордоста на руснака, че той е унижен, , изведнъж ще стане нещо необикновено, чудесно за вас. Той ще дойде в дома Ви. Ще седне уморено на един стол, ще постави на коленете си автомат Калашников и ше ви погледне в очите. Иван ще мирише на барут, кръв, смърт. Но ще бъде в дома ви. И след това ще ви зададе един въпрос: "В какво е силата, брат?". И тогава в този момент хиляди пъти, ще съжалявате, че не сте руски брат. Защото той ще прости на брат си. А на врага - никога. Поляци, шведи, турци, френци помнят. Германците знаят ... . Докато е жива в сърцето му справедливостта, руснака, ще се вдига от калта, от мрака, от ада.

Пасков, Сидеров или Марков пише под този псевдоним?

Новата турска конституция ще бъде светска... a мустакатия ша го чалмосаме с чалмичка танкерче:)

а бе тука един БРИЗ е написал една ода за турция. А бе ,да те питам като сте голяма работа турчолята, защо ходят да следват в християнския свят?Америка, Париж---- лигите им текат за Европа. А за филмите - да те светна - просто е срам за турската нация какъв морал и живот живеят. То реване, реване, то убийства ... - ум да ти зайде.. брат брата убива. А подлост, клевети, изродщина...... Сюжети, но не от криминални случаи, а такъв е живота и манталитета на цялата ви ислямска клюкарска злободневна нация.

История, език, "кОлтура", религия, напъни за османизъм и т.н.: всичко сочи към един неизбежен край. Да се взима желаното за действително е женска черта. Впрочем имаше един друг турски президент с много изискано име (досущ като настоящия), дето сънуваше турчета от Китай до английския канал!

Или тези управляващи Турция нямат идея кой е бил Кемал Ататюррк или тезе в Европа си нямат идея с какви мазни пехливани са се захванали

Алой Бриз я виж търговското салдо между България и Турция пък тогава пиши кой кого храни и облича

Аман, байгън, бактън и афидерсън от тъпите ви религии; всичките вярващи мюсюлмани и всичките вярващи християни трябва да живеят отделно от нормалните хора, в някакви комуни!

Светска-метска - няма значение! Единственото важно е Турция да стане президентска република, с пожизнен президент. И тогава на комшиите ще им се разп.ри ... пъпеша.

Технологията на сюнета, ибрика и фереджето са светлото бъдеще на нацията и всеки, който не се съобрази, е враг на турската хигиена!

тогава ,,защо,, ви пречи асад???

Абе може новата конституция на Турция да има "светски характер", но предвид репресиите срещу журналисти, учени и пр. прогресивни турци, без да споменавам геноцида над кюрдите, засега изпълненията са от чисто ислямо-джихадистки престъпен характер!

Та те така за Туркия "Руснаците винаги са прибирали вересиите си ... повярвайте ми. Това не е необходимо, винаги си искат рестото и бакшиши не дават.Не се свързвайте с тях.Те са Руси.Владеят една шеста от планетата . Превантивна война срещу тях е суицизъм,самоубийство , Договаряйте се с тях- .Политиката е изкуство на възможното. А вие искате сам да си сложа примката на врата "

Даа, за разлика от баба Меркел и всички останали, фон Бисмарк е бил умен човек! Крайно време е в Германия да се появи втори като него!

Турция ще има нова конституция, но като една мъдра държава, тя няма да е загърбила религиозните ценности, както са основните закони на т.нар. демокрации. Виждате до какво доведедоха правилата ЕС, бежанска криза. Новият основен закона на Турция е отразява пряко съвременния свят и исконните ценности на исляма. В крайна сметка Европа се ислямизира и всички тези мосщлмани рано или късно ще имат нужда от център, които да отговаря на желнието им да станат светски граждани. Туция ще концентрира още повече мозъци в държавата ти. И сега никой, нищо не смее да каже на Ердоган, а той вече не иска в ЕС, защото така само ще търпи загуби. Визите ще паднат, икономика ще се развива и докато Европа се бори за оцеляване. Турция ще става все по-силна и силна. Младите подкрепят и Ердоган и Давутоглу. Другото са драсканици на платени боклуци.

Е, да ама човека си е махнал и саксията и чалмата от главата, поне за изказването..

"Туция ще концентрира още повече мозъци в държавата ти." Извинете, но на нас, като европейци единият мозък на Меркел ни е пре-, пре- достатъчен. А милионите "академици", "инжинери", "космонавти" ще стигнат на европа за десетилетия напред, за да излети като ракета в космоса по научни знания и интелигентен потенциал, като Вашия :-)))

Рано или късно някой ще пусне водата и ще отмие тази смрад, наречена ислям. С нея и туркието.

Ще лъскаш обувките на новите си господари докато свят ти се завие. Имаш късмет, че Европа все още се нуждае от прислуга. Ще ти останат само серЯлите за Великолепния век. Лапачката свърши, времето ви - също.

История, език, "кОлтура", религия, напъни за османизъм и т.н.: всичко сочи към един неизбежен край. Да се взима желаното за действително е женска черта. Впрочем имаше един друг турски президент с много изискано име (досущ като настоящия), дето сънуваше турчета от Китай до английския канал!

С привкус на нео-османска конституция на не приелите исляма да бъдат взривявани.

Няма да бъдат взривявани, стига сте чели лъжеца Вазов. По време на Османската империя сте имали и църкви и манастири и църковна независимост. Великата порта ви е приемала като почти равноправни. Имали сте чаршии и еснафи и чорбажии... Така ли е било, като сте били под игото на православна Византия ?

Не разбрах какво значи това "сте имали"? Може би и сега трябва да ви се покланяме, че не ни триете всички коментари, М? Как пък не!

Ти ще плащаш и ще работиш ангария докато си жив. Твоите деца също. А когато аз дойда у дома ти в централна Азия и започна нагло да се разпореждам там тогава ти ще говориш.

Тоя път няма да се наложи да превземаме Чаталджа, за да влизаме в Истанбул. Просто с ракети ще унищожим всичко по пътя си. Турция ще стане втората Хирошима.

Секурализъм от Уекипидията.Секурализъм-Управлвление ,политически партии да са настрани от религията,да не се базират на религиозно основание,религията спира човешкият прогрес.Секурализмът изисква да се набляга на разума и научният метод.А тогава какво правят турски партии на религиозна основа в България?ДОСТ,ДПС ,финансирани с пари от Турция?Значи пълно лицемерие.

Турция бавно се превръщат една Саудитска Арабия .Младите турци не го понасят тоя ...

Фесове дръгливи.на вас ви е нужна съветска а не светска конституция

Има ли нормален човек, който да вярва на тия мисирки.

Ахмеде ,внимавай в картинката Новата конституция на Турция, да не придобие СЪВЕТСКИ характер,

Тия са светска държава колкото руснаците са демократична

Конституцията на Турция е светска и ще си остане такава, тя е първата модерна страна в региона отхвърлила монархията десетилетия преди останалите балкански страни, в настоящем има национален продукт значително по голям от този на всички балкански страни взети заедно, доходите на човек от населението е по висок от този на много страни от ЕС, страната край Босфора, където се строи мащабно, ултрамодерни билдинги, трансконтинентални мостове и тунели, свръхскоростни влакове, съвременна медицина и ефективно социално осигуряване, пенсиониране далеч преди 60 и 55 години, достойни пенсии и заплати, успехи във всички отрасли на икономиката,образованието и изкуството, филми и сериали гледани по цял свят, двама нобелови лауреати, младо, жизнено, образовано, трудолюбиво и предприемчиво население - предпоставка за блестящото бъдеще на страната.

Ти явно Турция си я виждал само на снимка. Доста си задръстен и неадекватен. Турция в цялата си противоречива история е обичала най-много лапачката. Затова е съсипала доста държави и нации, включително значителна част от световното културно-историческо наследство. Ти явно си доста млад и неопитен щом не знаеш, че работещ турчин няма. За туркиня пък да не говорим. Всичко, с което разполага в момента това държавно недоразумение, наречено Турция, е придобито с кръвта и потта на милиони нещастни хора, а също с помощта на Запада като противовес на Русия - един вид Турция да е трън в обувката на омразните руснаци. Ти трябва да си наистина доста необразован щом не знаеш, че съвременна Турция дължи крехкия си суверенитет и на Русия, в частност на Ленин, който доста услужливо навремето ви е подпрял, за да ви има въобще. По-късно значителна част от икономиката ви беше изградена също благодарение на омразните руснаци. Всичко, което пишеш за Турция е една лъжа, една маска, една фикция. Да, наистина ви набутаха много инвестиции и технологии, но каква е вашата заслуга, освен геостратегически интереси на Запада? Ти си един типичен льольо. Ходи си разправяй приказките в Анадола.

Да бе, затова в България пустеят улиците когато вървят турските сериали, да не говорим за плодовете, зеленчуците, обувките и дрехите които обличате, че чак метрото ви построиха.

Бе де дърво за вас, де... Ататюрк се върти като пумпал в гроба си, като ги гледа тези, крайно време е да идват военните... забравиха всичко, на което ги научи Бащицата им, върнаха се векове в миналото... Иде Видов ден за теб, ердоганчо...

Сакън, недей.Таман си купих бурка.

Новата Конституция няма да се основава на съветската система

Pesh0

господа журналисти , може ли да ми преведете , няколко изречения от вашата статия . Цитат 1 Нашата Конституция не трябва да избягва религията. Ние сме мюсюлманска страна. две изречения по надолу с болд букви Цитат : не се водят дискусии за премахването на секуларизма от основния турски закон Как да се разбира ?

Разбира се, че лъже. Както е казал Джизъс: "По делата им ще ги познаете!" Това е толкова проникновено и дълбоко, че турските власти са като на ренгенова снимка. Турците вървят постепенно, незабележимо , но настойчиво към султанска власт на лице, което в момента се прави на мушица и нищо чудно Давутоглу да бъде човекът, който ще поиска да стане султанът, който ще обещае бъдещото величие на новата отоманска империя, която ще направи няколко опита за заграбване на територии. Според мен никаква конституция не е в състояние да спре приключващия процес. Който не ми вярва нека да прочете конституцията, която е приета по времето на Сталин.

Опасявам се, че се заблуждавате. Давидоглу е пешка, която Ердоган превърна в царица, за да може той лично да стои на сянка.

Твърдението ми е спекулативно предположение относно самия Давутоглу, но може да се окаже верно, защото са налице признаците на религиозния фундаментализъм, който е съчетан и подкрепен от цялата власт. Въпрос на време е маските да паднат за самите турци, които трябва да са безпомощни, за да приемат един свършен факт. Управляващите не искат гражданска война, която в един момент би била неизбежна. Дворът на турската светска държава отдавна е опожарен.

Кичо

Ндам у новата им конституция няло да има членове параграфи и алинеи а само СУРИ и тълкования от султан ердоган и потвърдени от меркел чок гюзел ханъм...

Накрая руснаците ще им лупнат един здрав бой и ще се приключи с Ердоганската империя.

Султана са го самоубили, но Давитоглу и Ердоган още са живи. Ще видим до кога.

Това малко ми припомня желанието на онази империя да убеди Европа, че се модернизира, сменяйки наименованието си от Османска на Отоманска, като всички населяващи територията и да забравят произхода си и да станат "равноправни" отоманци. Не са успели, християните са се освободили, но религията е успяла да обедини мюсюлманите и макар, че са смес от какви ли не етноси, всички са ревностни патриоти на родината-майка. Вярвам, че този пореден опит пак няма да успее!

"Новата конституция на Турция, готвена от управляващата партия, ще има изключително светски характер, заяви турският министър-председател Ахмед Давутоглу.". Много ме притеснява думата "изключително" на фона на уверения, за които всеки здравомислещ не дава и пукната пара. :-)

Между другото, доколкото добре си спомням Ердогания подкрепяше конституцията на "Мюсулмански Братя" в Египет, която също беше "изключително "светска". Мисля, че и в Тунис се сдобиха с една "изключително "светска" конституция. :-)))

Тия определено ги влече пещерният живот , все повече дърпат натам. Следващата стъпка е да забранят всички PC-та , интернета , телефоните , TV , и какво ли още не. Диваци .... Примитиви.

"Новият основен закон ще бъде по-демократичен и ще се фокусира върху гражданските права." Като право свободно да изразяваш мнението си, нали? Свобода на словото и печата? С тоя сръдлив Ердоган това надали ще стане. Мине се не мине и се разсърди на някой виц по негов адрес и почне да размахва юмрук във въздуха и да реве за затвор за разказалия вица.

А етносите ще имат ли право да се самоопределят като такива.Май това не ви отърва

То доколкото чух в Бурса вече "щамиите" гласували ЗА-С бомба!

"Рязана" "светска" конституция?

като руска