Коментари - Референдум в Турция решава за промени в конституцията | dnes.dir.bg
назад

Референдум в Турция решава за промени в конституцията

Турските граждани гласуват днес на референдум за промени в конституцията, предложени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Обратно в новината

Коментари - Референдум в Турция решава за промени в конституцията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички ревем против Турция, турските сериали, турските облекла и т.н., но Турция не е това, което е останало в нашето съзнание! Турция е държава с икономика и растеж от 6-8% в условията на икономическа криза! Тя поддържа 500 000 армия, от 15 години произвежда F-16( нашите родоотстъпници Аньо и с-ие искат да купят, които са морално остарели, на въоръжение са от 1974 година), а сега и с референдума доказаха, че са на светлинни години от нас! Техните политици са националисти, за тях интересите на Турция са над всичко( Премиера им напусна демонстративно международна конференция и беше посрещнат като национален герой, опълчиха се и на Израел).Сега си спомнете за нашите наведени политици на всички страни( включително и към Босфора) и ми кажете кога в България ще се проведе референдум по каквато и да е тема-точно никога! Всички заобикалящи ни нации, без изключение, имат будно национално самосъзнание и не позволяват на никой да се гаври с тях, вкл. и македонците, с които се подиграваме! Така че, жалките сме ние и нашите продажни политици....

много прости ги изкарахте тези турци. хората си вършат работата. някои са на мнение, че партията на ердоган ще създаде посттоталитарна конституция. това са пълни глупости. турция в момента ще създаде конституция с реално разделение на властите и взаимен контрол помежду им. защото с доминантното положение на армията имаше тенденция към концентрация на властите в полза на армията и правосъдието.

Прав си, че правосъдието сега ще стане безгласна буква...

Реалното разделение на властите е в твоето въобръжение, стъпило в лудия национализъм на Турция. Турция прави същия ВСС какта у нас има в действащата сега Луканова конституция. И виждаме ясно как работи- за управляващата партия! Нямате кой европеец да излъжите с подобни мимикрии, дори и луди да търсите межд тях, няма да ги излъжите.

Май, май ще успеят да прокарат каквото искат. Повечето в Турция са ограничени хорица, да не кажа прости. Дали могат да пишат и да четат? Но според тях - колкото повече ислям, толкова по-добре. Как така жените им ще имат право на глас и ще свалят забрадките?!

Под натиска на ЕС сега Турция приема тона конституция, да замени старата си от времето на Ататюрк-1934 г. Пи така предлаганите промени обаче не се вижда нищо европейско. Европейска е назована само за чиновниците на Европа. Фактически с тези изменения на съдебната система, при които Висшият съвет на съдиите и прокурорите се увличава на 22 души ,Турция повтаря постоталитарните положения в Лукановата конституция на България от 1990 г, и досущ прилича на българския ВСС, който също се избират половината от парламентарно представените партии и другата опловина от незнам къде си?! Това е началото на постоталитарния път на Турция и повтаря крачките на България. Орган като българския ВСС няма другаде в Европа ,той е уникален, съдебната власт в другата Европа не седи под политическа шапка и е напълно отделен от политическата власт. Изборът на Висшият съвет на съдиите и прокурорите от парламентарно представените партии ще увеличи партийния контрол над съдебната система и ще намали до минимум основния принцип в европейската демокрация- РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ . А след като в Парламента преобладава ислямската партия, естествено, че се прави с цел Правителството и ръководещата пария да контролират съдебната система. Това пък дава възможност да процъфти корупцията и политическата шуробаджанащина до върхове и Турция да изпадне от Европа окончателно. Що се отнася до референдума като начин на приемане, това е за пред Европа. Едва ли неграмотното в голямата си част и политически необразовано население на Турция разбира какво му се предлага в този референдум. Равенството на половете е май единственото положително от промените в конституцията. Но понеже то засяга Корана, а НЕравенството между половете е заложено в Корана, едва ли при ислямисткия режим нещата ще се променят, дори и да бъде заложено това в конституцията! Идея за България- алтернатива на статуквото.

Едва ли Турция се нуждае от ЕС когато за първото полугодие има ръст от 11% в икономиката докато членката България продължава да отчита свиване от 3%. Минималната пенсия в БГ е 200 лв а в ТР е 600 лв а чуждите инвестиции в ТР са стократно по големи отколкото в БГ така че става ясно страни от какъв тип са бреме и позор за ЕС.

Ей Jesus, що не кажеш нещо за външния дълг на Турция от 500 000 000$. То така и баба знае да прави ръст без да си плаща задълженията. Тайъп сега с този нов референдум за нула време ще успее да го навърти до милиард, не се съмнявам. Прост шофьор на такси докопал се до власт няма и няма как да има усещането кога трябва да се спре и да се огледа къде се намира. А иначе ще ти кажа, че с 600 лири се живее изключително бедно в Истанбул, нашите пенсионери с 200 лева са си направо богаташи. Туризма няма нищо общо с реалния живот, не се заблуждавайте, че всичко е безумно евтино в Турция.

Изпуснал си 3 нули. Дългът е 500 билиона. Друг път казвай цифрите с думи!

Armijata v tazi durzava ja durzi malko ili mnogo vse oshte svetska... Neznam i ne iskam da si predstavja kakvo shte stane, ako radikalnija isljamizum zastane na praga na Evropa. Za zalost ne vizdam kak i prevrat shte gi spasi - te veche go obezglaviha v zarodish s arestite predi meseci. Vreme e EU da si vpregne malko mastodonskija bjurokratichen aparat i da vzemat njakakvi merki, zashtoto amerikacite veche mai sa si otslabili strategicheskija interes kum turskata armija i svetska Turcija...

е как в Турция може да има референдум, как там всеки избирателен глас има значение, а у нас сме просто безправна паплач, през 4 години ни наричат електорат и едни хорица, които искат да живеят суперлуксозно на наш граб ,хукват из държавата и се скъсват да се надлъгват, браво на комшиите, язък за нас...

Увеличаване членовете на Ръководството на съдебната система с избор от парламентарно представените партии, ще увеличи партийния контрол над съдебната система и ще намали до минимум основния принцип в европейската демокрация- РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ .А след като в Парламента преобладава ислямската партия, естествено, че се прави с цел Правителството и ръководещата пария да контролират съдебната система. Това пък дава възможност да процъфти корупцията и политическата шуробаджанащина до върхове и Турция да изпадне от Европа окончателно. С тези си действия Турция повтаря посттоталитарния път на България през прехода. Българската съдебна система не работи, защото се намира под политическа шапка и нейното ръководство се избира от парламентарно представените партии, като по този начин в нея не е приложено истинско разделение на властите. С тези изменения Турция се връща в края на 17 век на развитието на Европа, когато бе създадена теорията на Щарл дьо Монтеско за разделение на властите и започва от тогава нейното прилагане в цяла Европа. Всички промени, които се правят в конституцията са козметични, за прах в очите на европейците. Ако Турция смята, че така ще излъжи отново европейците- дълбоко се лъже. Европейците имат от 200 години развита демокрация и в последния й стадий, следователно имат и опит и отворени очи за всичко, което става в Турция Идея за България- алтернатива на статуквото.

Нещо не разбрах - хем ислямо-консервативното правителство, хем поправките ще са по-близки до конституциите на страните от ЕС. Излиза, че конституциите в ЕС са ислямо-консервативни. А това с референдума си е турски панаир.

"По близки до кинситуцията на ЕС са лицемерни и ръжливи думи на Ердоган" за пред неговото просто население ида излъжи ЕС

Лека крачка към ислямизация. Следващата стъпка ще е за връщане на границите на турската империя със съгласието на нашите 'приятели' американците:)))) И пак ще ревнем да ни помагат руснаците. Колкото и невероятно да звучи турците ще се опитат да си върнат старите територии включително и България. Тъпи коментари от типа 'ЕС ни пази' и 'НАТО ни пази' са си просто тъпи:))) ЕС е една куха структура както и НАТО!

Явно военните ще играят Бонго...

Като чета промените обаче, май е разрешено на фундаменталистите да "обжалват" отстраняването си от позиции на сила, а и нищо за правата на изповядване на религии различни от исляма няма, както и за равнопоставенността на жените с мъжете. Накратко това са само козметични, ако ли не създадени за подпомагане на фундаментализма промени.

Ами явно там има по-голям демокрация. Тук референдумите са забранени от политиците.

Ого, референдума в Турция е само похват за пред европейците. Едва ли необразованото политическо и неграмотно в голямата си част население на Турция разбира какво му се предлага в този референдум.Идея за България- алтернатива на статуквото.

Турция се надява Европа да стимулира още повече икономическото и развитие и естествено като отвори границите си да позволи на исляма още по-безпрепятствено да се разпространява. От своя страна алчните европейци я разглеждат само като допълнителен пазар и източник на евтина работна ръка. Ще има надлъгване и извиване на ръце и не е ясно кой ще спечели. Най-добре е да не се започва обаче с тях. Англичаните натискат най-много защото се смятат защитени на острова си, но и те ще си го отнесат и в един момент ще се вдигне джамия до Биг Бен.

Бъди спокоен, на англичаните специално няма да им се размине, доста покафеняли са им всички големи градове. А кафявите доста бързо се множат.

А бе на места бият направо на синьо с тези индийци;)

Равенство на половете значи ли, че и мъжете ще трябва да ходят забрадени?

Равенството на половете е май единственото положително от промените в конституцията. Но понеже то засяха Корана, НЕравенството между половете е заложено в Корана, едва ли при ислямисткия режим нещата ще се променят, доил и да бъде заложено това в конституцията..

Разсмя ме искрено.

Колко нашенци ще отидатда гласуват.а нека каже Ахмет Доган?

След този референдум Турция никога няма да влезе в Европейският съюз защото ислямистите ще я съсипят и ще я върнат във феодализма Жалко за интелигентните хора

Невъзможно е Турция да бъде приета в ЕС. Тя би го теглила непрестанно надолу и назад в развитието. Виждаме какви кански усилия се положиха през последните десетилетия, за да заприлича тази страна на нещо, но инициативата и енергията за това не идва отвътре, а отвън. Въпреки огромните чуждестранни инвестиции и помощи тази страна е силно изостанала във всяко отношение. Не е достатъчно да отиде някой изгладнял българин в техните курорти, където са изсипани милиарди, и да се възхити на лукса и яденето на корем. Тази държава и нейният народ имат да изминат дълъг път към европейската цивилизация. Хората там трябва да проумеят, че са силно обременени в исторически и религиозен план. По-добре да си стоят там, където са и да не шават много, че лошо ми става като си помисля какви цивилизационни беди са нанесли на почти всичките си съседи, а и на света. Замълчете, поне!

Съгласна съм напълно с коментара. Днес имах шанса да надникна в изборна секция в един от най-добрите квартали на Истанбул и ме напуши на смях. Секцията привидно изглеждаше като тези в БГ, но вместо тъмна стаичка имаше ученически чин в дъното на стаята, върху който бяха сложени бюлетините, прикрити криво ляво с някакъв сгънат картон поставен върху чина. От вратата имах прекрасна видимост към въпросния ъгъл. Не посмях да вляза и да огледам по-добре обстановката, но то нямаше и нужда, това което видях ми беше повече от достатъчно. Надникнах и в няколко от съседните стаи за да се уверя, че не ме лъжат очите - на едно от местата бяха по-изобретателни - бяха обърнали един чин върху този с бюлетините вместо картон. Сами си правете изводите за останалото.

jivee6 v hansko vreme 4ove4e...saotvetno si mnogo na dale4e ot temata.vse pak,ako moje da se prieme za uteha-nesi edinstvenniyat jalak. statiata i tq ne struva...:))),han4e TR se otkaza ot 4lenstvo v ES..predi godina(za jalost prekaleno kasno)-makar i neoficialno. miliardite leti v TR ikonomikata ne sa bili nikoga v inters,a naprotiv to4no za izgodi na vlojitelq..

... а по - късно и ще искат да си съкратите армията на около 45 хил. и USA да ви пази от кюрдите. ДОБРЕ ДОШЛИ В ЕВРОПА

Как освен "вълк в овча кожа", да се нарече ислямист претендиращ за "европейски ценности"? Разпасаната Европа не може да се вложи, по никакъв начин в рамките на Корана. Това е безкръвна операция за изтръгване на Турция от светския път на развитие!

Тук и референдомите са забранени.

/"някогашен прероден поданик на падишаха"/ Ураааа...!!! Миналото на Османската империя се завръща в България, под едно известно вече заглавие: "НОВ СВЕТОВЕН РЕД" - NWO. Очаквам гюлметата отново да се развихрят "цивилизационно", както някога в Стара загора - Ески зара. / модерения вариант на "цивилизационният подход" сега се представя в България примамливо като "Пенсионна" и "Здравна" рИформи/ За справка с миналото: стихотворението "ДИЗРАЕЛИ", на Иван Вазов. Егати Евросъюза, защо забравят случилото се някога във Виена западноевопейците?!

тия тъпанари ще върнат Турция с 30г. назад.Тежко и на нас.Те се стремят да направят нещо като ислямска република.Дано не успеят.....

Edno ne-to e iasno-za tezi koito ne znaiat:da ne se povtori sadbata na niakoga-niat ministar-predsedatal MENDERES,obesen prez 1980 g za darjavna izmiana ot voennite