Камериерка: Хотелиерите ни превърнаха в бели робини

Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма.

Обратно в новината

Коментари - Камериерка: Хотелиерите ни превърнаха в бели робини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не гледайте българския чорбаджия, ако искате светло бъдеще, а гледайте глобално на проблема! "Аз те лъжа, че ти плащам, ти ме лъжеш, че работиш!" - в този порочен кръг се върти българската икономика. Защото бг-чорбаджията трябва да заложи на банката три пъти повече имоти, оценени на половина, за да получи нужната инвестиция, която не покрива дори половината от необходимото му за 6 пъти по-висока сума гаранции в ипотека. Алихвите бяха преди кризата 8-12%, в кризата - вместо облекчения и помощ, те плащаха 18% с наказателни лихви или 22% с кредити от лихвари, а след това - поголовни фалити. Така че, тук, по нашите ширини икономическия климат е изродски и издевателстващ. ЗА СВЕДЕНИЕ - по това време в Германия чорбаджиите плащаха по 2-3% лихви, а сега - 0-67% лихви. Който има акъл - ще се сети за какво говоря. Прибавете към това неквалифицираната работна ръка, идваща на работа и почва да пие кафе, мохабет до към 9.30-10 ч, после почивка не 15 мин, а 30 мин. Наобяд в 12.00 ч са вече на път да обядват, а не на работното място, после пак така - пушене, блеене, мохабети, разваляне на направеното, щото не е качествено. Развалянето е по-дълго от правенето, похабените материали и брака никой не ги плаща, глоби няма и така ....до безкрай въртече в порочния кръг на недоимъка и бедността, както за работодателя, така и за работещия. ТОВА Е ИСТИНАТА! ОСЪЗНАЙТЕ ГО! ВИДЯХ ГО В РАЗЛИЧНИ СФЕРИ! Никъде в Европа няма такова нещо.Но навън същите тия работници са работливи, дисциплинирани, унизени, смазани от работа за 200 евро спестени пари, живеейки по 2-4 в една стая - факт!

Мой близък работи шеф в 5-звезден хотел в най-развития град в Германия. Управлява точно камериерите, рум-сервиза. Там камериерките са не бели, а черни, погребани робини. Рработят бинтовани по 10-12 часа всеки ден, без почивка. Имат два пъти почивка по 15 минути. При 100-процентово натоварване и уплътнение на работната време,те даже не могат да дойдат на работа и тогава шефовете им поемат работата. За сведение тамошните камериерки, за разлика от българските мръхли, които отключват и влизат в 9 ч. в стаята ми и ме заварват гола в поза секс с мъжа ми, там това не епозволено. Освен това тук ходим по 5-звездни хотели в апартаменти и стедио, но при две тоалетни, въпреки огромнатацена от 5000лв/седмично, всичко носи отпечатъка набългарската мръхла, която вероятно получава и храна, и легло в хотела, освен заплата. Има ли българин да не е виждал в какво се състои почистването на стаите от българските робини?Изтърсване на кошчетата, обиране на хавлиите, но ако може - не всички ползвани, забърсване на плота само пред огледалото. Ччат-пат на места - миене на ваната.През юни запазих същото студио за края на септември в Елените в "Двореца" - централно разположено, над външния бар. Пак заварих същите мъхове в ъглите на банята- три месеца не бяха пипнати от българките-лелки, самообявили се за робини. Тераса не семете, не се мие, пода - също. Само кошчетата. В Боровец - същата работа в най-скъпия хотел, струващ за 5 нощувки на НГ, колкото една кола втора употреба. ТАКА ЧЕ - ДА СИ КАЖЕМ ИСТИНАТА!

БЪЛГАРКАТА Е МРЪХЛАПО ПРИРОДА И така възпитава и синовете си. Българският мъж е мръхляч, който може да се изхрачи навсякъде и да остави да свети смарагдо-зеления му ръкел за радост на окото. Той и тя си хвърлят фасовете, хартиите, отпадъците навсякъде. Кофите за разделно хвърляне на отпадъци, дори не ги впечатляват. БЪЛГАРИНЪТ ОБИЧА ДА МРАЗИ. МРАЗИ съседа си, колегата си, роднините си, зълва си, етървата си, девера си, свекъра и свекървата, тъста и тъщата ит.н. до безкрай. Мрази политиците си, администрацията си, която се състои от себеподобните му. Мрази всички участници вдвижението, когато е на пътя. Готов е да се сбие с тях, да ги изпсува шумно, да им покаже среден пръст.... Ивсичко това тръгва от ЖЕНАТА. От КАМЕРИЕРКАТА, смятаща себе си за робиня. Щото години наред, криейки се, мързелувайки, мръхляшки почиствайки е ЗАЧЕРТАЛА ХОТЕЛИЕРСТВОТО в България. Затова днес, аз съм страшно огорчен огато чета колко стотици хиляди напускат българо-гръцката граница на големите празници. Защото обичам България. Обичам българите. Обичам даже лелките-мръхли.

нахлуващи в стаята ти, дори без да почукат, унищожиха качеството на туризма, а сег пък хотелиерите им плащат мизерни заплати, едва оцелявайки.ПРИЧННО-СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА. Складовете за месо предлагат на хотелите поне 20-годишно месо, което няма дъвчене, нито гълтане. Но вече и ТЕ едва оцелявали. Поради безперспективна алчност преди години. Сега да ви кажа какво прави една камериерка в хотел в Германия - сменя бельо, без да влачи кувертюрата по пода и да ти я слага на възглавницата след това, бърши прозорците, терасата, пода, таблите, ключовете, масите и плотовете, хладилника, мие всяко ъгълче от прах и мебелите. Освен, че мие банята, плочките, ваната, батериите, стъклото на душ-кабината, тоалетната чиния, рамката, тя мие и горната лайсна на душ-кабината, като почва да ги гланцира по обратен ред. Отговорник проверява всеки контакт, ключ, крушка, климатик...завеса ..и чак тогава чекира стаята, който сигнал за готовност за настаняване се предава на рецепцията. А тук - нищо такова. Просто ти слагат една хартиена лента върху мръсната, неизмита тоалетна чиния..... нямам думи за белите робини. В Германия една камериерка чисти на ден по 40-60 стаи за 200 до 300 евро над разходите си за квартира и такси. С това живее. От тях пести. Нека да идат там нашите бели робини.

Имам проект с ЕС финансиране. Трябва да свърша работата.... ВИЕ само пишете- МОЛА ВИ ! Колкото повече матриял, толкова повече проекти! Колкото повече матриял, толкова по-малко проекти,..... но да бъдем реалисти.... в този свят не всичко е идеално. Даже АЗ! Винаги гласувайте от себе си за мен, защото тва значи да гласувате за вас, защото Вие сте като мен. Умни. Има ли работодател в света, който да плаща на неграмотни по над 1000 лв.? Има ли Кодекс на труда в Америките? Няма и няма да има, но тук ще има докато съм на власт!!!! Гласувайте винаги по съвест и по сметка! Молъ ви-пишете, драскайте, плюйте много! Обичам матриялнни неща.

Ще ви превърнат, щото сте българчета с робски душици. И българските чорбаджии ви превръщат в роби, и западните. Тия, дето българите от висотата на домашната ракия им викат еврогейове щяха да съберат земята и небето, ако се опитаха работодателите на тях да им пробутват такива чорбаджийски номера, но "гордият и независим" българин, пазител на хетеросексуалните и религиозни ценности и киселото мляко, дето разбира две и двесте от футбол и жени през психология та до квантова физика е ербап само на маса и пред жена си. Като са овци българите, не трябва да се учудват, че ги стрижат.

Боклук , като те гледам понаучил си българския език ! Българите са високо интелигентна и древна нация една от най-старите в света ! По трагично стечение на обстоятелствата сме били заробени 5 века от диво , варварско племе , което почти е успяло да заличи здравия български корен и ни е върнало векове назад , старателно унищожавайки наследството ни , не без участието и на лицемерните европейски държави от едно време ! Но българския корен е не само древен , но и неунищожим и ще пусне нови филизи ! Следи от нашата древна култура могат да се открият по цял свят , макар ,че старателно се прикриват и заличават от лицемерните ни " приятели " , наши длъжници , от " благодарност " , че сме им дали език и култура ! И не се лъжи , амебо ! Българина само привидно е покорен и хрисим ! Не забравяй историята в която твоите деди са се ровели в прахта , лижейки подметките на дедите ни ! Аз казах !

Бяха, бяха.... Сега 90% са селски дебили с недоразвити мозъци, нагъващи ракията и въртящи гумите на народните коли.

Няма нищо по-просто, нагло и високомерно от българския чорбаджия.

Ще има кой да работи, ще има. За съжаление!!! Жената сама го казва - пак ще отиде, защото няма друг начин да си изкарва прехраната. Не е само тя, много такива хора има. Да, някъде има глад за кадри, но на 43 да се преквалифицираш в IT специалист е ... малко трудно.

То за това се мисли още като си на 18..... Сам си избираш професията, като си избрал да си общак, другите какво са криви>/?

За 18 годишните през 1975-та е изглеждало перспективно да учат руска филология. Завършили са през 1980-1982. Тогава още е изглеждало перспективно. Започнали са работа по специалността - тогава беше лесно. Осем години по-късно (януари 1990) пред същите тези хора мина сянка на съмнение. Но само сянка ... Докато 2-3 години след това - през 1993 вече не беше съмнение а реалност - руската филология не е толкова перспективна. Дойдоха нови 18 годишни, които мислят, че е перспективно нещо друго ...

Роби сме били 500 год. по турско и днес е същото...Робска ни е психиката българска, затова се влачим по корем вече близо 30 год. след "демократичните" промени...В строителство на хотели изпраха стотици милиони и бетонираха Черноморието, знаете ли колко хотели "живуркат" на ръба, така, че когато си избирате хотелите за работа и почивка си отваряйте очите - едно пише, друга е действителността. Борбата за оцеляване в България е безмилостно жестока...но вината си е наша...

В края на сезона миналата година бяхме в Лозен, месец октомври. Не помня името на хотела, иначе бих го написала. Само за една нощ - там РОМКИ бяха камериерки. Спалното бельо не беше сменяно. От рецепция ги изпратиха и те пак твърдяха, е е сменяно - после пак и пак - 3 пъти - накрая на третият път беше поне по-малко мръсно...та така...това е....

И ти си трайкаше, нали? Ич не ти дойде в мамината главица веднага да се обадиш в КЗП и да си потърсиш правата и онова, за което даваш пари, нали? Като си тръгваше благодари ли за обслужването?

За последно ходих на нашето море преди 14г. Не мисля да стъпя там и в следващите 14г.

Обещавате ли да не стъпвате там ? Надяваме се !

Защо не им теглят майната поне за... един сезон тогава, пък да видим, какво ще стане?!? Докато всичките тези тулупи, дето се водят... "шефове" знаят, че все ще има някой да им ходи по гайдата, така ще е, промяна не очаквайте, действия трябват и то... радикални!!!

dsco@

Защото "бизнеса" ще "внесе" тарамбуки с по 10 деца. Това е целта. Миналата година почивах в "Берлин" на "Дружба" и всички в ресторанта бяха украинки-хлапета. На рецепцията едни "българчета" от някое село, защото говореха яко на диалект. Ама нали искаме "Демокрация" не мракобесен социализъм.

Бедна работа. Толкова могат, толкова дават.

Хотелиерския бизнес у нас е мутренски, от мутри не очаквайте нито акъл, нито справедливост. И понеже нямат акъл, отсекоха клона, на който седят - кадрите. И сега си получават по делата с лихвите. Пиша, за който не е запознат: в много мутренски хотели вече работят украинки, които крадат де що могат, вкл. и от стаите на клиентите. Резултатът е ясен: клиентите не само повече не стъпват в тези хотели, но и благодарение на интернет, славата на въпросните хотели се разнася по цял свят и така мутрите остават и без клиенти. В някои хотели единствените останали българи от персонала са женици пред пенсия, които седят там просто защото няма накъде. Но млади не се хващат. Т.е. българският мутро-туризъм е въпрос на време да изчезне до 5-6 години. Алилуя!

Истината трябва да се знае. Положението е трагично. Инспекция по труда къде е? При толкова некоректни работодатели, трябва задължително да се въведе почасово заплащане. 2-3 дни не ти плаща надницата и ставаш и заминаваш от тази работа. Ясно е, че щом не ти е платил, не е доволен от твоят труд. Няма нужда да си губите времето. Ако иска да те задържи си плаща коректно, както сте се уговорили предварително.

При такива условия на работа, няма да има желаещи да работят. Докато алчните, невъзпитани и груби хотелиери не подобрят заплащането, условията на труд и отношението към работещите. ще дойде време да няма хора, които да искат да почиват на нашето Черноморие.

Истинските Имена парят...Нали.Защо криете престъпните хотелиерчета.Готв съм да им скрия топката на тези Пишман - Работодатели...

Изригнала била,хайде бе!Медиите у нас откриват всеки сезон с публикации или за "мръсно" море или за "бели роби" или за някакви други проблеми.Но задължително с нещо негативно.И непременно с поредното насъскване срещу работодателите - те са лошите,а рботникът е добрият.

Работникът работи за пари, не за чест и слава. Че е мръсно черноморието не е лъжа. Ти излизал ли си от БГ, да видиш как е на други курорти? Може и да има читави работодатели, но повечето не са. И как да е учтив и любезен персонала, като не може да върже двата края и постоянно го насмитат и нахокват?

Работник,не само съм" излизал извън Бг",аз това работя,разхождам групи от хора на 5-те континента - на екскурзия и на почивка.Впечатления бол,както се казва.Всички имат свободата да ходят където им харесва,очевидно и нашите курорти ги харесват достатъчно хора,защото са добре посетени.А колкото до работодателите- вечна тема,те са тъпите мутри,а работниците умни и морални,у нас задължително е така.

Майка и дъщеря. Майката камериерка, дъщерята лекар. Познайте кой взема по-голяма заплата. Бели робини били, айде моля ти се, "изригнала в Интернет". То цялата дъжава без 3-4 отрасъла, работещи за навън е така.

Виж сега, лекарите взимат официално 800, ама колко още взимат под масата? Освен това, читавите лекари масово се махат от БГ, не само заради ниски заплати, а защото системата е скапана и спъва хората да си вършат работата, както трябва. За проблемите трябва да се говори ясно и открито, за да бъдат решавани, а не да се замитат под килима.

Стига писа глупости, псевдо икономисте. Не познавам лекар, който да взима под 2500 лв месечно, а има и доста, които взимат средно по над 5000 лв. Кой ще ти повярва, че лекар ще взима 800 лв? Толкова ли си прост, та в една западна хранителна верига дават над 1000 лв заплати.

Същите причини изгониха от страната всички квалифицирани работници. Сега, т.нар. бизнесмени ще работят само с чужденци, докато не се научат на коректност.

Държавата е виновна, че позволява такова отношение, като знаем че хотели, банки и другите по-едри неща са на близки до правителството хора..... Какво да говоря?

шеф колко да е шеф, да не би да снася златни яйца и той лна сере. Не е пробема само в ниското заплащане. Като дойде и ти се развика за няква дреболия, ни ти се работи и се чудиш как да го прецакаш. Малоумни комплексари с претенции

Ще се държат с Вас като с РОБИ , докато самите Вие им позволявате !!!!!! Лекарството е само едно - Врътнете им кранчето , и ги оставете без персонал само за един сезон , и на следващият ''Големите ни Бизнесмени'' , ще Ви тропат по вратите да Ви се молят !!! Едиственното ,което се иска от Вас е Малко КУРАЖ !!!! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ , че докато се спасявате по единично , ВЕЧНО ще сте роби !!!!

Историята познава само едно обединяване на работници: ПРОФСЪЮЗИ ...

с ниските заплати наетите нямат ресурс да останат без работа един сезон. Но има решение, Италия, Гърция, зимата Австрия търсят точно хотелиерски персонал. Амбициозният човек може да намери време да научи език поне на първо ниво и да не е вече белият роб.

Търсят,търсят,ама ги търсят с владеене на поне английски,ако не знаят гръцки,немски или италиански.Хайде стига сте давали акъл,смешници,които за чеп за зеле не ставате.Ама пред клавиатурата морето е до колене.

Ангелкова ще оправи Куризъма !! Като гледам какви шушумиги е взела за съветници ...еле па за Банско ..То там ще си стане губерния с амбициите на Кмето и шайката около него .

Алооо,я прочетете малко по-долу темите- в курортите ни за Великден се очакват над 450хл. туристи,както всяка година. В КК "Албена" румънците вече започнаха да пристигат.Какви заклинания и прокоби ръсите, животът си тече и този отрасъл на икономиката си има проблеми,като всички останали.Смешно е като се прочете за кого сте се закахърили..

Taя "гневната" женица, явно за нищо не става ,щом при повсеместната липса на работна ръка на постоянен договор,тя работи само сезонно,с временен такъв.В тая сфера от десетилетия има работа за хора с образование от основно до висше ,от нискоквалифицирани до такива с много опит.Сигурно има и идиоти,като нейния работодател,но да се обобщава и да се правят генерални изводи е супер несправедливо.Защото какво е истинска експлоатация ,аз и съпругът ми сме го преживели,не тук,а на гръцкия остров Кос,макар че сме специалисти с дългогодишен опит.А за работата на персонала на круизен кораб.....на тази жена й е бедна фантазията.

Глупак, ти къде живееш? Жената е права. 600 за къде по напред, за квартира ли, ток, вода, а дрехи обувки храна лекарства. Я, погледни цените. В една германия е по-ефтино на 1200 евра, минимална заплата, и безплатно здравеопазване. Включително няма и потребителска такса от 3.00 лева. Къде му излиза сметката. За гадното отношение на шефовете към работника да не говориме, което допълнително те скапва и те прави не трудоспособен.

Ти колко вземаш бе бастун? Лекари, мед,сестри, админ.по общини,и т.н.колко вземат , та си се закахарил за камериерките. Иди пред Парламента недей да драскаш тук по форумите.

А то след като махнаха ТУРСКОТО РОБСТВО от учебниците ,най спокойно си го сложиха в новата ни родина.И то ЗАКОННО.

Бягството от проблема,не е решение на проблема - напротив.писания от рода отивай в чужбина,или смени професията са меко казано глупави и несериозни и ако не е тя,нали друга ще е робиня.със смяната на името нищо не променяме.а, защо само камериерките,такова или подобно е положението в повечето професии

Решвние е и още как Първо човек се обогатява или започва да взима например 10 пъти повече Второ работодателя му е галош който не е способен да го оцени преди да го е загубил Мбого често те и тогава не разбират какво се е случило Например бившия работодател На един познат го заплашваше че ще го уволни ако не се върне на работа една седмица след като напусна

В най- скоро време така нар. български работодатели, преди да фалират и на циганите ще се молят за работници ама ще късно!

точнообратното... натискат хотелиерите да взимат българи, щот ся взимат само помаци заради послушанието и трудолюбоето... игра на лъжи пак...

Живея във вътрешността на страната. Мои познати всяко лято ходят на работа на морето ,като камериерки и са доволни. Ямно не може от един случай да правим изводи за всички работодатели и работници.

Това важи не само за камериерките и хотелиерите,а за всички българи,които работят за комунистически крадци,мислещи се за бизнесмени.Прост народ,слаба държава.И едните и другите.Едните прости и крадливи,а другите чакат някой да ги оправи.

43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма. Тя твърди, че познава практиките на хотелиерите от Бургаска област до болка, хиляди пъти е лъгана, вероятно и това лято отново ще бъде измамена . Ясно каква служителка е ... щом сега е станала камериерка. Иди във Варненска област щом в Бургаска са такива гадове хотелиерите.

Права е жената. А и не само за туристическия бранш. Малки заплати, никакви условия на труд, работодателите се държат с работниците като с нисши същества. И по коментарите се вижда, че е така. Вижда се и от всеки обикновен работник.

Тази кака като не и харесва в туризма им производство и поле. Ама всеки гледа да е в добра среда. Всяка година реват и следващата са пак там. Как живеят, сигурно на фотосинтеза.

като минат нап и четиридесетте разбоиника от сотовете пожарната и тех надзора,хеи,суджук геит и то за нас не остава камоли за камериерките

при социализма българите по морето бяха третирани ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН СМИСЪЛ НА ДУМАТА КАТО ХОРА ОТ ПОСЛЕДНА КАТЕГОРИЯ. Практически нямаха възможност да спят в хотелите, в ресторантите по инструкция келнерите ги подминаваха и обслужваха последни, милиционери(цивилни естествено) ги дебнеха дали контактуват с чужденци и като прибавиш вечния проблем на българите БЕЗПАРИЧИЕТО картинката е ясна.... За съжаление днешното дередже на българина не е много по-различно..

Иванов , много си тъп. Това което казваш съвсем не е така

Голямо писане на глупости... И аз не разбирам защо се оплаква някой, че е роб. Да си роб означава да нямаш избор. При положение, че работа има колкото си искате и в България и в цяла Европа. Не е като преди да не можете да отидете в чужбина.... е какво му е робското... 90 % от хората дето мрънкат ги мързи да работят, имат големи претенции и никакви умения ... ами идете в чужбина да видим кой ще ви търпи.

Българите там работят и то доста усърдно и ни зачитат като добри работници, но знаят за какво работят. Когато вземеш Ганьо да плащаш и ти нормални заплати и според труда тогава имай претенции. Тук искате с една заплата мизерна работника да ви върши по 4 дейности.

И да ти дам пример Ганьо, познавам необразовани жени дето гледат стари хора и взимат по 1300 евро минимум чисти с безплатна храна и спане, че даже и стаж за пенсия и не и е натоварено. Ти какво даваш на камериерка дето я късаш от работа?

Не разбирам, след като на запад е пълно с обяви за работа по хотелите, какво правят българските камериерки в българските курорти? В САЩ например стартовата заплата за този бранш е около $14/час.

А данъка, цена на наем, разходи.. Ма е лесно да се дават примери.

Къде няма данъци, или в България 700лв. за тази работа са много?

Ами като не ти се дават пари за наем,данъци и други разходи в чужбина,стой си тук и не мрънкай.

Не всеки може/иска да напусне страната! Живота като емигрант не е по силите на всички! От 3 седмици съм в Испания. Не е лесно! Нямам търпение да се върна при семейството си! А какво ли е да си сам в чужда държава с месеци?

Аз съм от почти 10год. в чужбина, колега!

Добре, че се махнах... загубени сте , не мога да повярвам , че има още такива и.д.и.о.т.и. Не можехме да поддържаме този стандарт , България (а и СИВ) не издържа икономически.

Така и не разбрах от какво точно и конкретно, е недоволна тази камериерка? Общи приказки. Основният проблем на един хотел (и задължение) е гостите да останат доволни, а не персонала!

Ей Капут ,нали ти казах да не ми ползваш ника .... Ти тука спиш ли ??

Всеки един човек, независимо дали е служител или клиент, заслужава добро отношение и ТРЯБВА да остане доволен! И тъй като последните 20 години конкретно в сферата на туризма нещата не са така нито за служителите, нито за клиентите.... скоро няма да има нито от едните, нито от другите. Сега виждаме какво се случва със служителите, скоро и с клиентите! И го казвам тъй като 15 догини работих в тази сфера! Преди 5 години приключих с този цирк! Независимо, че позицията ми подсигуряваше изключително добро заплащане си тръгнах! Това, което се случва по морските ни курорти е безобразие! И истински се надявам дори и последните оптимисти, които се връщат там все още да спрат! Все пак и Австрия, Франция, Швейцария и много други страни предлагат възможности за изкарването на доста по-прилични пари ;)

Всякакво надприказване е абсолютно безсмислено.Защото тъжната истина е ,че България не може да се съизмерва с богатите западни страни и никога тук не можем да получаваме западняшки заплати.Затова и половината свят,а не само ние емигрираме в търсене на по-добър живот.Как,как,как ,при толкова слаба и неконкурентна икономика тук можеш да дадеш на камериерка заплата от 1000лв,като и учителите и медицинските и научните работници получават по-малко.А пенсиите на над 1,5млн. пенсионери са под 300лв.

собствениците на големи хотели всички са ДС. Така работят там. Не случайно Българите не стъпват.

като не ви плаща грабите каквото можете и продавате на черно!!!Толкова е просто или го хващате дружно целият персонал шефчето и му се изреждате с тоягите!

!Apple

Не защитавам работодателя, но... извинете камериерката - Вие и проституирате ли? Защото това е значението на израза бели робини.

олигофрена си е олигофрен а ? все трябва да напише някоя глупост ,не може се удържа !

не само малка заплата, ами болшинството жени, до ч5, трябва да задоволяват хотелиера, да се подложат под шкембето му, вмирисани на пот подмишници с дълги косми, уста с чеснов дъх, на фона на планета ти ви и новия хит на азис, за бонус безплатна шкембе чорба с останки от германските летуващи.

!Apple

Ооооо .... стоите на колене пред разкопчаният панталон на собственика на хотела ... !!! Заработвате допълнително, малко са ви платили и затова недоволствате?

Що си толкова тъпа МА?

Боби

Айде стига с тези коментари, където като някаква мантра само повтаряте, че хотелиерите ни били мутри и затова било положението еди какво си. Със сигурност има и такова хотелиери, но действителността, колкото и да не ви се вярва е такава, че когато се държиш като мутра, дълго не можеш да оцелееш. Истината е, че не са ви виновни мутрите или инзвънземните, а сме си виновни ние, Българите, защото сме неорганизирани и всеки гледа собствената си паничка, и завижда на съседа си, ако види, че неговата е по-пълна. Сигурен съм, че никой от вас не е обърнал внимание на едно изречение, че чуждите работници си спазвали договорите, защото били с международни документи. Ами не е така!!!!! Имам предвид, не е причината в международните документи, а договорите наистина се спазват, но защо??? Ами защото чужденицуте не идват сами и не се уреждат сами на работа. Ето тук е разковничето. Защото зад чужденците стоят фирми посредници и голяма част от тези фирми си вършат работата както трябва и освен, че осигуряват работници, се гружат и за спазването на правата им. Но ние, Българоте, сме свикнали, че нас все ни лъжат, затова не ползваме фирми посредници, а и не членуваме в профсъюзи, защото те са изедници и ни искат членски внос. Е да де спестяваме си членския внос, а после ревем, че ни лъжат. Е.. извинявайте, но ще продължат да ни лъжат докато им позволяваме да го правят.

Приятелю явно не си имал много взимане/даване с българските профсъюзи. Имам впечатления от първа ръка как покойния д-р Желязко Христов продава правата на едни 40 женици, които преди това КНСБ-то беше подюрило да стачкуват. Доктора кешира, жениците бяха уволнени и всичко стана точно. Та не ми говори за синдикати и как те защитавали правата на работниците.

не си работил в сферата на туризм, личи си! 15 години работих в тази сфера и НЕ НЯМА такива хотелиери! НЯМА! И не само хотелиерите за нищо не стават! И другите около тях също! В това число туроператорите, заведенията и всичко каквото се сетиш! За данъците, които крият да не отваряме дума.... че там скоро няма да могат да ги накарат да спрат!

Минималната часова ставка в Германия е около 10 евро. Не много, но е доста повече отколкото в България.

Така е навсякъде, не само по хотелите. Собствениците печелят единствено от примитивната експлоатация (капитализъм от средата на 19-ти век). В шивашкия отрасъл е същото, а навсякъде другаде. Жалко за България.

Преди 1989 година при лошия соц. нямаше такива проблеми ...

Ха ха ха. Тогава българин не можеше да припари в хотел на морето.

И кой ти го каза това? Да не би камериерките да са били французойки, а келнерите - германци?

Вярно е, че в онези времена малко бяха българите които, не можеха да припарят за почивка в хотелите на Балкантурист - международните ни морски и планински курортни комплекси.Целта бе те да носят печалба на държавата а не на отделни собственици. Но също е вярно, че имаше из цяла България ведомствени почивни станции с цел задоволяване социалните потребности на трудящите се.Няма работник и служител тогава, да не не е почивал в такива почивни домове и саниториуми. Преди социалният статус на 90% от българите бе равностойно.Доходи в определени рамки. Сега ведомствени почивни станции почити няма.Бяха подарени на "свои хора".Оставени са държавни саниториуми.При сегашното социално разделение на обществото все по-малко хора могат да си позволят почивки. Така, че бъди по-безпристрастен и обективен. Има млади хора които остават заблудени с това твое изявление.

Имаше други проблеми. Абе и тогава и сега, обикновенният българин, все си пати.

Банскалии от собственици и достойни граждани станаха слуги на мутрите, които им съсипаха градчето и планината...Това е развитието на туризма и икономиката по български.