Донор спасява в последния момент 19-годишно момче

Лекарите в болница "Лозенец" се борят за живота на 19-годишен българин с остра чернодробна недостатъчност, който спешно бе транспортиран в София от болница в Солун снощи.

Обратно в новината

Коментари - Донор спасява в последния момент 19-годишно момче | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

разбрахте ли сега колко струват здравните ви "осигуровки" от 17 лв. месечно ? разбрахте ли сега какво "получавате" след като правителството "осигурява" воиници , соц. слаби , пенсионери , деца и ученици с по 1,5 лева на месец ? пр - акции като тази - това получавате . ясно е като бял ден че момчето сте загине сас или без трансплантация , но героизма на медиците и безотказността на системата трябва да се рекламира пред плебса а састия да мучи от радост ... истината е написана в постинга на читателя , чиито близак - осигурен , млад , далго лекуван в бг е останал без трансплантация . дебили

Е точно за това иде реч, италианците имат договор с гърците за ГЪРЦИ, не за българи! Те не са длъжни да приемат българи, които имат здравни проблеми. Гърците са си вързали гащите, а не наште. Това е разликата. Затова и го връщат у нас. В края на крайщата какво са виновни италианците, че на наш ганьовец тръгнал по гол гъз из Европа, както се казва " с 5 лв./евро в джоба и с търговска походка". България я смятат за страна от 3-тият свят и тя не си е опекла нещата пред цивилизованият свят. Това е простичката истина.

" Заради липсата на здравни осигуровки той не е могъл да бъде транспортиран в Италия, която отговоря за спешните чернодробни трансплантации в Гърция. " - ето къде е разковничето... Гърците са си вързали гащите, хем с качествени трансплантации на високо ниво, хем с донорската мрежа в Европа. Добре са уредили собствените си граждани, а наш Ганьо тръгнал из Европа неподплатен, нито пък България като държава ни е осигурила такива екстри. Нито държава имаме, нито сигурност и загриженост. А пък гърците, естествено, не могат да отидат и да кажат на италианците "ето ви тука един българин изпаднал в нужда, бил е на Корфу, затова", не върви някак си и за това ни връщат като ненужен багаж. Но какво да се прави, жив човек е, трябва да се действа и да му се помогне. Как ли точно го е лепнал този хепатит Б, дали от лекомислие и не слагане на презерватив ? За сега оства загадка. Дано се оправи и сам да си каже за какво иде реч. Но наистина, май шансовете му не са от най-големите. И все пак, да се молим за него да се оправи. Редно е все пак, родители, роднини да се отзоват и да се види те с какво могат да помогнат като съвместимост. Желая му успех и да не скитори по далечни места като не си послал ( подсигурил) за там.

Дано да послужи черния дроб, при това тежко състояние!Дано да се пребори момчето и да не отиде зян дроба!

а като изпратим пациент от България с хепатит Б и чернодробна недостатъчност на 40 години и здравно осигурен ,никой не му обърна внимание и го оставиха да умре като куче ,въпреки ,че човека беше и заможен ,никой не му транплантира дроб ,дали защото не работи в Гърция или защото е здравно осигурен на макусмума ,а в същото време тази опция се осигурява на вече 2 ри неосигурен работещ в чужбина ,явно играят страшни рушвети където трябва ,за да не може национален консултант в Александровска да си позволи трансплантация на млад осигурен българин -това е мой случай от месец март ,човека почина ,въпреки ,че нямаше никаква причина за отказ на трансплантация ,дори бе готов и в чужбина да я направи ,какъв е този пиар ,това е подигравка с българските пациенти ,значи трябва всички да отидем в Гърция да работим ,за да ни транспланитрат при нужда ,защото ако си България и дори да си лекар не може -не отговаряш на изискванията -трябва строг контрол на критериите за транплантация за такива пациенти.

Това е положението нали затова назначиха Джалева за директор на ИАТ да върти игричките. Ама регистър на трансплантираните в УБ"Лозенец" не води и не се знае какво става после с тях. Жалко , че се спекулира с нещастието на едно дете за да се правят дивиденти и да се шуми. Ами така е като зад гърба ти е Ц.Цачева,Б.Борисов и др. както се хвали Джалева.

Напълно подкрепям "един". При нас ситуацията беше аналогична, след заразяване с хепатит С в болница, няколко месечно подхвърляне на вината между лекари, отказ от трансплантиране и предизвестен летален изход. М/у впрочем при платени здравни "осигуровки" са ни принуждавали няколко пъти да представяме заверено удостоверение за това.

не съм с медицинско образование, но доколкото знам може и само част от черен дроб да е трансплантира, понеже този орган се регенерира сам. защо трябва да чакат пациент с мозъчна смърт, а не вземат дроб от жив дарител? и колкото и брутално да звучи - дали не е по-добре да присадят черния дроб на пациент с по-добри шансове да оцелее?

Нека има повече съдечни хора като близките на донорите и да даряват органите има в такъв труден момент за тях. И нека тази държава направи нещо и за близките на донорите . Не само си калтят политиците краката .

Ех стана като на кино.Веднага се намери донор и съвпада по кръвна група и другите показатели с клетото момче.От тук става ясно ,че ние в БГ нямаме проблем с донорството като потрябва донор и хоп веднага.Но се надявам така да ни информират и какво става след трансплантацията. А не като при другите случаи само иху иху и после тихо.

Дано се оправи момчето

Моля да бъде изяснен въпросът дали младежът има валидна здравна осигуровка тук в България, защото ако няма, аз не съм съгласен да го спасяват с моите пари, без да ме питат.

Г-н Икономист, момчето е 19-годишно (които може би са навършени през 2010г ) до завършването на средното си образование е здравно осигурено. Колко от здравните му осигуровки липсват не е пояснено ( а ако са 3-4), но да го оставим (като държава) да умре ли? Вие застрахован ли сте от изпадане в трудна ситуация? а семейството Ви?

как не те досрамя да го напишеш..........човешката злоба и простотия граници няма. става въпрос за 19 годишно момче пак и за 100 годишен да беше всеки има право на живот. Моли се ти да не изпаднеш в нужда че всичко се връща. Ще се моля момчето да се оправи. Съболезнования на семейството на починалият мъж и поклон пред благородното им дело в такъв тежък за тях момент.

Вярно безсърдечен коментар..става въпрос за човешки живот..и действително всички ученици се осигуряват до завършването, явно става въпрос за няколко мизерни месеца и явно момчето не е успяло да си намери работа..кой гарантира, че не е планувало да заплати липсващите вноски след завръщането си?А ако е работило легално тами плащало вноски, нека не забравяме, че въпросната държава е в ЕС и има признаване на направените плащания!

Синът ми е на 19 години, току що завършил средното си образование. И тъй като съм проверявала докога е здравно осигурен от държавата, ще ти кажа, че е до юни включително. Коментарът ти е повече от жлъчен и жесток! Той говори за просташки манталитет и ниска интелектуална и правна грамотност. Отвращавам се от теб и се възхищавам на близките на донора, дали шанс на няколко души да се преборят за живота си!

Мили хора, престанете да си въобразявате, че вашето здраве е грижа на държавата, а не ваша собствена грижа. Щом питате - отговарям ви - не само плащам максималните допустими от закона здравни осигуровки, но плащам и в частен фонд. Освен това доброволно отделих близо 200 лева за да се ваксинирам с/у хепатит. Здравето струва пари, то не е безплатно. Ако някой получи даром без да е платил, то друг който е платил не е получил това за което е платил. Бате Бойко обеща да прекрати източнването на здравната каса от лентяи без осигуровки и искрено се надявам да го направи. Не може едни да плащат а други да ползват.

Боже, помогни опрерацията да мине успушно и да бъде спасено това дете! Съболезнования на близките на починалия 45 годишен човек!

Защо не е трансплантирано момчето в Гърция? Приказките на директорката на ИАТ въобще не се нуждаят от коментар. Колкото по-малко говори тази жена, толкова по-добре, но явно няма кой да я посъветва, че трябва да спре, че мястото й не е под прожекторите, нито пък снимката й трябва да се кипри на сайта на ИАТ. Не нейната личност е важна, тя е преходна фигура. Важни са хората, нуждаещите се. Вижте само едно изречение от изказването й пред агенция "Фокус" - "Без трансплантация, момчето е с опасност за живота на 100 %. Ако бъде направен трансплантация, смъртността би била над 95 %". Изводите си правете сами. Дано Господ дари момчето с късмет!

на близките на момчето препорачвам веднага да се сварjaт с деистващи спецiaлисти по китаиска медицина, макар и от наи-дивите провинции на китаи, да му изпратят билките които ще го излекуват от хепатита и да благодари за живота си.доказано е че ки. медицина успешно лекува хепатит, вапреки че западната не ги признава. в краина сметка важно е да се оживее, а кои когото иска да признава...

лудо, ти в час ли си, че пича е в реанимация? кви билки какво изпращане кви знахари...

А нали сме членове илиили си сътрудничим без статус на членове с европейската донорска организация. Там няма ли нещо подходящо?

Заразяване с хепатит тип В става изключително по кръвен път- преливане на заразена кръв , заразена инжекция , хомосексуален контакт , и много рядко при битов контакт . Това било втори случаи тази година от Гърция да ни връщат заразен с хепатит В - какво работят тези нашенци там ? И този младеж няма ли никакви роднини - те са най-подходящи донори.

черният дроб е един. за разлика от бъбреците, не става.

Заразяването не става изключително по кръвен път, а чрез обмяна на телесни течности. Обикновено хората се заразяват от хеп. Б по полов път чрез обикновен необезопасен сексуален контакт.

А в Солун възможностите не са ли му били по-големи? Казвате нуждае се спешно, това значи ли да умре някой друг, за да се спаси това момче?Може ли да се вземе дроб от жив донор?

Това се отнася за тримата писали преди мен. Единственото, с което идиоти като вас могат да бъдат полезнипе, да бъдат растреляни на секундата, за да бъдат употребени органите им за трансплантации на нуждаещи се, НОРМАЛНИ хора!

Да напълно съм съгласен, само имам следната забележка. Трябва да се застрелват в главата или в тила иначе могат да се увредят органи които биха били полезни.

Я,виж ти къде изпратили г-н Иванов за да го поскрият малко.Пак изписани вежди,евала ви правя господа политици.А после се сърдим за шибани ....

ракийката не прощава никому

абе ти си голям простак - каква ракиика? момчето отишло сигурно да изкара някои лев а ти простако говориш за ракиика. засрами се глупако! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И на теб май ракийката не ти е простила! Ти пък сигурно си пълен алкохолик, щом приемаш нещата толкова лично! Типична истерична и параноична реакция на алкохолик, само че теб ракийката те е ударила в главата, ама не е късно и в черния дроб да те удари! Ни що, значи си подходящ за донор!

Като не разбираш - не пиши.Това няма нищо общо с ракийката. И теб може да те повали за няколко дена.Чети внимателно ! Диагнозата е " остър вирусен хепатит Б ". Лошото е,че трансплантацията от черен дроб надали ще го спаси. Прав е 563.

"Активизирани са всички координатори на донори в страната да не бъде изпуснат пациент в мозъчна смърт......" Това вече заприличва на филм на ужасите !!!!!

Всичко е филм на ужасите, но ако това е твоето дете, надали ще имаш време да мислиш за сюжета!