Това ли е отоплението на бъдещето? Термопомпите стават все по-популярни

Те са икономични и много ефективни, и най-важното - не отделят парникови газове както конвенционалните отопления с въглища, нафта и газ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А бе хубаво си е помечтал автора,ама да иде да живее там на север,по Шведски и Исландски,та да му се стръча сакъза и му умре кокошката от студ ,ще вземат да му се привиждат караконджули нощя...тогиз и на голо слънце ще се радва,сме да учи баба си как се правят деца.....

Я съм баце с кюмбе и ми е толкова жега че отварам прозореца и си обличам потника който е специален за случая та да ме видат сички ора които минават по улицата и те така цел ден, по потник и отворен джам и като сложим за допълнение че като чиуя миле китич осилвам телевизора до края и пукам яко ракия е те тогава викам и диларчето та да станеме на друсан кебаб, АРЕ ЗДРАВИ ДА СТЕ И ВИ СВАЛЯМ ДОВЕРИЕТО ТОЧКА

Все още най-изгодното отопление е с правилен електромер , който ти преценяваш кога работи.

Да не пропускаме и една друга много екологична система. За селските стопани на крави и други дребни биологични единици е много подходящо да затрупат къщата си с гюбре. В резултат на биологични процеси се отделя топлина то 65 Ц също и метан който може да се използва за загряване на топлата вода. Горещо го препоръчвам на автора на статията.

Изостанали германци! Мечтаят за отопление с дърва а мен ме обхваща трайно безпокойство щото искат да се откажа от камината на дърва щото цапала.

ша има с педали,щота като нея ток!

Платете 50 000 лева сега и ще спестявате по 200 лева месечно зимата, а лятото по 50. Далавера ;)

На практика, ако решите да си монтирате система "ВЪЗДУХ - ВЪЗДУХ", (система която използва външното тяло на климатик и топлообменник) цената за външното тяло би паднала до под 5000 лева, евентуално до 10 хиляди за марково. ИНАЧЕ - ОК! Прекалено скъпи или по-точно с прекалено висока добавена стойност за всеки по веригата - от производителя до този който ги монтира.

Чудесно, остава и цените им да станат достъпни.

...докъм 10 на месец ...в СъответнаЛокална валута...и Минимална Часова заплата 12. - Дрането идва от Задължителната Ежегодна Проверка от Съответните Държавни структури ...респ. НалаганатаРедовно поддръжка.

Проблема с тях е че са прекалено скъпи и изразходват доста електричество за помпата на водата.

Кви са тия антични технологии Бъдещето е в ТОРСИОНИТЕ генератори черпещи енергия от вакума,с цена под 1 Ст за 1кВт справка отоплителната с-ма в баровската кооперация със псалмите на ЦВ. ЦВъ и "Златен" Век"

Зае... ги Вси”наште” ! ...колкото по ПодходътТесла - Проблемът на Покривните батерии е Теглото и/или Провисването....но когато НЕ е покрива а Стената - всичко типтоп.

Егати и немските списвачи взеха достигат нивата на нашите... Геотермална инсталация се води чудото....

В картинката са пропуснали една много интересна възможност, която се използва в Швеция от близо 20 години - итпадните води са сравнително топли и това е един доста голям източник на топлинна енергия.

Затворена Система. С НЕедин Вход енергоРесурс. ...и Желателно - Минимални Загуби (което е ..ммм...академизъм ;-) —— Термопомпите са Ежедневие. Не в Европа. ..но Искат енергоРесурс (ток, нафта, газ или друг) ...като че ли ПодходътТесла е найОбещаващ - стенитеБатерии.

Графика DW и най долу скромно написано DW. Това ми е достатъчно. Не ми се губи времето да проверя: КАКВО ПРЕМЪЛЧАВАТ ПАК.

Страшно много неща премълчават.

В Германия - НЕ са добре Нещата...

Това, което се премълчава е изпадането в тотална зависимост от доставчика на електроенергия. В печка можеш да гориш практически всичко. А термопомпите са с ток... Като ти спрат тока и ти спира топлото.

Соларни системи, батерии?

Отивате на чорчик. ...Се говори за Локално Независима/Диверсифицирана система.

3евзек

Като ми спре токът, подът ми има 3-4 часа инерция. А с печка на дърва и водна риза какво става, когато токът спре? Тичаш с кофата да гасиш? Ами ако се случи когато спиш? Молиш се клапаните да са изправни?

ъъъъъъ, що е нужно да се забранява отоплението с нафта и природен газ, зада се премине на термо помпи?? щом термо помпите са толкова готини, дори да ги забранят, хората пак ще си ги монтират!! само дето нее точно тъй, щото иначе тоя професор щеше да пише цифри,а не голословни теории!

ами монтират се ... едни колеги , целият им цех се отоплява с термопомпи ... и двата етажа ... това че ти нямаш не значи че други не го правят ...

Явно не си наясно - с термопомпа (или по-популярното - "климатик") се отопляват не малко хора в България. Тук говорим за система, която извлича топлина не само от околния въздух, а и от други топлинни източници. Температурата на няколко метра под земята е с минимални колебания през цялата година. Това е един много добър "топлинен акумулатор". Също така могат да се използват подпочвените води, а и отходните (т.е. канализационните) води в големите градове. Те са с температура над 10 градуса дори в най-стидените зимни дни. От охлаждането на 1 литър течна вода с един градус може да се затопли един кубичен метър въздух с 4 градуса. Най-сериозният недосаттък на термопомпите е в това, че човек става зависим от електропреносната мрежа. Във всяко друго отношение ползите са несравними с други източници на енергия.

Явни ту не си наясно, че една такава система струва около и над 20 000 лева и това само по собе си е непосилно за нормалния средностатистически човечец в милата ни родина

Аз пък съм с конвекторни радиатори. 110 кв. сметка ток 150 лева. И сега да дойде 100 за януари и 100 за февруари и общо 350 за цялата зима. Нямаш грижа за нищо. Сега дали 100 лева нагоре или надолу не може ми купи безгрижието. Мислил съм за климатици. Ако сложа 2 ще дам поне 2.000 лева. 10 год ще им избивам парите. Ами ако се повредят. Ами дето ще идват да ми дупчат стените. Аз гледам всичко да ми е лесно... Така не стават работите. В България всеки търси как да си решава проблемите сам и да се хвали пред другите как си е решил проблема. За да има ефект от изолации и климатизации трябва цялата сграда да е изолирана и климатизирана. А не, затвори вратата, че работи климатика и т.н.

Казваш твоят електромер все още си е у вас а не на стълба отвън ?

Да то щото има значение. Аз лично се отоплявам по-начин, който няма общо с температурите навън, а е на ток и на време, просото когато е по-студено навън е по-студено и вътре, да ама т'ва ЧЕЗ не го знаят, те си мислят, тоя е като всички с климатик и като е по-студено сметката идва с 80 лева по-висока, нищо че нищо не съм променил....

Стигаме пак до Рибата&Главата-й. ...Напълно съгласен !

Такива помпи съм виждал в къщата на шефе ми в Швейцария. А къщата е на поне 15 години, отопление и топла вода на воля дори в най-суровата зима

Ти пък - я чети надолу колко успели и преуспели българи има. Това термо-помпите за нищо ги нямат. Ум, разум и интелект на куб.

Ах лелеииий ...(Молиереееииий ;-)

Изключително важна е топлоизолацията . Аз съм с 10 см графитна изолация, среден клас дорграма, планински регион и средния ми разход на отоплителен сезон е около 10-11 лв на кв (пелети с водна риза), при поддържане на 20 градуса в цялата къща.

Бихте ли упътили : А. Що е Графитна изолация ? (и цени... и поддръжка) Б. Разходът в М (или К) ватчаси ?

"Графитна изолация" е онзи "черния" полистирен, който има същите топлоизолационни качества като "белия", но пък е по-траен и освен това има много добри шумоизолиращи качества. Не знам по какви норми, какви критерии и най-вече по какви сметки се правят изолациите в България, но в нормалните държави се изхожда от годишния разход на енергия на квадратен метър обитаема площ. В момента нормите са от порядъка на 50 kWh/m2/година за цялостната консумация на енергия - отопление, охлаждане, осветление. Всеки може сам да си направи сметката според жилището, което обитава. Ако парното е на въглища, може да сметнете приблизително 2500kWh/тон. Ако сте на газ - 1 кубичен метър газ има енергиен еквивалент от 1.02264kWh.

Задължен, Строител ! ...а Технологично - Е ли лесно ? (спесифични изисквания...панели или В замазката или Мрежа...стареене...други) ...+ цена на Самия материал ?

Да, ама не сме съвсем готови още. Като проучвах за моята къща, се оказа, че легалният начин е да сключа концесия с държавата за право да ползвам природните ресурси (топлина?!?!) и специален договор с ВиК за използване и изхвърляне на по-големи количества вода... Аз се отказах от легалния и нелегалния начин, но съм сигурен, че не всички са го направили...

sawo

Бъдещето от доста години го има и се нарича изолация. Колкото по-добра такава, по-малко енергия необходима за отопление. А с нашия климат, ще става все по-топло. 120м2 къща я топля с една кофа дърва на вечер - буквално една строителна кофа с дърва. Въздушната риза стопля за час-два, до другата сутрин е топло. За цялата къща са похарчени не повече от 2500-3000лв за изолация като материали.

Моята къща е също с много добра изолация от почти 20 години. Ефектът е много голям. Но трябва задължително да има вентилация, защото иначе не е здравословно. И за да не се губи енергията през вентилацията трябва да се направи рекуперация. При това има известни загуби, но усещането за комфорт е много добро.

С малък коментар ...имам по-малка къща и т.к. не живея в Петрич или Свиленград/Ахтопол това, което казвате може да се случи с 30-40см изолация включително и на тавана, която няма как да струва 3000лв. Бъдещето всъщност са "слънчевите къщи" (стъкла обхващащи цялата къща), но с фотосоларни стъкла, щори или някакъв друг начин за спиране на слъчевите лъчи т.к. лятото ще умрем от жега с обикновени стъкла. Тук инвестицията не е сигурно дали и внуците ще избият, а това "бъдеще" беше известно и изследвано , включително и от БАН още миналото хилядолетие, но просто е непрактично. Хайде със здраве!

sawo

Това е при температури до -2/-3 да кажем, в района на Стара Загора. При -10 отива около кофа и половина до две, вътре температурата става до 26 градуса, което вече отива към некомфортно горещо. При въздушната риза има някои особености, които когато се научат, консумацията на дърва пада наполовина. Изолацията е изцяло каменна вата, 50-75kg/m3, която купувах в продължение на строителния процес събота и неделя когато цената и е по-ниска в някои вериги за строителни материали. Можеше да сложа и повече, но това е което бюджета позволи.

Дали ти е известно, че основната загуба на топлина е от прозорците. Или и тях ще "санираш".

sawo

Използвам почти изцяло покривни прозорци със енергоспестяващи стъкла, така с по-малка площ получавам повече светлина. По прозорците не се образува конденз, което значи, че газа вътре изолира доста добре.

Всичко е много хубаво, но засега не излизат сметките в сравнение със съществуващите методи на отопление и капиталовложението, което трябва да се направи.

Сметката не ти излиза когато мислиш , че инвестицията трябва да се върне за 1г , но ако се замислиш за 10г напред дали ще е същото ! Вкарай в аритметиката и времето което ще отделяш да се грижиш за него !

sawo

Този термин го лепят на всяко нещо. Включително и на сушилни с компресор - край, вече са с термопомпа... То бива бива глупост...

Ами то видове термопомпи бол та нормално.

И в хладилниците. Направо ужас.

Е хубаво, като забогатеем, ще им обърнем внимание, е и ако ни затворят ТЕЦ-овете......

Те комунягите заботяха, поддържат се яко, ние ше ядем супа.

Човек разбира, без колко много неща може. Включително и без термо-нещо си. Надпреварваме се в консумация.

все още много скъпа инвестиция...

Но след това ти остават време и много пари за кръчми. Токът , въглищата и дървата ще се повишават. Добре е да се вземат мерки на време.

От седемнайсет години се отоплявам с такава помпа , инвестицията си заслужава със сигурност .

Така е заслужава си! Но само ако имаш първоначално парите да я направиш! А не съм сигурен колко процента от българите имат подобни средства и възможности да я направят тая инвестиция. Но процента не е голям според мен.

За да е поносимо скъпа, тя се прави постепенно. Например, аз почнах преди 15 години с един климатик 12-ка, след това още един. Те се изплатиха за не повече от две години. После смених единия прозорец с такъв с три стъкла - в тази стая, температурата, през зимата се покачи със 7.5 градуса, без да включвам нищо. Така за десет години похарчих към 11000 лева, ама сега ПЪРВО ми е комфортно, после плащам за цялата зима - за отопление - под 100 лева. Това, което пише в статията: че икономията може да достигне над 90 процента, е абсолютна истина, ама само ако не се доверяваш изцяло на майстори, а следиш всичко изкъсо лично...

Те тея откриха вечният двигател, направо са за нобел. от нищо се добива нещо. алоу, тва термо-динамика, ала-бала? Няма как висока топлинна енергия да се получи он нищото. цена - 13 000 лева. ай сиктир назначени бизнесмени.

В природата НИЩО не се губи! Всички тези "неутрални" глупости, колко замърсяване са създали, за да бъдат призведени? Колко вредни вещества, енергия и замърсяване се отделя за про-водот на фотоволтаичните панели? А за тези топлоизолации при санирането - с колко разход на енергия и с вредни вещества са създадени?

Енергията за производство на киловат слънчев панел е горе долу колкото енергията за производство на печка за дърва. Инсталирането на слънчев панел пести от инсталирана мощност в други електроцентрали плюс инфраструктура и загуби свързани с пренос. За тяхното производство колко енергия е необходима? Недей да пробутваш нещата така, сякаш палиш огън без никакви помощни уреди - в огнището в средата на вигвама.

Не отделят парникови газове??? Това немският гогов ли го е писал? Съвсем друг е въпросът колко газове отделят, в сравнение с печките и отоплението на газ.

Ще ти кажа. Захранваме с типичен енергиен микс: 60% от тока е от въглища. В сравнение с електрически радиатор отделят по-малко. В сравнение с климатик - също, но с по-малка разлика. В сравнение с отопление на дръва може да се спори - дървата всъщност отделят по-малко. Отопление с газ и въглища - вероятно е същата работа. ТЕЦ-а има ниско КПД и в него се гори същото количество въглища за тока за термопомпата.

Бъдещето е в това да нямаме нужда от отопление - пасивните къщи. Ако не пасивни то ниско енергийни. Термопомпите са настояще - термопомпите въздух- въздух наричаме климатик.

Отоплявам къща около 200 квадрата ( всички стай ) с 2 термопомпи въздух вода Дайкин ( 2ра ръка ). Една за подово на 1-ви етаж и 1 за конвектори и топла вода. 1-вата за 30-32градуса което е перфектно за подовото и се държи супер , другата на 40-42 градуса което е общо взето и максималното достижимо с термопомпа ( нормална ). Инвестицията беше около 15 000лв като 2-те термопомпи ми бяха 7500 ( 2ра ръка ) , другото всичко тръби, конвектори,колектори и т.н. + замаската влезе в тия 15 000лв. Правено е миналата година , като отопление е супер , няма хамалогия ,но и сметките за ток не са малки. Всичкия ток за къщата ( говоря и готвене и т.н. ) е в порядъка на 270-500лв на месец. Сметнато към то пелетен котел , излиза по-евтино и в пъти по-лесно. Обаче сметнато в дърва/въглища си е повече , доволен съм от инвестицията , но не е чудо. Сега има и каскадни помпи с 2 фреона и дозагряване на 55 градуса ,но икономията изчезва моментално ,защото КПД-то пада драстично , същото и с термопомпа вода вода защото ВИНАГИ имаш 1 консуматор от около ~1000вата дето е водната помпа ( има достатъчно документация по темата). Основен МИНУС на термопомпите е мъгливо време и температури под -15/20 когато вече КПД-то го няма никакво. Хубаво е ако сте с помпа в климат с мъгли ( пример Ихтиман ) задължително трябва да има допълнителен нагревал. При мен е реализирано с Буфер които има допълнителен 3кв нагревател и в мъгливи дни когато 2-рата помпа не се справя да достигне 40 градуса , ги прави без проблем с него , но всичко си има цена. Помпите са изчиследни идеално, просто това им е начина на работа. Всичко останало дето пишат как са чудо , чудесата не е вярно, най-добре се ползват с подово отопление на вода. Надявам се ви е било полезно като информация ,защо има 1 тон лъжи и сваляния на звезди из всичките форуми.

Сметките с дървата и въглищата не включват прахоляка, пепелака, саждите и въглеродния окис. Те са безплатни, защото посещенията в болницата почти никога не биват свързвани с тях. Още един плюс.

Не съм казал , че ги включва. Говорим чисто от финансовата страна на нещата.

3евзек

Здравето и болницата също са финансови страни, макар и с косвена зависимост.

.... същата квадратура, но с климатици е пак в порядъка на 270-500 лв., но купих един от най-високите класове на Панасоник (6 бр. 12-ки), имам колеги които си купиха евтини климатици (не всеки има възможност все пак да си купи по-скъпи) и при тях е страшно, консумацията е 3 пъти + повече и изобщо не е О.К., но пък инвестицията за хубави климатици изобщо не е малка също, 6-те климатика ми излязоха 12 000 лв., но идеята беше да се избият бързо и после да е евтино.

Климатика е за бедни и неуки ! Ще ти дам пример ! Гледай поредицата MTV Cribs и ако видиш в някоя къща климатик тогава има за какво да говорим !!! И другото което искрено ме забавлява ! Хората си купуват климатик и мислят , че с това всичко свършва ! Ако искаш да имаш дълго климатик трябва да му се прави редовна профилактика ! Бедняка е скаран с профилактика !

Климатика е евтино решение за отопление/охлаждане на 1 стая , но какво правим при най-елементарното упражнение т.е. отиването до тоалетна ? Т.е. и там трябва нагревател/печка защото климатик не можеш да сложиш + ако не е подово или хубави големи лири ще ти секне едното ходене а комфорт забрави. Да ясно ми е , че едно време се е ходело навън за тоалетна ,но сме в 21ви век и искам като влезна в банята да не умра от студ докато свърша квото и да било.

3евзек

За ходене до тоалетната има седалки с подгряване. Още в древни времена са го измислили - седи един негър на седалката, за да е топло, когато дойде господарят. Днес има далеч по-модерни методи.

БМ, ти требе да си самият МП, моята заплата е 900 лв.

Сметка я направих на газ. 200 квадрата къща, с външна и вътрешна изолация. Най-високата ми сметка за този сезон е била 300 лева при вътрешна температура 23 градуса. Чисто нов котел viesman и електронен терморегулатор. Няма притеснения, студено ли е вън или не. Не замръзва, не цапа, не пуши, не мъкнеш дърва, не чистиш бункери. На фона на 25 хиляди за термопомпа, като господата ми обясниха, как за всеки случаи е хубаво и да си оставя електрическия котел за да дозагрявам водата им теглих една майна.

Не навсякъде има изградена ГАЗ мрежа , при мен няма и в близките години няма и да има. Отделно това с цените е доста странно понятие , имам познати дето удрят 800-1000лв студените месеци а топлят не особено големи къщи , други доста малки сметки като вашата. Не го схващам как се получава , а говорим за къщи с топлоизолации и хубави котлета и бла бла.

Съгласен съм с теб , но това как ще го приложиш в един блок с 8 етажа в който съседите дори не се поздравяват ?! За къща е идеално особено ако нямаш ортаци които са фенове на амалогията !

Бе виждал съм , не само в един апартамент решения за радиатори + термопомпа на 40 градуса работи. Просто трябва да се покърти малко за да се прекарат нови тръби за тях , но ако се плаща сградна инталация към ТЕЦ вече става безмислено и по-добре да е на ТЕЦ.

Silverado

Даикините са ти втора ръка и предполагам СОР-ът им е около 4. Още преди -6 години гледах австрийски с СОР малко над 8. Е, цената им сигурно е юнашка, но разходите за ток са двойно по ниски.

4.5 им е коп-а ,такива с 8 не съм виждал даже. Като гледам и най-новите модели на дайкин в момента не предлагат такива , вероятно сте гледал нещо друго , вероятно SEER.

Тази статия рекламна ли е ?

Не, просто е copy-paste от Дойче Веле, за да не стои празен Дир-а....

Ефективно за богатите, които не ги интересува, че ще си върнат инвестицията след 15 години!

15 години да не би да са много? Инвестицията в печката с реотаните след колко време се връща?

Това с термопомпите вода-вода е хубаво и много скъпо, НО какво прави ако подпочвените води са с малък дебит или са много на дълбоко. Ами ако живея в 16 етажен блок?

бъркаш геотермална станция с термопомпа. термопомпата няма нужда каквито и да е подпочвени води.

Не бъркам. Това на картинката е термо помпа вода-вода. за нея е нужен сондаж.

Ако живееш в 16 етажен блок или слагате централна климатизация или единична термопомпа въздух-вода или въздух-въздух.

С термопомпа въздух-вода отоплявам апартамент без никакъв проблем, топло е във всички стаи, коридор и бани.Няма место за сравнение с климатици. Разходът наистина е минимален, а инвестицията - колко да бях сложил 3 климатика, но те нямаше да отопляват бани и коридори, а да не говорим за комфорта

Инвестицията във въздух-вода с подово е 2-3 пъти повече от климатици. Обаче не духа, не шуми, не изсушава въздуха, не въди бактерии... Макар и с изолация, дарявам известна топлина на съседа отдолу, но от друга страна топлото на краката ефективно понижава температурата за комфорт с около 2 градуса и разходът е на практика същият... С климатик сутрин се събуждах с болки в носа и гърлото, а сега няма такова нещо. Това не знам как се включва в цената.

термопомпи са и най-обикновените климатици, които масово ползваме тук, но те извличат топлината само от околния въздух ! При зимни условия с температури не по-ниски от минус 15 гр. инверторните климатици са абсолютно ефективни и бързо си възвръщат инвестицията . Да се извлича топлина от подземни водоизточници, почви и пр. в България е загубена кауза ! По-скоро могат да се предложат устройства за подвързване на обикновения климатик към някой дворен водоизточник, кладенец , сонда ...Съдържа помпа, тръби и радиатор, поставен зад изпарителя на външното тяло на климатика. Там, в кладенците водите никога не падат по-ниско от плюс 10-12 градуса . И ето ви термопомпа!

А и на картинката са шибнали радиатори, при които температурата на водата трябва да е поне 60 градуса за да са ефективни. По-доброто решение е подово на вода, там с добра изолация и вода 30-35 градуса става перфектно.

С добри радиатори и достатъчно големи пак става с 30-35 градуса. Така се топля и умирам от жега зимата!!!

3евзек

АКо радиаторите са с принудителна вентилация, тогава няма нужда от 60°.

Е точно това е земно свързана термопомпа, но не се ползва външно тяло за климатик а толпообменник вода/фреон. И никой не говори за свързване с топла подземна вода. Всяка сонда целогодишно дава вода 12..14 градуса, което е достатъчно за термопомпата.

А томпообменника какво точно му дава фреон-а ако не е външно климатично тяло ?

3евзек

При системите вода-вода няма пречка да има два топлообменника в едно тяло. Фреонът си върви вътре в него, никой не му го дава.

Айде бе, тия откриха топлата вода. От години всички които имат малко акъл в източните райони на София (където има плитка подпочвена вода) се топлят със земносвързани термопомпи. Аз лично от 10 г топля къщата на цената на парно за малък апартамент. И цената не е висока ако е правен агрегат - има достатъчно такива малки гаражни производители в района.

Правихми 2 къщи със шведи в България. Минаха вече 8 години от тогава.Инвестицията е около 30 хиляди евро на къща.Това което шведите казаха още на третата година е,че в България няма рентабилност заради късата зима! Едната къща я правихме със сонди 2х300 метра ,а на другата положихме маркуча в дворатип басейн. За сега най изгодно за отопление е термопомпа въздух -вода!

Отоплителния сезон за къща (изолирана) в софийското поле е 8 месеца. Цената на частите в един агрегат с 18 kW топлинна мощност са около 3 хиляди лева. Това че "оторизираните" и "лицензираните" дистрибутори и инсталатори ги продават на малумна цена е друга тема ..

8 месеца ... в София ... WTF !?!?!? Живея в къща на Витоша и то много на високо и сезонът е 6 месеца , от които около 3 са реални , другите са поддръжка заради жената и децата.

Ти не мисли,че къщите дето слагахме инсталации са на жълтите павета! Едната е в Бистрица,а другата в Боровец. Идеята на това което пиша е да не мислят хората,че е чудо голямо. Прав си,има най различни сгловки включетелно и нашенски! Но не могат да се сравнят с НИБЕ! И като КПД и като надежност на експлоатация! И след като техните инжинери казват,че е нерентабилна инвестиция за нашият регион...

тия помпи са за хората които ще живеят над околовръсното на София... заплатата трябва да е поне 20-30к

Не точно. Предишния ми работодател продава такива от години - 3 до 5 хиляди. Изплащат се за няколко години - с икономиите от отопление, охлаждане и затопляне на вода.

Ако желаеш да покажеш как плащаш нова сметка за тока еднократно и след това всеки месец инсталираш нова термопомпа, вместо как инсталираш нова термопомпа еднократно и след това всеки месец плащаш нова сметка за тока... Тогава наистина ще ти трябват 20-30к на месец.

Това за парниковите газове важи само и единствено ако токът е произведен от не въглищни източници. Иначе отделят и то как!

На практика въглищният източник може да се ползва и за други цели, например топлофикация. Една газова електроцентрала като софийските ТЕЦ-ове би могла да произвежда ток с КПД 60-70%. Произведената от система вода-вода енергия представлява около 25% електричество. С други думи - с едно количество газ отопляваш до около 3 пъти повече, а с едно количество въглища - до около 2 пъти повече. Така че не е баш като да отделят и то как.