Томислав Дончев предлага промяна в Конституцията: Образованието да е задължение

Важно е България да си съхрани ролята на разпределител на газ, каза вицепремиерът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗА СВЕДЕНИЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ЦАРСКИ ДВОРЕЦ Е БИЛ ТУРСКИ КОНАК,А ЦАРСКАТА ФАМИЛИЯ ИМА ЕВРЕЙСКА ЖИЛКА И ЗА ТОВА НЕ ПОНАСЯТ СВИНСКА ШУНКА И ЗА ТОВА ВЕЖДИ РАШИДОВ ВСЪЩНОСТ РЕСТАВРИРА ТУРСКИ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА.РУСНАЦИТЕ СА СЕВЕРНИТЕ СЛАВЯНИ,ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ СЛАВЯНИТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ,ЧАК ДО СОЛУН.

Че откога образованието до 16 год. не е задължително? То и сега е така. Г-н Дончев е философ, а в едно предишно правителство шефът му искаше да го прави финансов министър. Толкова за значението на образованието при герб.

да се ограничава правото на глас не според образованието, а според възрастта на гласоподавателите. Ето: ''Един човек на 30 години има много повече години пред себе си отколкото този на 70. А за инвестиции, които ще се изплащат за 30 години този на 70 направо трябва да си трае.''. Без да влизам в подробности - само един въпрос: Колко години - и какви ПЕРСПЕКТИВИ - има пред себе си един неграмотен циганин на 30 години? Айде, и още един въпрос: На кого ще му пука за бъдещето на България - именно на България, а не на ЦИГАНАРИЯ!!! - на неграмотния циганин на 30 години или на инженера/учителя на 70? П. С. Познайте от раз - както е тръгнало с времето кои ще стават повече: неграмотниците или образованите 30-годишни?

Да започнем с редактора - представила е "новината" половинчато и естествено в манипулативен стил. Който иска може да изгледа въпросното интервю на Дончев в платформата на БТВ и за да му спестя от времето, може да гледа интервюто от 17- тата минута натам. Човека ясно го каза, че сподед законодателството, образованието в България е оформено по-скоро като право, а не като задължение и заедно с водещата много добре са запознати с текстовете на Конституцията и по-точно чл.53. Ако нещо е записано, че е задължително, но по никакъв начин не се наказва неспазването на това задължение, то на практика много го приемат като незадължително, щото няма последствия от неспазването му. Освен това, май не правите разлика между образованието е задължителто и образованието е задължително до 16 годишна възраст, ама болшинството сте се изплюли тука в коментарите. Ето това е пример за нещо като фалшива новина и се научете да проверявате информацията по възможност с източник от първо лице, а не да коментирате преразказите на накой си.

Няма съмнение, че е важно не само образованието по диплома, а преди всичко знанията и уменията, които стоят зад документа. В този смисъл герберите не са най-добрият пример. Щом да си партиец е най-важното, знанията остават на заден план. Оттам и гафовете, на които сме свидетели.

Както вече писаха, образованието е задължително според конституцията. Това, което трябва да се направи, е: 1. Да се изисква средно образование, за да можеш да гласуваш; 2. Да се оправи преминаването в по-горен клас. В момента абсолютно неграмотни минават в 5-и клас, че и нагоре.

Дотам е стигнало, че им кажат " само 40% от еврофондовете", а то вземе, че прибере 100% + 6 апартамента и резиденция на ярема, изкупи всички медии и превключи на контрабанда с цигари из целия близък изток....тц тц...

Всеки завършил човешки ресурси с една магистратура по ядрена физика може да стане директор на атомна електроцентрала ....ай чИститУ

Гербери съсипаха страната ни. ДОЛУ бандата крадци наречена ГЕРБ и Патриотите..

Бойко да поеме часовете по английски и френски, а Стоичков по испански и немски,Стефан Данаилов по български , а Караянчева по виетнамски китайски....

Или "бонжуар" като плямпаш за задължителното образование....конграчулейшън, гробар по пекинския от Виетнам

monk68@

до ДядоЙоцо::-Така е по Конституция и сте прав... Но идете го обяснете на ромите/циганите че както имат право така и задължение да са образовани? Защото накрая се получава така че образования и работещия издържа неграмотния на който му харесва да е неграмотен... И още по-лошо как неумеещия да чете и пише ГЛАСУВА? За мен Т. Дончев е прав и няма място за цветове и партии защото страдаме всички образовани....

Тоя гологлавец и фашист нямаше да е 3ти мандат (непълен) на власт...питай гуменката от гроб

Така ли ще ги стигнем американците? Нямам думи... все едно от някоя пещера ми говори този примат...

Възрастните хора се молят за левче в супермаркета да могат да си вземат едно масло, а тоя пъпеш идиотизъм с кви ги дрънка....Образованието няма сред умиращи от глад и в гетата на Европа....не ви е срам , корумпета мръсни, обезлюдихте България и я доведохте до мръсно, грозно гето с просяци, вместо народ....

Надпреварвате се да предлагате да се ограничи избирателното право. Обаче това е кутията на Пандора. Днес ще решим да не гласуват тези , които не могат да четат, утре тези, които нямат научна степен по право. Проблемът не е в това. Проблемът е, че българинът масово не цени знанията. Не вярва на експерти, а на врачки. Затова и си избира хора с нисък като неговия интелект и се хваща на откровените лъжи. Затова и не водим дебати в които се показва статистика и не се спори с математически способи. САЩ това, Русия онова. Ще строим това, ще строим онова, а откъде пари, кой ще го плаща - не ни интересува. Ами аз пък ще ви кажа, че още по- честно е да се ограничи изборното право на възрастните. Един човек на 30 години има много повече години пред себе си отколкото този на 70. А за инвестиции, които ще се изплащат за 30 години този на 70 направо трябва да си трае.Казвам ви - това е кутията на Пандора.

Конституция на РБ: Чл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. Тъп, по-тъп, най-тъп, гербераст, Дончев, Горанов, Тиквата ... Ей тези кухи лейки ни управляват от 10 години, а ние им се кефим ...

Деде, то кой да чете чак до 53 член бе. То и в секса ги броиш до 9 -10 и нататък всичко по навик може и да ни си спомниш някой член(бройка)/ Справка Златка Райкова/). Така че Томито е прав промяна в Конституцията Вместо в чл. 53 алинея 2 да стане член 1 (първи) основен!

ДОЛУ ГЕРБСП!!! 10год.герберастия и бойковизъм стигат!!!Писна ми от тикви,пъпеши,соколи,прасета,менди,десита,калинки,гинки,султанки,цветанки,цецки,теменужки,болен лидеровци,шкембе-войводи, и прочие герберопитеци гнусни ненаядени...ОСТАВКА!! Рубладжии гадни!!!

Много по-важна е една промяна в Избирателния закон. Примати без средно образование нямат право на глас . Индивиди от страни, различни от Европа- също ! Парламата ще придобие съвсем различен облик ;)))) Е , гусин тончев ...

Терка не е в час! По добре е да се замонаши в некой манастир!

И да се налива с фуния. Насила. Откъде ги нам и рат тези малоумници не знам. Аз чак толкова прости хора като политиците не познавам. А защо не задължим всеки българин да вземе нобелова награда? Авсеки ром да напише по един роман от който да продаде по 1 млн. броя минимум. Да композира опера...

Дончев, че то образованието е задължително доста отдавна. Вие от ГЕРБ сте уникуми. Приемате и променяте закони все за неща, които са в сила от мнооого години Или се опитвате да симулирате работа или не ставате за нищо.

Да, правилно. Трябва да бъде средното образование задължително. И който няма средно образование, да няма право да гласува. И освен това тези които са с по-ниско от средното образование и са без работа да получават обезсърчителни помощи, с което да бъдат стимулирани или да се образоват, или да напускат страната. Търтеи не ни трябват. И да се запише в конституцията без много отлагане.

И който не учи - в затвора, за да се обучи по специалност, необходима на олигарсите, за да просперират и достигнат богатството на световните богаташи!

Чл.1 Властта произтича от Бойко , принадлежи на Бойко и се упражнява от Бойко.

Малоумието Ви е очевадно

Дончев, че си тъпо парче, е ясно!!! Ама поне срам имайте бе, министри и зам, министри.... ПОНЕ КОНСТИТУЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА КОЯТО "УПРАВЛЯВАТЕ" ДА БЯХТЕ ПРОЧЕЛИ!!!! чл.53, ал.2

А твоеtо IQсе простира до Корнелия?

т.е. 0

Да, ето го текста: Чл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. Записано си е в Конституцията, а Дончев какво още предлага?

ЛУДИЯМАКС

Ама не е казано от колко години! Той/тя като станат на 16 имат поне двее деца. Тогава решават да изпълнят задължението си, ама вече е отпаднала възрастта на задължителното обучение -сиреч искат да учат, ама нямат желание. Пък и кво да учат -те вече си имат поне по две "професионални" дипломи

Зевзек

16 години не е степен на образование. Ако потаряш 5-и клас три пъти и ето - 16 години.

Българското образование в момента няма никаква тежест. В името на евросубсидиите се търси бройка, а не качество. Раздават всякакви дипломи на селски дебили и селски курви, които преди 15 години нямаше да стъпят дори в начално училище - директно щяха да ги пратят в училище за умствено изостанали. Същите тези получовеци после имат самочувствие без покритие и искат да живеят със стандарта на нормален човек от средната класа, а реално стават само за кофата.

Томислав ,като е шев на ОТРОВНОТО ОБЩЕСТВО,я спуска на колонизираните

Пушенето на трева води до поумняване. Резултата е налице. Направо пръска глупомера. Редко се вижда подобен бисер.

Някой ще трябва да прочете внимателно Конституцията. В чл. 53 и сега пише, че "Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително."

Че то и сега си е задължително. Тиквеници

А бе, Дончев, вашите ГЕРБави избиратели - циганите от махалите, мародерите, лентяите и наркоманите ви пикаят на Конституцията и на всичкото, бре!!! Въдите циганска пасмина, унищожавате българите, а сега и ново 5 . Да ви сера в кухите ГЕРБерски лейки, да ви сера!!! Я се погледни в огледалото на какво си заприличал. Лекувай се, че след 40-50 дена някой друг ще ти ебе жената!!!

Май накрая ще стигнете до иводите на бай Тошо (Бог да го прости): Който не учи - да прави тухли :)

Да ама ден тухлите ги прави машина...

Изтрихте цитата ми на чл 52 от Конституцията на РБългария за безплатното здравеопазване на оситуряващите се лица. Не е редно!

Не е вярно, че здравеопазването е БЕЗПЛАТНО! Преди 10-ти - също не беше безплатно, а финансирано от данъците на всички работещи. А сега в чл. 52, ал. 1 е казано, че е безплатно безплатно ползването на медицинско обслужване ПРИ УСЛОВИЯ И ПО РЕД, ОПРЕДЕЛЕН СЪС ЗАКОН. Може да прочетете в Закон за здравното осигуряване кои 9 групи са освободени и за тях е безплатно здравеопазването, а го плащаме всички здравно осигурени. Това са деца, студенти, вкл. чуждестранните, социално слаби, чиновници, следователи, съдебни лица, военни, затворници, мигранти и т.н. А в Закона за здравето, чл. 82, 82а, 82б има изброени условията, при които здравните услуги са безплатни - при спешни случаи, епидемии, ваксинации против заразни болести, бременни и родилки, вкл. неосигурявани, психиатрични заболявания, трансплантации, асистирана репродукция и др. Здравеопазването в България е недофинансирано в сравнение с всички други страни в ЕС. И средностатистически сме на последно място по здравни разходи на човек от населението. Колкото и да ни се струва, че толкова се увеличава сумата за здравни вноски, а населението намалява, при тези нови медицински технологии, иновации и иновативни медикаменти и терапии, които не се разработват у нас, и за които трябва да се обучат и заплатят мед. специалисти все ще сме изостанали. Основният причина за недофинансирането на здравеопазването у нас е избрания неподходящ здравен модел, този на Бисмарк. При него всички осигурявани внасят осигуровки, а при нас под 2 млн. работещи внасят за 7 млн. ползващи и то, неограничени медицински услуги. Затова е много по-подходящ здравен модел, който е на бюджетно финансиране, от данъците. И определяне на основен здравен пакет, който да се покрива с бюджетните средства. Плюс допълнителни частни осигуровки през няколко частни здравни фонда, а не както е сега през монополен здравен фонд НЗОК. При строго изчисление на актюерски здравни разчети, които да могат да балансират желаните медицински услуги с финансовите ни възможности. Има още много подробности, но това е друга тема.

Томи всички трасета можеха да минават глвно през БГ , но твоят любим шеф направи така , че да се сме в страни , а не в центъра на доставка на газ за региона ! На мен какво му пука , че мангалите няма образование ! Всеки да си преценява дали има нужда от образование !

Я виж и тук имало манговци ! И даже е разбрал какво съм написал ! Браво !

Много късно, вече никой не дава и пет пари какво образование имаш или колко въпроса отговаряш на стани богат. Търсят се специалисти в точно определени области, най- добре по- съвременните. Нищо друго няма бъдеще.

За да си специалист в конкретна област, трябва да имаш база, демек общо образование върху което да градиш специалното. Само необразованият човек може да си мисли, че познанията висят във въздуха.

То понеже ''общото образование'' в България през последните години е такава ''база от знание'' че родителите дето мислят за реалното образование на децата си дават луди пари за частни урочци...С толкова купени тапии ни управляват идиоти ама вие сте седнали за необразованост да говорите..

Томиславчо, за какво да образоваме гражданите на България след като точно те заминават в чужбина ?

От нямане какво да прави този тиквеник дърдори доста простотии. Там - в Конституцията пише и други работи- образованието , здравеопазването .....са безплатни ,бе пръч! Заради такива,като него сме на това дередже!

И къде, в каква конституция четеш, че здравеопазването е безплатно? Не пиши откровени лъжи! Няма никъде по света безплатно здравеопазване! НИКЪДЕ! Може и да го е пишело в димитровската конституция, но и тогава не е било безплатно. Нито пък образованието.

Вицепремиер на водопад. Никога нищо не знае, нищо не е чул и в момента няма мнение.

Томислав да се погрижи за циганите,те са бъдещето на България

бъдещите собственици на България

всъщност не трябва да бъде задължително. Колкото повече неща са свободни толкова по-щастливо е едно общество. Липсата на задължения е мерило за свободата. В тази връзка всички лицензионни и ограничителни режими са огромен проблем. Наличието на безброй министерства, агенции и прочее бюрократична и корумпирана сган е проблем, а не признак на цивилизованост. Наличието на частни монополи за вода, ток и топлоенергия е проблем.

Чудесна идея! Жалко, че БСП и ДПС никога няма да се съгласят. Те черпят сила от простотията.

Вие с Томиславчо откъде черпите "идеи" за нещо, което е факт от 10-илетия?! ПП. Томислав е бил учител :(((

Аман от тъпи изказвания. Дончев не си е направил труда да прочете Конституцията : Чл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. Просто и ясно.

И който не учи - в затвора, а там да ги учат докато на завърши нещо полезно за бизнеса... Ако не става - на гилотината!

А аз си мислех, че е задължително да се завърши 9 ти клас. Така е в другите срани на евросъюза. И каква е тази глупост образованието да е задължително до 16 г.?? Някой може да ходи на училище до 16 год. и да си стои на ниво 1-2 клас. Задължително трябва да стане основното образование, което в много страни е до 9 клас с полагане на изпити. От там нататък - по жепание.

Единствените неграмотни в България са цигани, мюсюлмани и комунисти.

Под грамотност се разбира да си наясно с това, което четеш, а не да можеш да четеш текст.

Отказът от образование трябва да се криминализира. Наказанието ще е изселване в бедни страни от Африка или Азия, с която България предварително е сключила договори. Срещу минимално от наша страна заплащане за човек. Това ще ни спести човешки животи, спестена престъпност и пари - всичко извършвано от необразованите цигани.

от образование файда няма, учиш за да работиш на друг

А кой ти пречи да работиш за себе си? Работиш за друг, ако не знаеш как да работиш за себе си.

Томи, тази Конституция я направихте халваджийски тефтер. Нали знаеш как става -СВИКВАТЕ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КЪДЕТО ИЗБРАННИЦИТЕ СА ПО РЕФЕРЕНДУМА ОТ ПРЕДИ ГОДИНА! И там да се види кое и що ще се изменя Дали за учението, дали за здравеопазването, дали забрана на етническите партии"просфетни" дружества, етнически и религиозни сдружения Ака ще и въпроса със смъъртната присъда и без право на замяна, до корупцията... Иначе става като селско партийно събрание; пиши -бриши записваш и изтриваш)

Томиславе това дето предлагаш убаво, ама да земеш да предложиш изменение и на Чл. 71. (Народните представители получават възнаграждение, чийто размер се определя от Народното събрание … т.е. дУпета тите си определят сами заплатите…?) оти звучи смешно и глупаво и не само…

Щях да приветствам поне малко усилие в това правителство да обърнат внимание и да спрат силното си пренебрежение към наука и иновации у нас. С право хората се подиграват на така наречените научни разработки и откриване на Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура със сещате се каква абревиатура , за който тази година имаше скандал с обучени италианци по педагогика и преместени във Великотърновския университет, където ректорът беше подменил документ на ректорския съвет и им беше издал фалшиви дипломи. Да не споменаваме порочните резултати от Библиотекарския УНИБИТ върху общественото ни развитие. През всичките години на прехода поне едно правителство да беше мотивирало присъствието на частният бизнес във финансиране на частни университети. А не да се източва държавния бюджет и хранилката за "своя интелигенция" да бъде безкрайна. От ЕК бяхме посъветвани да намалим броя на университетите си от сегашния - 52, на 10. Европейският модел на 1 млн. души население да има по един университет. Ако тя се приложи, у нас ще останат само 7-8 университета, затова екипът предлага не толкова драстичен вариант - 10 висши училища. Така ще останат повече финанси, които ще позволят да бъде удвоено държавното финансиране за научни изследвания и иновации. Тоест, науката да бъде ефективна и да даде резултат и прогрес в произвежданата в България добавъчна стойност. Крайно време е научно-изследователската дейност да се интегрира в университетите. Иначе, за какво са ни, освен за печатане на фалшиви дипломи и произвеждане на килограм висшисти от ненужни специалисти по социология, философия, политология и др. подобни. А образованието на децата от малцинството ще има, ако спре обвързването му с привилегии от рода "топла чаша мляко", специален автобус и в същото време малкото ученолюбиви деца отличници и шампиони от олимпиади са дискриминирани и игнорирани вместо да бъдат категорично поощрявани. Когато кмет на Ню Йорк беше Майкъл Блумбърг, беше дарил на всеки ученик отличник стипендия по 1000 долара. А този месец имаше новина, вече като екс кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг дари 1,8 милиарда долара на университета "Джон Хопкинс".

Важно е България да си съхрани ролята на разпределител на газа, казал вицепремиерът.

Нещо не си разбрал - става дума за разпределител на "европейски фондове сред някои прослойки"